Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
wiciuwicz
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 29.10.2014 20:57

  • pliki muzyczne
    3004
  • pliki wideo
    932
  • obrazy
    12508
  • dokumenty
    119

16570 plików
74,62 GB

  • 14 KB
  • 11 lip 14 17:59
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Następnie:
- 2 puszki mandarynek
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe
- 2 opakowania herbatników zwykłych (”Petitki”)
- 2 opakowania herbatników czekoladowych (”Petitki”)
- 4 opakowania śmietan-fix
- 1/2 litra śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru

Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę
(wierzch) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułożyć
odcedzone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego
ugotować budyń (w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie,wlać na gotujący
się pozostały sok, mieszać aż zgęstnieje) Gorący budyń wyłożyć na
ciasto z mandarynkami.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami.
Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w
szachownicę.
Uwagi: Łącznie soku użytego do gotowania budyniu nie powinno być
więcej niż 3/4 litra.

z chomika lusi60d

  • 54 KB
  • 11 lip 14 17:55
KOPCIUSZEK
Lista składników

* Biszkopt jasny:
* 3 jajka
* 3 łyżki mąki
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* Biszkopt makowy:
* 3 jajka
* 2 łyżki mąki
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki maku
* Masa śmietankowa:
* 1/2 l śmietany 18%
* 1 galaretka czerwona
* 1/2 szklanki gorącej wody
* 1/2 łyżki cukru pudru
* Masa budyniowa:
* 1 budyń waniliowy
* 2 szklanki mleka
* 4 łyżki cukru
* 1 łyżka mąki pszennej
* 1 kostka Kasia
* Dodatkowo:
* Polewa czekoladowa
* 2 opakowania herbatników
* rum do nasączenia herbatników

Jak zrobić?

Wykonanie
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta i lekko wymieszać. Piec.
Biszkopt makowy:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta wraz z makiem i lekko wymieszać. Piec.
Masa budyniowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem, resztę wymieszać z budyniem i mąką, ugotować budyń. Przestudzić, Kasia utrzeć na puch i dodawać partiami budyń.
Masa śmietankowa:
Galaretkę wymieszać w gorącej wodzie, śmietanę ubić z cukrem do smaku (niekoniecznie) dodawać tężejącą galaretkę.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt jasny
Masa śmietankowa
Biszkopt makowy
Masa budyniowa
Biszkopty nasączone rumem
Polewa czekoladowa
Dekoracja
Smacznego:)

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: 25

z chomika lusi60d

  • 55 KB
  • 11 lip 14 17:47
PUSZYSTE CIASTO Z BITĄ ŚMIETANĄ I NIESPODZIANKĄ
Lista składników

* Ciasto:
* 1/2 kostki Kasia
* 2 jajka
* 2 łyżki kakao
* 1 niepełna szklanka pudru
* 1 i 1/2 szklanka mąki
* 1 szklanka mleka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* trochę rumu lub innego aromatycznego alkoholu
* 3 banany lub inne owoce (truskawki, mandarynki z puszki, słodkie pomarańcze)
* sok z cytryny
* Masa:
* 1 l śmietany kremówki
* serek waniliowy
* cukier waniliowy
* 2 łyżki żelatyny
* starta czekolada

Jak zrobić?

Kasia utrzeć z mąką, dodać żółtka. Następnie dodać pozostałe składniki. Z białek ubić pianę i dodać na samym końcu do ciasta. Dokładnie wszystko połączyć. Wylać na blaszkę wysmarowaną Kasia i posypaną bułka tartą.
Wystudzić. Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Spodnią część nasączamy rumem. Na spodnia część wykładamy owoce skropione sokiem z cytryny. Na wierzch układamy masę śmietanową.
Masa śmietanowa: śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody, dokładnie wszystko wymieszać. Dodać serek waniliowy i startą czekoladę.
Wierzch ciasta posypujemy pozostałą pokruszoną częścią ciasta biszkoptowego.

Temperatura piekarnika : 200oC

Czas pieczenia: Piec około 30 minut

z chomika lusi60d

  • 54 KB
  • 11 lip 14 17:46
Składniki
bez pieczenia

* mleko skondensowane nieslodzone 1 puszka
* biszkopty okrągłe 1 opakowanie
* galaretka truskawkowa 2 opakowania
* galaretka cytrynowa 2 opakowania
* galaretka z czarnej porzeczki 1 opakowanie
Sposób przyrządzenia

Tortownicę wyłożyć biszkoptami,biszkopty polać galaretką z czarnej
porzeczki,rozpuszczonej w 1½szklanki przegotowanej wody (galaretka ma być
gorąca) tortownicę wstawić do lodówki,aż biszkopty zastygną.
2 galaretki truskawkowe,rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody.
Wystudzić,do zimnej galaretki wlać, zimne skondensowane mleczko z
lodówki,ubijać widełkami do piany mikserem,aż masa zacznie rosnąć i
gęstnieć.
Wylać na biszkopty,wstawić do lodówki,galaretki cytrynowe rozpuścić w
1 ¾ szklanki wrzącej wody,wystudzić.
Tężejącą galaretką zalać ptasie mleczko,wstawić do lodówki na 2
godziny.
Smacznego

Bez pieczenia

z chomika lusi60d

  • 35 KB
  • 11 lip 14 17:45
PYSZNOŚĆ NA ZIMNO
Lista składników

* 1 g Kasia
* 2 JAJA
* 4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
* 1ŁYZKA MAKI PSZENNEJ
* 1 ŁYŻKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ
* MASA;
* 3 SERKI WANILIOWE ROLMLECZ PO 150 G
* 1 PUSZKA MLEKA SKONDENSOWANEGO NIESŁODZONEGO
* 4 ŁYŻKI CUKRU
* 1 CUKIER WANILIOWY
* 3 ŁYŻKI ŻELATYNY
* 1 GALARETKA AGRESTOWA

Jak zrobić?

1.BIAŁKA UBIĆ Z PUDREM DODAĆ ŻÓŁTKA I MĄKĘ.
2.UPIEC W PIEKARNIKU CIASTO W TEM.180 STOPNI PRZEZ 20 MIN. I OSTUDZIĆ.
3.ŻELATYNĘ NAMOCZYĆ I ROZPUŚĆIĆ W 6 ŁYŻKACH WODY.
4.MLEKO SCHŁODZIĆ I UBIĆ NA PIANĘ.
5.SERKI ZMIKSOWAĆ Z CUKREM I POŁĄCZYĆ Z PIANĄ MLECZNĄ I ŻELATYNĄ.
6.MASĘ SEROWĄ WYŁOŻYĆ NA CIASTO ,ZALAĆ GALARETKĄ I ZASTUDZIĆ.

Temperatura piekarnika : 180 STOPNIoC

Czas pieczenia: 20 MIN

z chomika lusi60d

  • 43 KB
  • 11 lip 14 17:44
SERNIK BEZ SERA
Lista składników

* ciasto:3 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 1 Kasia
* 6 żółtek
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* Masa:4 śmietany po 400 ml 18% lub
* 3 po 500ml
* 2 budynie śmietankowe
* 6 białek
* 1,5szklanki cukru
* olejek wg gustu

Jak zrobić?

Składniki na ciasto połączyć ,zagnieść ciasto.Podzielić na 2 części: większą i mniejszą.Większą wylepić formę a mniejszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.Masa:śmietanę ubić mikserem,wsypać budynie-wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli,stopniowododawać cukier.Wymieszać ze śmietaną.Masę wylać na ciasto.Na wierzch zetrzec na tarce ciasto z zamrażarki.

Temperatura piekarnika : 160-180st CoC

Czas pieczenia: 1godzina

z chomika lusi60d

  • 63 KB
  • 11 lip 14 17:43
SERNIK KÓŁECZKO
Lista składników

* Ciasto:
* 6 jaj
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
* Ser:
* 1 kg sera
* 6 jaj
* 1 kostka Kasia
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 budyń śmietankowy
* bakalie

Jak zrobić?

Ciasto:
Przygotować ciasto jak na biszkopt i podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Piec oddzielnie w temp.p. 160 C przez 30 min.
Ser:
Kasia utrzeć, dodać cukier i stopniowo po 1 żółtku. Z białek ubić pianę i dodać do sera z budyniem i bakaliami, lekko zamieszać i podzielić na 2 części. W biszkoptach wyciąć kółka. Przełożyć kółka białe do ciemnego placka i odwrotnie. Na ciemne ciasto z jasnymi kółkami wylać połowę sera i przykryć ciastem jasnym. Na ciasto jasne wylać resztę sera i wyrównać. Piec w temp.p. 180 C przez 45-50 minut. Gdy ostygnie polać polewą czekoladową.

z chomika lusi60d

  • 70 KB
  • 11 lip 14 17:41
Śnieżynka
Składniki
1 Kasia
6 jaj
25 dag cukru pudru
20 dag mąki
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki orzechów włoskich,mielonych
MASA:
1 galaretka czerwona
1 galaretka żółta
2 "Śnieżki"
1 szklanka mleka
Jak zrobić?
Utrzeć Kasia z cukrem pudrem.
Dodać żółtka,ciągle mieszając.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia,amoniak i cukier waniliowy.
Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą.
Ciasto podzielić na 3 części i upiec:
-biały bez dodatków
-dodać orzechy mielone
-dodać kakao
Piec w temp.p. 180*C
Masa:
"Śnieżkę" ubić w 1/2 szklanki mleka.
Dodać tężejącą galaretkę czerwoną, rozpuszczoną w 1/2 szklanki
wody.
Podobnie ubić drugą "Śnieżkę", dodając żółtą galaretkę.
Przełożenie placka:
białe ciasto-masa czerwona-ciasto orzechowe-masa żółta-ciasto kakaowe.
Temperatura piekarnika: 180oC
Czas pieczenia: 30 min

z chomika lusi60d

  • 57 KB
  • 11 lip 14 17:39
ZAPP-TĘCZA NA TALERZU
Lista składników

* 1 duże op. okrągłych biszkoptów
* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl gorącej wody
* 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
* 4 różne galaretki o kontrastowych kolorach
* owoce do dagracji (u mnie banany i truskawki)
* ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki)

Jak zrobić?

Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.
3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.
Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu.Ponownie wstawić do lodówki.
Smacznego!

Temperatura piekarnika : bez pieczeniaoC

Czas pieczenia: bez pieczenia

z chomika lusi60d

  • 44 KB
  • 11 lip 14 17:38
ZIELONE JABŁKO
Lista składników

* CIASTO
* 4 jajka
* 1 szklanka mąki
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* MASA JABŁKOWA
* 1 kg jabłek
* 3 galaretki agrestowe
* PIANKA
* 2 opakowania śnieżki
* 2 galaretki cytrynowe

Jak zrobić?

Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia -wymieszać. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Upiec około 30 minut w temp.p.180*C .
MASA
Galaretki agrestowe zalać 3 szklankami wody- ostudzić. Jabłka obrać , pokroić w drobną kostkę i prażyć pod przykryciem z 3 łyżkami wody około 20 minut, żeby zmiękły - wystudzić. Zsiadające się galaretki połączyć z jabłkami i taką krzepnącą masę wyłożyć na biszkopt.
PIANKA
Cytrynowe galaretki zalać 1 szklanką wody- ostudzić. Kiedy zaczną krzepnąć ubić 2 śnieżki ze szklanką mleka, dodać galaretki i ubić mikserem na wysokich obrotach. Masę szybko wyłożyć na jabłka. Ciasto wstawić do lodówki.

Temperatura piekarnika : Różne temperatury pieczenia, przeczytaj dokładnie przepis.

z chomika lusi60d

  • 115 KB
  • 15 mar 14 22:29

z chomika kajtek521

  • 5,0
  • 1,8 MB
  • 15 mar 14 22:10

z chomika wadem

  • 2,3 MB
  • 15 mar 14 22:07

zachomikowany

  • 4,2 MB
  • 15 mar 14 21:37

z chomika wadem

  • 5,0
  • 3,6 MB
  • 15 mar 14 21:36

z chomika wadem

  • 1,9 MB
  • 15 mar 14 21:34

z chomika wadem

  • 2,9 MB
  • 15 mar 14 21:32

zachomikowany

  • 9,5 MB
  • 15 mar 14 21:27

z chomika frezja15

  • 0,7 MB
  • 5 lip 09 9:34

z chomika lbarwa

  • 423 KB
  • 9 cze 09 20:31
  • 289 KB
  • 9 cze 09 20:30
  • 351 KB
  • 6 cze 09 15:24
  • 382 KB
  • 1 maj 09 21:28
  • Odtwórz folderOdtwórz folder
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    18
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    8

26 plików
36,3 MB

dralban2

dralban2 napisano 3.06.2014 14:20

zgłoś do usunięcia
zapraszam do pobrania programu do chomikowych rozmów link

program do chomikowych rozmów

cena 70 pkt teraz za free polecam też go zachomikować dzięki Zapraszam na stronę SHOWUP
siwy1990.90

siwy1990.90 napisano 3.06.2014 22:19

zgłoś do usunięcia
magdalenka95

magdalenka95 napisano 7.07.2014 13:44

zgłoś do usunięcia
obrazek
LektorPl_

LektorPl_ napisano 25.07.2014 11:30

zgłoś do usunięcia
PREZES-2013-PORNO

PREZES-2013-PORNO napisano 25.07.2014 11:54

zgłoś do usunięcia
FILMY_VIP_CHOMIKUJ

FILMY_VIP_CHOMIKUJ napisano 12.08.2014 14:16

zgłoś do usunięcia
Pitusiaa

Pitusiaa napisano 12.08.2014 15:42

zgłoś do usunięcia
obrazek
skarbnicawiedzy

skarbnicawiedzy napisano 8.09.2014 23:05

zgłoś do usunięcia
Serdecznie zapraszam do mnie
BOSS_2015

BOSS_2015 napisano 14.09.2014 12:03

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (128)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (128)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności