Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
kindel24.3
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 13.11.2022 14:09

  • pliki muzyczne
    1164
  • pliki wideo
    1463
  • obrazy
    16995
  • dokumenty
    603

20348 plików
762,25 GB

  • 20 KB
  • 27 sie 10 22:44
Sernik na gorąco

Składniki na 12 porcji

Ciasto:
• 40 dag mąki
• szklanka cukru pudru

• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 20 dag margaryny
• 2 jajka
• 4 łyżki kwaśnej śmietany

Masa serowa:
• 1 i 1/4 kg sera białego
• 25 dag masła

• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 2 jajka
• 2 żółtka
• 1/2 szklanki mleka
• opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
• polewa czekoladowa do dekoracji

Etapy przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Dodać miękką margarynę, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć dłońmi.
Wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto.
Uformować kulę, pokroić na 3 równe części.

2. Wszystkie kawałki ciasta rozwałkować, tworząc trzy blaty.
Każdy z blatów upiec oddzielnie na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.

3. Masa serowa: ser, cukier, masło, jajka i żółtka zmiksować, przełożyć do rondla. Gotować ok. 20 minut, cały czas mieszając. Mleko wymieszać z budyniem, dodać do masy serowej, gotować, aż masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z gazu, masę lekko ostudzić.

4. Na blasze ułożyć blat ciasta, na nim umieścić połowę masy serowej.
Następnie ułożyć kolejny blat, pozostałą masę serową oraz ostatni blat.
Ciasto udekorować polewą czekoladową.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 24 KB
  • 27 sie 10 22:43
Tort kokosowo-ananasowy Piňa Colada

Przygotowanie: 2 godziny

Składniki na 20 porcji
• biszkopt według mojego przepisu (najlepiej upiec dzień wcześniej)
• krem kokosowy:
• 0,9 l mleka
• 6 żółtek
• 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
• 1,5 szklanki cukru
• 2 kostki miękkiego masła (nie z olejem)
• kilka łyżek soku z ananasa lub sok z 1/2 cytryny
• 20 dag wiórków kokosowych
• puszka ananasa
• słoik dżemu ananasowego

Etapy przygotowania

1. W jednej szklance mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną, resztę mleka zagotować. Ubić żółtka z cukrem, dodać mleko z mąką ziemniaczaną, wszystko dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając od momentu wrzenia przez około 3 minuty. Pod koniec wsypać około 15 dag wiórków kokosowych, jeszcze raz dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
W tym czasie rozetrzeć masło na biały puch, a następnie dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu.
Do kremu można dodać trochę soku z ananasa lub cytryny.

2. Biszkopt podzielić na 3 części.
Do nasączenia można użyć soku z ananasa z puszki, wymieszanego z odrobiną wody lub herbaty, cukru oraz kieliszkiem alkoholu (wódki lub białego rumu).
Dolną część nasączyć ponczem.
Ananasa pokroić w drobna kosteczkę, wymieszać z dżemem ananasowym, a następnie wyłożyć na dolą cześć tortu. Następnie wierzch posmarować częścią kremu.
Kolejno ułożyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć ponczem i posmarować dość obficie kremem. Przykryć trzecia częścią.
Można ją jednak odwrócić, tak by przypieczona cześć znajdowała się w środku. Łatwiej wówczas będzie nasączyć ostatnią część.
Wierzch tortu oraz boki wysmarować, pozostałym kremem, posypać obficie ze wszystkich stron wiórkami kokosowymi. Udekorować według gustu, np. ananasem i gotowymi kulkami Rafaello.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 12 KB
  • 27 sie 10 22:43
Cherii

Przygotowanie: ok. 1 godz.

Pieczenie: 10 min.

Składniki

• I. Spód ciasta:
• 3 białka
• 2 paczki pokruszonych herbatników
• 1 paczka wiórków kokosowych
• 3 łyżki cukru
• 15 dag orzechów włoskich
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki mąki krupczatki

• II. jeden cienki placek biszkoptowy

• III. Krem:
• 2,5 szkl. mleka
• 2 budynie wiśniowe
• 3 żółtka
• 1,5 margaryny
• ok. 1 szkl. cukru
• 2 wiśniowe galaretki
• 2 paczki delicji o smaku wiśniowym

• IV. Dowolna polewa

Etapy przygotowania

1. Wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Wykonanie spodu ciasta: Ubić pianę z białek. Dodać cukier i pozostałe składniki.
Wymieszać i rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Upiec.

2. Wykonanie kremu: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.

3. Żółtka rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka, przecedzić i wymieszać z proszkiem budyniowym.
Resztę mleka zagotować z cukrem.
Ugotować z tego budyń. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z 1/2 kostki margaryny. Wystudzić.

4. Pozostałą kostkę margaryny utrzeć dodając wystudzony budyń.
Połączyć z tężejącą galaretką.
Krem podzielić na dwie części.
Jedną część rozprowadzić na spodzie ciasta. Następnie ułożyć delicje i pozostały krem. Przykryć plackiem biszkoptowym. Udekorować dowolną polewą.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 14 KB
  • 27 sie 10 22:43
Tort serowy

Przygotowanie: ok. 1 godz.

Składniki na 6 porcji

Ciasto:
• 4 jajka
• 2 łyżk mąki
• 5 dag startych migdałów
• 4 łyżki cukru

Masa:
• 20 dag zmielonego sera twarogowego
• 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 proc.
• 3 łyżki cukru pudru
• łyżeczka żelatyny
• cukier waniliowy

Do dekoracji:
• puszka brzoskwiń
• galaretka wiśniowa

Etapy przygotowania

1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na gęsty krem.

2. Dodaj mąkę i migdały.

3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

4. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy i piecz 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ostudź.

5. Ser utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

6. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dokładnie wymieszaj z serem.

7. Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody, lekko podgrzej, rozpuść i wymieszaj z masą.

8. Masę serową przełóż na ostudzone ciasto i delikatnie wyrównaj powierzchnię.

9. Brzoskwinie wyjmij z zalewy, pokrój na ćwiartki, ułóż na wierzchu.

10. Galaretkę przygotuj według przepisu, używając trochę mniej wody, by szybciej stężała.

11. Tort schładzaj w lodówce przynajmniej 2 godziny.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 13 KB
  • 27 sie 10 22:43
Ciasto czekokremowe

Składniki

• CISTO
• 250 g margaryny
• 4 łyżki kakao
• 4 łyżki mleka
• 1,5 szklanki cukru
• 3 jajka
• skórka otarta z cytryny
• 1,5 szklanki mąki
• cukier waniliowy

• opakowanie proszku o pieczenia (18 g)

• KREM
• dwa budynie waniliowe
• 3 szklanki mleka
• cztery łyżki cukru
• 100 g masła

• I NA KONIEC

• gotowa polewa pełnomleczna

Etapy przygotowania

1. CIASTO Margarynę, kakao, cukier i mleko połączyć, rozpuścić na małym ogniu, zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.

2. Masę wystudzić.

3. Następnie dodawać żółtka, mąkę z proszkiem, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny, całość utrzeć mikserem.
Na końcu dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać.

4. Tak przygotowane ciasto przelać na blachę i upiec w 190 stopniach.
Czas pieczenia ok. 30 - 40 minut.

5. KREM Dwa budynie waniliowe ugotować wg przepisu na opakowaniu w trzech szklankach mleka i czterech łyżkach cukru.

6. Budyń wystudzić, następnie dodawać go do masła, ucierać mikserem

7. Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć kremem, udekorować polewą.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 15 KB
  • 27 sie 10 22:42
Sernik pod karmelowa pierzynką

Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 60 minut

Składniki
• 1 opakowanie twarogu na sernik (wiaderko 1 kg)
• 1 szklanka cukru
• 7 jajek
• 1/2 kostki masła lub margaryny
• 1 torebka budyniu śmietankowego lub antyzakalc
• 1 cukier waniliowy
• szczypta soli
• kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego
• 2 garście rodzynek
• odrobina maki ziemniaczanej

• puszka mleka skondensowanego słodzonego
• 20 dag łuskanych orzechów włoskich

Etapy przygotowania

1. Puszkę mleka ugotować zamknięta w garnku z wodą przez około 2 i ½ godziny.
Po czym zawartość puszki wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi.

2. Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier i ubić do puszystości.
Następnie dodać masło i ucierając dodawać masę twarogową, budyń i aromat.
Rodzynki sparzyć, wystudzić i obtoczyć w mące ziemniaczanej, a następnie dodać do ciasta.
Na koniec ubić białka jajek (ze szczypta soli) i delikatnie wymieszać z utartą masą.

3. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na blachę i piec około 60 minut w temperaturze 180-200 stopni C. Na wierzch ciasta wyłożyć karmel z orzechami i dobrze wystudzić. Smacznego!!!

4. Blachę można również wyłożyć herbatnikami lub kruchym ciastem zanim przełoży się na nią masę sernikową.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 17 KB
  • 27 sie 10 22:42
Tort czekoladowy

Przygotowanie: ok. 1 godz.

Składniki na 10 porcji

Cisto:
• 5 jajek
• 150 g masła
• 50 g mąki
• 150 g cukru pudru

• 1/2 łyżeczki sody
• 2 łyżki kakao
• 100 g zmielonych orzechów włoskich
• dżem morelowy

Masa orzechowa:
• 300 g zmielonych orzechów włoskich
• 250 ml wódki
• 250 ml rumu

Masa czekoladowa:
• 3 jajka
• 150 g cukru
• 200 g masła
• 100 g gorzkiej czekolady
• 2 łyżki kakao
• kieliszek spirytusu

Etapy przygotowania

1. Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.

2. Masło utrzyj w misce, dodając cukier, żółtka, kakao i przesianą mąkę wymieszaną z sodą, aż powstanie gładka masa.

3. Dodaj orzechy, wmieszaj łyżką pianę. Przełóż do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy tortowej (średnica 24 cm).

4. Piecz 25 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.

5. Masa czekoladowa: ubij jajka z cukrem nad gorącą parą na biały krem.
Ostudź.

6. Masło utrzyj w misce, stopniowo dodając ostudzony krem, kakao, roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz kieliszek spirytusu.

7. Masa orzechowa: do zmielonych orzechów wlej wódkę i rum, wymieszaj.

8. Ciasto wyjmij z formy, posmaruj dżemem morelowym.
Równomiernie nałóż masę orzechową.

9. Na wierzch oraz boki tortu nałóż masę czekoladową (zostaw trochę do dekoracji).
Odstaw

10. Przy pomocy szprycy z masą czekoladową udekoruj wierzch tortu.
Posyp wiórkami czekoladowymi i orzechami. Odstaw na noc.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 19 KB
  • 27 sie 10 22:42
Tort tiramisu

Przygotowanie: 30 min
Oczekiwanie: 2 godziny
Pieczenie: 30 min

Składniki na 12 porcji


Ciasto:
• 5 jajek
• 15 dag cukru pudru
• 15 dag mąki
• łyżeczka proszku do pieczenia
• opakowanie cukru waniliowego
• szczypta soli
• tłuszcz do formy

Krem i dekoracja:
• 5 żółtek
• 25 dag cukru pudru
• 60 dag twarogu trzykrotnie zmielonego
• sok i skórka z 1/2 cytryny
• 10 dag masła
• 1/2 szklanki mocnej kawy
• łyżka kakao
• szklanka śmietany kremówki

Etapy przygotowania

1. Ciasto: białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywną pianę.
Dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

2. Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy, piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C.
Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy, przekroić na 3 krążki.

3. Krem i dekoracja: łyżkę cukru pudru odłożyć, resztę utrzeć z żółtkami na parze. Dodać twaróg, sok i skórkę z cytryny oraz stopione masło, dokładnie wymieszać.

4. Krążki ciasta dobrze nasączyć kawą, przełożyć 3/4 kremu serowego.
Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu.

5. Śmietanę kremówkę ubić, przełożyć do szprycy i udekorować nią tort, posypać kakao oraz odłożonym cukrem pudrem. Włożyć do lodówki na 2 godziny.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 24 KB
  • 27 sie 10 22:41
Tort truflowy

Przygotowanie: 35 minut
Pieczenie: 35 minut


Składniki na 16 porcji

CIASTO:
• 5 jajek
• 1/2 kg cukru pudru
• 15 dag kakao

KREM:
• 40 dag gorzkiej czekolady
• 1/2 kostki masła
• 75 ml spirytusu
• 100 ml rumu
• skórka starta z pomarańczy
• torebka cukru waniliowego
• 400 ml śmietany kremówki
• wiórki czekoladowe do dekoracji

Etapy przygotowania

1. Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem pudrowym, stopniowo dodając kakao.
Białka ubić na pianę.
Dodać do masy, wymieszać.
Przelać do formy wyłożonej pergaminem, piec 35 min w temp. 180 stopni C.
Ostudzić, przekroić na pół.

2. Krem: czekoladę stopić na parze, stopniowo dodając masło, cukier waniliowy i śmietanę.
Cały czas mieszając wlać po trochu spirytus oraz rum, pod koniec dodać skórkę startą z pomarańczy.
Lekko wystudzić.

3. Krążek ciasta posmarować kremem, przykryć drugim krążkiem.
Resztą kremu posmarować tort,
część nałożyć do szprycy i dookoła zrobić wzorek.
Udekorować wiórkami czekolady.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 11 KB
  • 27 sie 10 22:41
Szarlotka mocno cynamonowa

Pieczenie: 40 minut

Smażenie: 15 minut

Składniki na 6 porcji

• Ciasto:
• 4 szklanki mąki
• 3 jajka + 2 żółtka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 20 dkg masła śmietankowego pokrojonego w drobną kostkę
• 1 łyżka śmietany
• 1/2 szklanki cukru

• Nadzienie do szarlotki:
• ok. 2 kg jabłek kwaskowatych
• 1/2 szklanki soku bananowego
• 3/4 szklanki cukru kryształu
• 2 łyżki mielonego cynamonu
• 1 cukier waniliowy
• 3 łyżki mąki iemniaczanej
• cukier puder do posypania

Etapy przygotowania

1. Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrabiamy ze sobą.
Dzielimy je na dwie równe porcje i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

2. Pierwszą cześć ciasta wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 160*C.

3. Jabłka obieramy i kroimy w plastry.
Wkładamy do rondla o grubym dnie.
Zalewamy sokiem bananowym.
Dosypujemy cukier i cynamon.
Prażymy na wolnym ogniu do momentu, aż jabłka się rozgotują.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy masę jabłkową by nie było grudek.

4. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową.

5. Z drugiej porcji ciasta lepimy małe kuleczki i wykładamy na wierzch szarlotki.

6. Pieczemy szarlotkę przez ok. 25-30 minut w piekarniku 170*C.

7. Na koniec posypujemy ją cukrem pudrem.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 19 KB
  • 27 sie 10 22:40
Migdałowy tort Amaretto

Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie: około 40 minut

Kaloryczność: 500 kcal/porcja

Składniki na 20 porcji
• biszkopt migdałowy:
• 15 dag mielonych migdałów
• 8 jajek
• 8 łyżek cukru
• 3 łyżki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• odrobina soli
• likier Amaretto do nasączeniaa
• krem:
• 2 budynie waniliowe
• 200 ml śmietany kremówki 36%
• 700 ml mleka
• 5 łyżek cukru
• 5 dag płatków migdałowych lub opcjonalnie czekoladowych
• 1 cukier waniliowy
• 5 dag drobno posiekanych migdałów

• dekoracja:
• 1/2 tabliczki czekolady (deserowej lub gorzkiej)
• kilka łyżek mleka
• kilka wisienek koktajlowych
• paczka płatków migdałowych

Etapy przygotowania

1. Biszkopt migdałowy:
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
Nie przerywając ubijania, dodawać partiami cukier oraz kolejno po jednym żółtku. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą bardzo dokładnie przy pomocy miksera. Następnie delikatnie dodawać mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia jednocześnie mieszając łyżką.
Dużą tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą (najlepiej własnej roboty).
Ciasto wylać do formy i piec w temperaturze 180 C, aż będzie jasno złote. Przy pomocy patyczka sprawdzić stan upieczenia biszkoptu.
Po wystudzeniu przeciąć biszkopt na trzy części.

2. krem: Budyń rozpuścić w 1 szklance mleka.
Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i waniliowym, a następnie wlać rozpuszczony budyń i ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 5 minut.
Wystudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, a następnie wymieszać delikatnie łyżką z wystudzonym budyniem, drobniutko posiekanymi migdałami, płatkami migdałowymi lub płatkami czekoladowymi (ewentualnie jednymi i drugimi).

3. Spód tortu nasączyć likierem Amaretto, wysmarować 1/3 kremu, przykryć następną częścią biszkoptu, którą również należy nasączyć i wysmarować kolejną 1/3 kremu. Wierzch tortu również nasączyć (można go ułożyć odwrotnie), a następnie cały tort (wierzch i boki) wysmarować pozostałym kremem.

4. dekoracja: Płatki migdałowe uprażyć na patelni (nie teflonowej), a następnie obłożyć nimi boki tortu.
Czekoladę połamać na kawałeczki, dodać kilka łyżek mleka, a następnie rozpuścić na małym ogniu.
Mleka powinno być tyle, żeby polewa zrobiła się lekko płynna.
Tort udekorować czekoladą robiąc nieregularne „esy – floresy”.
Na obrębie ułożyć wisienki koktajlowe.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 15 KB
  • 27 sie 10 22:40
Tort orzechowy

Przygotowanie: ok 1,5 godz.

Składniki na 10 porcji
• 10 jajek
• 200 g cukru pudru
• 250 g mąki
• 150 g zmielonych orzechów włoskich
• łyżka proszku do pieczenia
• opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżki oliwy
• szklanka zmielonych biszkoptów

Masa:
• 400 g orzechów włoskich
• 400 ml mleka
• 300 g cukru
• 400 g masła
• kieliszek spirytusu

Etapy przygotowania

1. Oddziel białka od żółtek.
Z białek ubij sztywną pianę.

2. Dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj, aż składniki połączą się.

3. Delikatnie wmieszaj żółtka.

4. Zmielone orzechy wymieszaj z mąką, zmielonymi biszkoptami i proszkiem do pieczenia.
Stopniowo dodaj do piany.

5. Wlej oliwę.
Przelej do formy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wygładź wierzch.

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.
Wyjmij i pozostaw w formie aż do całkowitego ostygnięcia.

7. Przygotuj masę.
W gotującym się mleku rozpuść cukier.
Gotuj na małym ogniu 5-10 min, aż zgęstnieje i zmniejszy objętość.

8. Stopniowo dodawaj do ciasta zmielone orzechy.
Mieszaj na małym ogniu jeszcze około 5 min. Odstaw do ostygnięcia.

9. Ucieraj masło, aż się spieni, a następnie dodaj go do masy orzechowej. Wlej kieliszek spirytusu.

10. Ciasto przekrój w poprzek na trzy jednakowe warstwy, przełóż je kremem.

11. Rozsmaruj krem także po bokach i na wierzchu tortu.
Udekoruj połówkami orzechów i bakaliami.


**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 66 KB
  • 27 sie 10 22:39
Składniki
3 galaretki w różnych kolorach
1/2 litra mleka
1/2 litra śmietany
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny



Galaretki ugotować, każdą oddzielnie, a gdy zastygną pokroić na talerzu w kostkę.
Mleko i żelatynę mieszać do rozpuszczenia, odstawić na 10 minut, potem podać cukier, cukier waniliowy i zagotować.
Gdy ostygnie dodać do tego śmietanę i pokrojone galaretki.
Wymieszać i wylać do formy.

zachomikowany

  • 74 KB
  • 27 sie 10 22:39
Składniki
25 dag Kasia
3 łyżki kakao
1 szkl cukru
7 łyżek wody
2 szkl mleka w proszku
3 paczki herbatników
orzechy rodzynki



Jak zrobić?
Kasia, kakao, cukier, woda zagotować , przestudzić.
do lekko ostudzonej masy dodać mleko w proszku , pokruszone herbatniki i bakalie. Ułożyć między dwa wafle

zachomikowany

  • 66 KB
  • 27 sie 10 22:38
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Następnie:
2 puszki mandarynek
2 szklanki soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe (po 40g)
2 opakowania herbatników zwykłych
2 opakowania herbatników czekoladowych
4 opakowania śmietan-fix
1/2 litra śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru


Jak zrobić?
Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch), nasączyć (woda + sok z cytryny + cukier).
Na biszkopcie ułożyć odsączone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szklanek soku pomarańczowego ugotować budyń. Sok z mandarynek i 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego zagotować, w 1/2 szklanki soku rozpuścić 2 budynie, wlać na gotujący się sok, mieszać.
Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.

Temperatura piekarnika: 160-170°C
Czas pieczenia: 35 min

zachomikowany

  • 42 KB
  • 27 sie 10 22:38
Składniki
CIASTO:
400 g mąki
4 żółtka
250 g Kasia
50 g drobnego cukru
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg białego twarogu przekręconego przez maszynkę lub gotowy twaróg mielony
5 jajek - osobno białka i żółtka
230 g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
100 ml śmietany kremówki
100 g Kasia
1 żółtko do posmarowania ciasta
lukier



Jak zrobić?
Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.

Masa serowa:
Kasia utrzeć mikserem, dodając kolejno żółtka. Następnie dodawać powoli cukier, wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i ser. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać w masę serową. Nie miksować!

Wyjąć ciasto z lodówki. 2/3 ilości ciasta wylepić spód wysmarowanej Kasia formy prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do gorącego pieca na 15 minut. Zmniejszyć temp.peraturę do 180 st C.
Wyjąć formę z piekarnika, wylać na podpieczony spód masę serową. Pozostałe ciasto rozwalkować i wykrajac wąskie paseczki, ułożyć z nich kratkę na masie serowej.
Posmarować kratkę rozbełtanym żółtkiem. Wstawić ciasto do piekarnika i piec godzinę. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić sernik w piekarniku.

zachomikowany

  • 60 KB
  • 27 sie 10 22:38
Składniki
Spód:
herbatniki na wyłożenie blachy
ok. 10 dag Kasia
Na sernik:
4 bite śmietany (np. śnieżki)
3 szklanki mleka
1 kg sera śmietankowego
1,5 szklanki cukru
5-6 łyżek żelatyny
2 galaretki
owoce np. maliny, truskawki, brzoskwinie


Jak zrobić?
SPÓD:
Herbatniki pokruszyć i wymieszać ze stopioną Kasia.
Masą wylepić spód formy.
Bite śmietany i 1.5 szklanki mleka ubić (mikserem).
W osobnym naczyniu utrzeć 1 kg sera i 1.5 szklanki cukru, pod koniec dodawać bitą śmietanę.
Do kubka wlać 1.5 szklanki mleka i żelatynę. Kubek włożyć do gorącej wody (ma być na ogniu), aż żelatyna będzie dobrze rozpuszczona. Jeszcze gorącą przelać do sernika.
Wszystko wymieszać (nie za długo) i wylać na herbatniki. Po zastygnięciu ozdobić owocami i wylać galaretki.

zachomikowany

  • 33 KB
  • 27 sie 10 22:38
Składniki
1 krem Karpatka
1 Kasia
2 paczki krakersów
2 puszki Krówki
2 łyczeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 śmitetan-fix
Paczkę migdałów płatki
Śmietanke 36%



Jak zrobić?
Najpierw układasz 1 warstwę krakersów na brytfance, później na to krem karpatka (wcześniej go gotujesz z mlekiem wg przepisu na opakowaniu-po wystudzeniu dodajesz kostkę Kasia i miksujesz)później kolejna warstwa krakersów, na to krówka (wcześniej gotujesz na parze żeby masa nie była twarda do rozsmarowania)nie gorące, na to warstwa krakersów i na koniec śmietanka ubita z fiksem cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posypujesz na koniec migdałami i do lodówki-najlepiej na noc żeby oddało!

zachomikowany

  • 35 KB
  • 27 sie 10 22:37
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g Kasia
Powidła lub konfitury
Masa smietanowa:
1 litr śmietany 18%
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy duży (w proszku)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przepis zasiegnelam ze strony Arabeski :)
Jak zrobić?
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną częścią wykleić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
(prostokątnej 20x30 lub tortownicy średnica 30cm)
Posmarować powidłem śliwkowym lub konfiturą.
Drugą włożyć do zamrażarki.

Masa:
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać.
Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec ok. 50 minut w temp.peraturze 180°C.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 50 min

zachomikowany

  • 75 KB
  • 27 sie 10 22:37
Składniki
ciasto: 20 dagKasia
40 dag mąki
4 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
powidła śliwkowe lub wiśniowe(250ml.)
pokrojone orzechy
10 dag cukru pudru
20 dagcukru kryształu
masa:1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe
1 Kasia
1/2 szkl. cukru pudru



Jak zrobić?
Ciasto:mąkę ,Kasia,cukier puder-skruszyć jak na kruszonkę.Na środku zrobić wgłębienie i wlać tam śmietanę wymieszaną z żółtkami,proszkiem,sodą.Zagnieść szybo ciasto.Podzielić na 2 części.Rozłożyć na dwóch takich samych blachach.Ciasto posmarować powidłami.Z ciasta zostały nam białka więc podziel je na dwie miski po 2 białka i ubij osobno cukrem kryształem który też podziel na pół.Wyszło nam więc 2 białka ubite z 10 dag cukru.Taką beze wyłóż na ciasto z marmoladą posyp orzechami według uznania i upiec ok.20min. Tak samo postąp z drugim ciastem
MASA:Z mleka i budyniu ugotuj budyń.Ostudź. Zimny zmiksuj z Kasia i cukrem.
Zimne placki przełóż masą .Schłodź w lodówce

zachomikowany

  • 70 KB
  • 27 sie 10 22:36
Składniki
CIASTO:
120 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru
4 jajka
szczypta soli
KREM I DEKORACJA:
200 g malin (mogą być mrożone)
250 ml śmietany kremówki (36 proc.)
200 g cukru pudru
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
1 opakowanie galaretki agrestowej
2 banany
winogrona



Jak zrobić?
Żółtka utrzyj do białości z połową cukru i szczyptą soli.
Wsyp obie przesiane mąki i wszystko wymieszaj.
Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą.
Ciasto przełóż do dużej (średnica 28 cm) tortownicy.
Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C.
Galaretkę pomarańczową rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody, a agrestową w jednej szklance. Obie schłodź.
Zimną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, a następnie wymieszaj ją z malinami.
Zimne ciasto przekrój na dwie części. Jeden krążek ułóż na spodzie tortownicy i nałóż krem malinowy. Przykryj drugim krążkiem. Na wierzchu ułóż kawałki owoców oraz pokrojoną w kostkę galaretkę agrestową.
Całość zalej tężejącą galaretką pomarańczową.
Ciasto wstaw do lodówki. Gdy galaretka stężeje, ciasto wyjmij z tortownicy.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: ok. 30 minut

zachomikowany

  • 40 KB
  • 27 sie 10 22:36
Składniki
300ml kremówki
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
1/3 kostki Kasia
10dag mlecznej czekolady



Jak zrobić?
Wszystkie składniki włóż do rondelka, gotuj na sporym ogniu, mieszając, aż masa będzie bardzo gęsta. Wylej ją na blachę wyłożoną folią aluminiową. Schłodź w lodówce, a następnie pokrój mokrym nożem na prostokąty.

zachomikowany

  • 63 KB
  • 27 sie 10 22:36
Składniki
1 Kasia
15 łyżek wody
20 dag cukru
3 łyżki kakao
około 25 dag mleka w proszku
bakalie
pokruszone herbatniki szkolne
2 wafle tortowe


Jak zrobić?
Kasia, cukier, wodę i kakao dać do rondelka i zagotować.
Odstawić.
Jak ostygnie, dodać mleko w proszku i ulubione bakalie oraz pokruszone herbatniki.
Wyłożyć masę na jeden wafel przykryć drugim.
Poczekać i pokroić. Smacznego!

zachomikowany

  • 51 KB
  • 27 sie 10 22:36
Składniki
Ciasto:
1jajko
15 dag mąki
6 dag cukru
6 dag Kasia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
70 dag sera białego (zmielonego)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Budyń:
1 budyń śmietankowy (ugotować wg przepisu)
1/2 kostki Kasia
2 łyżki cukru
4 jajka


Jak zrobić?
Ciasto zagnieść, wyłożyć na posmarowaną Kasia formę.
Ser zmiksować z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i wylać na ciasto.
Kasia utrzeć z cukrem i 4 żółtkami, dodać ugotowany budyń i na końcu dodać ubite na sztywno białka z 4 jajek.

Temperatura piekarnika: 180 st.C
Czas pieczenia: 60 minut

zachomikowany

  • 33 KB
  • 27 sie 10 22:35
Składniki
3 łyżki mąki pszennej
1,5 kostki Kasia
3 paczki po 10 dag kokosu
1,5 szklanki cukier
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 opakowania cukru waniliowego
3 szklanki mleka 2 %
1 żółtko
2 paczki krakersów


Jak zrobić?
Półtorej szklanki cukru, żółtko, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szklankę mleka wymieszać mikserem.
W garnku zagotować 2 szklanki mleka do niej dodać zmiksowaną masę oraz paczkę kokosu (10 dag). Gotować, aż masa zgęstnieje.
Powstały ostudzony budyń połączyć z Kasia (do Kasia dodawać po łyżeczce). Na końcu dodać półtorej paczki kokosu.
Na średniej blaszce układać warstwę krakersów - masę - krakersy - masa - krakersy - masa i na koniec posypać końcówką kokosu jaka nam została, Wstawić do lodówki.

zachomikowany

  • 34 KB
  • 27 sie 10 22:35
Składniki
BISZKOPT
2 jajka
3/4 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia(płaska)
4 łyżki wody
4 łyżki oleju
MASA SEROWA
sernik na zimno w proszku
dżem porzeczkowy
PIANKA
galaretka z owoców leśnych
śnieżka w proszku



Jak zrobić?
BISZKOPT - żółtka utrzeć z cukrem,dodać olej, wodę i dalej ucierać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać . Pieczemy 20 minut w temp.peraturze 170*C.
Upieczony i ostudzony biszkopt smarujemy cienko dżemem. Następnie wylewamy masę serową ( wykonać według przepisu na opakowaniu). Jak masa stężeje to znów smarujemy cienko dżemem. Na wierzch wylewamy piankę.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody - ostudzić. Śnieżkę ubijamy w 150 ml mleka , pod koniec ubijania powoli wlewamy zimną galaretkę ciągle ubijając. Gotową piankę wylewamy na wierzch ciasta.

zachomikowany

  • 76 KB
  • 27 sie 10 22:35
Składniki
150 g Kasia
4 jajka
170 g mąki
220 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie malinowe z cukrem
500 ml mleka
2 galaretki malinowe
mieszanka koktajlowa z puszki


Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do prostokątnej blaszki o wymiarach 25 cm i 30cm. Piecz ok. 30 min. w 180 st.C. Ostudź, przekrój na dwa plastry. Budynie ugotuj w 1/2 l mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudy. Do ostudzonej masy dodaj Kasia, wymieszaj mikserem. Na pierwszy plaster biszkoptu wyłóż połowę masy budyniowej, przykryj drugim biszkoptem i wyłóż resztą masy budyniowej. Całość ponownie umieść w formie, w której piekło się ciasto. Galaretki rozpuść w pół litrze wody, odstaw, aż lekko zaczną tężeć. Na ciasto wyłóż odsączone owoce i zalej wszystko lekko tężejącą galaretką.

Temperatura piekarnika: 180oC
Czas pieczenia: 30 minut

zachomikowany

  • 58 KB
  • 27 sie 10 22:34
Składniki
Ciasto:
0,5 kg mąki
kostka Kasia
2 żółtka
1 jajo
0,5 opakowania proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
śmietany ile zabierze.
Masa serowa:
0,5 kg sera
0,5 kostki Kasia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 jajo
cukier waniliowy
Masa z jabłek:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
2 łyżki wody


Jak zrobić?
Zarobić ciasto i upiec 3 placki. Każdy 15-20 minut.
Zmielony ser wkładamy do garnka, dodajemy jajo, Kasia, cukier. Do gotującej się masy wlewamy rozcieńczoną w małej ilości mleka mąkę, gotujemy około 3 minuty.
Jabłka utrzeć na grubej tarce, zagotować wodę z cukrem i dodać jabłka.
Całość mieszamy, aż jabłka będą szkliste.
Gorący ser wlewamy na pierwszy placek, jabłka dajemy na drugi, a przykrywamy trzecim. Placek posypać cukrem pudrem.

zachomikowany

  • 49 KB
  • 27 sie 10 22:34
Składniki
CIASTO:
400 g mąki
250 g Kasia
200 g cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek
POZA TYM:
1 budyń waniliowy
400 ml mleka
200 g Kasia
50 g cukru
wiórki kokosu



Jak zrobić?
CIASTO:
Ucieramy Kasia z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko ucieramy lub miksujemy mikserem.
Połowę ciasta wylewamy do blachy wyłożonej pergaminem. Do środka dodajemy truskawki (tak, żeby były niewidoczne, całe albo połówki- zależy jak są duże) lekko wciskając je w ciasto.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
KREM:
Z 400 ml mleka gotujemy budyń. Studzimy.
Kasia ucieramy z cukrem dodając stopniowo ostudzony budyń.
Ostudzone ciasto smarujemy kremem, a na to sypiemy kokos.
Wstawiamy do lodówki.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 40 minut

zachomikowany

  • 69 KB
  • 27 sie 10 22:34
Składniki
BISZKOPT: 6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
2 łyżi mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
MASA: 1 galaretka cytrynowa
2 kiśle cytrynowe
1/2 koski Kasia
1 puszka ananasa
POLEWA: sok z jednej cytryny
cukier puder



Jak zrobić?
Upiec biszkopt wg.przepisu-zimny przekroić na dwa placki.MASA: Ananasy osączyć i pokroić w drobną kostkę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl.wody.Kasia roztopić.
Kiśle ugotować w 2 szkl.wody i do gorącego dodać rozpuszczoną Kasia i galaretkę i zmiksować do połączenia się składników.Następnie dodać odsączone i pokrojone ananasy i wymieszać łyżką.Ciepłą masą przełożyć biszkopt i lekko docisną z góry.POLEWA:Sok z cytryny utrzeć z taką ilością pudru aby wyszedł biały lśniący lukier.Przełożony biszkopt polukrować i posypać kolorową posypką-schłodzić.

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    965
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

965 plików
0,94 GB




PROGRAMY2016

PROGRAMY2016 napisano 5.06.2016 17:31

zgłoś do usunięcia

Atydonek_07 napisano 9.07.2016 22:04

zgłoś do usunięcia

HuRriCane__ napisano 22.01.2017 15:21

zgłoś do usunięcia
dlanaci

dlanaci napisano 21.02.2018 19:08

zgłoś do usunięcia
KUP TERAZ -ALLEGRO Energia skalarna, odpromiennik Gearbest Gearbest Gadget Daily Deals - UP TO 95% OFF promotion
rivavog891

rivavog891 napisano 10.12.2022 11:25

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności