Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
kindel24.3
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 13.11.2022 14:09

  • pliki muzyczne
    1164
  • pliki wideo
    1463
  • obrazy
    16995
  • dokumenty
    603

20348 plików
762,25 GB

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 14 KB
  • 30 sie 10 21:42

z chomika ciolek2

  • 42 KB
  • 30 sie 10 21:42

z chomika ciolek2

  • 100 KB
  • 30 sie 10 21:41

z chomika ciolek2

  • 23 KB
  • 30 sie 10 21:41

z chomika ciolek2

  • 19 KB
  • 30 sie 10 21:41

z chomika ciolek2

  • 46 KB
  • 30 sie 10 21:40

z chomika ciolek2

  • 17 KB
  • 30 sie 10 21:40

z chomika ciolek2

  • 65 KB
  • 30 sie 10 21:40

z chomika ciolek2

  • 143 KB
  • 30 sie 10 21:39

z chomika ciolek2

  • 21 KB
  • 30 sie 10 21:39

z chomika ciolek2

  • 104 KB
  • 30 sie 10 21:38

z chomika ciolek2

  • 19 KB
  • 30 sie 10 21:38

z chomika ciolek2

  • 22 KB
  • 30 sie 10 21:38

z chomika ciolek2

  • 27 KB
  • 30 sie 10 21:37

z chomika ciolek2

  • 37 KB
  • 30 sie 10 21:32
Ciasto pijana śliwka

Składniki

Biszkopt:
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny

Masa:
- 25 dag masła
- ½ l mleka
- ¾ szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 budyń Dr Oetkera waniliowy lub śmietankowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- cukier waniliowy

Polewa:
- 2 gorzkie czekolady (lub deserowe)
- 10 dag masła (1/2 kostki)
- 4 duże łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

oraz:
- 40 dag śliwek suszonych dobrej jakości (np. kalifornijskich)
- ½ - 1 szklanki wódki (może być też rum)
- ¾ szklanki wody i 2 łyżki cukru na syrop w którym ugotujemy śliwki (czynność tę wykonujemy na co najmniej 12 godz. przed wykonaniem ciasta aby śliwki wchłonęły alkohol). Z wody i cukru gotujemy syrop do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 min. aby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić (płyn zachować), ostudzić. W naczyniu, które da się szczelnie przykryć zalać śliwki alkoholem (mogą wchłonąć nawet szklankę). Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12 godz.)

Białka ubić na sztywno, gdy ubite dodawać cukier, potem po jednym żółtku, następnie przesiać mąkę z proszkiem, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć do foremki np..25x40 i upiec w temp.160-170oC piekarnika elektrycznego przez 30-40 min.

1i1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszać i ugotować tak jak budyń (uważać bo się łatwo przypala lub wykonać własnym sposobem). Gdy ostygnie wkręcić do masła.

Biszkopt naponczować lekko syropem z gotowania śliwek (dolać troszkę wody i soku z cytryny), na to dać masę budyniową, a na masę układać jedna przy drugiej śliwki, wstawić do lodówki.

Składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać i polać śliwki, schłodzić.

Najlepiej kroić ciasto schłodzone ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie. Smacznego.

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 30 sie 10 21:31
TORT MILKY

Składniki:

3 upieczone blaty biszkoptowe,
kostka masła,
500g milky way lub tańszego odpowiednika,
200ml mleka,
Śmietana do ubijania 200g,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny,

Opis przygotowania

1. Batoniki rozdrobnić nożem. Mleko zagotować, wsypać batoniki. Garnek z mlekiem włożyć do garnka z wrzątkiem i mieszać aż batoniki całkiem się rozpuszcza (ja pomogłam sobie mikserem). Wystudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce dobrze wystudzonej a najlepiej lekko schłodzonej masy. Najlepiej ucierać na najniższych obrotach. Biszkopt przekładać kremem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody. Dodać do ubitej z cukrem śmietany. Śmietaną ozdabiać tort.

2. Moja rada: Jeśli masa się zważy co nie powinno się stać dodać 2 plastry zimnego masła i dalej ucierać (mój sprawdzony sposób)

z chomika white.and.black.flower

  • 30 KB
  • 30 sie 10 21:31
TORT CARYCY ESTER

Składniki:

Ciasto:

* 4 całe jajka
* 2 białka
* 150 g cukru
* 2 łyżki oleju
* 3 łyżki (z małą górką) mąki
* 80 g zmielonego maku (zmielić w młynku do kawy)
* 1 łyżeczka proszku do wypieków
* szczypta soli

Krem:

* 250 ml mleka
* sok i skórka starta z 1 b.dużej cytryny
* 3 łyżki (z małą górką) mąki ziemniaczanej
* 70 g cukru
* 2 żółtka
* 80 g białej czekolady
* 300 ml śmietany kremówki (36%)

* dodatkowo: utarta biała czekolada do posypania wierzchu (ok. 20-50 g)

Biszkopt makowy:
Całe jajka i białka ubić z cukrem, na gęstą i bardzo puszystą masę (do białości). Masa powinna bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Dodać olej i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonym makiem. Dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać razem.
Blaszkę z piekarnika ( mierzona wewnątrz 33 x 36) wyłożyć papierem do pieczenia .
Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i włączony termoobieg. Pieczemy ok. 10 minut.
Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i szybko przykryć wierzch papierem do pieczenia i ręcznikiem/płótnem. Tak przykryte ciasto wystudzić.
W pełni wystudzone ciasto przekroić na 3 części - paski, wzdłuż krótszego boku.


Krem cytrynowy:

mleko, żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną , bardzo dokładnie wymieszać w rondelku. Rondelek ustawić na małym ogniu i podgrzewać ciągle mieszając (bo masa przywiera do dna). Jak tylko zacznie gęstnieć, dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Podgrzewać aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę (połamaną na małe kawałki). Mieszać dopóki czekolada się nie rozpuści. Wierzch masy w rondelku przykryć folią spożywczą i zostawić do zupełnego wystygnięcia.
Ubić dobrze śmietankę kremówkę i delikatnie połączyć z zimną masą cytrynową ( można wcześniej masę zmiksować z 2 łyżkami ubitej kremówki i dopiero wtedy połączyć razem z resztą kremówki)
Masę podzielić na trzy części i przełożyć nią paski biszkoptowe oraz ułożyć na wierzchu. Posypać utartą białą czekoladą i wstawić do lodówki (ok. 10 - 12 godzin) lub zamrażarki (wersja "lodowa")



przepis na to ciasto, wzięłam ze strony Cook Talk.

z chomika white.and.black.flower

  • 1,3 MB
  • 30 sie 10 21:31
Tort czekoladowy Bitter
Czas:45-50min. 12-15 porcji

Skladniki:
5 jajek
125 gr cukru
125 gr maki
30 gr kakao
Ubilamy jaja z cukrem i powoli dodajemy mieszajac przesiana make razem z kakao.Z masy formujemy dwa placki prostokatne na natluszczonym papierze i pieczemy w temp. 180*C ok. 12min.
Placuszki przykrywamy natl. papierem,aby nie spiekl sie wierzch!
Syrop
Skladniki:
200 gr cukru
200 gr wody
60 gr rumu lub koniaku,likieru
Wode z cukrem podgrzewamy mieszajac a po zestawieniu i schlodzeniu dodajemy alkohol.

Krem czekoladowy Canache
Skladniki:
800 gr czekolady,kuwertury
800 gr smietany
80 gr miodu
Podgrzewamy smietane z miodem i zalewamy nia czekolade mieszamy.

Z upieczonych plackow ciasta wykrawamy kwadraty zgodnie z forma.Spodni nasaczamy syropem i wylewamy na niego polowe kremu,przykrywamy drugim i wstawiamy do lodowki lub zamrazarki,aby stezalo.Po wyjeciu z lodowki wylewamy druga polowe kremu i ponownie wstawiamy do lodowki.Po wyjeciu,aby nie miec problemu z wyjeciem tortu z formy podgrzewamy krawedzie formy za pomoca suszarki do wlosow.





Tort Charlotte
Nazwa Charlotte wywodzi sie ze slowa charlyt,ktore znaczy zmniejszone danie.
Niektorzy sadza,ze nazwa tego tortu wywodzi sie od imienia zony Jerzego III.Pierwszy tort byl z jablkami,ale nastepnie w Paryzu zmieniono troche jego skladniki a w Rosji nazwano go Charlotte Russe.Z Rosji zawedrowal do Stanow,gdzie byl ulubionym przysmakiem w Brooklinie i na Bronxie.Na poczatku XXw. w Nowym Jorku sprzedawano Charlotte Russe na ulicac jako szybkie danie nazywajac go Ambrozja Brooklinu.

Czas: 25min. 8-10 porcji

Krem
Skladniki:
350 gr czekolady
300 gr smietany
400 gr niezbyt ubitej piany z jajek /bialek/
Rozgrzana smietana zalewamy czekolade i po wymieszaniu dodajemy piane.

Syrop identyczny jak do tortu Bitter

Do stozkowej formy /dla tortow Charlotte/ wkladamy na brzeg nasaczone syropem tylko z jednej strony biszkopciki /aby nie rozmiekly/dzieciece paluszki i wlewamy polowe kremu i na wierzchu ukladamy dobrze nasaczobe biszkopty,zalewamy je reszta kremu i ukladamy kolejna warstwe nasaczonych biszkopcikow.Calosc wstawiamy do lodowki na 4godziny.
Po wyjeciu z lodowki podgrzewamy powierzchnie formy dlonmi,suszarka lub wstawiajac na chwile do goracej wody.Ustawiamy na podstawce,plaskim talerzu odwracajac forme.

Polewa
Skladniki:
200 gr smietany
200 gr czekolady
Goraca smietana zalewamy czekolade i dokladnie mieszamy.Ciepla glazura polewamy tylko wierzch naszego tortu.
Pozostala polewe mozemy znow podgrzac na parze i polac nia porcje tortu.
Sposoby dekoracji obu tortow zobaczycie pod koniec programu.

Slodkie katastrofy
Jeden z tortow Bitter,ktory sie rozpadl przy wyciaganiu z formy mozemy pokryszyc i nasaczyc go rumem a nastepnie poformowac z niego kuleczki,obtoczyc je w rozdrobnionej czekoladzie i podawac jako trufle.

Kali orexi!Smacznego!








z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 37 KB
  • 30 sie 10 21:30
Na specjalną okazję! Pyszny latem.

1. na lody waniliowe:
10 jajek
15 dag cukru
2 opakowania cukru waniliowego
3/4 l śmietany kremówki
2. na lody truskawkowe:
1/3 lodów waniliowych
25 dag świeżych truskawek
3. na lody czekoladowe:
1/3 lodów waniliowych
tabliczka gorzkiej czekolady (min. 85% kakao)
2 łyżki białego rumu
4. do dekoracji:
świeże truskawki
gotowa polewa czekoladowa

1 Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Śmietanę ubij na sztywno i razem z pianą połącz z utartymi żółtkami.
2 Masę podziel na trzy równe części. Jedną odstaw, drugą zmiksuj z truskawkami, trzecią z rozpuszczoną i schłodzoną czekoladą oraz rumem. Rozłóż do trzech naczyń, przykryj je folią aluminiową i wstaw do lodówki, aby wszystkie masy lekko stężały.
3 Na dnie szklanej, prostokątnej formy rozsmaruj najpierw lody czekoladowe, na nich waniliowe, a na górze truskawkowe. Całość wstaw do zamrażarki przynajmniej na 5 godzin. Wyłóż na talerz, polej polewą czekoladową i udekoruj świeżymi truskawkami.

z chomika Kuleczka85

  • 10 KB
  • 30 sie 10 21:30
TORT MAKOWY Z KREMEM

Składniki:
BISZKOPT MAKOWY



2 szkl.sparzonego i zmielonego maku

2 szkl. cukru

5 jajek

8 dkg masła

1 proszek do pieczenia

cukier waniliowy

3/4 szkl. bułki tartej

orzechy,rodzynki,skórka pomarańczowa



Żółtka,cukier,masło i c.waniliowy utrzeć na pulchną masę.Do utartej masy dodawać powoli mak,proszek do pieczenia,bułkę,pokrojone orzechy,bakalie i połowę ubitej piany cały czas ucierając.Drugą połowę piany dodać na końcu i delikatnie wymieszać.Piec w temp.170,ok.60 min.Po wystygnięciu przekroić 2 razy.



BISZKOPT KAWOWY



12 dkg masła

2 jajka

1/2 szkl.mąki pszennej

1/2 szkl.mąki ziemniaczanej

1/4 szkl.cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kawy rozpuszczalnej



Utrzeć masło i osobno zmiksować całe jajka z cukrem.Do utartego masła dodawać stopniowo jaja dalej miksując.Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem,zmiksować i na koniec dodać kawę rozpuszczoną w ok.3 łyżkach wody.Piec w temp.180,ok.50 min.



KREM



3 jajka

1/2 szkl.cukru

1 1/2 kostki masła



Całe jajka ubijać na parze razem z cukrem do momentu podwojenia swojej objetości.Po ubiciu włożyć naczynie z masą jajeczną do zimnej wody i ubijac az ostygnie.Zimną masę dodać do utartego masła.Można także dodać trochę spirytusu aby poprawic smak.



POLEWA



1/3 masła

2 łyżki wody

2 łyżki kakao

1/2 szkl.cukru



Zagotować.



Biszkopt makowy+krem+biszkopt kawowy+krem+biszkopt makowy+polewa.
SMACZNEGO!

z chomika white.and.black.flower

  • 1,5 MB
  • 30 sie 10 21:28
ciasto z chili i czekoladą aromatyzowane whisky

z chomika redandpale

  • 41 KB
  • 30 sie 10 21:26

zachomikowany

  • 47 KB
  • 30 sie 10 21:26

zachomikowany

  • 61 KB
  • 30 sie 10 21:26

zachomikowany

  • 58 KB
  • 30 sie 10 21:25

zachomikowany

  • 50 KB
  • 30 sie 10 21:25

zachomikowany

  • 52 KB
  • 30 sie 10 21:25

zachomikowany

  • 61 KB
  • 30 sie 10 21:25

zachomikowany

  • 56 KB
  • 30 sie 10 21:25

zachomikowany

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    1226
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

1226 plików
125,12 MB




PROGRAMY2016

PROGRAMY2016 napisano 5.06.2016 17:31

zgłoś do usunięcia

Atydonek_07 napisano 9.07.2016 22:04

zgłoś do usunięcia

HuRriCane__ napisano 22.01.2017 15:21

zgłoś do usunięcia
dlanaci

dlanaci napisano 21.02.2018 19:08

zgłoś do usunięcia
KUP TERAZ -ALLEGRO Energia skalarna, odpromiennik Gearbest Gearbest Gadget Daily Deals - UP TO 95% OFF promotion
rivavog891

rivavog891 napisano 10.12.2022 11:25

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności