-
310 -
45 -
4351 -
23
4752 plików
3,36 GB
CZUBAJKA KANIA - gatunek grzyba należący do rodziny pieczarkowatych.
Dość pospolity na terenie całej Polski,
gdzie występuje od lipca do listopada.
Kapelusz w kształcie parasola o średnicy 10-30 cm
z garbkiem na środku, z popękaną, łuszczącą się skórą.
U młodych kapelusz w całości jest brązowy.
Brzeg kapelusza postrzępiony, zazwyczaj biały trzon,
o długości 20-40 cm, wysmukły, u dołu bulwiasty,
u młodych okazów brązowy, u starszych popękany,
pierścień ruchomy, biały.
Na trzonie występują ciemniejsze poprzeczne prążki.
Początkowo jest pełny i gąbczasty,
na starszych owocnikach pusty w środku.
Pierścień pod kapeluszem kani jest wełniasty
i można go przesuwać po trzonie.
Grzyb jadalny: uważany za bardzo smaczny,
jadalne są nóżki i kapelusze.
Pierścienie są jednak gorzkie.
Najczęściej kanie przyrządza się
poprzez panierowanie w formie kotleta.
Można też jeść smażone kapelusze z chlebem.
Nie zjada się młodych grzybów,
z uwagi na możliwość pomylenia z muchomorami.
- sortuj według:
-
0 -
13 -
0 -
0
13 plików
1,54 MB