Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ptysiowe_labedzie_medium_recipe_watermark.jpg

mandolinka1 / Przepisy kulinarne / Ciasta,ciasteczka / ptysiowe_labedzie_medium_recipe_watermark.jpg
Ciasta,ciasteczka - ptysiowe_labedzie_medium_recipe_watermark.jpg
Download: ptysiowe_labedzie_medium_recipe_watermark.jpg

41 KB

(300px x 250px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 14
Składniki
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki
3-4 jajka
Smietana 30% ok 300-400ml
3 łżki cukru pudru
smietan fix
Jezioro Łabędzie na Twoim stole..eleganckie ciastka na Walentynki:)

Etapy przygotowania
Wodę z masłem doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąką i mikserem mieszamy ciasto trzymając garnek na wolnym ogniu. Wyłączamy palnik. Ciasto ma konsystęncję kluchy. Studzimy. Sukcesywnie dodajemy po 1 jajku miksujemy. Dodajemy kolejno jajka do momentu, aż uzyskamy konsystencje cista taką, aby po wyciśnięciu ze szprycy zachował się kształt rozetki. Nie określiłam w przepisie dokładniej ilości jajek ponieważ jajko jajku nierówne, są to przeważnie 3-4 jajka. Wyciskamy szprycą na papier do pieczenia porcje w owalnym kształcie. Szyje robumi wyciskając cyferkę "2" szprycą:)lub literkę S :) ..najlepiej upiec szyje osobno, bo szybciej sie pieką i mogą sie przypalić podczas pieczenia razem z "korpusikami". Pieczemy 25 min w temp 190-200 stopni. Po wyjęciu jeszcze ciepłe, kroimy w poprzek. Wypełniamy ostudzone śmietana ubitą z cukrem i fixem. Posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

gallo zafferano-strona wloska
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta,ciasteczka - Piwne ciasto na gofry.jpg
Piwne ciasto na gofry - składniki 1/2 litra piwa 1/2 li ...
Piwne ciasto na gofry - składniki 1/2 litra piwa 1/2 litra wody 1/2 kg mąki kostka masła 5 jaj cukier waniliowy Piwne ciasto na gofry - sposób przygotowania Mąkę dokładnie wymieszać z piwem, dodając stopniowo żółtka. Dodać wodę (ja używam mineralnej-gazowanej). Nie zapomnijcie o cukrze waniliowym. Wlać do ciasta roztopione, ale nie gorące masło. Wszystko to można zrobić mikserem, ale na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek z odrobiną soli. Tę czynność wykonajcie raczej dużym widelcem, tak, aby dobrze napowietrzyć ciasto. Gwarantuję, że gofry są niepowtarzalne.
Ciasta,ciasteczka - ChomikImage.aspx
Przepis na biszkopt: 6 jajek niepełna szklanka drobnego ...
Przepis na biszkopt: 6 jajek niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej Biszkopt (ze zmienionymi proporcjami) z tego przepisu. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej szpatułką). Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Do formy wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Odkroić chrupką górę, pokruszyć i odłożyć do dekoracji tortu. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Składniki [ na tortownicę o średnicy 23-24 cm ] : biszkopt : 6 jajek [ oddzielnie białka i żółtka ] niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasta,ciasteczka - Placek drozdzowy z owocami.JPG
skladniki: 1/4 kostki drozdzy 1lyzeczka cukru 2lyzki mak ...
skladniki: 1/4 kostki drozdzy 1lyzeczka cukru 2lyzki maki-zrobic z tego zacier odstawic do wyrosniecia 1jajko+1zoltko 1/2szkl.cukru+cukier waniliowy szczypta soli 1,5szkl maki 1/5kost.margaryny Zacier wymieszac z skladnikami-wyrobic ciasto,odstawic do wyrosniecia-nie ruszac! Blaszke wysmarowac,wylozyc ciasto i pozostawic do wyrosnieciaok.30min.ulozyc owoce.Piec180°przez 30min
Ciasta,ciasteczka - Rolada bisztoptowa z truskawkami.JPG
Składniki na ciasto: 3 jajka 2 łyżki drobnego cukru 3 ły ...
Składniki na ciasto: 3 jajka 2 łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać. Blachę o boku 28 - 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, wyrównać. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ściereczkę kuchenną (lnianą) wysypać cukrem waniliowym. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do wystygnięcia. Masa śmietankowo - truskawkowa: 600 g truskawek (300g + 300g) 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki cukru (lub więcej - mniej, w zależności od słodkości truskawek) 300 g truskawek zmiksować blenderem na sos. Kolejne 300 g pokroić na małe kawałki. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 - 1/3 szklanki). Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Wlewać do niej powoli sos z truskawek, dalej ubijając. Wlać żelatynę (ciepłą), cały czas ubijając. Na końcu wmieszać kawałki truskawek. Włożyć do lodówki na zgęstnienie, ale pilnować, by masa nie zgęstniała zbyt mocno, by można ją było rozsmarować na roladzie. Ostudzoną roladę rozwinąć, szybko nałożyć masę truskawkową, zwinąć z powrotem. Włożyć do lodówki na 2 godziny, lub do kiedy stężeje.
Ciasta,ciasteczka - z2688753M.jpg
Gofry: 1.5 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 2 ...
Gofry: 1.5 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki masła roślinnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia sól Sos: 2 szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżki cukru 1/2 szklanki galaretki z czerwonych porzeczek sok z 1/2 pomarańczy. Gofry z sosem truskawkowym - sposób przygotowania Zacznij od przygotowania sosu do gofrów. Z umytych truskawek usuń szypułki (mrożone musisz trochę rozmrozić). Większe owoce pokrój i razem z małymi wrzuć do wysokiego naczynia. Wsyp cukier i starannie wszystko zmiksuj. Wymieszaj ten mus z lekko podgrzaną galaretką porzeczkową i sokiem z pomarańczy, przykryj i odstaw na bok. Teraz przyrządź ciasto na gofry. Białka oddziel od żółtek, po czym ubij z nich sztywną pianę. Do miski przesiej mąkę i mieszając, powoli wlewaj mleko. Potem dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sól i roztopione chłodne masło. Gdy ciasto na gofry uzyska jednolitą konsystencję, delikatnie wmieszaj w nie pianę. Rozsmarowuj porcje ciasta w gofrownicy i kolejno piecz jasnozłote gofry. Podawaj gorące polane sosem truskawkowym.
Ciasta,ciasteczka - tort-smietankowy_1208_7.jpg
Składniki 2 jajka 80 g + 2 łyżki cukru 70 g mąki krup ...
Składniki 2 jajka 80 g + 2 łyżki cukru 70 g mąki krupczatki 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 I śmietanki 30% 1 łyżka kakao 2 łyżki soku z cytryny większa cytryna z cienką skórką 1 łyżeczka masła odrobina cukru Sposób przygotowania 1 Z jajek, 80 g cukru, 2 łyżek gorącej wo­dy, mąki, mąki ziemniaczanej oraz proszku do pieczenia upiec w tortow­nicy ciasto biszkoptowe. 2 Biszkopt rozkroić na 3 Waty. Śmietan­kę wymieszać z 2 łyżkami cukru i ubić na sztywną pianę. 16 bitej śmietany wymieszać z kakao, otrzymaną masą posmarować jeden biszkopt. 3 Na wierzchu ułożyć trzeci biszkopt. Tort posmarować resz­tą bitej śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką przybrać brzegi tortu „ślimakami" z bitej śmietany. 4 Cienkie plasterki cytryny oprószone cukrem zeszklić na łyżce masła Schło­dzone naciąć, zwinąć w spirale i wci­snąć w „ślimaki "z bitej śmietany.
Ciasta,ciasteczka - tort-egipski-3_25078_7.jpg
Sposób przygotowania # Składniki na ciasto: * 2 białka ...
Sposób przygotowania # Składniki na ciasto: * 2 białka * 2 łyżki cukru * pół łyżki mąki pszennej * 40 g zmielonych orzechów laskowych Białka ubij na sztywno i, wciąż ubijając, dodawaj stopniowo cukier. Powoli wsyp mąkę i orzechy, delikatnie wymieszaj. Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki) [użyłam tortownicy o śr. 22 cm]. Piecz przez około 15 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170ºC. Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, a następnie ostudzić. (Co znaczy, że w sumie potrzebujecie 6 białek, 6 łyżek cukru, 1,5 łyżki mąki pszennej i 120 g orzechów laskowych). # Składniki na masę budyniowo-maślaną: * 10 żółtek * 10 łyżek cukru * 5,5 łyżek mąki pszennej * 32 g cukru waniliowego * 340 ml mleka * 170 g masła * 2 łyżki ekstraktu waniliowego [mój dodatek, bo bez tego masa zdawała mi się być zbyt mdłą] W garnuszku zmiksuj żółtka, cukier, mąkę i mleko. Zagotuj, mieszając, do zgęstnienia. Ostudź (najlepiej, jeśli wierzch kremu przykryjesz folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzyj na puszystą masę. Miksuj powoli, stopniowo dodając chłodny budyń. # Karmel: 200 g cukru Cukier rozpuść na patelni lub w garnuszku, poczekaj, aż powstanie karmel. Patelnię zdejmij z ognia. Działając bardzo szybko wylej go na papier do pieczenia, rozsmaruj w miarę równomiernie. Po stwardnieniu połam karmel na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić go na proszek. # Składniki na masę z bitej śmietany: * 340 g śmietany kremówki * 2 łyżki cukru * 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych + karmel (przepis wyżej) Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru. Orzechy podpiecz do zrumienienia i posiekaj na małe kawałki. Ubitą śmietanę wymieszaj z orzechami i karmelem. Wykonanie: Na paterze ułóż 1 blat, na niego część masy budyniowej, a na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat ... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostaw do posmarowania boków tortu. [Ja boki przyozdobiłam dodatkowo posiekanymi orzechami, a wierzch kropelkami i kawałkami karmelu]. Schłódź całość w lodówce przez kilka godzin.
Ciasta,ciasteczka - tort-czekoladowy-7_23414_7.jpg
Składniki Na biszkopt: * 6 jajek * 0,5 szkl cukru * ...
Składniki Na biszkopt: * 6 jajek * 0,5 szkl cukru * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 3/4 szklanki maki * 2 łyżeczki kakao * kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Na krem wew: * 300g białej czekolady (3 tabliczki) * 4 łyżki mleka * 500 ml śmietany 36% Na krem zewn: * 200 g czekolady mlecznej * 4 łyżki mleka * 500 ml śmietany 36% (moje dodatki): żelki, kiwi,mandarynki,ananas,zielony pisak cukrowy,perełki cukrowe.posypka czekoladowa. Sposób przygotowania Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka. Nastepnie przesiane mąki wymieszane z kakao i proszkiem. Gdy się dobrze wymiesza,masę przelewamy do wczesniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy.Pieczemy 20-25 minut w 180stC Po upieczeniu studzimy biszkopt i przecinamy go na pół. Krem wewn. Czekoladę łamiemy na kawałki,zalewamy gorącym mlekiem i rozpuszczamy na małym ogniu. śmietanę 36% dokładnie ubijamy,po czym dodajemy przestudzoną (ale wciąż lejącą) białą czekoladę po łyżce, cały czas miksując. (Śmietana może troszkę "oklapnąć" ale w lodówce ładnie stwardnieje) Wykładamy na biszkopt,przykrywamy drugim płatem ciasta.wstawiamy do lodówki. Krem zewn. Robimy dokładnie tak samo jak krem z białą czekoladą. Wykładamy na górę i boki torta, dużym szerokim nożem. Dowolnie ozdabiamy. Przed podaniem nalezy schłodzić tort w lodówce przynajmniej przez 3 godziny.
Ciasta,ciasteczka - Tiramis alla frutta.jpg
Tiramisù alla frutta 200 gr di mascarpone 2 uova 2 cu ...
Tiramisù alla frutta 200 gr di mascarpone 2 uova 2 cucchiai di zucchero 200 gr di savoiardi 3 arance 2 pesche 200 gr di noci Procedimento: Spremete in una ciotola il succo delle arance. Tagliate a fettine le fragole e le pesche. Mettete la frutta in una ciotola e spruzzatela con un pò di succo di arancia. Separate i tuorli dagli albumi e montate i tuorli con lo zucchero fino ad ottenere un composto gonfio. Incorporate delicatamente il mascarpone e gli albumi montati a neve. Mescolate alla crema ottenuta due terzi della frutta , tenendo il resto da parte per la decorazione. Inzuppate i savoiardi nel succo d’arancia e metteteli nel fondo di una pirofila. Adagiate sopra un pò di crema alla frutta e continuate con un altro strato di savoiardi. Alternate gli ingredienti fino ad esaurire terminando con la crema. Decorate con la frutta rimasta e mettete in frigorifero fino al momento di servire.
Ciasta,ciasteczka - tort_urodzinowy_stasia_medium_recipe_watermark.jpg
Składniki Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mą ...
Składniki Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wypełnienia: 2 kremy do tortu (ja użyłam ajerkoniakowego) 2 opakowania migdałów słoiczek dżemu (wiśniowy) mała puszka brzoskwiń ozdoby do tortu odrobina wódki do nasączenia odrobina kawy rozpuszczalnej Etapy przygotowania Pieczemy 2 biszkopty jasne i jeden ciemny (z dodatkiem kakao). 1. Spód dolnego biszkoptu nasączamy wodą rozrobioną z wódką. 2. Wykładamy wcześniej przygotowany według przepisu na opakowaniu krem i kładziemy na niego pokrojone brzoskwinie. 3. Przekładamy następnym ciemnym biszkoptem, nasączonym kawą. Kładziemy na niego dżem. 4. Ostatni już biszkopt również nasączamy wódką z wodą (jak pierwszy) i wykładamy resztę kremu, wysmarowując również całe boki tortu. Całość posypujemy wcześniej podsmażonymi migdałami. Dekorujemy wierzch według upodobań.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności