-
479 -
202 -
14890 -
532
16121 plików
18 GB
|
🐞🐞
Boże, Ty żywisz ptaki powietrzne i przyozdabiasz lilie polne. Błogosławimy Ciebie za wszystkie stworzenia i za ten posiłek, który mamy spożywać. Prosimy Cię, Panie, daj wszystkim ludziom konieczne do życia pożywienie. Przez Chrystusa, Pana naszego. Amen.
============================
PRZEPIS NA SAŁATKI Z AWOKADO
===========================
https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/salatki-z-awokado
SCHAB DOJRZEWAJĄCY
DOMOWY SPOSÓB
===================
1,5 kg schab wieprzowy bez kości
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej
1 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka suszonego tymianku
1 główka czosnku
1 łyżka młotkowanego pieprzu
1 pończocha
3-4 os.
30 min
łatwe
tanie
Przygotowanie
Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Schab przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin, po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, tymiankiem, młotkowanym pieprzem. Wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam przy kaloryferze. Zostawiamy na 4 doby. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki. Schab może sobie wisieć dłużej.
Spróbujcie koniecznie -rewelacja...
KIEŁBASA BIALA
==============
wieprzowina kl.I niepeklowana 1,5 kg (chude z szynki)
wieprzowina kl.II niepeklowana 1 kg (z łopatki)
wołowina kl. II 0,5 kg (gulaszowa)
tłuszcze twarde - podgardle - 0,7 kg
Przyprawy:
Użyte do peklowania:
peklosól 18 g/kg
Dodane podczas produkcji:
pieprz czarny 2 g/kg
czosnek 3 g/kg
kolendra 1 g/kg
papryka 1 g/kg
majeranek 1 g/kg
Jelita o średnicy do 36 mm (3-4 metry)
BOCZEK
---------
Surowiec:
boczek wieprzowy bez skóry i żeber 2 kawałki po 35 dag
Przyprawy:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki soli + 10 g soli peklowej
1 łyżkę suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka czarnego pieprzu ugniecionego w moździerzu
1 łyżeczka kolendry ugniecionej w moździerzu
gaza 0,5 m x 0,5 m
https://smaker.pl/przepis-boczek-dojrzewajacy,155894,kuchmariola63.html
https://static.smaker.pl/photos/f/0/3/f03eab02b2f8aa102d6aa12404acca58_368603_5a25641102202_wm.jpg
ciasto bananowe
Masa bananowa:
700g gęstego jogurtu bananowego
3 średnie banany
3 galaretki cytrynowe
400 ml gorącej wody
Galaretka:
2 galaretki agrestowe
600 ml gorącej wody
600g zielonych winogron
większa paczka herbatników typu petitki
> 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Przygotowanie
Spód blaszki (moja o wymiarach 18×28 cm) wykładamy herbatnikami.
Jogurty w temp. pokojowej (polecam je wyciągnąć godzinkę szybciej z lodówki).
Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy z jogurtem, wrzucamy banany pokrojone w kosteczkę, delikatnie mieszamy. Całość wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki, wkładamy do lodówki, aby zgęstniała.
Gdy masa będzie już odpowiednio stężała, wtedy nakładamy drugą warstwę herbatników. Galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wykładamy je na wypestkowane zielone winogrona. Całość chłodzimy np. całą noc w lodówce. Smacznego!
========================================
ROGALIKI SKŁAD
3 szklanki mąki,
1 szklanka gęstej śmietany 12% lub 18%,ma byc 250 g
250g zimnego masła (lub margaryny),
DODATKOWO:
Cukier puder do oprószenia,
Nutella lub marmolada do nadziania
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Składniki przepis na bułki
pół kilo mąki
35 g drożdży
łyżeczka cukru
sześć łyżek oleju
pół łyżeczki soli
300 ml wody (letniej)
Jak zrobić bułki krok po kroku
Wymieszaj wszystkie składniki
Uformuj z ciasta bułeczki
Włóż je piekarnika (200 stopni, 20 minut)
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
ZWYKŁA BIAŁA KIEŁBASA (SKŁADNIKI)
======================
1 i 1/2 kg łopatki wieprzowej b/k
1 i 1/2 kg karkówki wieprzowej b/k
0,5 kg podgardla wieprzowego
60g soli zwykłej
3g saletry (ewentualnie)
7 g świeżo mielonego(!) pieprzu czarnego
6 ząbków czosnku
6g majeranku suszonego
1 i 3/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody
jelita wieprzowe cienkie
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
-----------
160 g ryżu Arborio
2 cebule szalotki
250 g szpinaku baby
10 suszonych pomidorów z zalewy
1 kieliszek wytrawnego białego wina
2 łyżki startego sera Gruyère
700 ml bulionu
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 szczypty gałki muszkatołowej
2 szczypty suszonego czosnku
sól i pieprz do smaku
- sortuj według:
-
10 -
12 -
5 -
0
27 plików
134,07 MB