Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
krystynka161
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta KRYSTYNA

widziany: 11.08.2024 10:26

  • pliki muzyczne
    23692
  • pliki wideo
    20627
  • obrazy
    203398
  • dokumenty
    70478

326702 plików
3741,34 GB

FolderyFoldery
krystynka161
1) & KATOLICKIE STRONY w INTERNECIE; v_Folder
 
2) KULINARIA; ☕ POTRAWY; 🍚🍜PRZEPISY🍨; V_Folder
 
3) &. HOBBY; PRYWATA; SPIŻARNIA; V_Folder
 
4) GALERIA; OBRAZKI; V_Folder
 
4) TRÓJMIASTO; GDAŃSK _ Moje Miasto; V_Folder
 
5) SPORT; 🚴 ROWER; 🚲 Trekking; 🏃Walking; v_
 
6) GRYPA; wirusy; v_
 
Koronawirus
MASKA Neoprenowa antysmogowa _
7) 🌻 Z; ŻYWNOŚĆ 🌿 LECZY; 🌴 V_Folder
 
! Rośliny lecznicze
ALGI; PROBIOTYKI; v_
 
Grzybek LECZNICZY KOMBUCHA ~KOMBUCZA_
GRZYBEK TYBETAŃSKI_
ALOES_
ARONIA GRANAT GŁÓG; v_
BAKALIE; NASIONA; OTRĘBY; PESTKI; v_Folder
 
BAKALINO; Owocowe; V_
 
Bluszczyk kurdybanek
 
bluszczyk kurdybanek
CHLEB ŚWIĘTOJAŃSKI; v_
COCA-COLA; PEPSI; v_
 
Coca Cola
CUKIER; SYROPY; V_
 
CYKORIA_
CZEKOLADA & KAKAO; V_
 
DĄB SZYPUŁKOWY & Żołędzie; v_
DIETY; IG_INDEKS_Gluc o; V_Folder
 
Ekologia i zdrowa żywność; v_
ELEKTROLITY; WITAMINY; v_Folder
 
Eukaliptus; v_
GĘSINA_
GŁÓG; BERBERYS; ROKITNIK; v_
 
GRZYBY_
 
Atlas Grzybow
HERBATA & GUARANA & KAWA & YERBA; V_Folder
 
JEDZ KOLOROWO
KASZE; Płatki; v_
 
GRYKA_
JAGLANKA_
KASZA KUSKUS_
Kasza Manna_
NASIONA lnu v_
 
SIEMIĘ LNIANE; _
● OLEJ LNIAN Y - sojus znik w walce z chole stero lem
SIEMI E LNIAN E_
PŁATKI zbożowe_
KIsiele_
KOKOS; v_
KWAS FOLIOWY_
KWIATY POLNE; V_
 
KWIATY, ROŚLINY JADALNE; v_
 
MĄKA; SIEMIĘ; RYŻ; KASZE; ZBOŻA; v_Folder
 
MANIOK; TAPIOKA; v_
MIŁORZĄB JAPOŃSKI; Ginkgo- Biloba; v_
MIÓD; CYNAMON & MIÓD PITNY; v_Folder
 
MORINGA_
MORWA; v_
 
Morus alba
NABIAŁ; Masło; v_Folder
 
Nalewka bursztynowa_
Napoje
 
Soki
Nerwy , stres_
NONI - SKARB NATURY_
 
@ NONI - CUDOWNY OWOC @
OCET; balsamiczny; Jabłkowy; v_
 
ocet balsamiczny _
OCET Jabłkowy; v_
Octy_
OLEJ; OLIWA; OLEJKI; TŁUSZCZE; V_
 
OLIWKI_
ORZECH; ORZESZKI; v_Folder
 
OWOCE; V_Folder
 
PIECZARKI & Boczniaki - amatorska uprawa
 
Pieczarka szlachetna
PIGWOWIEC; PIGWA; v_
PRZYPRAWY; Używki; ZIELARSKIE; V__Folder
 
RABARBAR, RZEWIEŃ _
ROŚLINY LECZNICZE; RECEPTY; V_
RYBY; ŚLEDZIE; v_
RYŻ; POLA RYŻOWE; KOMOSA v_
RZEŻUCHA_
 
Rzeżucha łąkowa
SODA & SÓL v_
 
SODA_
SÓL_
SOKI; V_
 
TRAWA CYTRYNOWA_
WARZYWNIK; WARZYWA; V_Folder
 
wiesiołek
WITAMINY ZDROWIA_
Włoszczyzna; v_
Wody; woda; v_
 
Woda do picia
Z; ZIELNIK; ZIELSKO; ZIELARSTWO;; V_Folder
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
KASZE;
-GRYCZANA;
-JAGLANA;
KUKURYDZIANA;
-KUSKUS;
-MANNA;
-JAGLANKA;
-JĘCZMIENNA;
-ORKISZ;
-PĘCZAK; PERŁOWA;
-PŁATKI OWSIANE;
-PŁATKI;
  • 12 KB
  • 31 paź 19 11:08

z chomika mloda889

  • 15 KB
  • 31 paź 19 11:08

z chomika mloda889

  • 16 KB
  • 31 paź 19 11:08

z chomika mloda889

  • 16 KB
  • 31 paź 19 11:08

z chomika mloda889

  • 16 KB
  • 31 paź 19 11:08

z chomika mloda889

  • 14 KB
  • 31 paź 19 11:08

z chomika mloda889

  • 15 KB
  • 31 paź 19 11:08

z chomika mloda889

  • 15 KB
  • 31 paź 19 11:08

z chomika mloda889

  • 15 KB
  • 31 paź 19 11:07

z chomika mloda889

  • 15 KB
  • 31 paź 19 11:07

z chomika mloda889

  • 2,4 MB
  • 6 lis 17 11:54

z chomika AngelBB06

  • 225 KB
  • 25 kwi 13 19:01

z chomika wienczy

  • 3,6 MB
  • 25 kwi 13 18:58

z chomika Kamilowaty

  • 129 KB
  • 25 kwi 13 18:55

z chomika wienczy

  • 260 KB
  • 25 kwi 13 18:54
Kasza kukurydziana - wzmacnia serce
W krajach latynoamerykańskich przyrządza się z niej placki jadane jak chleb. Otrzymywana jest przez oczyszczenie i rozdrobnienie ziarna kukurydzy.
Ma sporo “dobrego tłuszczu” oraz witaminę E. Białko zawarte w kukurydzy nie ma co prawda wysokiej wartości odżywczej (nie zawiera tryptofanu), ale nie wywołuje odczynów alergicznych. Dlatego kaszkę kukurydzianą poleca się w żywieniu niemowląt zamiast kasz pszennych. Warto włączyć ją do jadłospisu chorym na hiperlipidemię, hipercholesterolemię, miażdżycę i w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca.
Najsmaczniejsza jest (gotowana na gęsto - rozklejana) z mięsem i warzywami.

zachomikowany

  • 42 KB
  • 25 kwi 13 18:53
Kasza gryczana - obniża ciśnienie
Uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Zawierają one dużo białka o wysokiej wartości odżywczej - bogate w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ponadto kasza gryczana zawiera sporo kwasu foliowego, jest zasobna w magnez, cynk, mangan oraz potas i fosfor. W przeciwieństwie do innych kasz nie zakwasza organizmu. Zawarta w niej skrobia chłonie niewiele wody, a potem bardzo powoli ją oddaje. Dlatego po ugotowaniu kasza jest bardzo delikatna. Kaszę gryczaną warto polecić przy zaburzeniach czynności jelit, dolegliwościach układu krążenia, zwłaszcza nadciśnieniu. Nie zawiera glutenu, może być stosowana w diecie bezglutenowej.
Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest gotowana na sypko. Doskonała do zrazów i zsiadłego mleka. Można z niej przyrządzać placki, pasztety, nadzienie do kurczaka, słodkie zapiekanki lub zemleć w młynku i używać zamiast mąki gryczanej do naleśników i wypieków. Rozdrobniona wypolerowana kasza gryczana zwana krakowską ma mniej składników odżywczych niż tradycyjna. Wykorzystuje się ją do dań słodkich lub miesza z suszonymi grzybami, koperkiem i czosnkiem i podaje jako dodatek do mięsa.

zachomikowany

  • 92 KB
  • 25 kwi 13 18:53
Kasza kuskus - dodaje energii
To drobna kasza z ziarna pszenicy twardej durum. Po oczyszczeniu i rozdrobnieniu ziarno jest gotowane na parze, co przyspiesza przygotowanie. Wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na 10 minut.
Jest łatwostrawna i sycąca, bogata w węglowodany i białko. Nie zawiera jednak błonnika, ma też mniej minerałów i witamin. Jest szczególnie zalecana dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym.
Znakomicie smakuje na ciepło i na zimno, jako składnik sałatek. Ma delikatną orzechową nutę, nadaje się zarówno do dań ostrych, jak i słodkich.

zachomikowany

  • 32 KB
  • 25 kwi 13 18:53
Kasza manna (grysik) - na nerki
To drobniutka kasza pszenna. Zawiera niewiele błonnika, witamin i minerałów, natomiast wśród innych kasz wyróżnia ją wysoka zawartość jodu. Jest lekkostrawna i ma dużo skrobi. Warto ją polecić przy chorobach pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, schorzeniach wątroby i trzustki oraz stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Wskazana jest również w chorobach przebiegających z gorączką, schorzeniach nerek i dróg moczowych.
Najsmaczniejsza jest gotowana na gęsto (rozklejona). Można z niej przygotować zupy mleczne, kremy i budynie, a także stosować zamiast makaronu do rosołu lub zupy grzybowej.

zachomikowany

  • 40 KB
  • 25 kwi 13 18:53
Kasza jęczmienna - reguluje trawienie
Najpopularniejsza w polskiej kuchni. Otrzymuje się ją z jęczmienia. W zależności od stopnia rozdrobnienia ziaren wyróżniamy: pęczak, kaszę grubą, średnią i drobną oraz perłową. Są one dobrym źródłem witaminy PP (niacyny), która skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry. Warto je polecić przy kłopotach z cerą oraz hipercholesterolemii. Kasze jęczmienne mają ponadto dużo rozpuszczalnego błonnika, dzięki temu zapobiegają zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha towarzyszącym zaburzeniom trawienia.
Najlepiej smakują jako dodatek do mięs i zapiekanek oraz niezastąpiony składnik krupniku. Pęczek ugotowany na sypko można też dodawać do sałatek zamiast ryżu

zachomikowany

  • 260 KB
  • 25 kwi 13 18:53
Kasza kukurydziana - wzmacnia serce
W krajach latynoamerykańskich przyrządza się z niej placki jadane jak chleb. Otrzymywana jest przez oczyszczenie i rozdrobnienie ziarna kukurydzy.
Ma sporo “dobrego tłuszczu” oraz witaminę E. Białko zawarte w kukurydzy nie ma co prawda wysokiej wartości odżywczej (nie zawiera tryptofanu), ale nie wywołuje odczynów alergicznych. Dlatego kaszkę kukurydzianą poleca się w żywieniu niemowląt zamiast kasz pszennych. Warto włączyć ją do jadłospisu chorym na hiperlipidemię, hipercholesterolemię, miażdżycę i w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca.
Najsmaczniejsza jest (gotowana na gęsto - rozklejana) z mięsem i warzywami.

zachomikowany

  • 27 KB
  • 12 lis 12 22:17
Kasza jaglana - dla alergików
To najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Ponadto jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość.
Jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami).

Jak gotować kasze

Kasze grube, zwłaszcza gryczana, zazwyczaj są zanieczyszczone - przed gotowaniem trzeba je więc kilka razy wypłukać w zimnej wodzie i osączyć.
By ugotować kasze grube na sypko i zachować cenne składniki - zwłaszcza minerały i witaminy z grupy B (które rozpuszczają się w wodzie) - należy użyć odpowiedniej ilości wody. I tak:

na 1 szklankę kaszy gryczanej lub krakowskiej bierzemy 2 szklanki wody;
na 1 szklankę pęczaku - 3 szklanki wody;
na 1 szklankę kaszy jaglanej, jęczmiennej (perłowej i mazurskiej) - 2,5 szklanki wody.

Ziarenka nie będą się sklejały, jeśli do gotowania dodamy tłuszcz, np. masło (łyżka na 100 g kaszy). Zamiast tego możemy przed ugotowaniem kaszę wymieszać z roztrzepanym jajkiem lub białkiem (białko na 30 g kaszy), a następnie wysuszyć w piekarniku - tak przygotowuje się np. kaszę krakowską. Będzie sypka, ale chudsza.
Kasze gotujemy pod przykryciem do czasu, aż ziarenka wchłoną całą wodę.
Rozklejane kasze drobne należy przed gotowaniem wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach:

1 szklanka kaszy manny, kukurydzianej lub krakowskiej na 4 szklanki wody lub mleka;
1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej, mazurskiej lub jaglanej na 3,5 szklanki wody.

Gotujemy, aż kasza się rozklei. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliła.
Źródło: miesięcznik "Zdrowie" (autor: dr inż. Agnieszka Leciejewska, specjalista ds. żywności i żywienia)

zachomikowany

  • 29 KB
  • 12 lis 12 22:17

z chomika baranek1964x

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    14
  • obrazy
    12
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

26 plików
7,36 MB




Deebra

Deebra napisano 21.04.2022 12:10

zgłoś do usunięcia
ks. Jan Twardowski

Obyśmy umieli żyć miłosierdziem,
nie tylko tęsknotą za miłosierdziem dla siebie.

Jezu ufam Tobie

Mamy wypłynąć na głębię, aby udać się w jakim kierunku?
Odpowiedź jest jednoznaczna: aby spotkać się z człowiekiem,
niezgłębioną tajemnicą, i przemierzać ogromny ocean,
jakim jest cała ludzkość.

św. Jan Paweł II
___❤ _________
Słowa pozdrowień, błogosławionego dobrego dnia ) ...

ANTYMATRIX napisano 24.06.2022 18:16

zgłoś do usunięcia

Deebra

Deebra napisano 25.03.2023 14:21

zgłoś do usunięcia
TRADITION

TRADITION napisano 25.04.2023 12:54

zgłoś do usunięcia
obrazek
Deebra

Deebra napisano 10.10.2023 12:45

zgłoś do usunięcia

Siostra Łucja; „W życiu ludzkim nie ma takiego problemu, którego nie dałoby się rozwiązać za pomocą modlitwy różańcowej”.

Jezu ufam Tobie

Dobrze, jeżeli ręce są opasane różańcem.
Dobrze, jeżeli na piersiach naszych spoczywają szkaplerze.
To wszystko są znaki tego nieustannego błagania: „Nie wódź nas na pokuszenie”, w których szukamy wspomożenia Bogarodzicy.

św. Jan Paweł II

Dobrego, błogosławionego dnia i pogody Ducha ) ...
mf1983

mf1983 napisano 30.04.2024 10:41

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności