Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

muffinki_z_jablkami_medium_recipe_watermark.jpg

mandolinka1 / Przepisy kulinarne / Ciasta,ciasteczka / muffinki_z_jablkami_medium_recipe_watermark.jpg
Ciasta,ciasteczka - muffinki_z_jablkami_medium_recipe_watermark.jpg
Download: muffinki_z_jablkami_medium_recipe_watermark.jpg

45 KB

(300px x 250px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 12
Składniki
25 dag mąki
12 dag cukru
2 jajka
15 dag jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 ml oleju
5 łyżek soku pomarańczowego
2 średniej wielkości jabłka
muffinki to najlepszy dodatek do małej czarnej

Etapy przygotowania
mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem
wbić jajka, dodać jogurt, olej i sok, wszystko wymieszać mikserem
obrane jabłka pokroić w dość dużą kostkę
do masy dodać owoce, wymieszać łyżką
dwoma dużymi łyżkami nalewać masę do papilotek
piec 30 min. w temp. 175°
na koniec można posypać cukrem pudrem

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

gallo zafferano-strona wloska
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta,ciasteczka - karpatka_basi3.jpg
Ciasto: 12,5 dag margaryny 1 szklanka mąki luksusowe ...
Ciasto: 12,5 dag margaryny 1 szklanka mąki luksusowej 5 jajek ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: ½ litra mleka 0,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag margaryny 2 łyżki alkoholu Ponadto: cukier puder do posypania Sposób wykonania: Do garnka wlać 1 szklankę wody, dodać margarynę i całość zagotować. Następnie do gotującej się masy dodać mąkę, energicznie mieszając chwilę pogotować na małym ogniu, aż masa się połączy. Ostudzić. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i wymieszać (utrzeć) mikserem. Gotową masę podzielić na 2 części i upiec osobno 2 placki. Na dobrze wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć ciasto i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do ok. 270 °C. Po ok. 10 minutach (gdy ciasto już urośnie) należy otworzyć drzwiczki piekarnika (wypuścić tzw. Ducha Gór :) ) i obniżyć temperaturę do ok. 200 °C. i po ok. 3 minutach zamknąć piekarnik. Piec do momentu, aż ciasto uzyska złoty kolor (ok. 12 minut). 0,5 litra mleka oddlac 1/2szkl ml reszte zagotować. W ½ szklanki mleka rozpuścić cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, a następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać porcjami budyń. Na koniec do masy dodać spirytus. Gotowym kremem przełożyć ostudzone placki. Wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Ciasta,ciasteczka - pani_walewska_.jpg
Placki (ciasto kruche): • 2 pełne szklanki mąki • 1 ły ...
Placki (ciasto kruche): • 2 pełne szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 torebka cukru waniliowego • 1/2 szklanki cukru pudru • 20 dag masła • 4 żółtka • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Masa bezowa: • białka z 4 jaj • 2 szklanki cukru pudru • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Masa budyniowa: • 1/2 litra mleka • 2 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 torebka cukru waniliowego • 2 żółtka • 250 g masła roślinnego lub masła Placki (ciasto kruche): Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy). Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Masa bezowa: Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu). Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić. Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.
Ciasta,ciasteczka - ciasto_wisniowe_czarny_las.jpg
Ciasto wiśniowe "Czarny las" Składniki: 4 ...
Ciasto wiśniowe "Czarny las" Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka masła stopionego w 3 łyżkach gorącej wody 3 łyżki soku wiśniowego 1 łyżka likieru wiśniowego Masa 2 szklanki wiśni ze słoika 1 łyżka cukru pudru 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka likieru wiśniowego 2 1/4 szklanki tłustej śmietany 1 szklanka wiórków czekolady do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Natłuścić 3 tortownice o średnicy 20 cm, wyścielić dna papierem do pieczenia przyciętym na wymiar. 2. Utrzeć jajka i cukier mikserem do uzyskania bardzo gęstej, białej masy. 3. Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i kakao. Dodawać powoli do masy jajecznej, mieszając metalową łyżką. Szybko wmieszać stopione masło i wodę. 4. Wlać równe części ciasta do przygotowanych foremek i piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzać patyczkiem). Ciasto powinno być sprężyste, a brzeg odchodzić od formy. Zostawić na 2 minuty w foremkach, a potem przełożyć na druciany stojak. Zdjąć papier. 5. Zmieszać 2 łyżki soku wiśniowego z łyżką likieru wiśniowego i popryskać ciasto, kiedy wystygnie. Masa: Osaczyć i wydrylować wiśnie. Zostawić kilka sztuk do dekoracji. Wlać 2/3 szklanki soku do rondla, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Mieszając, dodać mąkę kukurydzianą. Mieszać, aż zgęstnieje. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Podczas studzenia mieszać, aby nie powstał kożuch. Ubić śmietanę na sztywno; zostawić 1/3 do reszty delikatnie wmieszać zimny sok wiśniowy, wiśnie i likier. Położyć jeden krążek ciasta na płaskim talerzu ozdobnym. Posmarować masą wiśniową na grubość 1,5 cm, położyć drugie ciasto itd. Posmarować wierzch i boki ciasta pozostawioną częścią bitej śmietany. Boki i wierze ciasta udekorować grubymi wiórami z czekolady. Górę ciasta ozdobić odłożonymi wcześniej wiśniami.
Ciasta,ciasteczka - ptysiowe_labedzie_medium_recipe_watermark.jpg
Czas przygotowania: 50 minut Czas pieczenia: 25 minut ...
Czas przygotowania: 50 minut Czas pieczenia: 25 minut Ilość porcji: 14 Składniki 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki 3-4 jajka Smietana 30% ok 300-400ml 3 łżki cukru pudru smietan fix Jezioro Łabędzie na Twoim stole..eleganckie ciastka na Walentynki:) Etapy przygotowania Wodę z masłem doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąką i mikserem mieszamy ciasto trzymając garnek na wolnym ogniu. Wyłączamy palnik. Ciasto ma konsystęncję kluchy. Studzimy. Sukcesywnie dodajemy po 1 jajku miksujemy. Dodajemy kolejno jajka do momentu, aż uzyskamy konsystencje cista taką, aby po wyciśnięciu ze szprycy zachował się kształt rozetki. Nie określiłam w przepisie dokładniej ilości jajek ponieważ jajko jajku nierówne, są to przeważnie 3-4 jajka. Wyciskamy szprycą na papier do pieczenia porcje w owalnym kształcie. Szyje robumi wyciskając cyferkę "2" szprycą:)lub literkę S :) ..najlepiej upiec szyje osobno, bo szybciej sie pieką i mogą sie przypalić podczas pieczenia razem z "korpusikami". Pieczemy 25 min w temp 190-200 stopni. Po wyjęciu jeszcze ciepłe, kroimy w poprzek. Wypełniamy ostudzone śmietana ubitą z cukrem i fixem. Posypujemy cukrem pudrem.
Ciasta,ciasteczka - muffinki_z_jablkami_medium_recipe_watermark.jpg
Czas przygotowania: 50 minut Czas pieczenia: 30 minut ...
Czas przygotowania: 50 minut Czas pieczenia: 30 minut Ilość porcji: 12 Składniki 25 dag mąki 12 dag cukru 2 jajka 15 dag jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml oleju 5 łyżek soku pomarańczowego 2 średniej wielkości jabłka muffinki to najlepszy dodatek do małej czarnej Etapy przygotowania mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem wbić jajka, dodać jogurt, olej i sok, wszystko wymieszać mikserem obrane jabłka pokroić w dość dużą kostkę do masy dodać owoce, wymieszać łyżką dwoma dużymi łyżkami nalewać masę do papilotek piec 30 min. w temp. 175° na koniec można posypać cukrem pudrem
Ciasta,ciasteczka - muffinki_z_bananami_medium_recipe_watermark.jpg
Czas przygotowania: 45 minut Czas pieczenia: 25 minut ...
Czas przygotowania: 45 minut Czas pieczenia: 25 minut Ilość porcji: 12 Składniki 150 g masła lub margaryny 1 szkl cukru 4 jaja 2 banany sok z 1/2 cytryny 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Muffinki są deliktane i pyszne, nie można im się oprzeć Etapy przygotowania Tłuszcz utrzeć z cukrem, następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać. Na koniec obrać banany, rozgnieść widelcem , skropić sokiem z cytryny i dodać do masy. Wszystko wymieszać. Nakładać do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 20-25 min.
Ciasta,ciasteczka - Ptasie mleczko.jpg
Domowe „Ptasie mleczko” Składniki: 4 czubate łyżki c ...
Domowe „Ptasie mleczko” Składniki: 4 czubate łyżki cukru pudru, łyżeczka esencji waniliowej lub 1 cukier waniliowy, 300 ml śmietanki kremówki, 6 łyżeczek żelatyny w proszku, 4 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej). Wykonanie: Mikserem ubić chłodną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Do bitej śmietany dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie (wystarczy tyle, aby można było rozpuścić żelatynę), a następnie ochłodzoną. Wymieszać. Otrzymaną masę przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki, aby stężało. Gdy masa zastygnie można posmarować ją cieniutko pędzelkiem stopioną czekoladą (czekolada nie może być gorąca), a następnie raz jeszcze włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe „Ptasie mleczko” pokroić na kawałeczki. Jeśli chcecie, aby „Ptasie mleczko” bardziej przypominało to oryginalne, najpierw pokrójcie je na kawałeczki, a dopiero potem posmarujcie je pędzelkiem czekoladą z każdej strony. Drugi sposób jest jednak bardziej pracochłonny.
Ciasta,ciasteczka - Bananowe semifreddo.jpg
Bananowe semifreddo Składniki: ½ szkl. prażonych mig ...
Bananowe semifreddo Składniki: ½ szkl. prażonych migdałów (kilka minut smażymy na patelni bez tłuszczu), 0,5 kg pokrojonych w plastry bananów, ¼ szkl. brązowego cukru, 2 łyżki ciemnego rumu, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 szkl. kremówki, 1 łyżka białego cukru, szczypta soli Migdały posiekać (niezbyt drobno). W blenderze zmiksować na puree banany, rum, brązowy cukier i sok z cytryny. Kremówkę ubić, dodać łyżkę cukru i sól. Delikatnie połączyć z miksturą bananową. Odłożyć dwie łyżki migdałów do dekoracji i resztę wymieszać z kremem. Włożyć do foremek lub miseczek, przykryć folią spożywczą i włożyć na noc do zamrażarki. Wyjąć pół godziny przed podaniem, posypać resztą migdałów
Ciasta,ciasteczka - we_dwoje_1_10396.jpg
Ciastka miłości 1 Skomentuj Jest to przepis bard ...
Ciastka miłości 1 Skomentuj Jest to przepis bardzo stary i godny polecenia w Dzień Świętego Walentego. Warto również jest przygotować ciastka, jeśli pragniecie odnowić swoje uczucia, które trochę przygasły lub uczcić kolejną rocznicę Waszego związku. Składniki Najważniejsza to 1 szklanka zmielonych (dokładnie) migdałów. 2 krople olejku migdałowego 1 i pół szklanki maki Pół szklanki cukru 1 żółtko Pół szklanki miękkiego masła Przygotowanie Masło utrzyj z cukrem. Na jednolita masę wymieszaj mąkę, migdały, olejek. Zmieszaj obie masy i schłodż w lodówce. W tym czasie nagrzej piekarnik do 165 st. Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na małe kuleczki, aby stworzyć małe półksiężyce. Bo w takim kształcie są one pożądane. Dodatkowo możesz wzmocnić energię pieczonych migdalinek nakłuwając je we wzorek Waszych inicjałów. Piecz je 20 min. na blasze wysmarowanej tłuszczem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności