Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Kebek
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Lidia

widziany: 23.06.2024 08:57

  • pliki muzyczne
    16961
  • pliki wideo
    8056
  • obrazy
    178684
  • dokumenty
    68929

296293 plików
3716,62 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
Kebek
+ Polska warto zobaczyć
 
Akupunktura
 
Akupunktura
Akupunktura(1)
Aurikuloterapi a
Akwarium
 
Alkohole
 
Andrzejkowe wróżby
autonaprawa,motor y itp (3333)
Bajki
 
Biorytmy
Chomik udoskonalenia(111 1)
CUD UWAŻNOŚCI
Dom bez chemii
 
Dom bez chemii
Dom bez chemii(1)
Eko-kosmetyki
Dziecko(1111)
Ezoteryka(2222)
Filatelistyka
 
jpg znaczki
 
Katalog znaczków
Polska
Film(1111)
Fotografia
 
GENEALOGIA (1111)
Genealogia i heraldyka
Gry logiczne(1111)
Grzybobranie
 
Historia(1111)
Horoskop
 
Imiona
 
znaczenie imion
Imiona i nazwiska
Irydologia
Jak samodzielnie założyć sklep internetowy
Języki obce(1111)
Karaoke(1111)
Komputer, internet itd(2222)
Kresy
Książki, wiedza (1111)
kurs szybkiego czytania
Kursy(2222)
Legendy
MALARSTWO
 
MEDYCYNA NATURALNA♦♦♦
 
Minerały
 
Muzyka(3333)
Muzyka, a zdrowie
nie daj się nabrać!
Niepełnosprawni
Numizmatyka(3333)
obrazki
 
Ogród
 
Ozdobne czcionki
 
Pies(2222)
PORADY BABUNI
 
Prywatne
Przemoc
Przepisy
 
Przyroda
 
Pszczelarstwo
 
pszczelarstwo
pszczelarstwo( 1)
Religie(1111)
Remont domu (1111)
Rośliny doniczkowe
 
Rower-regulacja,n aprawa
 
Rower
SERWIS
Wszystko o Rowerze
Rysunek
savoir vivre
Sennik
 
S E N N I K I
Śpiewniki
Stolarstwo
 
survival - sztuka przetrwania
 
Apteczka, urazy, zapobieganie
kusza - jak zrobić
Węzły żeglarskie
Tak nas oszukują
Telefon
 
Dzwonki na komórki
Dzwonki z imionami
Gify
Thermomix
 
Wesele
 
Wiersze, cytaty, złote myśli,życzenia itp
 
zachomikowane
Zdrowie i medycyna(2222)
Zioła,ziołoleczni ctwo
 
Zrób to sam (1111)
ŻYWIENIE
►Trucizny w pokarmach
101 Rzeczy lepszych od diety Mimi Spencer 520 MB
Chemia Żywności
 
FILMY - SZKODLIWE POKARMY I CHEMIA
cukier
 
Czym zastapić biały cukier
Dieta
 
DR EWA DĄBROWSKA
Herbata
 
Jerzy Zięba - Alfabet
Jerzy Zięba - Ukryte Terapie
Józef Słonecki
Kasze
Kawa
Kosmetyki naturalne
LISTA SZKODLIWYCH DODATKÓW DO ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
MLEKO
ocet
 
ocet jabłkowy
oczyszczające kuracje
 
mikstura oczyszczają ca
Sandra Cabot, Dieta oczyszczają ca wątrobę
odchudzanie
 
Pierre Dukan- Nie potrafię schudnąć
ODŻYWIANMIE ZGODNIE Z GRUPĄ KRWI
OLEJ; OLIWA; OLEJKI; TŁUSZCZE
 
● OLEJ LNIANY - sojusznik w walce z cholesterol em
Oleje
Oleje kluczem do zdrowia - Woźniak Arkadiusz
otyłość
Owoce,jarzyny
 
Produkty, które wspomagają Twój mózg
PRZYPRAWY
SERY
Soki
Stewia
szkodzą i trują
Tabele Kalorii
Wegetarianizm itp
 
Wege
Wiem co jem
Witaminy
 
Witaminyn od A do Z
woda
 
Woda. Wielka Tajemnica
woda żywa
Zdrowe jedzenie
zdrowe odżywianie
 
zdrowe jedzenie
Żywienie dzieci(1111)
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 29 KB
  • 9 mar 19 20:28

zachomikowany

  • 29 KB
  • 9 mar 19 20:27
Negatywne właściwości kawy
Badania wykazują również negatywne skutki picia kawy. Wiążą się one przede wszystkim z zawartą w niej kofeiną. Zwykle dotyczą przypadków spożywania kawy w zbyt dużych ilościach. Oto niektóre negatywne właściwości kawy:
- spożycie zbyt dużej ilości kawy może wywoływać uczucie nerwowości, niepokoju i rozdrażnienia (jest to tzw. "zdenerwowanie kofeinowe"),
- podobnie jak herbata, wpływa na żółknięcie zębów i może prowadzić do próchnicy,
- ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie (u nielicznych, paradoksalnie, występuje efekt przeciwny),
- nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u mężczyzn jak i u kobiet,
- spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zwiększać prawdopodobieństwo martwego urodzenia. W związku z tym zalecane jest, by osoby w ciąży piły do dwóch filiżanek kawy dziennie,
- gotowana kawa może w dużym stopniu wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu,
- kawa może zwiększać prawdopodobieństwa ataku serca u osób o wolniejszym metabolizmie (posiadających gen spowalniający detoksykację kofeiny w wątrobie) nawet o 133% w przypadku picia powyżej 4 filiżanek dziennie. Wspomniany gen posiadało 54% osób uczestniczących w badaniu na ten aspekt,
- spożycie dużej ilości kawy może zwiększyć prawdopodobieństwo niektórych chorób serca.

(źródło - polska Wikipedia)

zachomikowany

  • 41 KB
  • 9 mar 19 20:27
KAWA
- poprawia sprawność umysłową

- rozszerza oskrzela, pogłębia oddech - może być pomocna w astmie

- zapobiega próchnicy

- wzmaga energię fizyczna i poprawia nastrój

- wzmaga spalanie tłuszczów

- może być pomocna w przypadkach kataru siennego

* nie powoduje podniesienia ciśnienia tętniczego, chyba że stosuje się ją razem z paleniem tytoniu

* poprawa możliwości fizycznych następuje po 20-30 minutach

UWAGA:

* u osób nadwrażliwych może wywołać stany lękowe

* w nadmiernych ilościach może spowodować uszkodzenie płodu

* w nadmiernych ilościach może być przyczyną biegunek

* w nadmiernych ilościach może powodować bóle głowy

* w nadmiernych ilościach może powodować bezsenność

* maksymalna ilość to 1-2 filiżanki dziennie

zachomikowany

  • 29 KB
  • 9 mar 19 20:27
Pozytywne właściwości kawy
Wedle badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pozytywne, niekiedy nawet lecznicze, właściwości. Oto niektóre z nich:
- polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ,
- obniża szanse zachorowania na marskość wątroby,
- dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentracje, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny,
- przyspiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni,
- zmniejsza szanse wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej,
- przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy,
- zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Parkinsona,
- zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Alzheimera,
- nawet do 50% zmniejsza szanse zachorowania na cukrzycę typu II,
- zmniejsza szanse zachorowania na raka jelita i wątroby (hepatomę),
- zwiększa efektywność środków przeciwbólowych,
- jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw.

(źródło - polska / angielska Wikipedia)

zachomikowany

  • 23 KB
  • 9 mar 19 20:27
Cappuccino czy espresso? Jakie rodzaje kawy preferujesz, od jakiej zaczynasz dzień, a jaką delektujesz się przy ciastku? Poznaj rodzaje kawy, o których być może nawet nie słyszałaś!

Arabica i robusta - to dwa gatunki kaw, z których wyczarować można niemal nieskończenie wiele rodzajów napojów kawowych.
Zacznijmy od tych, które na pewno już znasz i być może jedna z nich jest twoją ulubioną:
Americano: czyli tak zwana amerykańska: to espresso z podwójną ilością wrzątku. Americano przyrządza się w ekspresie, ale smakiem przypomina kawę filtrowaną, do której dolewa się wody. Dla zwolenników dość słabej kawy.

Cafe au lait: czyli po francusku kawa z mlekiem

Cafe latte: podawana w wysokich szklankach. Do espresso dodaje się sporo gorącego mleka, na to warstwę mlecznej pianki i posypkę (cynamon, czekolada...). Niezbyt mocna.

Cafe macchiatto: czyli „splamione mleko”: jak sama nazwa wskazuje, mleko jest w dużej ilości, a do niego dolewa się po ściance szklanki espresso.


Cafe macchiato©Thinkstock
Espresso macchiato: nie powinno być mylone z cafe macchciato, bo tu proporcje są odwrotne: to espresso plus kropla mleka a nie napój mleczny.

Espresso: popularna nazwa mocnej, małej (nawet bardzo małej) czarnej, ale tak naprawdę oznacza maszynę do zaparzania kawy.

Espresso doppio: podwójne espresso. Mocne.

Espresso cafe mocha: w jej skład wchodzą w takiej samej ilości: mocna kawa, gorąca czekolada i gorące mleko. Wlewane warstwowo, podawane w wysokiej szklance.

Espresso Con Panna: espresso z górką ubitej śmietany lub mlecznej pianki na wierzchu.

Cappuccino: najbardziej klasyczne podawane jest jako espresso z mlekiem i pianą w równych porcjach i z posypką (starta czekolada, cynamon).

zachomikowany

  • 19 KB
  • 9 mar 19 20:27
Zalecane spożycie kawy
Większość naukowców zaleca spożywanie do 500 mg kofeiny dziennie, co przekłada się na około 4 filiżanki kawy. Przyjmuje się, że kawa w tej ilości nie tylko nie jest szkodliwa, ale może nawet pozytywnie wpływać na organizm człowieka. W przypadku spożycia większej dawki kawy występować mogą skutki negatywne. Powyżej 1000 mg kofeina staje się trująca. Dokładna granica toksyczności zależy od właściwej danej osobie odporności na ten związek chemiczny. Za minimalną dawkę śmiertelną uznaje się 3200 mg (przyjmowane w jednej dawce). Realna dawka śmiertelna (przyjmowana w formie kawy) to 10 g, czyli około 80 filiżanek.

Oto przykładowe zawartości kofeiny w różnych rodzajach kawy i innych napojach:
> filiżanka kawy gatunku robusta - 330 mg
> filiżanka kawy arabika - 175-185 mg
> filiżanka etiopskiej kawy mokka - 160 mg
> filiżanka kawy rozpuszczalnej - 95 mg
> szklanka czarnej kawy - 80-120 mg
> filiżanka espresso - 60 mg
> filiżanka kawy mrożonej - 50-70 mg
> szklanka herbaty - 45-65 mg
> puszka coca-coli - 45 mg

(źródło - polska / angielska Wikipedia)

zachomikowany

  • 40 KB
  • 9 mar 19 20:26
Z piciem kawy jest podobnie jak z innymi przyjemnościami. W odpowiednich ilościach pomagają, a w większych szkodzą naszemu zdrowiu. Choć nie jest tajemnicą, że kawa jest używką, która silnie pobudza umysł i często poprawia samopoczucie, to jej wpływ na organizm do teraz pozostaje nie do końca rozwiązaną zagadką. Z całą pewnością wiadomo tylko, że za pobudzające właściwości kawy odpowiada kofeina- biała, gorzka i bezzapachowa substancja, która łatwo rozpuszcza się w wodzie.

Dzięki temu alkaloidowi (kofeinie) kawa wywiera pozytywny wpływ na nasz organizm: stymuluje pracę naczyń krwionośnych i centralnego układu oddechowego; w dawkach terapeutycznych zwiększa sprawność myślenia, skraca czas reakcji psychicznych, ułatwia koncentrację, znosi uczucie zmęczenia i senności, zwiększa zdolność do wysiłku fizycznego, pomaga alergikom, przeciwdziała próchnicy, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i działa jak afrodyzjak.

Z drugiej strony picie zbyt dużej ilości kawy powoduje nerwowość, rozdrażnienie i problemy ze snem. Czasami jest przyczyną zaburzeń pracy serca lub wpływa na złą regulację ciśnienia krwi. Dzieje się tak, ponieważ kawa, podobnie jak część używek, wypłukuje z naszego organizmu cenne pierwiastki m.in. magnez. Z tego względu, gdy nie potrafimy wyobrazić sobie dnia bez 3,4 filiżanek kawy, to powinniśmy zadbać o uzupełnianie witamin, a zwłaszcza magnezu.

Oczywiście bardzo rzadko picie kawy doprowadza do wymienionych wyżej skrajnych przypadłości. Najczęściej jej wpływ na organizm jest pozytywny, a tylko w przypadkach uzależnienia, lub nadmiernego spożycia, dochodzi do zdrowotnych komplikacji. Najlepiej po prostu pamiętać, że kawy, tak jak każdej przyjemności, należy zażywać z umiarem.
Kofeina

Pod względem chemicznym jest to związek z grupy alkaloidów, o nazwie 1-3-7 trójetyloksantyna. Występuje w kawie, herbacie, kakao, coca-coli i innych napojach. Jej zawartość w kawie zależy od gatunku: kawa Arabika zawiera średnio 1,2% kofeiny, a Robusta ok. 2,4%. Organizm wchłania kofeinę z przewodu pokarmowego już w kilkanaście minut po wypiciu, a najsilniej działa po 3,4 godzinach. Kofeina działa szczególnie na układ nerwowy, przyspieszając procesy myślowe i pobudzając organizm. Według najnowszych badań naukowych, kofeina jest stymulatorem, który nie powoduje uwalniania się substancji pobudzających czynność mózgu, ale hamuje wpływ tych, które to pobudzenie ograniczają.

Porównanie zawartości kofeiny w kawie i herbacie

filiżanka kawy rozpuszczalnej (125ml) 70-95 mg
filiżanka kawy z ekspresu (125ml) 80-100 mg
filiżanka espresso (25-50ml) 50- 60mg

szklanka czarnej herbaty 65 mg
szklanka zielonej herbaty 30 mg
szklanka herbaty w torebkach 45 mg

zachomikowany

  • 26 KB
  • 9 mar 19 20:26
Kofeina
Dla jednych przekleństwo dla innych bardzo istotny element codziennej diety. Kofeina potrafi dać niesamowitego „kopa”, podniesie naszą efektywność w pracy i pobudzić nas w momencie, w którym najbardziej tego potrzebujemy.

Kawa i astmatycy
Z pewnością dobrą informacją zwłaszcza dla astmatyków, jest kojące działanie kawy na ten typ dolegliwości. Oczywiście z zaawansowaną astmą kawa sobie nie poradzi, ale udowodniono, iż posiada pozytywny wpływ dla ludzi cierpiący na tą nieprzyjemną chorobę.

Kawa i inne choroby
Ostatnimi laty pojawiło się sporo badań na temat wpływu kawy, i wbrew wszelkim oczekiwaniom w niewielkich ilościach (zalecane 3 kubki kawy na dzień) posiada wiele zdrowotnych właściwości. Między innymi zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru, podobnie jest w przypadku chorób Alzheimera i Parkinsona.

zachomikowany

  • 13 KB
  • 9 mar 19 20:26
Kawa - z mlekiem czy bez ?

Ludzie od stuleci delektują się aromatem i smakiem kawy, czyniąc z jej picia codzienny rytuał. Dzisiaj, oprócz klasycznej małej czarnej, kawosze smakują kawę wzbogaconą o cukier, mleko czy śmietankę. Jaki wpływ na właściwości kawy mają te dodatki? Czy czynią ją zdrowszą czy wręcz przeciwnie?
Pomiędzy smakoszami klasycznej małej czarnej i zwolennikami kawy z mlekiem trwa odwieczny spór o wyższość jednej nad drugą. Rozpatrywane są zarówno walory smakowe jak i działanie na organizm człowieka O ile w tym pierwszym przypadku wybór wariantu kawy jest sprawą indywidualną, o tyle w kwestii oddziaływania na organizm człowieka warto kierować się zaleceniami lekarzy i dietetyków.
Zbawienny napój czy… szkodliwa używka?
Dobroczynne działanie małej czarnej na organizm człowieka znane jest od dawna. Ceniona jest przede wszystkim ze względu na pobudzenie organizmu, poprawę koncentracji, usprawnienie myślenia i zniesienie zmęczenia. Kofeina poprzez przyśpieszenie pracy serca oraz rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększa przepływ krwi, a tym samym ukrwienie i dotlenienie całego organizmu. Co ciekawe, w stosunku do naczyń krwionośnych głowy wykazuje odwrotne działanie, wykorzystywane w leczeniu migrenowych bólów głowy. Dowiedziono, że kofeina ułatwia oddychanie przez rozszerzenie oskrzeli i usprawnienie pracy mięśni oddechowych. Obniża także poziom histaminy, co może mieć znaczenie w zwalczaniu chorób na tle alergicznym. Z powodzeniem stosowana jest też w dietach jako czynnik przyśpieszający metabolizm, stymulujący spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiegający cellulitowi. Moczopędne działanie kawy sprzyja z kolei wypłukiwaniu toksyn z organizmu. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, regularne picie kawy zapobiega takim chorobom jak cukrzyca typu 2, marskość wątroby, choroba Parkinsona, nowotwory jelita grubego, wątroby, pęcherza.
Jest i druga strona medalu. Nadużywanie kawy prowadzi do „zdenerwowania kofeinowego”, objawiającego się kołataniem serca, nerwowością, uczuciem niepokoju i rozdrażnieniem, co prowadzi często do kłopotów ze snem. Kofeina chwilowo podnosi ciśnienie krwi i tętno oraz podwyższa poziom cholesterolu. Istnieją przesłanki, ze spożycie dużej ilości kawy może grozić zawałem serca u osób o wolniejszym metabolizmie kofeiny. Picie kawy sprzyja wypłukiwaniu z organizmu minerałów, szczególnie wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Zaleca się ograniczenie ilości lub zrezygnowanie z czarnego napoju w ciąży oraz w okresie kamienia piersią. Kofeina przechodzi przez łożysko oraz do mleka matki i może szkodzić zdrowiu młodego organizmu. Kawę „podejrzewa się” również o osłabienie płodności zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Rozwiązaniem problemu wykorzystania dobroczynnych właściwości małej czarnej i uniknięcia szkodliwych efektów działania wysokiej dawki kofeiny wydaje się być umiar w piciu kawy.

cd. A]

zachomikowany

  • 38 KB
  • 9 mar 19 20:26

zachomikowany

  • 13 KB
  • 9 mar 19 20:26
Kofeina chroni skórę przed szkodliwym działaniem słońca
Kofeina powoduje, że komórki ludzkiej skóry uszkodzone przez działanie promieni ultrafioletowych przestają się dzielić i ulegają samozniszczeniu; dzięki temu może nas chronić przed rozwojem raka - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Journal of Investigative Dermatology".
We wcześniejszych badaniach wykazano, że kofeina skłania do "samobójstwa" (apoptozy) zniszczone przez szkodliwe działanie UV komórki myszy. Teraz naukowcy po raz pierwszy potwierdzili ten mechanizm na podstawie badań hodowli ludzkich komórek skóry.
Nowotwory skóry są jednymi z najczęstszych postaci raka u ludzi, a ich główną przyczyną jest nadmierne przebywanie na słońcu.
Już w kilku pracach amerykańscy naukowcy zaobserwowali, że picie herbaty lub kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory skóry (poza czerniakiem).
Jeżeli dalsze badania potwierdzą ochronne działanie kofeiny a także bezpieczeństwo jej stosowania, możliwe że już niedługo będziemy smarować skórę zawierającymi ją preparatami i chronić się w ten sposób przed szkodliwym działaniem słońca.

źródło: PAP - Nauka w Polsce

zachomikowany

  • 58 KB
  • 9 mar 19 20:26
Zalety i wady picia kawy

Brązowe ziarenka kawy to prawdziwa skarbnica zdrowia, ale mają też swoją ciemną stronę. Warto ją pić, ale nie należy przesadzać z ilością. Umiar służy zdrowiu.

Zalety:

•Dzięki zawartości polifenoli, silnych antyutleniaczy, kawa pomaga długo zachować młodość. To one zwalniają procesy starzenia się organizmu i zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, chronią w ten sposób przed miażdżycą, zawałem serca i udarem. Ale uwaga! Kawa gotowana (po turecku) lub zalewana wrzątkiem podwyższa poziom cholesterolu we krwi.
Najbardziej zdradliwe są fusy. Kawa filtrowana lub rozpuszczalna nie mają wpływu na zawartość tłuszczu we krwi, podobnie jak kawy espresso.
•Ogranicza skłonność do migren.
•Chroni wątrobę przed nowotworem, dzięki zawartości przeciwutleniaczy.
•Chroni przed rakiem jelita grubego i pęcherza - działa bowiem moczopędnie, dzięki czemu szkodliwe substancje szybko wydalane są z moczem.
•Zwiększa płodność u mężczyzn, gdyż dzięki niej plemniki są bardziej żywotne.
•Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2
•Zapobiega astmie, gdyż tłumi wydzielanie histaminy odpowiedzialnej za alergię.
•Chroni przed chorobą Parkinsona, stymuluje bowiem naczynia krwionośne w mózgu.
•Chroni przed próchnicą, dzięki zawartości garbników, które przeciwdziałają procesom powodującym próchnicę.
•Zmniejsza napięcie mięśni gładkich, powodując rozprężenie

Wady:

•Wypłukuje z organizmu magnez i witaminy z grupy B oraz wapń, co prowadzi do osteoporozy. Jeśli więc pijesz kawę, wzbogać swą dietę o większą ilość tych pierwiastków.
•Powoduje nadmierne wydzielanie się kwasów żołądkowych, co jest niebezpieczne przy wrzodach żołądka.
•Przyspiesza skurcze jelit, powodując u wrażliwych osób biegunkę.
•Może wywołać rozkojarzenie, rozdrażnienie, niepokój.


Autor: Nela Elsner

zachomikowany

  • 52 KB
  • 9 mar 19 20:26

zachomikowany

  • 42 KB
  • 9 mar 19 20:26

zachomikowany

  • 33 KB
  • 9 mar 19 20:26

zachomikowany

  • 37 KB
  • 9 mar 19 20:25
Ten bezkofeinowy napój kawowy ma niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie. Ponieważ jest prażony z ziaren zbóż, zawiera cenny dla organizmu błonnik, białko, węglowodany, a przy tym nie zawiera tłuszczu. Jest często polecany osobom będącym na diecie odchudzającej oraz pacjentom z chorobami żołądka, trzustki, wątroby, jelit i serca. Filiżanka białej zbożowej może z powodzeniem zastąpić małą czarną z kofeiną. Kawa zbożowa podawana z mlekiem posiada dodatkowe zalety, ponieważ nie tylko nie zakwasza żołądka, ale także zwiększa przyswajalność białka przez organizm.

Smakosze kawy zbożowej dobrze wiedzą, że można z niej wyczarować niejedno cudo. Wiedzą, na przykład, jak przygotować wersję zbożowej na upały (a więc kawę mrożoną, podaną z kostkami lodu lub z gałkami śmietankowych lodów), albo wersję zimową (czyli z gorącą czekoladą). Można do niej dodawać niezliczoną ilość przypraw i ziół, jak np. cynamon, wanilia, anyż. Wystarczy gotować zmielone ziarna z wybranymi przyprawami. Dla miłośników deserów atrakcją będą sorbety z kawy zbożowej. A dla szukających smakowych przygód proponujemy indiańską kawę zbożową. By ją przyrządzić, potrzebne są jedynie wyłuskane i wysuszone ziarna kukurydzy, które trzeba uprażyć w przykrytym naczyniu z niewielką ilością tłuszczu, następnie rozgnieść i ugotować w wodzie, dodać miód i gotowe.

zachomikowany

  • 60 KB
  • 9 mar 19 20:25
Kawa po kapitańsku z Koniakiem
60 ml koniaku
2 filiżanki gorącej espresso
4 łyżeczki cukru
2 żółtka

Koniak podgrzać wraz z 2 łyżeczkami cukru. Z żółtka i 2 łyżeczek cukru ukręcić kogel-mogel. Ciepły koniak przelać do szerokich szklanek (lub pucharków). Następnie bardzo delikatnie wlać espresso i na koniec równie ostrożnie kogel-mogel tak, by ułożyły się trójkolorowe warstwy. Natychmiast podawać.

Mrożona Kawa z Anyżówką
80 ml anyżówki
750 ml mocnej kawy
125 ml bitej śmietany (może być w areozolu)
4 łyżeczki startej czekolady
lody waniliowe
Przygotować kawę, całkowicie ją schłodzić. Przelać do wysokich szklanek (tak, by wypełnić ok. 1/3 ich pojemności). Wlać anyżówkę, włożyć po jednej gałce lodów waniliowych, wycisnąć sporą rozetkę z bitej śmietany i na koniec posypać startą czekoladą. Natychmiast podawać.

zachomikowany

  • 56 KB
  • 9 mar 19 20:25

zachomikowany

  • 30 KB
  • 9 mar 19 20:25
Oto wybór mniej znanych, ciekawych rodzajów kawy:

Demitasse: dosłownie po francusku „pół filiżanki”, czyli mała czarna podawana w filiżance ok. 100ml.

Cafe brulé: mocna kawa z mleczną pianką posypaną cukrem, który następnie karmelizujemy kuchennym palnikiem (jak deser creme brulé)

Cafe brulot: mocny napar z dodatkiem skórki pomarańczowej, przypraw korzennych i alkoholu (np. brandy).

Cafe con leche: po hiszpańsku „kawa z mlekiem”. Mocny napar kawy połączony z taką samą ilością gorącego mleka.

Cafe corretto: czarna kawa z dodatkiem likieru (grapy, sambuco, brandy...)

Cafe Creme: kawa ze śmietanką.

Cafe filtre: kawa parzona przez filtr.

Cafe shakerato: mocna kawa z lodem i cukrem przyrządzana w shakerze, podawana w szklankach, często szerokich, jak do Martini.

Cafe alla valdostana: kawa szczególnie popularna zimą w rejonie Alp. Mała czarna mieszana z grapą, winem, skórką cytrynową i cukrem.

Espresso ristrett: to 15-20 ml gęstego espresso, które błyskawicznie stawia na nogi.

Espresso Romano: espresso z dodatkiem soku i startej skórki cytryny. Doskonałe na ból głowy.

zachomikowany

  • 25 KB
  • 9 mar 19 20:25
Kawa i herbata służą sercu

Amatorzy kawy i herbaty nie muszą już odmawiać sobie kolejnej filiżanki tych napojów w obawie, że nadwyręży to ich zdrowie. Naukowcy udowodnili bowiem, że spożywanie umiarkowanych i dużych ilości kawy i herbaty zmniejsza ryzyko chorób serca.
Z badania holenderskich naukowców, opublikowanego na łamach pisma "Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology" i relacjonowanego m.in. przez serwis ScienceDaily wynikają następujące konkluzje:
•Picie ponad 6 filiżanek herbaty dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca o 36 proc. w porównaniu do osób pijących mniej niż jedną filiżankę dziennie.
•Picie od 3 do 6 filiżanek herbaty dziennie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu choroby serca aż o 45 proc. w porównaniu do osób pijących mniej niż jedną filiżankę dziennie.
•Picie 2-4 filiżanek kawy dziennie obniża ryzyko chorób serca o 20 proc. w porównaniu do osób pijących mniej niż 2 lub więcej niż 4 filiżanki kawy dziennie.
•Umiarkowane picie kawy nieznacznie zmniejsza ryzyko śmierci w wyniku chorób serca i śmierci spowodowanej innymi przyczynami.
Nie zaobserwowano natomiast wpływu picia kawy czy herbaty na ryzyko zawału.

Badanie naukowców z Utrechtu objęło 37,5 tys. osób i oparte było na ankietach, w których badani opisywali swoje zwyczaje dotyczące picia kawy i herbaty. Następnie przez 13 lat monitorowano ich stan zdrowia pod kątem chorób układu krążenia i śmierci.

Korzystny wpływ kawy i herbaty na serce wynika z flawonoidów, a zwłaszcza procyjanidyn, w które oba napoje są bogate. Ale holenderskie badanie nie jest doskonałe. Ankiety nie rozróżniały rodzaju herbaty pitej przez uczestników badania. Zakłada się, że większość z nich piła czarną herbatę, bo w Holandii 78% spożycia herbaty przypada właśnie na czarną odmianę i tylko 4,6% na zieloną. A wiadomo, że szczególnie bogata w dobroczynne procyjanidyny jest zielona herbata. Z kolei kawosze często są także namiętnymi palaczami i odżywiają się mniej zdrowo niż osoby pijące herbatę. I dlatego kawa w tych badaniach może być niedoszacowana.

barb

zachomikowany

  • 13 KB
  • 9 mar 19 20:24
cd.A]
Małą czarną, proszę…

Miłośnicy czarnego napoju odwołują się do tradycyjnego, „wschodniego” sposobu picia kawy. Według nich czarna kawa, bez dodatku cukru i mleka, ma niepowtarzalny smak i aromat. Klasyczna mała czarna jest uważana za lepsze źródło antyoksydantów niż jej biała koleżanka. Zawarta w niej kofeina lepiej wchłania się z przewodu pokarmowego, stąd obserwowane jest efektywniejsze działanie pobudzające. Brak bogatego źródła węglowodanów i tłuszczów, jakimi są cukier oraz mleko czy śmietanka, czyni z niej niskokaloryczny napój- jego filiżanka to zaledwie 4 kcal! Ze względu na brak mleka, czarna kawa uważana jest za łagodniejszą dla przewodu pokarmowego i stosunkowo lekkostrawną. Jednak w porównaniu do kawy z mlekiem zawiera więcej substancji drażniących i jest bardziej kwaśna. Może to skutkować nasileniem wydzielania soku żołądkowego i podrażnieniem błony śluzowej żołądka. Zatem mała czarna nie jest polecana osobom cierpiącym na chorobę wrzodową czy nadkwaśność soku żołądkowego. Ponadto wypłukuje z organizmu minerały, szczególnie magnez i wapń. Spożywanie dużej ilości kawy może więc, w następstwie niedoboru wapnia, zwiększyć ryzyko osteoporozy u kobiet. Niedobór magnezu z kolei, połączony z objawami „zdenerwowania kofeinowego”, ma niekorzystny wpływ na kondycję psychiczną oraz stan serca.

…a dla mnie z mlekiem.

Zwolennicy białej kawy wskazują na jej łagodniejszy smak w porównaniu do czarnego napoju. Jednak dodatek mleka lub śmietanki nie tylko tworzy niezapomnianą kompozycję smaku, ale również jest źródłem wysokiej kaloryczności takiego deseru. Wynika to z zawartości tłuszczu, szczególnie wysokiej w przypadku bitej śmietany. Dodatkowym źródłem kalorii jest cukier-1 łyżeczka to około 30 kcal. Kaloryczność filiżanki kawy z mlekiem (w zależności od zawartości w nim tłuszczu) waha się od 40 do 70 kcal. Natomiast kawa z cukrem i bitą śmietaną, będąca ucztą dla zmysłów, przysparza organizmowi nawet 160 kcal! Ciągle badany jest wpływ mleka na antyoksydanty kawy oraz badane są interakcje pomiędzy białkami mleka a kofeiną. Uważa się, że ze względu na powstawanie w przewodzie pokarmowym kompleksów białek i kofeiny, hamowane jest jej wchłanianie, a zatem działanie jest słabsze. Dodatek mleka do kawy, z uwagi na obecność laktozy, może stać się przyczyną uczucia ciężkości. Jednak alkalizujące właściwości mleka neutralizują niskie pH małej czarnej. Dzięki temu działanie drażniące na śluzówkę żołądka zostaje zminimalizowane. Mleko jest również źródłem wapnia, co sprawia, że jego obecność w kawie wydaje się uzupełniać choć częściowo minerały wypłukiwane z organizmu.

Trudno wyłonić lidera w rywalizacji pomiędzy małą czarną a białą kawą. Kawosze lojalnie stoją murem za swoim wariantem kawy. Brak jednoznacznych wyników badań także nie ułatwia podjęcia decyzji. Aby uchronić się przed ewentualnymi szkodami ze strony kawy, należy postawić na umiar. Pijąc filiżankę czy dwie dziennie można liczyć na zachowanie zdrowotnego działania kawy. Niezależnie od tego, czy zawiera mleko czy nie.

Magdalena Ryś, farmaceuta

zachomikowany

  • 13 KB
  • 9 mar 19 20:24
Kawa - z mlekiem czy bez ?

Ludzie od stuleci delektują się aromatem i smakiem kawy, czyniąc z jej picia codzienny rytuał. Dzisiaj, oprócz klasycznej małej czarnej, kawosze smakują kawę wzbogaconą o cukier, mleko czy śmietankę. Jaki wpływ na właściwości kawy mają te dodatki? Czy czynią ją zdrowszą czy wręcz przeciwnie?
Pomiędzy smakoszami klasycznej małej czarnej i zwolennikami kawy z mlekiem trwa odwieczny spór o wyższość jednej nad drugą. Rozpatrywane są zarówno walory smakowe jak i działanie na organizm człowieka O ile w tym pierwszym przypadku wybór wariantu kawy jest sprawą indywidualną, o tyle w kwestii oddziaływania na organizm człowieka warto kierować się zaleceniami lekarzy i dietetyków.
Zbawienny napój czy… szkodliwa używka?
Dobroczynne działanie małej czarnej na organizm człowieka znane jest od dawna. Ceniona jest przede wszystkim ze względu na pobudzenie organizmu, poprawę koncentracji, usprawnienie myślenia i zniesienie zmęczenia. Kofeina poprzez przyśpieszenie pracy serca oraz rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększa przepływ krwi, a tym samym ukrwienie i dotlenienie całego organizmu. Co ciekawe, w stosunku do naczyń krwionośnych głowy wykazuje odwrotne działanie, wykorzystywane w leczeniu migrenowych bólów głowy. Dowiedziono, że kofeina ułatwia oddychanie przez rozszerzenie oskrzeli i usprawnienie pracy mięśni oddechowych. Obniża także poziom histaminy, co może mieć znaczenie w zwalczaniu chorób na tle alergicznym. Z powodzeniem stosowana jest też w dietach jako czynnik przyśpieszający metabolizm, stymulujący spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiegający cellulitowi. Moczopędne działanie kawy sprzyja z kolei wypłukiwaniu toksyn z organizmu. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, regularne picie kawy zapobiega takim chorobom jak cukrzyca typu 2, marskość wątroby, choroba Parkinsona, nowotwory jelita grubego, wątroby, pęcherza.
Jest i druga strona medalu. Nadużywanie kawy prowadzi do „zdenerwowania kofeinowego”, objawiającego się kołataniem serca, nerwowością, uczuciem niepokoju i rozdrażnieniem, co prowadzi często do kłopotów ze snem. Kofeina chwilowo podnosi ciśnienie krwi i tętno oraz podwyższa poziom cholesterolu. Istnieją przesłanki, ze spożycie dużej ilości kawy może grozić zawałem serca u osób o wolniejszym metabolizmie kofeiny. Picie kawy sprzyja wypłukiwaniu z organizmu minerałów, szczególnie wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Zaleca się ograniczenie ilości lub zrezygnowanie z czarnego napoju w ciąży oraz w okresie kamienia piersią. Kofeina przechodzi przez łożysko oraz do mleka matki i może szkodzić zdrowiu młodego organizmu. Kawę „podejrzewa się” również o osłabienie płodności zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Rozwiązaniem problemu wykorzystania dobroczynnych właściwości małej czarnej i uniknięcia szkodliwych efektów działania wysokiej dawki kofeiny wydaje się być umiar w piciu kawy.

cd. A]

zachomikowany

  • 9 KB
  • 9 mar 19 20:24
CD.AB]

Kiedy kawa szkodzi•Migreny. Filiżanka mocnej kawy może stłumić lekki ból głowy, ale jest równocześnie czynnikiem powodującym bóle głowy. Kofeina w pierwszym etapie działania może zmniejszyć ból głowy, ale później - na zasadzie „efektu odbicia” - wpływa na rozszerzenie naczyń mózgowych, powodując nawrót jeszcze silniejszego bólu głowy.
•Osteoporoza. Nadmiar kofeiny zwiększa wydalanie wapnia, co powoduje „wykradanie” go z kości. Badania przeprowadzone w Harwardzie wykazały, że kobiety w średnim wieku, które piły 4 i więcej filiżanek kawy dziennie były trzykrotnie bardziej podatne na złamania kości niż te, które piły jej mało lub wcale.
•Nadciśnienie. Kofeina nieznacznie podnosi ciśnienie tętnicze krwi, ale nie ma dowodów na to, żeby umiarkowane jej picie miało istotny negatywny wpływ na nadciśnienie. Należy jednak unikać picia kawy w okresie stresu, gdyż wtedy może znacząco podnieść ciśnienie krwi.
•Wrzody żołądka. Kawa pobudza wydzielanie soków trawiennych i może zaostrzać chorobę wrzodową, chociaż nie ma dowodów na to, że kawa powoduje powstanie wrzodów. Badania wykazały natomiast, że zarówno zwykła kawa jak i bezkofeinowa pobudzają wydzielanie kwasu solnego oraz pepsyny, więc mogą zaostrzać dolegliwości wrzodowe.
•Zaburzenia rytmu serca. Jeśli cierpisz na arytmię serca, nie musisz rezygnować całkowicie z kawy, ale rozsądne jest jej ograniczenie. Na ogół osoby z zaburzeniami rytmu serca nie powinny pić więcej niż 2 filiżanki kawy dziennie.
•Zgaga. Ze względu na silne działanie zakwaszające, osoby cierpiące często na zgagę powinny ograniczyć jej picie.
•Zespół jelita nadwrażliwego, refluks żołądkowy. Kawa, działając drażniąco, może nasilać dolegliwości u osób z zespołem jelita nadwrażliwego oraz refluksem żołądkowym.
•Cholesterol. Jeśli masz za wysoki poziom cholesterolu pij kawę z filtra. Tak zaparzana kawa nie wpływa na wzrost cholesterolu. Naukowcom holenderskim udało się wyekstrahować z kawy parzonej ekspresowo substancję, którą nazwano „czynnikiem lipidowym”. Podwyższa ona poziom cholesterolu, a zwłaszcza jego szkodliwej frakcji LDL. Czynnik ten nie przechodzi przez filtry do kawy.
•Nerwice. Ze względu na silne działanie pobudzające kofeiny, kawę powinni ograniczać wszyscy chorujący na nerwice i zaburzenia emocjonalne.
Pić kawę, czy nie pić?Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Jednym szkodzą nawet niewielki ilości kawy, inni piją ją litrami i czują się po niej doskonale. Większość ekspertów od dietetyki jest jednak zgodna, że w przypadku zdrowych osób, kawa w umiarkowanych ilościach, czyli 1-3 filiżanek dziennie, nie powinna zaszkodzić.

oprac. bajar
źródła: Sekcja Kuchnia, poz. 8 oraz Yahoo!Health, Medical News Today, Journal of Nutrition

zachomikowany

  • 9 KB
  • 9 mar 19 20:24
Kawa – więcej szkody, czy pożytku?

Rano nie możesz rozbudzić się bez małej czarnej? Potem w biurze bez pomocy kawy nie jesteś w stanie dogonić uciekających terminów? Pijesz więc kolejną filiżankę kawy i masz wyrzuty sumienia. Może nieuzasadnione. Zobacz komu kawa służy, a dla kogo może być wręcz zabójcza.
Właściwości kawy Kawa praktycznie nie ma żadnych wartości odżywczych. Zawiera jednak znaczną ilość kofeiny, działającej stymulująco na nasz organizm, pobudzającej układ nerwowy i uwalniającej adrenalinę do krwiobiegu. Kofeina zawarta w kawie rozszerza naczynia krwionośne oskrzeli, co przyczynia się do lepszego dotlenienia organizmu. Według najnowszych badań amerykańskich, kawa jest również źródłem cennych przeciwutleniaczy, którym zawdzięcza swoje właściwości lecznicze przy niektórych chorobach.
Kiedy kawa pomaga•Zmęczenie i senność. Kofeina zawarta w kawie przyśpiesza akcję serca, na krótko podnosi ciśnienie krwi, przez co działa pobudzająco, usuwa zmęczenie i senność, Poprawiając krążenie mózgowe, kawa zwiększa zdolność koncentracji i zapamiętywania, ułatwia kojarzenie myśli i w efekcie sprzyja wysiłkowi intelektualnemu.
•Odchudzanie. Kofeina sprzyja odchudzaniu. Naukowcy szwedzcy dowiedli, że kofeina zwiększa termogenezę, czyli proces, w którym nadmiar kalorii przetwarzany jest na energię cieplną, a nie tkankę tłuszczową.
•Wytrzymałość sportowców. Z badania naukowego opublikowanego w Journal of Applied Physiology wynika, że popijanie napojów wzbogaconych kofeiną między kolejnymi treningami poprawia zaopatrzenie mięśni w glikogen, a to pozwala na osiąganie lepszych wyników. Inne badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Illinois wykazało, że ekwiwalent kofeiny zawartej w 2 filiżankach kawy podanej kobietom na 2 godziny przed jazdą na rowerze, zmniejszał późniejsze bóle o 40% w porównaniu z grupą kontrolną. Naukowcy sądzą, że dzieje się tak dlatego, że kofeina blokuje neuroprzekaźniki, sygnalizujące uczucie dyskomfortu podczas ćwiczeń.
•Krótkie drzemki. Kawa wypita bezpośrednio przed 15 - 30-minutową drzemką sprawi, że zbudzisz się rześka i wypoczęta. A to dlatego, że kofeina zaczyna działać dopiero po pół godzinie od spożycia.
•Pamięć krótkoterminowa. Kofeina wyraźnie poprawia pamięć krótkoterminową Dowodzą tego badania naukowców z Akademii Medycznej w Innsbrucku.
•Alergia i astma. Kofeina zawarta w kawie zmniejsza wydzielanie histaminy przez organizm, przez co zmniejsza objawy alergii i do pewnego stopnia im zapobiega. Kofeina zawarta w kawie działa rozkurczająco na mięśnie gładkie oskrzeli i w efekcie picie 2-3 filiżanek mocnej kawy dziennie może zmniejszyć ataki astmy.
•Rak wątroby. Z badania przeprowadzonego przez szwedzkich naukowców wynika, że picie 2 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka wątroby średnio o 43%. Wpływa na to zawarty w kawie przeciwutleniający polifenol - kwas chlorogenowy.
•Rak piersi. Dzięki polifenolom i kofeinie zawartym w kawie, kobiety pijące 4 lub więcej filiżanek kawy dziennie mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Dowodzą tego badania opublikowane na łamach Journal of Nutrition.

CD.AB]

zachomikowany

  • 170 KB
  • 5 maj 18 11:03

z chomika Rafael1979

  • 15 KB
  • 5 maj 18 11:02

z chomika Rafael1979

  • 69 KB
  • 5 maj 18 11:02

z chomika margaritana

  • 56 KB
  • 5 maj 18 11:02

zachomikowany

« poprzednia stronanastępna strona »
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    14
  • obrazy
    38
  • pliki wideo
    1
  • pliki muzyczne
    0

53 plików
72,02 MB




gocab64626

gocab64626 napisano 8.01.2023 23:02

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Silence_dreams

Silence_dreams napisano 22.01.2023 02:09

zgłoś do usunięcia

D O B R A N O C !

Do mojego świata wiodą różne dróżki , kiedy od marzeń pękają poduszki...A stary księżyc w srebrnej koszuli chętnie nade mną serce swe rozczuli...W moim zakątku jak w rajskim ogrodzie , twarz swoją młodą ujrzysz w czystej wodzie...Czas się zatrzymał byś mógł uwierzyć, że raz jeszcze w życiu młodość można przeżyć...Pchnij śmiało furtkę skrzypiącą cichutko...Nie poddaj się błahostkom i nie ufaj smutkom...Przyjmij z radością moje zaproszenie. …BUZIACZKI - Ania

marcinpmd napisano 28.01.2023 22:47

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam i zapraszam również do mnie, każdy znajdzie coś dla siebie interesującego

obrazek

viliana

viliana napisano 9.04.2023 16:48

zgłoś do usunięcia
Czy możesz to wstawić jako jeden plik a nie każde zdjęcie po kolei pobierać?
jagata79

jagata79 napisano 17.05.2023 20:50

zgłoś do usunięcia
witam, jestem nowa, pytanie proste - czy masz jakieś e-booki z lat od 1900 do 1800 - chodzi mi o najstarsze i także o olejkach eterycznych? dziękuję

FilmySerialeHD3 napisano 22.05.2023 12:52

zgłoś do usunięcia
zapraszamy na filmy

mj1983 napisano 15.07.2023 20:16

zgłoś do usunięcia
kintakunte1990

kintakunte1990 napisano 12.11.2023 18:14

zgłoś do usunięcia
obrazek
✿ ZAPRASZAM ! ✿

Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Hasło do folderów „z Filmami” = 1990
xantypas

xantypas napisano 9.12.2023 20:31

zgłoś do usunięcia
super Chomik
gullag

gullag napisano 19.02.2024 15:11

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności