Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

KOPCIUSZEK.jpg

wiciuwicz / KOPCIUSZEK.jpg
wiciuwicz - KOPCIUSZEK.jpg
Download: KOPCIUSZEK.jpg

54 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
KOPCIUSZEK
Lista składników

* Biszkopt jasny:
* 3 jajka
* 3 łyżki mąki
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* Biszkopt makowy:
* 3 jajka
* 2 łyżki mąki
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki maku
* Masa śmietankowa:
* 1/2 l śmietany 18%
* 1 galaretka czerwona
* 1/2 szklanki gorącej wody
* 1/2 łyżki cukru pudru
* Masa budyniowa:
* 1 budyń waniliowy
* 2 szklanki mleka
* 4 łyżki cukru
* 1 łyżka mąki pszennej
* 1 kostka Kasia
* Dodatkowo:
* Polewa czekoladowa
* 2 opakowania herbatników
* rum do nasączenia herbatników

Jak zrobić?

Wykonanie
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta i lekko wymieszać. Piec.
Biszkopt makowy:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta wraz z makiem i lekko wymieszać. Piec.
Masa budyniowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem, resztę wymieszać z budyniem i mąką, ugotować budyń. Przestudzić, Kasia utrzeć na puch i dodawać partiami budyń.
Masa śmietankowa:
Galaretkę wymieszać w gorącej wodzie, śmietanę ubić z cukrem do smaku (niekoniecznie) dodawać tężejącą galaretkę.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt jasny
Masa śmietankowa
Biszkopt makowy
Masa budyniowa
Biszkopty nasączone rumem
Polewa czekoladowa
Dekoracja
Smacznego:)

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: 25

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
wiciuwicz - adam i ewa.jpeg
Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki ...
Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Następnie: - 2 puszki mandarynek - 2 szklanki soku pomarańczowego - 2 budynie waniliowe - 2 opakowania herbatników zwykłych (”Petitki”) - 2 opakowania herbatników czekoladowych (”Petitki”) - 4 opakowania śmietan-fix - 1/2 litra śmietanki 30% - 3 łyżki cukru pudru Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułożyć odcedzone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie,wlać na gotujący się pozostały sok, mieszać aż zgęstnieje) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę. Uwagi: Łącznie soku użytego do gotowania budyniu nie powinno być więcej niż 3/4 litra.
wiciuwicz - PUSZYSTE CIASTO Z BITĄ ŚMIETANĄ I NIESPODZIANKĄ.jpg
PUSZYSTE CIASTO Z BITĄ ŚMIETANĄ I NIESPODZIANKĄ ...
PUSZYSTE CIASTO Z BITĄ ŚMIETANĄ I NIESPODZIANKĄ Lista składników * Ciasto: * 1/2 kostki Kasia * 2 jajka * 2 łyżki kakao * 1 niepełna szklanka pudru * 1 i 1/2 szklanka mąki * 1 szklanka mleka * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * trochę rumu lub innego aromatycznego alkoholu * 3 banany lub inne owoce (truskawki, mandarynki z puszki, słodkie pomarańcze) * sok z cytryny * Masa: * 1 l śmietany kremówki * serek waniliowy * cukier waniliowy * 2 łyżki żelatyny * starta czekolada Jak zrobić? Kasia utrzeć z mąką, dodać żółtka. Następnie dodać pozostałe składniki. Z białek ubić pianę i dodać na samym końcu do ciasta. Dokładnie wszystko połączyć. Wylać na blaszkę wysmarowaną Kasia i posypaną bułka tartą. Wystudzić. Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Spodnią część nasączamy rumem. Na spodnia część wykładamy owoce skropione sokiem z cytryny. Na wierzch układamy masę śmietanową. Masa śmietanowa: śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody, dokładnie wszystko wymieszać. Dodać serek waniliowy i startą czekoladę. Wierzch ciasta posypujemy pozostałą pokruszoną częścią ciasta biszkoptowego. Temperatura piekarnika : 200oC Czas pieczenia: Piec około 30 minut
wiciuwicz - PTASIE MLECZKO2.jpg
Składniki bez pieczenia * mleko skondensowane niesl ...
Składniki bez pieczenia * mleko skondensowane nieslodzone 1 puszka * biszkopty okrągłe 1 opakowanie * galaretka truskawkowa 2 opakowania * galaretka cytrynowa 2 opakowania * galaretka z czarnej porzeczki 1 opakowanie Sposób przyrządzenia Tortownicę wyłożyć biszkoptami,biszkopty polać galaretką z czarnej porzeczki,rozpuszczonej w 1½szklanki przegotowanej wody (galaretka ma być gorąca) tortownicę wstawić do lodówki,aż biszkopty zastygną. 2 galaretki truskawkowe,rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Wystudzić,do zimnej galaretki wlać, zimne skondensowane mleczko z lodówki,ubijać widełkami do piany mikserem,aż masa zacznie rosnąć i gęstnieć. Wylać na biszkopty,wstawić do lodówki,galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 ¾ szklanki wrzącej wody,wystudzić. Tężejącą galaretką zalać ptasie mleczko,wstawić do lodówki na 2 godziny. Smacznego Bez pieczenia
wiciuwicz - PYSZNOŚĆ NA ZIMNO.jpg
PYSZNOŚĆ NA ZIMNO Lista składników ...
PYSZNOŚĆ NA ZIMNO Lista składników * 1 g Kasia * 2 JAJA * 4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU * 1ŁYZKA MAKI PSZENNEJ * 1 ŁYŻKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ * MASA; * 3 SERKI WANILIOWE ROLMLECZ PO 150 G * 1 PUSZKA MLEKA SKONDENSOWANEGO NIESŁODZONEGO * 4 ŁYŻKI CUKRU * 1 CUKIER WANILIOWY * 3 ŁYŻKI ŻELATYNY * 1 GALARETKA AGRESTOWA Jak zrobić? 1.BIAŁKA UBIĆ Z PUDREM DODAĆ ŻÓŁTKA I MĄKĘ. 2.UPIEC W PIEKARNIKU CIASTO W TEM.180 STOPNI PRZEZ 20 MIN. I OSTUDZIĆ. 3.ŻELATYNĘ NAMOCZYĆ I ROZPUŚĆIĆ W 6 ŁYŻKACH WODY. 4.MLEKO SCHŁODZIĆ I UBIĆ NA PIANĘ. 5.SERKI ZMIKSOWAĆ Z CUKREM I POŁĄCZYĆ Z PIANĄ MLECZNĄ I ŻELATYNĄ. 6.MASĘ SEROWĄ WYŁOŻYĆ NA CIASTO ,ZALAĆ GALARETKĄ I ZASTUDZIĆ. Temperatura piekarnika : 180 STOPNIoC Czas pieczenia: 20 MIN
wiciuwicz - SERNIK BEZ SERA.jpg
SERNIK BEZ SERA Lista składników ...
SERNIK BEZ SERA Lista składników * ciasto:3 szklanki mąki * 1 szklanka cukru * 1 Kasia * 6 żółtek * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * Masa:4 śmietany po 400 ml 18% lub * 3 po 500ml * 2 budynie śmietankowe * 6 białek * 1,5szklanki cukru * olejek wg gustu Jak zrobić? Składniki na ciasto połączyć ,zagnieść ciasto.Podzielić na 2 części: większą i mniejszą.Większą wylepić formę a mniejszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.Masa:śmietanę ubić mikserem,wsypać budynie-wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli,stopniowododawać cukier.Wymieszać ze śmietaną.Masę wylać na ciasto.Na wierzch zetrzec na tarce ciasto z zamrażarki. Temperatura piekarnika : 160-180st CoC Czas pieczenia: 1godzina
wiciuwicz - SERNIK KÓŁECZKO.jpg
SERNIK KÓŁECZKO Lista składników ...
SERNIK KÓŁECZKO Lista składników * Ciasto: * 6 jaj * 1 szklanka cukru * 1 szklanka mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki kakao * Ser: * 1 kg sera * 6 jaj * 1 kostka Kasia * 1 szklanka cukru pudru * 1 budyń śmietankowy * bakalie Jak zrobić? Ciasto: Przygotować ciasto jak na biszkopt i podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Piec oddzielnie w temp.p. 160 C przez 30 min. Ser: Kasia utrzeć, dodać cukier i stopniowo po 1 żółtku. Z białek ubić pianę i dodać do sera z budyniem i bakaliami, lekko zamieszać i podzielić na 2 części. W biszkoptach wyciąć kółka. Przełożyć kółka białe do ciemnego placka i odwrotnie. Na ciemne ciasto z jasnymi kółkami wylać połowę sera i przykryć ciastem jasnym. Na ciasto jasne wylać resztę sera i wyrównać. Piec w temp.p. 180 C przez 45-50 minut. Gdy ostygnie polać polewą czekoladową.
wiciuwicz - ŚNIEŻYNKA.jpg
Śnieżynka Składniki 1 Kasia 6 jaj 25 dag cukru pudru 20 ...
Śnieżynka Składniki 1 Kasia 6 jaj 25 dag cukru pudru 20 dag mąki cukier waniliowy 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki orzechów włoskich,mielonych MASA: 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta 2 "Śnieżki" 1 szklanka mleka Jak zrobić? Utrzeć Kasia z cukrem pudrem. Dodać żółtka,ciągle mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia,amoniak i cukier waniliowy. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą. Ciasto podzielić na 3 części i upiec: -biały bez dodatków -dodać orzechy mielone -dodać kakao Piec w temp.p. 180*C Masa: "Śnieżkę" ubić w 1/2 szklanki mleka. Dodać tężejącą galaretkę czerwoną, rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Podobnie ubić drugą "Śnieżkę", dodając żółtą galaretkę. Przełożenie placka: białe ciasto-masa czerwona-ciasto orzechowe-masa żółta-ciasto kakaowe. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 30 min
wiciuwicz - ZAPP-CZYLI TĘCZA NA TALERZU.jpg
ZAPP-TĘCZA NA TALERZU Lista składnik ...
ZAPP-TĘCZA NA TALERZU Lista składników * 1 duże op. okrągłych biszkoptów * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl gorącej wody * 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego * 4 różne galaretki o kontrastowych kolorach * owoce do dagracji (u mnie banany i truskawki) * ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki) Jak zrobić? Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami. 3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić. Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce. Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu.Ponownie wstawić do lodówki. Smacznego! Temperatura piekarnika : bez pieczeniaoC Czas pieczenia: bez pieczenia
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności