tort6.jpg
-
2 -
Adwent -
Boże Narodzenia -
brokatowe -
BROKATOWE -
Chomikowe ozdoby -
Ciasta - przepisy -
DESERY -
Dla chomika -
Drzewka bonzai -
gifki świąteczne -
GNIEZNO -
LIKIERY - NALEWKI -
linie ozdobne -
Ładne obrazki -
ŁADNE OBRAZKI -
Malbork -
Medycyna niekonwencjonalna -
Mikołajowe -
Nowy Rok -
Obrazek z deszczem -
Obrazek z humorkiem -
Obrazek z wodą -
Obrazek ze sniegiem -
Obrazki ruchome -
Obrazki z kotkami -
Obrazki z pieskami -
obrazki z ptakami -
Obrazki z tańcem -
POWOZY -
Różne -
Ruchome -
Stella Mare -
Szopki -
Śmieszne filmiki -
T E L E D Y S K I -
TEXSTY PIOSENEK -
Video Clipy -
WIĄZANIE KRAWATA -
Z JAJECZKAMI -
Z KURCZACZKIEM -
z Mikołajem -
z różą -
z serduszkiem -
Z ZAJĄCEM -
ze śniegiem -
ZEGARY -
Zielone -
Zupy tradycyjne -
ŻYCZENIA
PIERNIK STAROPOLSKI
==================================
Składniki:
500 g miodu naturalnego np. akacjowego
1,5 szklanki cukru (lub mniej)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)*
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).
Piec na 5 - 7 dni przed świetami.
Pieczenie
Ciasto podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.**
Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC (można z termoobiegiem) przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić.