Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
krystynka161
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta KRYSTYNA

widziany: 27.05.2024 12:27

  • pliki muzyczne
    23692
  • pliki wideo
    20627
  • obrazy
    203398
  • dokumenty
    70478

326702 plików
3741,34 GB

FolderyFoldery
krystynka161
1) & KATOLICKIE STRONY w INTERNECIE; v_Folder
 
2) KULINARIA; ☕ POTRAWY; 🍚🍜PRZEPISY🍨; V_Folder
 
3) &. HOBBY; PRYWATA; SPIŻARNIA; V_Folder
 
4) GALERIA; OBRAZKI; V_Folder
 
4) TRÓJMIASTO; GDAŃSK _ Moje Miasto; V_Folder
 
5) SPORT; 🚴 ROWER; 🚲 Trekking; 🏃Walking; v_
 
6) GRYPA; wirusy; v_
 
Koronawirus
MASKA Neoprenowa antysmogowa _
7) 🌻 Z; ŻYWNOŚĆ 🌿 LECZY; 🌴 V_Folder
 
! Rośliny lecznicze
ALGI; PROBIOTYKI; v_
 
Grzybek LECZNICZY KOMBUCHA ~KOMBUCZA_
GRZYBEK TYBETAŃSKI_
ALOES_
ARONIA GRANAT GŁÓG; v_
BAKALIE; NASIONA; OTRĘBY; PESTKI; v_Folder
 
BAKALINO; Owocowe; V_
 
Bluszczyk kurdybanek
 
bluszczyk kurdybanek
CHLEB ŚWIĘTOJAŃSKI; v_
COCA-COLA; PEPSI; v_
 
Coca Cola
CUKIER; SYROPY; V_
 
CYKORIA_
CZEKOLADA & KAKAO; V_
 
DĄB SZYPUŁKOWY & Żołędzie; v_
DIETY; IG_INDEKS_Gluc o; V_Folder
 
Ekologia i zdrowa żywność; v_
ELEKTROLITY; WITAMINY; v_Folder
 
Eukaliptus; v_
GĘSINA_
GŁÓG; BERBERYS; ROKITNIK; v_
 
GRZYBY_
 
Atlas Grzybow
HERBATA & GUARANA & KAWA & YERBA; V_Folder
 
JEDZ KOLOROWO
KASZE; Płatki; v_
 
KIsiele_
KOKOS; v_
KWAS FOLIOWY_
KWIATY POLNE; V_
 
KWIATY, ROŚLINY JADALNE; v_
 
MĄKA; SIEMIĘ; RYŻ; KASZE; ZBOŻA; v_Folder
 
MANIOK; TAPIOKA; v_
MIŁORZĄB JAPOŃSKI; Ginkgo- Biloba; v_
MIÓD; CYNAMON & MIÓD PITNY; v_Folder
 
MORINGA_
MORWA; v_
 
Morus alba
NABIAŁ; Masło; v_Folder
 
Nalewka bursztynowa_
Napoje
 
Soki
Nerwy , stres_
NONI - SKARB NATURY_
 
@ NONI - CUDOWNY OWOC @
OCET; balsamiczny; Jabłkowy; v_
 
ocet balsamiczny _
OCET Jabłkowy; v_
Octy_
OLEJ; OLIWA; OLEJKI; TŁUSZCZE; V_
 
OLIWKI_
ORZECH; ORZESZKI; v_Folder
 
OWOCE; V_Folder
 
PIECZARKI & Boczniaki - amatorska uprawa
 
Pieczarka szlachetna
PIGWOWIEC; PIGWA; v_
PRZYPRAWY; Używki; ZIELARSKIE; V__Folder
 
RABARBAR, RZEWIEŃ _
ROŚLINY LECZNICZE; RECEPTY; V_
RYBY; ŚLEDZIE; v_
RYŻ; POLA RYŻOWE; KOMOSA v_
RZEŻUCHA_
 
Rzeżucha łąkowa
SODA & SÓL v_
 
SODA_
SÓL_
SOKI; V_
 
TRAWA CYTRYNOWA_
WARZYWNIK; WARZYWA; V_Folder
 
wiesiołek
WITAMINY ZDROWIA_
Włoszczyzna; v_
Wody; woda; v_
 
Woda do picia
Z; ZIELNIK; ZIELSKO; ZIELARSTWO;; V_Folder
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
  • 237 KB
  • 28 mar 15 8:09

zachomikowany

  • 33 KB
  • 28 mar 15 8:09
Łosoś w Marynacie Balsamicznej z Tymiankiem
Składniki: 2-4 porcji
duży filet z łososia
50 ml oliwy z oliwek
50 ml octu balsamicznego
1 łyżka musztardy (najlepiej dijon)
2 łyżki miodu
3 łyżki świeżo posiekanego tymianku
plasterki cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz
gałązki tymianku do dekoracji
Opis przygotowania: 60 min.
W misce wymieszać oliwę z octem, dodać musztardę, miód, tymianek, dobrze wymieszać i doprawić do smaku. Łososia nasmarować marynatą i owinąć folią. Pozwolić, aby łosoś marynował się przez 30 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wyłożyć folię aluminiową na blasze i ułożyć na niej łososia. Posypać solą oraz pieprzem i ułożyć plasterki cytryny na wierzchu. Piec przez 15-25 minut w zależności od grubości filetu. Udekorować świeżym tymiankiem i zaraz podawać.
wskazówki
Jeżeli mamy piekarnik z funkcją grilla, możemy w ten sposób dopiec łososia na 2-3 minuty przed końcem normalnego czasu pieczenia.

zachomikowany

  • 50 KB
  • 28 mar 15 8:09
Tym bardziej, że chodzi o nasze zdrowie. Już w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku odkryto, że grenlandzcy Eskimosi, mimo że jedzą bardzo tłusto i kalorycznie, niezwykle rzadko zapadają na choroby serca. A ich głównym pokarmem są – oczywiście – ryby. Od tego czasu budzą one coraz większe zainteresowanie dietetyków.
Aminokwasy do kolekcji
Ryby warto jeść przynajmniej z jednego powodu. Są one bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Ludzki organizm potrafi syntetyzować tylko część aminokwasów wchodzących w skład produkowanych przezeń białek – reszta musi zostać dostarczona wraz z pożywieniem.
Jest to częstym zmartwieniem wegetarian, gdyż pokarm roślinny w wielu przypadkach nie zapewnia wszystkich niezbędnych aminokwasów. Białka ryb, nie dosyć, że zawierają cały zestaw potrzebnych aminokwasów, to jeszcze występują w nich w naprawdę imponujących ilościach.
Sola i dorsz składają się w blisko dwudziestu procentach z białka, inne ryby także mają go niemało: łosoś około 15 g na 100, a śledź – w przybliżeniu 12 g. Sprawia to, że rybami z powodzeniem możemy zastępować mięso, które w związku z dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych może szkodliwie wpływać na serce i nie powinno dominować w diecie.
Minerały i witaminy
Ryby są również źródłem innych niezbędnych dla zdrowia składników: zawierają imponujące ilości witamin A i D, a także tych z grupy B. W skład ich mięsa wchodzą też minerały, takie jak potas (blisko 280 mg na 100 g), fosfor, wapń, magnez i sód.
Pilnie strzeżony skarb mórz
Jest jednak coś, czego żaden inny pokarm nie jest w stanie nam w takiej ilości zapewnić. Mowa o, obficie występujących w rybach, nienasyconych kwasach tłuszczowych oznaczanych dość tajemniczym symbolem omega-3.
Kwasy tłuszczowe omega-3 mają niekwestionowany wpływ na zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Ich spożycie w diecie pomaga znacznie obniżyć stężenie frakcji szkodliwego cholesterolu LDL, a podwyższyć korzystnego – HDL, a to z kolei odgrywa niezwykle ważną rolę w przeciwdziałaniu miażdżycy.
Kwasy omega-3 dodatkowo pomagają utrzymać odpowiednie ciśnienie tętnicze i właściwą elastyczność naczyń krwionośnych. Pozwalają zachować także sprawność myślenia i okazały się pomocne w opóźnianiu objawów choroby Alzheimera.
Jak najzdrowiej?
Żeby jednak ryba zachowała pełnię zdrowotnych właściwości, należy ją odpowiednio przyrządzić. Gotowanie może ją pozbawić części witamin, dlatego lepiej jest ją dusić w niewielkiej ilości płynu.
Jeśli smażymy rybę, dużo korzystniej zamiast tłuszczy zwierzęcych jest użyć dobrej jakości olejów roślinnych, zwłaszcza oliwy z oliwek, która dodatkowo wzbogaci smak potrawy. Najzdrowsza jednak jest ryba grillowana, a z gałązką rozmarynu czy kolendry będzie nie tylko zdrowa, ale też na pewno uwiedzie nas smakiem.

http://www.zdrowie.foody.pl/strony/1/i/808.php

zachomikowany

  • 50 KB
  • 28 mar 15 8:09

zachomikowany

  • 53 KB
  • 28 mar 15 8:09
Panga - naga prawda

Ryba panga w ostatnich latach w wielu domach wypiera z wigilijnych stołów nawet karpia. Dzieje się tak ze względu na jej niską cenę, która w różnych promocjach może wynosić nawet 7,99 zł za kilogram. Panga, to trzecia ryba w Polsce pod względem częstości spożywania. Czy Polacy wiedzą co jedzą?
Panga jest rybą hodowlaną w tzw. akwakulturach, eksportowaną z Wietnamu. Ryby te żyją w wielkim ścisku, w klatkach, zanurzonych w rzece. Woda w miejscach hodowli wygląda "jakby się gotowała". Już po 6 miesiącach ryby osiągają odpowiednie rozmiary i nadają się na sprzedaż. W Wietnamie z 1 hektara hodowli, uzyskuje się średnio 100 ton pangi rocznie (dla porównania w Polsce z 1 hektara stawu rybnego uzyskuje się rocznie ok. 750 kg karpia).
Panga niewątpliwie ma wiele zalet: jak na rybę jest dość tania, nie ma charakterystycznego dla ryb nieprzyjemnego zapachu, ani posmaku, a jej filety są pozbawione krwi i ości. Niestety nie ma zbyt dużych wartości odżywczych. Według naukowców filety z pangi prawie w ogóle nie zawierają cennych kwasów tłuszczowych omega-3, dla których to właśnie zaleca się spożywanie ryb minimum dwa razy w tygodniu. Panga zawiera w swym składzie jedynie białko, wodę i sól!
Panga zawiera także substancje dodatkowe, które nie powinny się w niej znajdować, np. toksyny. Rzeki Wietnamu są bardzo zanieczyszczone, dlatego hodowcy karmią ryby antybiotykami i innymi lekami, aby poprawić ich kondycję. Poza tym Wietnamczycy dodają do filetów pewne dodatki chemiczne absorbujące wodę, dzięki czemu waga gotowego wyrobu znacznie się zwiększa.
Podsumowując można stwierdzić, że "ryba rybie nierówna". Lepiej jeść rybę rzadziej, ale o lepszej wartości odżywczej.

Panga zawiera także substancje dodatkowe, które nie powinny się w niej znajdować, np. toksyny. Rzeki Wietnamu są bardzo zanieczyszczone, dlatego hodowcy karmią ryby antybiotykami i innymi lekami, aby poprawić ich kondycję. Poza tym Wietnamczycy dodają do filetów pewne dodatki chemiczne absorbujące wodę, dzięki czemu waga gotowego wyrobu znacznie się zwiększa.
Podsumowując można stwierdzić, że "ryba rybie nierówna". Lepiej jeść rybę rzadziej, ale o lepszej wartości odżywczej.

Autor
Emila Sienkiewicz

zachomikowany

  • 89 KB
  • 28 mar 15 8:09
Porównanie polskiego pstrąga z wietnamską pangą pod względem wartości odżywczej.

zachomikowany

  • 9 KB
  • 28 mar 15 8:09

zachomikowany

  • 20 KB
  • 28 mar 15 8:09
Śledzie - jedz na zdrowie

Największą zaletą śledzi jest zawartość tłuszczu, w 100g jest aż 16g. Aż 70% stanowią kwasy tłuszczowe jedno- i wielonasycone.
Szczególnie cenne są kwasy omega -3, które rozszerają naczynia krwionośne, redukują zlepianie krwinek , tworzenie się zakrzepów, regulują ciśnienie tętnicze, obniżają poziom cholesterolu oraz zwiększają odporność. Śledzie są również bogatym źródłem takich witamin jak: A, D, E - ma działanie przeciwmiażdżycowe, B6, B12. Dostarczają także minerały: żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Pieczone na ruszcie, bądź też duszone są lekko strawne i mogą być wartościowym daniem dla dzieci, młodzieży i osób starszych. Chociaż śledzie są rybami tłustymi, nie dostarczają zbyt wiele kalorii - 100g śledzia to 160 kcal. Zawarty w śledziach potas, ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu, a zawarty kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.
Jedzenie śledzi poprawia nastrój, zwiększa się poziom serotoniny, działają przeciw-depresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację. Do najzdrowszych należą śledzie świeże i mrożone, są jednak trudniej dostępne. Śledzie solone zawierają więcej witamin A, E i z grupy B oraz więcej minerałów, są bardziej tłuste, ale mają też dużo sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie. Dlatego też przed przyrządzeniem należy je wymoczyć w wodzie lub mleku przynajmniej kilka godzin. Najsmaczniejsze ze śledzi są matiasy, są to młode ryby odławiane w maju, przed pierwszym tarłem - mają delikatny smak. Śledzie poławiane od lipca do września są najbardziej tłuste, a od października najchudsze. Śledzie możemy przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Może on stanowić danie główne na ciepło, podawane z ziemniakami. Ze śledzi można zrobić tatara, rolmopsy, przyrządzić w oleju, w śmietanie, wszystko zależy od naszej inwencji. Gotowe śledzie w marynatach są ciężko strawne, mogą podrażniać błonę śluzową, wzmagać wydzielanie soków żołądkowych. Podobnie ma się z tymi kupowanymi na tackach w oleju, zawierają substancje konserwujące, które mogą wywoływać uczulenia. Czas zatem przekonać się do niezbyt docenianych śledzi.

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    9
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

9 plików
0,54 MB




Deebra

Deebra napisano 21.04.2022 12:10

zgłoś do usunięcia
ks. Jan Twardowski

Obyśmy umieli żyć miłosierdziem,
nie tylko tęsknotą za miłosierdziem dla siebie.

Jezu ufam Tobie

Mamy wypłynąć na głębię, aby udać się w jakim kierunku?
Odpowiedź jest jednoznaczna: aby spotkać się z człowiekiem,
niezgłębioną tajemnicą, i przemierzać ogromny ocean,
jakim jest cała ludzkość.

św. Jan Paweł II
___❤ _________
Słowa pozdrowień, błogosławionego dobrego dnia ) ...

ANTYMATRIX napisano 24.06.2022 18:16

zgłoś do usunięcia

Deebra

Deebra napisano 25.03.2023 14:21

zgłoś do usunięcia
TRADITION

TRADITION napisano 25.04.2023 12:54

zgłoś do usunięcia
obrazek
Deebra

Deebra napisano 10.10.2023 12:45

zgłoś do usunięcia

Siostra Łucja; „W życiu ludzkim nie ma takiego problemu, którego nie dałoby się rozwiązać za pomocą modlitwy różańcowej”.

Jezu ufam Tobie

Dobrze, jeżeli ręce są opasane różańcem.
Dobrze, jeżeli na piersiach naszych spoczywają szkaplerze.
To wszystko są znaki tego nieustannego błagania: „Nie wódź nas na pokuszenie”, w których szukamy wspomożenia Bogarodzicy.

św. Jan Paweł II

Dobrego, błogosławionego dnia i pogody Ducha ) ...
mf1983

mf1983 napisano 30.04.2024 10:41

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności