Opieńka miodowa.jpg
-
◄►Boże Ciało ✞†✞ -
◄elusia7 - Elżunia -
◄Milka 02 - Mireczka -
◄niunia 2207 - Ania -
◄Nucha1952 - Hania -
◄zezem - Hania -
☞ Meksykańska muzyka -
☞ Viktor Korolev -
❤ Medyczne ciekawostki-grupy krwi -
❤ Nasze grzyby jadalne -
۞ MUZA gitara hawajska☞♫♫ -
۞ MUZA organy Hammonda☞♫♫ -
Boczniak ostygowaty -
Borowik szlachetny -
Czubajka kania -
Gąska zielona -
Gify - Okolicznościowe -
Gify ◄► Pozdrawiam,buziaki -
Kapela Starlinga -
Koźlarz grabowy -
Kożlarz babka -
Kożlarz czerwony -
Łuszczak zmienny -
Maślak pstry -
Maślak sitarz -
Maślak ziarnisty -
Maślak zwyczajny -
Maślak żółty -
Mleczaj smaczny -
Opieńka miodowa -
Piaskowiec kasztanowaty -
Piaskowiec modrzak -
Pieczarka dwuzarodnikowa -
Pieczarka leśna - lśniąca -
Pieczarka polna -
Pieczarka szlachetna -
Pieczarka zaroślowa -
Pieprznik jadalny (kurka) -
Podgrzybek brunatny -
Podgrzybek zajączek -
Podgrzybek złotawy -
Porady kulinarne -
Prawdziwek - borowik -
Rydz mleczaj -
Święta Bożego Narodzenia -
Święto Niepodległości 11 listopada -
Twardzioszek przydrożny -
Wesołe Chłopaki -
Wielkanoc ✞†✞ -
Zespoły Polonii-folklor
OPIEŃKA MIODOWA(Armillaria) – rodzaj grzyba z rodziny Physalacriaceae.
Inne nazwy: podpieniek, podpieńka, bedłka opieńka brzozowa,
opieńka brzozowa, bedłka opieńka, opieniek, pierścianka.
Kapelusze suche, łuskowate. Blaszki białe do cielistych,
trochę zbiegające na trzon. Trzony często mają pierścień.
Wysyp zarodników biały, kremowy, nieamyloidalny.
Zarodniki jajowate, gładkie, bez pory zrostkowej.
Trama blaszek regularna (strzępki biegną równolegle).
Opieńka miodowa jest znana powszechnie;
występuje w jesieni w ogromnych ilościach.
Rośnie na pniakach a nawet na pniach żywych drzew.
Ze względu na możliwość zbioru dużej ilości owocników
opieńka jest niezwykle popularna.
Wartość: Grzyb jadalny, bardzo smaczny;
do spożycia nadają się tylko kapelusze, najlepiej młode;
w stanie surowym albo niedogotowana
może powodować zatrucia,lub kłopoty gastryczne.
Zaleca się wstępne obgotowanie owocników przez 5 min.
i wylanie wody oraz gotowanie dłużej niż innych grzybów.
Można ją spożywać w zupie, w postaci sosów,
w marynacie; można mrozić, kwasić itd.