Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

jajka z parowkami.jpg

mandolinka1 / Przepisy kulinarne / Dania-rozne / jajka z parowkami.jpg
Dania-rozne - jajka z parowkami.jpg
Download: jajka z parowkami.jpg

36 KB

(400px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
SKŁADNIKI:

* średniej długości cienkie parówki
* jajka (jeśli są małe to tyle ile macie parówek, jeśli większe można dać mniej)
* posiekany szczypiorek
* sól, pieprz

oraz:
* wykałaczki
* odrobina tłuszczu do smażenia

Parówki przeciąć wzdłuż pozostawiając jednak kawałeczek nieprzecięty. Wygiąć końce parówki i spiąć wykałaczką w kształt serca. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wyłożyć na nią paróweczkowe serca. Podsmażyć chwilkę z jednej strony.
W tym czasie do miski rozbić jajka, roztrzepać je tak jak na jajecznicę, doprawić solą i pieprzem.

Parówkowe serca przewrócić delikatnie (najlepiej przy pomocy dwu widelców) na drugą stronę. Wlać jakąś chochelką w każde serduszko masę jajeczną. Posypać szczypiorkiem.
Przykryć patelnię pokrywką i piec do momentu aż jajka się ładnie zetną.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Dania-rozne - Briami-warzywa podane z piersia kurczaka.jpg
Briami-warzywa podane z piersia kurczaka Składniki: 2 c ...
Briami-warzywa podane z piersia kurczaka Składniki: 2 cukinie, 2 duże ziemniaki, 2-3 ząbki czosnku, 1 duży pomidor, 5 dag parmezanu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki bazylii, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sol i pieprz. Wykonanie: Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Cukinie i obrane ziemniaki kroimy w ½-cm plasterki, pomidory w ćwiartki, parmezan w grubą kostkę, a czosnek drobniutko siekamy. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. Celsjusza. Przygotowane warzywa oraz pokrojony ser wsypujemy do dość płaskiego naczynia żaroodpornego. Zalewamy je wodą, oliwą, posypujemy ziołami i dość mocno doprawiamy solą i pieprzem. Ważne, aby parmezan występował w postaci bryłek, a nie był starty - kostki sera w trakcie pieczenia zmienią się bowiem w nieregularne, przyrumienione sztabki, natomiast stary ser tylko by się roztopił, zmieniając całą konsystencją zapiekanki. Umieszczone w naczyniu składniki dokładnie mieszamy, wstawiamy do pieca i pieczemy przez około 0,5 godziny. Od czasu do czasu mieszamy, aby wszystkie warzywa równomiernie i ładnie się przyrumieniły. Ja podaje z chrupiącą bagietką i grillowaną pierś kurczaka.
Dania-rozne - Drobiowe roladki z feta i szpinakiem.jpg
Drobiowe roladki z feta i szpinakiem Składniki: 1 pierś ...
Drobiowe roladki z feta i szpinakiem Składniki: 1 pierś z kurczaka (podwójna), 200 g mrożonego szpinaku, 100 g sera feta, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, gałka muszkatołowa, pieprz i sól. Wykonanie: Pierś myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekrawamy na pół. Każdą połówkę dość mocno rozbijamy, uważając jednak, aby nie podziurawić mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy szpinak i dusimy, aż stanie się miękki, a cała woda z niego wyparuje. Wówczas dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i pokruszoną fetę. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową, a na końcu dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka chwil. Na płasko rozłożone filety wykładamy gotowe nadzienie. Mięso zawijamy - nie koniecznie muszą nam wyjść ruloniki, ale chociaż coś na kształt zamkniętej tuby. Tubę tę przewiązujemy nastęnie w 2-3 miejscach nitką. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na nią przygotowane roladki. Smażymy po kilka minut ze wszystkich stron, aż mięso ładnie się zarumieni.
Dania-rozne - 30448_salatka-gyros-_0_1.jpg
Składniki1 kg piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 6 ogórk ...
Składniki1 kg piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 20 dag kapusty pekińskiej 1 łyżeczka przyprawy gyros 125 ml majonezu 125 ml ketchupu 3 łyżki oliwy z oliwek Opis przygotowaniaPiersi kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros, pokropić oliwą z oliwek i smażyć kilka minut. Ostudzone kawałki kurczaka włożyć do salaterki, polać kilkoma łyżkami ketchupu i majonezu. Kukurydzę wymieszać z pokrojonymi w kostkę ogórkami i wsypać do sałatki. Tę warstwę także polać majonezem i ketchupem. Wierzch sałatki posypać pokrojoną kapustą pekińską.
Dania-rozne - Cukinia nadziewana tunczykiem.jpg
Cukinia nadziewana tunczykiem przygotowanie: 25 min go ...
Cukinia nadziewana tunczykiem przygotowanie: 25 min gotowanie: 20 min ilośc porcji: 2 (zmie?) (podstawowa ilośc porcji: 2) ilośc porcji: składniki 2 młode cukinie długości ok 20 cm 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany ok. 50g sera żółtego 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz sól przyprawy np. oregano, bazylia (ja użyłam kreteńskiej pikantnej mieszanki przypraw) Sposób przygotowania Cukinie dokładnie wymyć, odkroić końcówki i przeciąć wzdłuż na dwie połówki. Wydrążyć dokładnie cukinię, tak aby powstały łódeczki. Wydrążony miąższ zachować. Poszatkowaną cebulę zeszklić na oliwie wraz z czosnkiem. Do zeszklonej cebuli dodać miąższ z cukinii. Po 2 minutach dodać tuńczyka z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawić. Podsmażać ok 5-10 minut. Na sam koniec dodać śmietanę (do śmietany najpierw dodać łyżkę gorącego farszu, wymieszać i dopiero tak przygotowaną śmietanę dodać do całego farszu - żeby nie ścięła się śmietana). Do cukinii nałożyć farsz, a wierzch posypać startym serem żółtym. Zapiekać w piekarniku około 20 minut w temperaturze ok 200 stopni.
Dania-rozne - Placuszki z cukini.jpg
Placuszki z cukini składniki 3 cukinie 1 duży por 5 ły ...
Placuszki z cukini składniki 3 cukinie 1 duży por 5 łyżek mąki tortowej pszennej 2 jajka kurze całe pęczek koperku 4 łyżki mleka 2 ząbki czosnku sól biała do smaku pieprz 1/2 łyżeczki przyprawa typu vegeta do smaku szczypta ostrej mielonej papryki czerwonej olej do smażenia rzepakowy uniwersalny Sposób przygotowania Cukinię myjemy,usuwamy środek z pestek,resztę trzemy na tarce o dużych oczkach. masę dokładnie odciskamy z soku. pora oczyszczamy i drobno siekamy. koperek dokładnie myjemy i drobno siekamy. czosnek przeciskamy przez praskę. do masy z cukinii dodajemy pora,wbijamy jajka,dodajemy mąkę mleko i czosnek. mieszamy,doprawiamy przyprawami i jeszcze raz dokładnie mieszamy. jeśli ciasto jest zbyt rzadkie ,należy dodać odrobinę mąki. nakładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy placuszki z obu stron na jasnozłoty kolor. podajemy od razu po usmażeniu.
Dania-rozne - Zapiekanka z cukini.jpg
Zapiekanka z cukini: składniki 4 cukinie 4 pomidory 1 ...
Zapiekanka z cukini: składniki 4 cukinie 4 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka mleka 15 dag żółtego sera bazylia, sól 1 łyżka kaparów/oliwek Sposób przygotowania Cukinię pokroić w grubą kostkę, pomidory w plasterki, cebulę w krążki. naczynie żaroodporne nasmarować olejem. Wyłożyć warstwę cukinii, potem pomidorów, cebulę. Posolić, potem powtórzyć. mleko wymieszać ze startym serem i czosnkiem, polać warzywa i piec 30 minut w 200c. Posypać bazylią i kaparami.
Dania-rozne - Chrupiący kurczak zapiekany z pomidorami i ziemniakami.jpg
Chrupiący kurczak zapiekany z pomidorami i ziemniakami S ...
Chrupiący kurczak zapiekany z pomidorami i ziemniakami Składniki dla 2-4 osób skrzydełka z kurczak, 8 oliwa z oliwek 70 ml zabki czosnku 2 sól i pieprz, sok z limonki- 1/2 młode ziemniaczki- 400 g pomidory- 100 g oregano, Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Na patelni rozgrzać 1 1/2 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Położyć na patelni kurczaka, posiekany czosnek, dodać sól i pieprz i przypiec aż skórka kurczaka stanie się brązowa. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować ziemniaki, odcedzić i odstawić. Jeśli ziemniaki są duże, przeciąć na połowę tak aby powstały w miarę identyczne kawałki. Zdjąć kurczaka z ognia i skropić do sokiem z limonki, dokładnie wymieszać. Posypać kurczaka oregano. Kurczaka, ziemniaki, pokrojone pomidory przełożyć do naczynia. Całość skropić oliwą z oliwek. Całość zapiekać ok 25 minut, podawać ciepłe.
Dania-rozne - Piers z kurczaka z baklazanem i ryzem.jpg
Piers z kurczaka z baklazanem i ryzem Składnikidla 2-4 o ...
Piers z kurczaka z baklazanem i ryzem Składnikidla 2-4 osóbpiers z kurczaka, 1szt. baklazan sredni, 1szt. cebula slusznych rozmiarow, 1szt. marchewki, 2szt. ryz, 1 szklanka oliwa do smazenia,imbir czosnek,sol,ostra papryka, Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 20 min1. kroimy mieso,styl dowolny,cebulke w polksiezyce i podsmazamy wraz z czosnkiem i imbirem na patelni,kroimy baklazana,w dosc gruba kostke,scieramy marchew na tarce o grubych oczach i dodajemy wszystko do podsmazanego miesa.doprawiamy do smaku i dusimy dopoki baklazan nie zmieknie 2. szklanke ryzu, podsmazamy w garnku na 2 lyzkach oliwy,dodajemy 2 szklanki wrzacej wody,oraz pol lyzeczki soli,i gotujemy pod przykryciem,na malym ogniu ok.15 minut(po 10ciu minutach mozna sprawdzic w jakim stanie jest nasz ryz:)))i gotowe,smacznego
Dania-rozne - Warzywa zapiekane.jpg
Warzywa zapiekane Składnikidla 2 osób 10 brukselek, 1 m ...
Warzywa zapiekane Składnikidla 2 osób 10 brukselek, 1 mały kalafior, 2 średnie marchewki, sól, pieprz, bazylia, 2 suszone pomidory, 1/2 szkl.mleka, 10 dag serka pleśniowego ulubionego, Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 45 min1. Wszystkie warzywa ugotować w osolonej wodzie ( nie rozgotować), ułożyć w naczyniu do zapiekania ( brukselka-na pół, marchew -grube plastry, kalafior-różyczki) i posypać pieprzem 2. W rondelku rozpuścić serek pleśniowy w mleku stale mieszając, zalać tym warzywa, zapiekać w piekarniku ok.190 st, przez 10-15 min. 3. Po upieczeniu udekorować pomidorami i posypać bazylią.
Dania-rozne - Marchewka z groszkiem.jpg
Marchewka z groszkiem Składnikidla 4-6 osób marchew 5-6 ...
Marchewka z groszkiem Składnikidla 4-6 osób marchew 5-6 szt groszek 1/2 puszki 1 łyżka masła i mąki, sól i cukier do smaku, Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 45 min1. Obraną ,opłukaną marchewkę gotuję w całości .Miekką wyjmuję i kroję w kostkę,dodaję groszek,masło,mąkę,mieszam i powoli wlewam wywar z marchewki tyle tylko żeby sie zeszkliła.Zagotowuję i na koniec przyprawiam do smaku.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności