Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

JAJA FASZEROWANE I ZAPIEKANE.rtf

Nucha1952 / ◄▒▒► PRZEPISY RÓŻNE / JAJA FASZEROWANE I ZAPIEKANE.rtf
Download: JAJA FASZEROWANE I ZAPIEKANE.rtf

31 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

(476x432, 70Kb)

Przyprawy z największą ilością antyoksydantów
Zioła i przyprawy - smaczne i łatwodostępne.
Opóźniają procesy starzenia się,
mają wyjątkowe walory zdrowotne i oczywiście smakowe.
Co najważniejsze, zioła i przyprawy bogate w antyoksydanty,
służą naszemu zdrowiu i opóźniają procesy starzenia.
O jakich przyprawach mowa? 1. Zdrowie ukryte w ziołach
Cynamon, oregano, kurkuma,
bazylia, imbir, pieprz czarny, rozmaryn,
tymianek, majeranek, chili, papryka,
czosnek, kardamon –
oto lista przypraw
uszeregowana zgodnie z malejącym potencjałem przeciwutleniającym),
które pomogą ci utrzymać zdrowie.
Co ważne nie ma znaczenia czy spożywasz
je w postaci świeżej czy wysuszone.
Proces ich utrwalania nie obniży
zawartości przeciwutleniaczy.
(142x173, 16Kb)
(220x40, 4Kb)

obrazek

🐞🐞

Boże, Ty żywisz ptaki powietrzne i przyozdabiasz lilie polne. Błogosławimy Ciebie za wszystkie stworzenia i za ten posiłek, który mamy spożywać. Prosimy Cię, Panie, daj wszystkim ludziom konieczne do życia pożywienie. Przez Chrystusa, Pana naszego. Amen.
============================

PRZEPIS NA SAŁATKI Z AWOKADO
===========================
https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/salatki-z-awokado

SCHAB DOJRZEWAJĄCY
DOMOWY SPOSÓB
===================
1,5 kg schab wieprzowy bez kości
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej
1 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka suszonego tymianku
1 główka czosnku
1 łyżka młotkowanego pieprzu
1 pończocha
3-4 os.
30 min
łatwe
tanie
Przygotowanie
Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Schab przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin, po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, tymiankiem, młotkowanym pieprzem. Wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam przy kaloryferze. Zostawiamy na 4 doby. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki. Schab może sobie wisieć dłużej.
Spróbujcie koniecznie -rewelacja...

obrazekobrazek

KIEŁBASA BIALA
==============


wieprzowina kl.I niepeklowana 1,5 kg (chude z szynki)
wieprzowina kl.II niepeklowana 1 kg (z łopatki)
wołowina kl. II 0,5 kg (gulaszowa)
tłuszcze twarde - podgardle - 0,7 kg
Przyprawy:
Użyte do peklowania:
peklosól 18 g/kg
Dodane podczas produkcji:
pieprz czarny 2 g/kg
czosnek 3 g/kg
kolendra 1 g/kg
papryka 1 g/kg
majeranek 1 g/kg
Jelita o średnicy do 36 mm (3-4 metry)

BOCZEK
---------
Surowiec:
boczek wieprzowy bez skóry i żeber 2 kawałki po 35 dag
Przyprawy:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki soli + 10 g soli peklowej
1 łyżkę suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka czarnego pieprzu ugniecionego w moździerzu
1 łyżeczka kolendry ugniecionej w moździerzu
gaza 0,5 m x 0,5 m
https://smaker.pl/przepis-boczek-dojrzewajacy,155894,kuchmariola63.html
https://static.smaker.pl/photos/f/0/3/f03eab02b2f8aa102d6aa12404acca58_368603_5a25641102202_wm.jpg


obrazek
ciasto bananowe
Masa bananowa:
700g gęstego jogurtu bananowego
3 średnie banany
3 galaretki cytrynowe
400 ml gorącej wody
Galaretka:
2 galaretki agrestowe
600 ml gorącej wody
600g zielonych winogron
większa paczka herbatników typu petitki
> 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Przygotowanie
Spód blaszki (moja o wymiarach 18×28 cm) wykładamy herbatnikami.

Jogurty w temp. pokojowej (polecam je wyciągnąć godzinkę szybciej z lodówki).

Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy z jogurtem, wrzucamy banany pokrojone w kosteczkę, delikatnie mieszamy. Całość wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki, wkładamy do lodówki, aby zgęstniała.
Gdy masa będzie już odpowiednio stężała, wtedy nakładamy drugą warstwę herbatników. Galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wykładamy je na wypestkowane zielone winogrona. Całość chłodzimy np. całą noc w lodówce. Smacznego!

========================================

ROGALIKI 🐞CZAS PIECZENIA 20 25 MINUT

ROGALIKI SKŁAD


3 szklanki mąki,
1 szklanka gęstej śmietany 12% lub 18%,ma byc 250 g
250g zimnego masła (lub margaryny),
DODATKOWO:
Cukier puder do oprószenia,
Nutella lub marmolada do nadziania

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Składniki przepis na bułki
pół kilo mąki
35 g drożdży
łyżeczka cukru
sześć łyżek oleju
pół łyżeczki soli
300 ml wody (letniej)
Jak zrobić bułki krok po kroku
Wymieszaj wszystkie składniki
Uformuj z ciasta bułeczki
Włóż je piekarnika (200 stopni, 20 minut)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

ZWYKŁA BIAŁA KIEŁBASA (SKŁADNIKI)
======================
1 i 1/2 kg łopatki wieprzowej b/k
1 i 1/2 kg karkówki wieprzowej b/k
0,5 kg podgardla wieprzowego
60g soli zwykłej
3g saletry (ewentualnie)
7 g świeżo mielonego(!) pieprzu czarnego
6 ząbków czosnku
6g majeranku suszonego
1 i 3/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody
jelita wieprzowe cienkie




xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

RISOTTO
-----------
160 g ryżu Arborio
2 cebule szalotki
250 g szpinaku baby
10 suszonych pomidorów z zalewy
1 kieliszek wytrawnego białego wina
2 łyżki startego sera Gruyère
700 ml bulionu
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 szczypty gałki muszkatołowej
2 szczypty suszonego czosnku
sól i pieprz do smaku

Inne pliki do pobrania z tego chomika
 PRZEPISY RÓŻNE - tort carycy.jpg
TORT CARYCY ESTER Składniki: Ciasto: * 4 całe ...
TORT CARYCY ESTER Składniki: Ciasto: * 4 całe jajka * 2 białka * 150 g cukru * 2 łyżki oleju * 3 łyżki (z małą górką) mąki * 80 g zmielonego maku (zmielić w młynku do kawy) * 1 łyżeczka proszku do wypieków * szczypta soli Krem: * 250 ml mleka * sok i skórka starta z 1 b.dużej cytryny * 3 łyżki (z małą górką) mąki ziemniaczanej * 70 g cukru * 2 żółtka * 80 g białej czekolady * 300 ml śmietany kremówki (36%) * dodatkowo: utarta biała czekolada do posypania wierzchu (ok. 20-50 g) Biszkopt makowy: Całe jajka i białka ubić z cukrem, na gęstą i bardzo puszystą masę (do białości). Masa powinna bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Dodać olej i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonym makiem. Dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać razem. Blaszkę z piekarnika ( mierzona wewnątrz 33 x 36) wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i włączony termoobieg. Pieczemy ok. 10 minut. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i szybko przykryć wierzch papierem do pieczenia i ręcznikiem/płótnem. Tak przykryte ciasto wystudzić. W pełni wystudzone ciasto przekroić na 3 części - paski, wzdłuż krótszego boku. Krem cytrynowy: mleko, żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną , bardzo dokładnie wymieszać w rondelku. Rondelek ustawić na małym ogniu i podgrzewać ciągle mieszając (bo masa przywiera do dna). Jak tylko zacznie gęstnieć, dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Podgrzewać aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę (połamaną na małe kawałki). Mieszać dopóki czekolada się nie rozpuści. Wierzch masy w rondelku przykryć folią spożywczą i zostawić do zupełnego wystygnięcia. Ubić dobrze śmietankę kremówkę i delikatnie połączyć z zimną masą cytrynową ( można wcześniej masę zmiksować z 2 łyżkami ubitej kremówki i dopiero wtedy połączyć razem z resztą kremówki) Masę podzielić na trzy części i przełożyć nią paski biszkoptowe oraz ułożyć na wierzchu. Posypać utartą białą czekoladą i wstawić do lodówki (ok. 10 - 12 godzin) lub zamrażarki (wersja "lodowa") przepis na to ciasto, wzięłam ze strony Cook Talk.
 PRZEPISY RÓŻNE - Kiełbasa słoikową.jpg
Zabawiłam się wczoraj w rzeźnika i poczyniłam kiełbaskę ...
Zabawiłam się wczoraj w rzeźnika i poczyniłam kiełbaskę słoikową . Dodam , pyszna:) Przepis zaczerpnęłam z blogu : Przepisy Joli. SKŁADNIKI: 1 Kg łopatki 1 kg boczku (surowy) 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe (połamane) 3 - 4 łyżeczki soli 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu. WYKONANIE : Mięso umyłam i zmieliłam maszynką. Do mielonego mięsa dodałam przyprawy , oraz czosnek drobno pokrojony . Dobrze wymieszałam mięso , wlałam szklankę zimnej przegotowanej wody , wymieszałam i odstawiłam na 2 godziny w chłodne miejsce (do lodówki ). Słoiczki na mięso wyparzyłam i wysuszyłam , wraz z nakrętkami (najpewniejsze , nowe ). Wypełniłam słoiczki (nie za pełno )Jola pisze , że pasteryzowała 1,5 godż.Ja miałam teścia rzeźnika i zawsze kazał gotować słoje z kiełbasą 3 godz. ponieważ to surowe mięso . Ale wtedy w piwnicy słoje mogły stać cały rok i się nie zepsuły.Ja te gotowałam 2 godż. Po ostygnięciu , ustawiłam w lodówce. Smak i zapach nieziemski !!!! POLECAM !!!!!
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności