Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

roze-kwiaty-ogrodowe_0025(1).jpg

mandolinka1 / Przepisy kulinarne / Dania-rozne / Przetwory / roze-kwiaty-ogrodowe_0025(1).jpg
Przetwory - roze-kwiaty-ogrodowe_00251.jpg
Download: roze-kwiaty-ogrodowe_0025(1).jpg

69 KB

(800px x 531px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Konfitura z płatków róży

Dodane przez: [caroline]
Czas przygotowania: 2 dni
Składniki
1/4 kg płatków róż (pachnących odmian lub dzikiej róży)
1 kg cukru
1/2 litra wody
sok z cytryny
Cudownie pachnie...

Etapy przygotowania

Płatki oczyścić, odciąć białe końcówki, skropić sokiem z cytryny i rozcierać, aż pokaże się sok.
Przełożyć do szklanego naczynia i odstawić do następnego dnia.
Zagotować cukier z wodą i do rzadkiego jeszcze syropu włożyć płatki. Gotować na bardzo małym ogniu tak długo, aż syrop zgęstnieje, a płatki staną się przezroczyste.
Gorące przełożyć do małych słoików i szybko zakręcić. Odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Świetny dodatek do pączków, mazurków i innych ciast.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Przetwory - roze-kwiaty-ogrodowe_0025.jpg
Konfitura z płatków róży 25 dag płatków róży cukrowe ...
Konfitura z płatków róży 25 dag płatków róży cukrowej 50 dag cukru łyżeczka kwasku cytrynowego (proporcje są takie: cukru 2 razy tyle ile ważą róże) Płatki przebrać, usuwając listki i pręciki. Zalać płatki wrzącą wodą, odcedzić po chwili, odcisnąć. Ucierać w makutrze (lub w mikserze) z cukrem aż otrzymamy konsystencję dżemu. Potem całość wymieszać z kwaskiem i nakładać do wygotowanych lub wyparzonych w piekarniku suchych słoiczków twist, położyć bibułkę posmarowaną spirytusem lub wódką i zamknąć zakrętkami też wyparzonymi. Przechowywać w ciemnym miejscu, w miarę chłodnym.
Przetwory - konfitura-z-platkow-rozy_18148_7.jpg
Składniki - 0.5 kg płatków róż - 2.5 szklanki cukru - ...
Składniki - 0.5 kg płatków róż - 2.5 szklanki cukru - 2 cytryny Sposób przygotowania Obetnij białe nasady płatków, które mają gorzki smak. Płatki dokładnie umyj i wysyp na ściereczkę, aby obeschły. Dopiero teraz odważ właściwą ilość. W dużym garnku, najlepiej 5-litrowym, zagotuj dwie szklanki wody i wsyp do niej płatki. Mieszanina będzie się pieniła, dlatego potrzebny jest tak duży garnek. Gotuj płatki na średnim ogniu przez 5 minut. Wyciśnij sok z cytryn. Wsyp do garnka cukier, wlej sok z cytryn, wymieszaj i znowu doprowadź do wrzenia. Od tego czasu, co jakiś czas mieszając, gotuj płatki na wolnym ogniu ok. 45 minut. W tym czasie cukier powinien się rozpuścić, a masa stopniowo gęstnieć. Kiedy na powierzchni zaczną się pojawiać pierwsze bąble, a później utworzy się coś w rodzaju piany, możesz sprawdzić, czy konfitura jest gotowa. Wylej jej kroplę na spodeczek, jeżeli dość szybko zastygnie i pokryje się cienką, suchą warstewką, możesz już zestawić garnek z ognia. Wlej konfiturę do słoików i szczelnie zakręć. Z podanych ilości powinieneś otrzymać dwa półlitrowe słoiki. Konfitura nadaje się do nadziewania pączków, naleśników, do tortów i deserów (np. owoców z bitą śmietaną). Świetna jest też po prostu z chlebem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności