Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

len-300.jpg

Ziola i ich zastosowania - len-300.jpg
Download: len-300.jpg

19 KB

(300px x 225px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Len zwyczajny jest uprawiany od ponad 7000 lat głównie dla trwałego włókna. Jednak poznano także jego właściwości lecznicze – chodzi o siemię lniane i olej lniany.

Len zawiera duże ilości śluzu, kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 ( podobnie jak w olejach rybnych), sole mineralne (magnez, żelazo, kobalt, miedź i cynk), enzymy, fitoestrogeny i pożyteczną dla organizmu lecytynę.


Siemię lniane jest bardzo dobrym, naturalnym lekiem domowym, który jest stosowany do osłaniania przewodu pokarmowego, zalecany zwłaszcza w stanach zapalnych, nieżytach żołądka, nadkwaśności, biegunce, niestrawności, owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy.
Len wpływa korzystnie na trawienie i zapobiega obstrukcji. Można stosować go także w przewlekłych zaparciach.
Badania potwierdziły skuteczność lnu pod względem działania przeciw zaparciom. Jednak to nie wszystko. Najnowsze badania także pokazały, że jego stosowanie przeciwdziała nowotworom, infekcjom bakteryjnym i wirusowym oraz grzybicom. Wszystko to dzięki substancjami, które zawiera, zwane lignanami.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ziola i ich zastosowania - big_128.jpg
Różnorodność zup jest ogromna i można byłoby je mnożyć w ...
Różnorodność zup jest ogromna i można byłoby je mnożyć w nieskończoność. Każdy bowiem nowy składnik lub przewaga któregokolwiek z nich daje inny smak i zapach, a co za tym idzie nazwę. Właściwie tylko nasza własna wyobraźnia stanowi ograniczenie dla powstawania ciągle to nowych odmian. Zupy, poza tym, że są smaczne, mają również wiele innych zalet: są niskokaloryczne dostarczają sporych ilości witamin i składników mineralnych są źródłem wody dla organizmu zawartość warzyw gwarantuje obecność sporych ilości błonnika są lekkostrawne dzięki gotowaniu, które powoduje, iż błonnik staje się mniej drażniący Co najbardziej istotne, zupy pozwalają na zachowanie wszystkich niemalże składników odżywczych zawartych w warzywach. Podczas różnego rodzaju procesów termicznych, mających na celu przygotowanie surowych produktów do spożycia, bezpowrotnie tracone są witaminy i związki mineralne. Paradoksalnie, choć gotowanie jest jedną z najzdrowszych metod przygotowywania żywności, jest jednocześnie procesem powodującym najwięcej strat. Składniki pełniące funkcje regulatorów w naszym organizmie wypłukiwane są z wodą i tracone bezpowrotnie. W przypadku zup jest inaczej, bo chociaż tutaj również są one wypłukiwane do wywaru, to i tak je zjemy. Nie uchroni nas to oczywiście przed utratą bardzo czułych witamin, takich jak witamina C. Jednak w jej przypadku najlepszym źródłem pozostają surowe warzywa i owoce. Mogłoby się zatem wydawać, że zupy są odpowiedzią na wszystkie nasze problemy żywieniowe: odpowiednio zbilansowane, dostarczające pełnowartościowego białka zwierzęcego (jeśli gotowane są na wywarze mięsnym), sycące. Problem polega na tym, że dostarczają one stosunkowo małych ilości kalorii. “To bardzo dobrze” mógłby ktoś powiedzieć. Jednak nie do końca. Talerz zupy dostarcza około 150kcal. Jest to stanowczo za mało jak na samodzielny obiad. Sprawdzają się za to znakomicie jako pierwsze danie, zabijają bowiem najsilniejsze uczucie głodu, a wypełniając żołądek pozwalają na zjedzenie mniejszych ilości głównego dania.
Ziola i ich zastosowania - 030887.JPG
Marchewka jest doprawdy kochana, bo jest pyszna zarówno ...
Marchewka jest doprawdy kochana, bo jest pyszna zarówno na surowo, jak i gotowana i pasuje praktycznie do każdego zestawu obiadowego. Poza tym można ją swobodnie chrupać samą. Jest kochana również dlatego, że zawiera duże ilości beta-karotenu, który poprawia koloryt naszej skóry, ogólnie pozytywnie wpływa na naszą cerę, a także może być zamieniany w organizmie na witaminę A, która zapobiega procesom starzenia się skóry, jak i wpływa na poprawę systemu pracy układu odpornościowego. Ponadto beta-karoten ułatwia regenerację komórek skóry, i co udowodniono, wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka piersi u kobiet! Jeśli już naprawdę nie lubisz marchwi, możesz też sięgać po dynię, bataty (słodkie ziemniaki), morele, szpinak, czyli produkty bogate w beta-karoten. Służą temu, by przedłużyć młodość, uniknąć raka, chorób serca i zaćmy.
Ziola i ich zastosowania - 030980.JPG
Pietruszka dla cery-Rozszerzone pory, powstające dzięki ...
Pietruszka dla cery-Rozszerzone pory, powstające dzięki nim wągry i pryszcze… gdyby był to tylko problem nastolatek, można by odetchnąć z ulgą. Niestety, bywa, że tłusta cera męczy swoją właścicielkę o wiele dłużej i obok kremów zapobiegających pierwszym objawom starzenia się skóry, kupujemy kosmetyki młodzieżowe na trądzik. Tłustą cerę można ujarzmiać także zaglądając do kuchni. A konkretnie – za pomocą pietruszki i alkoholu. Świeżo posiekaną natkę należy włożyć do słoika i zalać alkoholem.
Ziola i ich zastosowania - len-300.jpg
Len zwyczajny jest uprawiany od ponad 7000 lat głównie d ...
Len zwyczajny jest uprawiany od ponad 7000 lat głównie dla trwałego włókna. Jednak poznano także jego właściwości lecznicze – chodzi o siemię lniane i olej lniany. Len zawiera duże ilości śluzu, kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 ( podobnie jak w olejach rybnych), sole mineralne (magnez, żelazo, kobalt, miedź i cynk), enzymy, fitoestrogeny i pożyteczną dla organizmu lecytynę. Siemię lniane jest bardzo dobrym, naturalnym lekiem domowym, który jest stosowany do osłaniania przewodu pokarmowego, zalecany zwłaszcza w stanach zapalnych, nieżytach żołądka, nadkwaśności, biegunce, niestrawności, owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy. Len wpływa korzystnie na trawienie i zapobiega obstrukcji. Można stosować go także w przewlekłych zaparciach. Badania potwierdziły skuteczność lnu pod względem działania przeciw zaparciom. Jednak to nie wszystko. Najnowsze badania także pokazały, że jego stosowanie przeciwdziała nowotworom, infekcjom bakteryjnym i wirusowym oraz grzybicom. Wszystko to dzięki substancjami, które zawiera, zwane lignanami.
Ziola i ich zastosowania - rumianek-300.jpg
Rumianek jest zwykłem chwastem polnym, jednak ma szczegó ...
Rumianek jest zwykłem chwastem polnym, jednak ma szczególne właściwości. Może działać kojąco, przeciwzapalne, przeciwskurczowo i odkażająco. Cennym składnikiem zawartym w nim jest olejek eteryczny – azulen. Napar z rumianku może być stosowany wewnętrznie, ponieważ łagodzi zaburzenia żołądkowe i jest stosowany w niestrawności, uchyłkowatości i zapaleniu jelit , ma działanie rozkurczające, odpręża. Można stosować go także zewnętrznie, na skórę, błonę śluzową jamy ustnej i oczy w przypadku wysypek, owrzodzeń i stanów zapalnych. Nawet małym dzieciom zaleca się przemywanie oczu właśnie rumiankiem, ponieważ jest on bardzo łagodny i ma zarazem działanie odkażające. Badania wykazały, że rumianek pomaga w stanach lękowych. Przeciwdziała bezsenności a także łagodzi oparzenia. Kobiety mogą stosować rumianek także przy dolegliwościach miesiączkowych.
Ziola i ich zastosowania - melisa.promo.jpg
Wiadomości ogólne W stanie naturalnym melisa występuj ...
Wiadomości ogólne W stanie naturalnym melisa występuje na południu Europy, w Afryce północnej i w Azji Mniejszej. Oprócz tego w wielu krajach, także w Polsce, uprawia się ją, choćby dla celów spożywczych. W wielu kuch niach stosuje się ją bowiem jako przyprawę do sałat, mięs, zup, napojów, herbaty. Warto wiedzieć, że melisa (która po grecku oznacza pszczołę), była ceniona przez pszczelarzy, którzy nacierali nią ule przed wpuszczeniem pszczół. W Starożytności uważano, iż melisa ma działanie wzmacniające i zwalcza melancholię. Warto pamiętać, iż ziele melisy po zgnieceniu wydziela zapach cytryny. Melisa występuje także niekiedy pod nazwami: rojownik lekarski, pszczelnik, matecznik. Działanie lecznicze SUROWCE LECZNICZE: ziele. WŁAŚCIWOŚCI LICZENICZE: uspokajające, przeciwskurczowe. Melisa może z powodzeniem zastąpić przyjmowanie syntetycznych leków uspokajających. Liście melisy stanowią bowiem bardzo łagodny, a jednocześnie skuteczny środek uspokajający. Niwelują nadmierne napięcie układu nerwowego. Dobrze tolerują ją ludzie znerwicowani, skarżący się na trudności z zasypianiem oraz lęki czy poczucie zagrożenia. Warto podkreślić, że choć bardzo skuteczna również dla starszych osób, melisa jest szczególnie korzystna dla młodych, uczących się lub pracujących umysłowo. Ponadto melisa jest pomocna w leczeniu łagodnych zaburzeń rytmu serca, gdyś działa na serce uspokajająco. Z kolei wyciągi z melisy działają przeciwza palnie i przeciwbakteryjnie - potrafią niszczyć różne rodzaje bakterii (barwiących się Gram dodatnio, jak i Gram ujemnie) oraz bakterie niewrażliwe na antybiotyki. Tego typu wyciągi regulują też pracę przewodu pokarmowego: znoszą stany skurczowe w drogach żółciowych i jelitach.
Ziola i ich zastosowania - szałwia lisc.promo.jpg
Roślina ta pochodzi znad Morza Śródziemnego. W Polsce up ...
Roślina ta pochodzi znad Morza Śródziemnego. W Polsce uprawia się ją już od kilku wieków. Szałwia jest rośliną wieloletnią, zakwita w drugim roku życia w maju i czerwcu fiołkowymi lub rzadziej białymi kwiatami, owoce wydaje zaś w sierpniu. Uprawy wymagają starannej ochrony przed mrozami. Od czasów starożytnych uważano, iż leczy bezpłodność. Szałwia ma bardzo szerokie zastosowanie. W dawnej Polsce mówiono ?śmierć tego nie ubodzie u kogo szałwia w ogrodzie". Działanie lecznicze SUROWCE LECZNICZE: liście szałwii. WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: przeciwzapalne, przeciwpotne, dezynfekujące, żołądkowe, przeciwcukrzycowe. Właściwości lecznicze szałwi są bardzo szerokie. Szałwia ma działanie przeciwzapalne i to zarówno zewnętrznie stosowana jak i do wewnątrz. Wyciągi z liści szałwi działają również przeciwpotnie: ich efekt pojawia się bardzo szybko, już po 2-3 godzinach od spożycia i trwa od 1 do 3 dni. Dlatego szałwia może być wykorzystana w leczeniu stanów wzmożonej ogólnej potliwości, potliwości w chorobach gorączkowych, w nadczynności tarczy cy, a także nadmiernej potliwości na tle zaburzeń nerwicowych i okresu przekwitania. Ponadto szałwia hamuje rozmnażanie się wielu rodzajów bakterii Gram dodatnich i Gram ujemnych, a także odpornych na antybiotyki oraz unieczynnia toksyny bakteryjne. Szałwia powstrzymuje również krwawienia z przewodu pokarmowego i zmniejsza przepuszczalność naczyń włosowatych oraz pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Jest korzystna w leczeniu chorób wątroby przebiegających z upośledzonym wytwarzaniem żółci lub po toksycznym uszkodzeniu wątroby. Szałwia znosi skurcze jelit i przywraca ich prawidłową czynność skurczową, ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów, działa wiatropędnie.
Przepisy kulinarne - 5.jpg
Bardzo często spotykamy się z przepisami w których autor ...
Bardzo często spotykamy się z przepisami w których autor podaje składniki w dekagramach lub gramach. Wszystko pięknie gdy mamy wagę kulinarną ale jeśli tak nie jest to niektóre produkty ciężko przeliczyć na łyżki i szklanki. Dlatego proponuję korzystanie z naszego przelicznika kulinarnego, który powie nam ile to jest szklanka i łyżka produktów najczęściej używanych w czasie gotowania. 1 szklanka to: 250 g miodu 230 g ryżu 220 g grochu 220 g cukru 160 g cukru pudru 200 g kaszy jęczmiennej 150 g mąki pszennej 250 ml śmietany 150 g kaszy manny 120 g kakao 300 g soli 150 g bułki tartej 250 g kaszy gryczanej 180 g mąki ziemniaczanej 120 g mleka w proszku 165 g maku 300 g dżemu 200 ml oleju 250 ml mleka i wody 250 g keczupu 1 łyżka stołowa to: 12 g cukru kryształu 10 g cukru pudru 14 g ryżu 10 g mąki 20 g soli 8 g kakao 20 g soli 12 g mąki ziemniaczanej 10 g maku 8 g mleka w proszku 18 g dżemu 14 ml oleju 15 ml wody i mleka 1 łyżeczka to: 7 cukru kryształu 5 g cukru pudru 4 g kakao 5 g mąki tortowej 4 g mleka w proszku 11 g soli 9 ml mleka i wody
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności