Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

tort-czekoladowy-7_23414_7.jpg

mandolinka1 / Przepisy kulinarne / Ciasta,ciasteczka / tort-czekoladowy-7_23414_7.jpg
Ciasta,ciasteczka - tort-czekoladowy-7_23414_7.jpg
Download: tort-czekoladowy-7_23414_7.jpg

27 KB

(300px x 233px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki
Na biszkopt:
* 6 jajek
* 0,5 szkl cukru
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki maki
* 2 łyżeczki kakao
* kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Na krem wew:
* 300g białej czekolady (3 tabliczki)
* 4 łyżki mleka
* 500 ml śmietany 36%
Na krem zewn:
* 200 g czekolady mlecznej
* 4 łyżki mleka
* 500 ml śmietany 36%
(moje dodatki):
żelki, kiwi,mandarynki,ananas,zielony pisak cukrowy,perełki cukrowe.posypka czekoladowa.
Sposób przygotowania
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka. Nastepnie przesiane mąki wymieszane z kakao i proszkiem. Gdy się dobrze wymiesza,masę przelewamy do wczesniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy.Pieczemy 20-25 minut w 180stC
Po upieczeniu studzimy biszkopt i przecinamy go na pół.
Krem wewn.
Czekoladę łamiemy na kawałki,zalewamy gorącym mlekiem i rozpuszczamy na małym ogniu.
śmietanę 36% dokładnie ubijamy,po czym dodajemy przestudzoną (ale wciąż lejącą) białą czekoladę po łyżce, cały czas miksując. (Śmietana może troszkę "oklapnąć" ale w lodówce ładnie stwardnieje) Wykładamy na biszkopt,przykrywamy drugim płatem ciasta.wstawiamy do lodówki.
Krem zewn.
Robimy dokładnie tak samo jak krem z białą czekoladą. Wykładamy na górę i boki torta, dużym szerokim nożem.
Dowolnie ozdabiamy.
Przed podaniem nalezy schłodzić tort w lodówce przynajmniej przez 3 godziny.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

gallo zafferano-strona wloska
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta,ciasteczka - karpatka_basi3.jpg
Ciasto: 12,5 dag margaryny 1 szklanka mąki luksusowe ...
Ciasto: 12,5 dag margaryny 1 szklanka mąki luksusowej 5 jajek ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: ½ litra mleka 0,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag margaryny 2 łyżki alkoholu Ponadto: cukier puder do posypania Sposób wykonania: Do garnka wlać 1 szklankę wody, dodać margarynę i całość zagotować. Następnie do gotującej się masy dodać mąkę, energicznie mieszając chwilę pogotować na małym ogniu, aż masa się połączy. Ostudzić. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i wymieszać (utrzeć) mikserem. Gotową masę podzielić na 2 części i upiec osobno 2 placki. Na dobrze wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć ciasto i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do ok. 270 °C. Po ok. 10 minutach (gdy ciasto już urośnie) należy otworzyć drzwiczki piekarnika (wypuścić tzw. Ducha Gór :) ) i obniżyć temperaturę do ok. 200 °C. i po ok. 3 minutach zamknąć piekarnik. Piec do momentu, aż ciasto uzyska złoty kolor (ok. 12 minut). 0,5 litra mleka oddlac 1/2szkl ml reszte zagotować. W ½ szklanki mleka rozpuścić cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, a następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać porcjami budyń. Na koniec do masy dodać spirytus. Gotowym kremem przełożyć ostudzone placki. Wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Ciasta,ciasteczka - pani_walewska_.jpg
Placki (ciasto kruche): • 2 pełne szklanki mąki • 1 ły ...
Placki (ciasto kruche): • 2 pełne szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 torebka cukru waniliowego • 1/2 szklanki cukru pudru • 20 dag masła • 4 żółtka • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Masa bezowa: • białka z 4 jaj • 2 szklanki cukru pudru • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Masa budyniowa: • 1/2 litra mleka • 2 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 torebka cukru waniliowego • 2 żółtka • 250 g masła roślinnego lub masła Placki (ciasto kruche): Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy). Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Masa bezowa: Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu). Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić. Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.
Ciasta,ciasteczka - ciasto_wisniowe_czarny_las.jpg
Ciasto wiśniowe "Czarny las" Składniki: 4 ...
Ciasto wiśniowe "Czarny las" Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka masła stopionego w 3 łyżkach gorącej wody 3 łyżki soku wiśniowego 1 łyżka likieru wiśniowego Masa 2 szklanki wiśni ze słoika 1 łyżka cukru pudru 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka likieru wiśniowego 2 1/4 szklanki tłustej śmietany 1 szklanka wiórków czekolady do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Natłuścić 3 tortownice o średnicy 20 cm, wyścielić dna papierem do pieczenia przyciętym na wymiar. 2. Utrzeć jajka i cukier mikserem do uzyskania bardzo gęstej, białej masy. 3. Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i kakao. Dodawać powoli do masy jajecznej, mieszając metalową łyżką. Szybko wmieszać stopione masło i wodę. 4. Wlać równe części ciasta do przygotowanych foremek i piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzać patyczkiem). Ciasto powinno być sprężyste, a brzeg odchodzić od formy. Zostawić na 2 minuty w foremkach, a potem przełożyć na druciany stojak. Zdjąć papier. 5. Zmieszać 2 łyżki soku wiśniowego z łyżką likieru wiśniowego i popryskać ciasto, kiedy wystygnie. Masa: Osaczyć i wydrylować wiśnie. Zostawić kilka sztuk do dekoracji. Wlać 2/3 szklanki soku do rondla, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Mieszając, dodać mąkę kukurydzianą. Mieszać, aż zgęstnieje. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Podczas studzenia mieszać, aby nie powstał kożuch. Ubić śmietanę na sztywno; zostawić 1/3 do reszty delikatnie wmieszać zimny sok wiśniowy, wiśnie i likier. Położyć jeden krążek ciasta na płaskim talerzu ozdobnym. Posmarować masą wiśniową na grubość 1,5 cm, położyć drugie ciasto itd. Posmarować wierzch i boki ciasta pozostawioną częścią bitej śmietany. Boki i wierze ciasta udekorować grubymi wiórami z czekolady. Górę ciasta ozdobić odłożonymi wcześniej wiśniami.
Ciasta,ciasteczka - ptysiowe_labedzie_medium_recipe_watermark.jpg
Czas przygotowania: 50 minut Czas pieczenia: 25 minut ...
Czas przygotowania: 50 minut Czas pieczenia: 25 minut Ilość porcji: 14 Składniki 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki 3-4 jajka Smietana 30% ok 300-400ml 3 łżki cukru pudru smietan fix Jezioro Łabędzie na Twoim stole..eleganckie ciastka na Walentynki:) Etapy przygotowania Wodę z masłem doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąką i mikserem mieszamy ciasto trzymając garnek na wolnym ogniu. Wyłączamy palnik. Ciasto ma konsystęncję kluchy. Studzimy. Sukcesywnie dodajemy po 1 jajku miksujemy. Dodajemy kolejno jajka do momentu, aż uzyskamy konsystencje cista taką, aby po wyciśnięciu ze szprycy zachował się kształt rozetki. Nie określiłam w przepisie dokładniej ilości jajek ponieważ jajko jajku nierówne, są to przeważnie 3-4 jajka. Wyciskamy szprycą na papier do pieczenia porcje w owalnym kształcie. Szyje robumi wyciskając cyferkę "2" szprycą:)lub literkę S :) ..najlepiej upiec szyje osobno, bo szybciej sie pieką i mogą sie przypalić podczas pieczenia razem z "korpusikami". Pieczemy 25 min w temp 190-200 stopni. Po wyjęciu jeszcze ciepłe, kroimy w poprzek. Wypełniamy ostudzone śmietana ubitą z cukrem i fixem. Posypujemy cukrem pudrem.
Ciasta,ciasteczka - muffinki_z_jablkami_medium_recipe_watermark.jpg
Czas przygotowania: 50 minut Czas pieczenia: 30 minut ...
Czas przygotowania: 50 minut Czas pieczenia: 30 minut Ilość porcji: 12 Składniki 25 dag mąki 12 dag cukru 2 jajka 15 dag jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml oleju 5 łyżek soku pomarańczowego 2 średniej wielkości jabłka muffinki to najlepszy dodatek do małej czarnej Etapy przygotowania mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem wbić jajka, dodać jogurt, olej i sok, wszystko wymieszać mikserem obrane jabłka pokroić w dość dużą kostkę do masy dodać owoce, wymieszać łyżką dwoma dużymi łyżkami nalewać masę do papilotek piec 30 min. w temp. 175° na koniec można posypać cukrem pudrem
Ciasta,ciasteczka - muffinki_z_bananami_medium_recipe_watermark.jpg
Czas przygotowania: 45 minut Czas pieczenia: 25 minut ...
Czas przygotowania: 45 minut Czas pieczenia: 25 minut Ilość porcji: 12 Składniki 150 g masła lub margaryny 1 szkl cukru 4 jaja 2 banany sok z 1/2 cytryny 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Muffinki są deliktane i pyszne, nie można im się oprzeć Etapy przygotowania Tłuszcz utrzeć z cukrem, następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać. Na koniec obrać banany, rozgnieść widelcem , skropić sokiem z cytryny i dodać do masy. Wszystko wymieszać. Nakładać do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 20-25 min.
Ciasta,ciasteczka - delicje_medium_recipe_watermark.jpg
Czas przygotowania: 2 godzin Czas chłodzenia / mrożenia ...
Czas przygotowania: 2 godzin Czas chłodzenia / mrożenia: 2 godzin Składniki - 6 jaj - 7 łyżek cukru - 7 łyżek cukru pudru - 1 łyżka kakao - 2 galaretki owoce zagotować: - 1 szkl. wody - 1 kostka margaryny - 1 cukier waniliowy - 4 łyżki żelatyny (rozpuścić w 4 łyżkach wody) idealny do niedzielnej kawki Etapy przygotowania Po zagotowaniu podzielić równo do 3 szklanek, od czasu do czasu mieszając do wystygnięcia. I. 3 białka ubić, pod koniec ubijania dodac szczypte soli i 3,5 łyżki cukru, 1 łyżkę kakaa dalej ubijać. Na koniec dodać 1 szklankę tego płynu to wszytsko ubijac ok. 5min, wlać na tortownicę i wstawić do lodówki. II. 6 żółtek ubić z 7 łyżkami cukru pudru aż masa zrobi się biała i dodać następną szklankę tego płynu, ubijac przez ok. 5min. Gdy masaI zastygło to wlac masę II. Wstawic do lodówki. III. 3 białka ubić, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli i 3,5 łyżki cukru na koniec dodać szklankę tego płynu, ubijać przez ok. 5min. Gdy masa II zastygło to wlać masę III. Wstawić do lodówki. Gdy już wszytsko zastygnie udekorować owocami (np. brzoskiwnie) i wylać na to tężejącą galaretkę (np. brzoskiwniwą)
Ciasta,ciasteczka - Ptasie mleczko.jpg
Domowe „Ptasie mleczko” Składniki: 4 czubate łyżki c ...
Domowe „Ptasie mleczko” Składniki: 4 czubate łyżki cukru pudru, łyżeczka esencji waniliowej lub 1 cukier waniliowy, 300 ml śmietanki kremówki, 6 łyżeczek żelatyny w proszku, 4 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej). Wykonanie: Mikserem ubić chłodną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Do bitej śmietany dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie (wystarczy tyle, aby można było rozpuścić żelatynę), a następnie ochłodzoną. Wymieszać. Otrzymaną masę przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki, aby stężało. Gdy masa zastygnie można posmarować ją cieniutko pędzelkiem stopioną czekoladą (czekolada nie może być gorąca), a następnie raz jeszcze włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe „Ptasie mleczko” pokroić na kawałeczki. Jeśli chcecie, aby „Ptasie mleczko” bardziej przypominało to oryginalne, najpierw pokrójcie je na kawałeczki, a dopiero potem posmarujcie je pędzelkiem czekoladą z każdej strony. Drugi sposób jest jednak bardziej pracochłonny.
Ciasta,ciasteczka - Bananowe semifreddo.jpg
Bananowe semifreddo Składniki: ½ szkl. prażonych mig ...
Bananowe semifreddo Składniki: ½ szkl. prażonych migdałów (kilka minut smażymy na patelni bez tłuszczu), 0,5 kg pokrojonych w plastry bananów, ¼ szkl. brązowego cukru, 2 łyżki ciemnego rumu, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 szkl. kremówki, 1 łyżka białego cukru, szczypta soli Migdały posiekać (niezbyt drobno). W blenderze zmiksować na puree banany, rum, brązowy cukier i sok z cytryny. Kremówkę ubić, dodać łyżkę cukru i sól. Delikatnie połączyć z miksturą bananową. Odłożyć dwie łyżki migdałów do dekoracji i resztę wymieszać z kremem. Włożyć do foremek lub miseczek, przykryć folią spożywczą i włożyć na noc do zamrażarki. Wyjąć pół godziny przed podaniem, posypać resztą migdałów
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności