Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
krystynka161
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta KRYSTYNA

widziany: 27.05.2024 12:27

  • pliki muzyczne
    23692
  • pliki wideo
    20627
  • obrazy
    203398
  • dokumenty
    70478

326702 plików
3741,34 GB

FolderyFoldery
krystynka161
1) & KATOLICKIE STRONY w INTERNECIE; v_Folder
 
2) KULINARIA; ☕ POTRAWY; 🍚🍜PRZEPISY🍨; V_Folder
 
3) &. HOBBY; PRYWATA; SPIŻARNIA; V_Folder
 
4) GALERIA; OBRAZKI; V_Folder
 
4) TRÓJMIASTO; GDAŃSK _ Moje Miasto; V_Folder
 
5) SPORT; 🚴 ROWER; 🚲 Trekking; 🏃Walking; v_
 
6) GRYPA; wirusy; v_
 
Koronawirus
MASKA Neoprenowa antysmogowa _
7) 🌻 Z; ŻYWNOŚĆ 🌿 LECZY; 🌴 V_Folder
 
! Rośliny lecznicze
ALGI; PROBIOTYKI; v_
 
Grzybek LECZNICZY KOMBUCHA ~KOMBUCZA_
GRZYBEK TYBETAŃSKI_
ALOES_
ARONIA GRANAT GŁÓG; v_
BAKALIE; NASIONA; OTRĘBY; PESTKI; v_Folder
 
BAKALINO; Owocowe; V_
 
Bluszczyk kurdybanek
 
bluszczyk kurdybanek
CHLEB ŚWIĘTOJAŃSKI; v_
COCA-COLA; PEPSI; v_
 
Coca Cola
CUKIER; SYROPY; V_
 
CYKORIA_
CZEKOLADA & KAKAO; V_
 
CACAO; _
Czekolada
CZEKOLADA_
zalety czekolad y
DĄB SZYPUŁKOWY & Żołędzie; v_
DIETY; IG_INDEKS_Gluc o; V_Folder
 
Ekologia i zdrowa żywność; v_
ELEKTROLITY; WITAMINY; v_Folder
 
Eukaliptus; v_
GĘSINA_
GŁÓG; BERBERYS; ROKITNIK; v_
 
GRZYBY_
 
Atlas Grzybow
HERBATA & GUARANA & KAWA & YERBA; V_Folder
 
JEDZ KOLOROWO
KASZE; Płatki; v_
 
KIsiele_
KOKOS; v_
KWAS FOLIOWY_
KWIATY POLNE; V_
 
KWIATY, ROŚLINY JADALNE; v_
 
MĄKA; SIEMIĘ; RYŻ; KASZE; ZBOŻA; v_Folder
 
MANIOK; TAPIOKA; v_
MIŁORZĄB JAPOŃSKI; Ginkgo- Biloba; v_
MIÓD; CYNAMON & MIÓD PITNY; v_Folder
 
MORINGA_
MORWA; v_
 
Morus alba
NABIAŁ; Masło; v_Folder
 
Nalewka bursztynowa_
Napoje
 
Soki
Nerwy , stres_
NONI - SKARB NATURY_
 
@ NONI - CUDOWNY OWOC @
OCET; balsamiczny; Jabłkowy; v_
 
ocet balsamiczny _
OCET Jabłkowy; v_
Octy_
OLEJ; OLIWA; OLEJKI; TŁUSZCZE; V_
 
OLIWKI_
ORZECH; ORZESZKI; v_Folder
 
OWOCE; V_Folder
 
PIECZARKI & Boczniaki - amatorska uprawa
 
Pieczarka szlachetna
PIGWOWIEC; PIGWA; v_
PRZYPRAWY; Używki; ZIELARSKIE; V__Folder
 
RABARBAR, RZEWIEŃ _
ROŚLINY LECZNICZE; RECEPTY; V_
RYBY; ŚLEDZIE; v_
RYŻ; POLA RYŻOWE; KOMOSA v_
RZEŻUCHA_
 
Rzeżucha łąkowa
SODA & SÓL v_
 
SODA_
SÓL_
SOKI; V_
 
TRAWA CYTRYNOWA_
WARZYWNIK; WARZYWA; V_Folder
 
wiesiołek
WITAMINY ZDROWIA_
Włoszczyzna; v_
Wody; woda; v_
 
Woda do picia
Z; ZIELNIK; ZIELSKO; ZIELARSTWO;; V_Folder
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
obrazek Magiczna moc czekolady

Autorem tekstu jest Magda Pińska


Jej ogromną moc dostrzegali już azteccy wojownicy, którzy napojem z kakaowego proszku pokrzepiali się przed bitwą.
Dzisiaj czekolada też uwodzi nas swoim niepowtarzalnym zapachem i smakiem, któremu niewielu potrafi się oprzeć.

Już w starożytności pojawili się pierwsi smakosze czekolady. Na ściankach dzbanków znalezionych w Belize, a należących do zamieszkujących niegdyś tropikalne lasy wokół Zatoki Meksykańskiej Olmeków, naukowcy dostrzegli tajemniczy ciemny osad. Okazało się, że zawiera on teobrominę - substancję, którą posiada jedynie drzewo kakaowe.
Prawdziwy kult czekolady rozwinął się jednak dopiero za czasów Majów, którzy opracowali specjalną recepturę boskiego napoju. Mieszali oni bowiem roztarte ziarno kakaowca z pikantną papryką chili i miodem dzikich pszczół albo kukurydzą, a następie kilkakrotnie przelewali z naczynia do naczynia, aby uzyskać piankę. Napój ten mogli pić jedynie królowie, przedstawiciele arystokracji i uczestnicy obrzędów religijnych.
Wielką estymą darzyli czekoladę także Aztekowie, ale wprowadzili swoje receptury. Woleli napój chłodny, z dodatkiem papryki, wanilii oraz suszonych płatków kwiatów, które nadawały mu czerwoną, białą bądź czarną barwę.

Podróż do Europy
Pojawienie się czekolady na naszym kontynencie zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi. Podczas ostatniej swojej podróży natknął się na łódź Majów przewożącą dziwne, nieznane ziarna. Kazał zabrać kilka do Europy i tak znalazła się ona na Starym Kontynencie.
Aż trudno w to uwierzyć, ale na początku napój z kakaowego proszku nie spotkał się wśród Europejczyków z aplauzem. Dopiero, gdy za radą hiszpańskich mnichów zaczęto dodawać do roztartych ziaren cukier, cynamon, anyż i ciepłą wodę – stała się prawdziwym przysmakiem. Receptura sporządzania boskiego napoju przez wiele lat należała do najlepiej strzeżonych w Hiszpanii.
Ale jak to bywa z tajemnicami, przychodzi dzień, że wychodzą one na światło dzienne. Tak też stało się z czekoladą, której recepturę podobno ukradł z hiszpańskiego dworu pewien przebiegły florentczyk. I od tego czasu rozpoczął się prawdziwie triumfalny pochód czekolady przez świat.




obrazekPijali ją jedynie możni, bo przez długi czas czekolada była napojem elit. Jak wieść niesie, Casanova uważał ją za prawdziwy eliksir młodości i podobno pijał zamiast szampana.
Ciemnobrązowy napój podawano podobno także na balach u markiza de Sade.
Modę na czekoladę w naszym kraju wprowadził na początku XVIII wieku jej wielki amator – król August II Sas.

Słodkie uzależnienie
Dzisiaj czekoladowy napój nie jest smakołykiem tylko elit, a delektować mnóstwem innych smakowitych wyrobów z czekolady. Nic dziwnego, że tak trudno im się oprzeć.
Ile razy przyrzekaliśmy sobie, że spróbujemy tylko kawałeczek czekolady, a zjadaliśmy całą tabliczkę? Dlaczego wielu z nas nie jest w stanie oprzeć się czekoladzie i porównuje ją do słodkiego narkotyku?
Niedawno uczeni dowiedli, że w ziarnie kakaowym występują substancje przypominające związki chemiczne obecne w liściach marihuany.
Działają one tak jak cząsteczki przenoszące sygnały w komórkach mózgu, a ich przyjmowanie prowadzi do uzależnienia. Gdy do tego dojdzie jeszcze zniewalający aromat i niezwykły smak, nic dziwnego, że trudno się od czekoladowego nałogu uwolnić.

Jedz i ciesz się!
Jeśli dopada Cię jesienny smutek – zjedz czekoladę. Zawiera ona dużo składników podnoszących poziom serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój.
W 100g gorzkiej czekolady znajduje się aż 300 mg magnezu, który niezwykle korzystnie wpływa na nasz system nerwowy. Co więcej, matki które w czasie ciąży jedzą ciemną czekoladę, rodzą weselsze dzieci.
Ponadto czekolada, jak twierdzą naukowcy może zapobiegać zawałom serca. Oczywiście nikt nie namawia, aby zjadać czekoladę kilogramami, ale podczas słotnej jesieni nic tak nie poprawia humoru jak kubek gorącej czekolady

  • 31 KB
  • 10 wrz 14 4:56
Gama witamin i mikroelementów

Czekolada jest bogata w magnez, fosfor, żelazo, wapń, cynk, mangan, kobalt oraz witaminy H, E i B. Zawiera kwas stearynowy, czyli nasycony kwas redukujący poziom cholesterolu. Jest też bardzo bogata w błonnik, który jak wiadomo doskonale wpływa na prace jelit i nasz układ pokarmowy. Flawonole, które zwalczają wolne rodniki i zatrzymują naszą uciekającą młodość, pomagają też w pozbywaniu się "złego" cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.

zachomikowany

  • 19 KB
  • 10 wrz 14 4:56
Nie wywołuje trądziku

Naukowcy nie znaleźli jak dotąd żadnego związku między jedzeniem czekolady, a kłopotami z cerą. Potwierdziła to także Amerykańska Akademia Dermatologiczna. Co więcej, rozsądna dawka czekolady to wspaniała recepta na opóźnienie procesów starzenia się skóry. Zawarte w czekoladzie flawonole mają silne właściwości antyoksydacyjne. Innymi słowy chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami.

zachomikowany

  • 27 KB
  • 10 wrz 14 4:56
Unikaj czekoladopodobnych

Warto też uważać na to co jemy. Dobroczynne działanie czekolady, dotyczy bowiem tylko czekolady prawdziwej, choć niekoniecznie gorzkiej - która jest oczywiście najzdrowsza. Lepiej raczyć się tym przysmakiem rzadziej, ale sięgać po produkty z wyższej półki - czyli automatycznie droższe. Kategorycznie odradzane są produkty czekoladopodobne. Zamiast masła kakaowego, w którym zawarte są wszystkie cenne składniki, zawierają bowiem bardzo dużo obcych tłuszczów.

zachomikowany

  • 38 KB
  • 10 wrz 14 4:56
Czekolada jak wino

Co więcej odkryto, że 40 gramów czekolady zawiera tyle dobroczynnych flawonoli co lampka czerwonego wina lub dwie filiżanki zielonej herbaty - jest więc niekwestionowanym liderem w walce z wolnymi rodnikami. Związki te dodatkowo zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów i bardzo korzystnie wpływają na układ krwionośny, przeciwdziałając tworzeniu się zakrzepów i regulując ciśnienie tętnicze.

zachomikowany

  • 46 KB
  • 10 wrz 14 4:56
Legalny narkotyk

Cały problem z czekoladą polega na tym, że nie jest łatwo przestać ją jeść. Co tak fascynuje? Oczywiście wyjątkowy smak, cudowna konsystencja i to jak rozpływa się w ustach. Ale nie tylko. Czekolada zawiera też substancje dzięki którym czujemy się lepiej, a kto z nas tego nie lubi? Naukowcy wykryli w tym "jedzeniu bogów" ogromną gamę substancji psychoaktywnych.

zachomikowany

  • 31 KB
  • 10 wrz 14 4:56
Czekolada na zdrowie

Podczas badań potwierdzono z kolei dobroczynny wpływ czekolady na nasz organizm - dobroczynny zarówno pod względem psychicznym, jak i fizycznym. Oczywiście mowa o prawdziwej czekoladzie. Co zawiera?

zachomikowany

  • 35 KB
  • 10 wrz 14 4:56
Nie psuje zębów

Najczęstszy zarzut pod adresem czekolady - psuje zęby. Zdaniem naukowców zupełna bzdura. Naszym zębom szkodzi cukier i lepkie nadzienie, a nie czekolada. Zawarte w niej kakao zawiera substancje bakteriobójcze, można więc powiedzieć, że naturalna gorzka czekolada nie tylko nie psuje zębów, ale im sprzyja.

zachomikowany

  • 32 KB
  • 10 wrz 14 4:56
Pomaga przy astmie

Duża zawartość białka i to łatwo przyswajalnego, gdyż mleko zostało przetworzone, to duża dawka wapnia - niezbędnego budulca zębów i kości. Czekolada zawiera także trującą dla zwierząt teobrominę, pobudzającą czynność serca i rozszerzającą naczynia krwionośne. W medycynie wykorzystywana jest jako środek wspomagający leczenie astmy.

zachomikowany

  • 28 KB
  • 10 wrz 14 4:56
Nie prowadzi do otyłości

Naukowcy podważyli kolejną plotkę dotyczącą czekolady. Badanie przeczą, by jej spożywanie było przyczyną otyłości. Oczywiście tyje się od wszystkiego czego jemy zbyt dużo, a czekolada zawiera dużo cukru i tłuszczy, jednak zdaniem badaczy ilość kalorii zawartych w czekoladzie i ich przyswajalność przez organizm nie ma znacznego wpływu na otyłość.

zachomikowany

  • 19 KB
  • 10 wrz 14 4:56
Czekolada - zdrowsza niż myślisz

Nie ma chyba produktu spożywczego, który obrósłby w fakty i mity tak skutecznie jak czekolada. Afrodyzjak, jedzenie bogów, podstawowa przyczyna próchnicy, największa bomba kaloryczna, kategorycznie zakazana osobom na diecie i cukrzykom.
Od dziecka słyszymy - nie jedz czekolady, zęby spróchnieją, cera się zepsuje i będzie cię bolał brzuch. Tymczasem prawda o czekoladzie jest zupełnie inna.

zachomikowany

  • 17 KB
  • 10 wrz 14 4:56
Najbardziej uzależniający łakoć

Właśnie to działanie poprawiające nam nastrój i zmiany zachodzące w naszym mózgu - porównywane do tych, które zachodzą w czasie zakochania, sprawiają, że czekolada może być dla nas niebezpieczna - oczywiście nie fizycznie. Udowodniono jednak, że czekolada to najbardziej uzależniający łakoć. Trzeba więc uważać, by nie przesadzić z dawką tej rozkoszy dla duszy i podniebienia.

zachomikowany

  • 29 KB
  • 10 wrz 14 4:56
Daje uczucie szczęścia

Większość z nas wie, że wśród nich znajduje się stymulująca kofeina, choć w minimalnej dawce. Oprócz niej nasze ciśnienie krwi i poziom glukozy podnoszą teobromina, tyramina i fenyloetyloamina. To właśnie ich obecność sprawia, że czujemy się podekscytowani i szczęśliwi. W czekoladzie znajduje się też tryptofan, który w mózgu przekształcany jest w serotoninę odpowiedzialną za uczucie zrelaksowania i spokoju, a także związek przypominający zawartą w marihuanie THC.

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    12
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

12 plików
352 KB




Deebra

Deebra napisano 21.04.2022 12:10

zgłoś do usunięcia
ks. Jan Twardowski

Obyśmy umieli żyć miłosierdziem,
nie tylko tęsknotą za miłosierdziem dla siebie.

Jezu ufam Tobie

Mamy wypłynąć na głębię, aby udać się w jakim kierunku?
Odpowiedź jest jednoznaczna: aby spotkać się z człowiekiem,
niezgłębioną tajemnicą, i przemierzać ogromny ocean,
jakim jest cała ludzkość.

św. Jan Paweł II
___❤ _________
Słowa pozdrowień, błogosławionego dobrego dnia ) ...

ANTYMATRIX napisano 24.06.2022 18:16

zgłoś do usunięcia

Deebra

Deebra napisano 25.03.2023 14:21

zgłoś do usunięcia
TRADITION

TRADITION napisano 25.04.2023 12:54

zgłoś do usunięcia
obrazek
Deebra

Deebra napisano 10.10.2023 12:45

zgłoś do usunięcia

Siostra Łucja; „W życiu ludzkim nie ma takiego problemu, którego nie dałoby się rozwiązać za pomocą modlitwy różańcowej”.

Jezu ufam Tobie

Dobrze, jeżeli ręce są opasane różańcem.
Dobrze, jeżeli na piersiach naszych spoczywają szkaplerze.
To wszystko są znaki tego nieustannego błagania: „Nie wódź nas na pokuszenie”, w których szukamy wspomożenia Bogarodzicy.

św. Jan Paweł II

Dobrego, błogosławionego dnia i pogody Ducha ) ...
mf1983

mf1983 napisano 30.04.2024 10:41

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności