-
206 -
53 -
6269 -
70
6676 plików
5,01 GB
Ciasto:
0,5 kg mąki
20dk margaryny
2 łyżeczki miodu
2o dk cukru
2 jajka
2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2-ch łyżkach mleka
ciasto wyrobić, podzielić na 2 części,jedna upiec samą a drugą z masą orzechową
Masa orzechowa:
25 dk orzechów włoskich posiekanych(można potłuc albo pognieść wałkiem od ciasta)
2 łyżki miodu
10 dk cukru
10 dk masła
wszystkie składniki zagotować mieszając,trochę ostudzić,wyłożyć na jeden z placków i upiec
Masa budyniowa:
z 0,5 l mleka ugotować budyń waniliowy lub śmietankowy
25 dk masła utrzeć z 15 dk cukru dodajac po łyżce zimnego budyniu na puszystą masę.
Na spód dajemy upieczony placek z masa orzechową,na to krem i przykrywamy drugim plackiem.Ciasto można polukrować lub dać gotową polewę wg własnego uznania.
========================================================
MALINOWA CHMURKA Z BEZĄ
Składniki;
Ciasto:
3 żółtka
30 g cukru pudru (3 kopiate łyżki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
150 g mąki pszennej (1 szklanka)
100 g masła (pół kostki)
Krem:
500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
3 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
2 łyżeczki żelatyny
Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe
Ponadto:
500 g malin
3 malinowe galaretki
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto Malinowa chmurka z bezą
1. Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. 21x33 cm. Nakłuć widelcem i piec ok. 15-20 minut w temp.180 stopni. Ostudzić.
2. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z malinami.Wylać na upieczone ciasto.
3. Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężałą galaretkę z malinami.
4. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać i rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem z wyciąganym dnem (ew. zwykła blacha odwrócona do góry dnem),bezę posypać płatkami migdałowymi i piec 1 godzinę w temp.120-130 stopni. Schłodzić i wyłożyć na masę. Ciasto schłodzić w lodówce.
- sortuj według:
-
0 -
1 -
0 -
0
1 plików
33 KB