Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Cukinia nadziewana tunczykiem.jpg

mandolinka1 / Przepisy kulinarne / Dania-rozne / Cukinia nadziewana tunczykiem.jpg
Dania-rozne - Cukinia nadziewana tunczykiem.jpg
Download: Cukinia nadziewana tunczykiem.jpg

13 KB

(227px x 227px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Cukinia nadziewana tunczykiem
przygotowanie: 25 min
gotowanie: 20 min ilośc porcji: 2 (zmie?) (podstawowa ilośc porcji: 2)
ilośc porcji:
składniki
2 młode cukinie długości ok 20 cm
1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany
ok. 50g sera żółtego
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz
sól
przyprawy np. oregano, bazylia (ja użyłam kreteńskiej pikantnej mieszanki przypraw)
Sposób przygotowania
Cukinie dokładnie wymyć, odkroić końcówki i przeciąć wzdłuż na dwie połówki.
Wydrążyć dokładnie cukinię, tak aby powstały łódeczki. Wydrążony miąższ zachować.
Poszatkowaną cebulę zeszklić na oliwie wraz z czosnkiem.
Do zeszklonej cebuli dodać miąższ z cukinii.
Po 2 minutach dodać tuńczyka z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawić. Podsmażać ok 5-10 minut.
Na sam koniec dodać śmietanę (do śmietany najpierw dodać łyżkę gorącego farszu, wymieszać i dopiero tak przygotowaną śmietanę dodać do całego farszu - żeby nie ścięła się śmietana).
Do cukinii nałożyć farsz, a wierzch posypać startym serem żółtym.
Zapiekać w piekarniku około 20 minut w temperaturze ok 200 stopni.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Dania-rozne - klasztorna_cebulowa_medium_recipe_watermark.jpg
Składniki 80 dag cebuli 6 łyżek masła 2 łyżki oliwy ...
Składniki 80 dag cebuli 6 łyżek masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 l bulionu warzywnego liść laurowy sól pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 4 kromki chleba 10 dag startego ostrego sera pęczek natki pietruszki Etapy przygotowania Cebulę obieram, kroję w piórka. Na patelni rozgrzewam masło i oliwę, wrzucam cebulę, smażę 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, często mieszając. Oprószam mąką, mieszam, wlewam wino. Gdy zacznie wrzeć, dolewam bulion, dodaje liść laurowy i gotuję 5 minut. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową, usuwam liść laurowy. Kromki chleba podpiekam w opiekaczu na złoto. Kładę na powierzchni zupy, posypuje tartym żółtym serem. Garnek z zupą wstawiam na 4 minuty do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC. Przed podaniem posypuję posiekaną natką.
Dania-rozne - pizzowy_pirog_medium_recipe_watermark.jpg
Dodane przez: [marcineusz] Czas przygotowania: 60 minut ...
Dodane przez: [marcineusz] Czas przygotowania: 60 minut Składniki CIASTO (ja zrobiłem 3 średniej wielkości Calzone): szczypta cukru i soli 25-30g świeżych drożdży (1/4-1/3 kostki) około 3 szkl. mąki - 510g szkl. letniej wody SOS: 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego szczypta cukru i soli przyprawy wedle uznania - ja dodałem tylko suszone oregano FARSZ (wedle uznania) - u mnie było to: tarty żółty ser parę pokrojonych w plasterki i podsmażonych pieczarek kilka plasterków salami trochę kiszonego ogóra pokrojonego w kostkę kukurydza mąkę przesiać do miski,pokruszone drożdże z odrobiną cukru i soli zalać szklanką letniej wody,wymieszać aż się mikstura rozpuści :-) i wlać do mąki,zostawić na 10 minut,później dokładnie wymieszać,wyrobić ciasto (gdy się bardzo lepi podsypujemy troszkę mąką),do ciasta dodać 2 łyżki oliwy bądź oleju i wyrobić aby się połączyło z tłuszczem,ciasto przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut,w tym czasie robimy sos,koncentrat pomidorowy rozrzedzamy wodą (ale żeby nie był za rzadki) dodajemy troszkę cukru i soli (ja dodałem także oregano),wyrośnięte ciasto dzielimy według potrzeby,ja podzieliłem na 3 części,każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt w miarę przypominający okrąg,zostawiamy miejsce na zlepienie boków i smarujemy ciasto sosem,wykładamy farsz i delikatnie zlepiamy brzegi dowolną metodą,pieroga smarujemy rozbełtanym jajkiem i kładziemy na wysmarowaną olejem blache do pieczenia,pieczemy w 180C przez około 25 minut p.s zawsze można zrobić zwykłą wersją pizzy ;-)
Dania-rozne - Zapiekanka z warzyw.jpg
No i czas na kolacje. Proponuję zapiekankę z warzyw i zi ...
No i czas na kolacje. Proponuję zapiekankę z warzyw i ziół. Potrzebne Ci będą warzywa- 1/4 cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 bakłażana, 1/2 pomidora, 1/2 cukinii, ząbek czosnku, pieprz, szczypta soli, papryka czerwona suszona, zioła prowansalskie, łyżka pokruszonego sera feta light. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Na łyżce oliwy podduś pokrojone cebulę, paprykę, zmiażdżony czosnek oraz plastry bakłażana wcześniej namoczone w wodzie. Dopraw czerwoną papryką i ziołami prowansalskimi. Duś mieszając, około 15 minut aż bakłażan zmięknie. Uduszone warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym. Pomidory i cukinię pokrój w plastry, ułóż rzędami na warzywach, całość posyp ziołami, pieprzem i serem feta. Zapiekaj około 10 minut. Pyszna i pożywna kolacja gotowa!
Dania-rozne - schab_faszerowany_szpiankiem.jpg
SKŁADNIKI: 1,5 kg schabu środkowego bez kości, 2 łyżki o ...
SKŁADNIKI: 1,5 kg schabu środkowego bez kości, 2 łyżki oleju, sól, pieprz. Nadzienie: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (50dag), 25 dag kiełbasy np. podwawelskiej - dodaliśmy surową białą kiełbasę, pół łyżki bulionu w proszku, pół szklanki pokruszonego miękiszu chleba tostowego pszennego, 5 dag migdałów, 2 jajka, 2 łyżki natki pietruszki, 1 łyżeczka suszonego tymianku lub łyżka świeżego, 1 ząbek czosnku. SPOSÓB WYKONANIA: Przygotować nadzienie: szpinak rozmrozić i dokładnie osączyć. Z kiełbasy usunąć osłonkę, a mięso drobno posiekać. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. W misce połączyć szpinak, migdały, kiełbasę, bulion w proszku, jajka, miękisz chleba, natkę pietruszki, tymianek i zmiażdżony czosnek (odłożyć odrobinę tymianku i pół ząbka czosnku). Schab umyć, osuszyć i przeciąć ostrym nożem poziomo, nie do końca, zostawiając 2,5 cm, tak aby otworzył się jak książka. Następnie lekko stłuc mięso tłuczkiem i natrzeć solą i pieprzem. Nałożyć nadzienie. Mięso zwinąć, związać bawełnianą nicią. Na dno brytfanny wlać 2 łyżki wody, włożyć do niej ruszt położyć na nim schab złożeniem do dołu. Mięso posmarować olejem i posypać pozostałym tymiankiem oraz czosnkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec przez półtorej godziny, polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem. Upieczony schab pokroić na grube plastry. Ułożyć na ogrzanym półmisku i przybrać sałatą.
Dania-rozne - Ciasto drozdzowe z jablkami.jpg
Ciato drozdzowe z jablkami Składniki: 8 porcji 500 g m ...
Ciato drozdzowe z jablkami Składniki: 8 porcji 500 g mąki 50 g drożdży 5 żółtek jajko 3/4 kostki masła 1 torebka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 3-4 kwaśne jabłka sok z cytryny starta skórka z cytryny cukier puder orzechy włoskie szczypta soli Opis przygotowania: 80 min. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i 4 łyżkami mąki, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Przesianą mąkę połączyć z masą żółtkową, rozczynem, skórką z cytryny i szczyptą soli. Wyrobić na gładkie ciasto. Wlać stopione masło, wyrobić, ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroć w ósemki, skrpić sokiem z cytryny. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do piecznia. Wyłożyć do niej ciasto, na wierzchu ułożyć jabłka, lekko docisnąć je do ciasta. Odswaić na 15 minut w ciepłe miejsce. Piec przez 50 minut w 180 st. Ostudzić, opruszyć cukrem pudrem i przybrać posiekanymi orzechami włoskimi.
Dania-rozne - salatka nicejska.jpg
Salatka nicejska Glowka zielonej salaty Duza puszka tunc ...
Salatka nicejska Glowka zielonej salaty Duza puszka tunczyka najlepiej w oliwie z oliwek Fasolka szparagowa Ogorek zielony Pomidor Jajko Kapary Anchois Kukurydza Opis przygotowania: 20min Salate umyc i osuszyc. Pokroic ogorka i pomidora. Ugotowac jajka i fasolke. Otworzyc puszke tunczyka i kukurydzy. Wszystko wymieszac, dodac kapary i anchois (ja nie przepadam, zamiast tego dodalam sardynki z puszki). Zrobic sos winegraitte i polac nim salatke
Dania-rozne - Omlet z pomidorami.jpg
3 jajka 1 duży pomidor 2 łyżki drobno startego żółtego ...
3 jajka 1 duży pomidor 2 łyżki drobno startego żółtego sera świeża bazylia, oregano lub pietruszka sól świeżo mielony pieprz masło Opis przygotowania: 15 min. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrylować pestki razem z wodnistym miąższem. Następnie pokroić w paseczki i posypać delikatnie solą oraz pieprzem. Jajka rozbić i ubijać razem ze startym drobno serem i solą (do smaku). Smażyć na rozgrzanym mocno maśle. Pokrojone pomidory nałożyć na środek omletu i złożyć na pół. Omlet przełożyć na talerz i posypać świeżymi ziołami.
Dania-rozne - kurczak_pachnacy_fasola.jpg
Piersi kurczaka z białą fasolą i pomidorami w 30 minu ...
Piersi kurczaka z białą fasolą i pomidorami w 30 minut dla 4 osób Składniki: 4 (pojedyncze) piersi z kurczaka sól, pieprz 4 łyżki oliwy 1 cebula (posiekana) 100 g boczku pokrojonego w kostkę 250 g pomidorów z puszki 400 g fasoli białej z puszki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka soku z cytryny Jak przygotować: 1. Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Podsmaż na gorącej oliwie. 2. Zdejmij z patelni, wrzuć cebulę i boczek, podsmaż. 3. Dodaj odsączoną fasolkę, pomidory i 100 ml wody. Wymieszaj. Dodaj łyżkę słodkiej papryki i sok z cytryny. Dodaj kurczaka, podawaj.
Dania-rozne - salatka_z_fasola.jpg
Sałatka z czerwonej fasoli Składniki: 300 g fasolki c ...
Sałatka z czerwonej fasoli Składniki: 300 g fasolki czerwonej 2 duże pomidory sparzone pokrojone w paseczki 200 g pomidorków koktajlowych czerwonych pokrojonych na ćwiartki 2 cebule czerwone 70 g szpinaku bez rdzenia pokrojonego na drobne paseczki Jak przygotować: 1. Włóż fasolę, pomidory i pomidory koktajlowe do miseczki. 2. Cebule pokrój w drobne kosteczki, tak, żeby się nie rozpadły. Następnie pokrój kosteczki jeszcze na pół i mocno posiekaj. Włóż ją do miseczki. 3. Dodaj do całości szpinak, wymieszaj. Zauważ, że sałatka jest bardzo ładnie kolorowa. Vinaigrette sos polac salatke
Dania-rozne - jajka z parowkami.jpg
SKŁADNIKI: * średniej długości cienkie parówki * jajka ...
SKŁADNIKI: * średniej długości cienkie parówki * jajka (jeśli są małe to tyle ile macie parówek, jeśli większe można dać mniej) * posiekany szczypiorek * sól, pieprz oraz: * wykałaczki * odrobina tłuszczu do smażenia Parówki przeciąć wzdłuż pozostawiając jednak kawałeczek nieprzecięty. Wygiąć końce parówki i spiąć wykałaczką w kształt serca. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wyłożyć na nią paróweczkowe serca. Podsmażyć chwilkę z jednej strony. W tym czasie do miski rozbić jajka, roztrzepać je tak jak na jajecznicę, doprawić solą i pieprzem. Parówkowe serca przewrócić delikatnie (najlepiej przy pomocy dwu widelców) na drugą stronę. Wlać jakąś chochelką w każde serduszko masę jajeczną. Posypać szczypiorkiem. Przykryć patelnię pokrywką i piec do momentu aż jajka się ładnie zetną.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności