Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
kasiad212
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

kasia

widziany: 25.02.2021 14:27

  • pliki muzyczne
    595
  • pliki wideo
    1052
  • obrazy
    1581
  • dokumenty
    749

4700 plików
243,11 GB

Ukryj opis
Chleb
Pieczywo stanowi 1/3 naszej codziennej diety. Rocznie zjadamy 100 kilogramów chleba na osobę. W tym odcinku programu “Rewolucja na talerzu” Agata i Olga zaproponują dwa przepisy na zdrowy i pyszny chleb oraz przepis na słodkie bułeczki orkiszowe, które zastąpią kaloryczne drożdżówki. Pierwsza propozycja - chleb pszenny razowy na drożdżach - jest dla osób, którym trudno rozstać się ze smakiem tradycyjnego chleba. Druga wersja to pełen witamin chleb żytni razowy na zakwasie. Ten chleb ma wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Trzecia propozycja jest dla osób poszukujących wyrafinowanego smaku - są to pyszne bułeczki orkiszowe, które poprawiają naszą kondycję psychiczną i fizyczną. Do naszego pieczywa zaproponujemy również trzy rodzaje maseł i oliw smakowych pełnych zdrowych ziół i przypraw. W tym odcinku powiemy jaki dobroczynny wpływ na nasz organizm ma błonnik oraz co dobrego jest w kminku. Zdradzimy również co jeść by mieć piękną skórę i lśniące włosy. Wszystkie te informacje oraz wiele innych już w tym odcinku „Rewolucji na talerzu. Zapraszamy!

  • 56 KB
  • 12 gru 11 18:36
Chleb żytni ze śliwką

Chleb żytni ze śliwką

Składniki zaczynu:

340 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
200 g ciepłej wody
420 g mąki żytniej typ 720


Składniki ciasta chlebowego:

960 g zaczynu jw.
120 g mąki żytniej typ 2000
450 g mąki żytniej typ 720
480 g ciepłej wody
40 g cukru
20 g soli morskiej
150 g śliwki kalifornijskiej


Dzień wcześniej dokarmiony zakwas żytni wymieszać z mąką żytnią i wodą, postawić w ciepłe miejsce 23°C na 10 godzin, na całą noc. Po tym czasie ładnie podrośnięty zaczyn wyrobić z resztą składników ciasta chlebowego. Wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 5-6 godzin. Namoczone wcześniej śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wyrośniętego ciasta.
Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami foremek (2 keksówki) i ponownie dać mu podrosnąć, kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230°C, chleb spryskać wodą i wstawić do naparowanego piekarnika, piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200°C i dopiekać kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko się rumieni można przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce

z chomika anetusia78

  • 44 KB
  • 12 gru 11 18:36
Kajzerki

3 szklanki maki
3/4 szklanki letniej wody
1 1/2 łyżeczki drożdży instant (użyłam 15 gram świeżych)
1 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła


Wszystkie składniki wymieszać w misce, wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek miski. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, zostawić aby odpoczęło na około 10 minut, potem jeszcze wyrobić przez chwile, około 5 minut. Ciasto powinno być prężne - o wyglądzie, konsystencji i lepkości plasteliny. Przełożyć do lekko posmarowanej oliwa miski i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut, nie dłużej bo się bardzo napusza i stracą konsystencje kajzerek.
Piec w nagrzanym do 225°C piekarniku przez 15-17 minut.

z chomika anetusia78

  • 36 KB
  • 12 gru 11 18:36
Miękkie maślane bułeczki

750 g mąki chlebowej
345 g wody
1 jajko (ok. 75 g)
60 g masła (temp. pokojowa)
45 g cukru
38 g mleka w proszku
15 g soli
38 g świeżych drożdży


Mieszamy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy - aż uzyskamy średnio rozwinięty gluten. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zostawiamy w misce pod przykryciem na 1 godzinę.
Dzielimy ciasto na 15 równych kawałków po ok. 90 g każdy (według J.H. na 12 - większych), formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - zostawiając niewielkie odstępy między sobą. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia - aż podwoją objętość - ok. 45 minut.
Przed pieczeniem smarujemy po wierzchu rozpuszczonym masłem. Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiąca skórkę to możemy posmarować mlekiem zamiast masła.
Pieczemy w 200°C przez 15-18 minut - aż się zrumienią.

z chomika anetusia78

  • 83 KB
  • 12 gru 11 18:36
Składniki

Pieczywo na grzanki - może być bagietka lub ciabatta, np. gryczana, - 1 sztuka
pomidorów - 6 sztuk
ząbki czosnku - 2 sztuki
oliwy z oliwek - 80 mililitrów
posiekana natka pietruszki - 1 sztuka
szalotki - 2 sztuki
sok z połowy cytryny - 1 sztuka
Przyprawa w mini kostkach bazylia Knorr - 2 sztuki
tuńczyk z puszki w zalewie własnej - 200 gramów
Opis przygotowania

Pieczywo pokrój w cienkie plastry, podsmaż je na patelni z dodatkiem połowy oliwy, aż
zrobi się chrupiące. Odłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Pomidory
sparz, obierz ze skórki i pokrój oddzielając pestki. Posiekaj czosnek, a szalotkę pokrój w
kostkę. Do pomidorów dodaj posiekany czosnek, zioła, Mini kostkę KNORR oraz pokrojoną
w kostkę szalotkę. Odcedź tuńczyka, dodaj do pozostałych składników i wymieszaj. Całość
dopraw pozostałą oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i pieprzem. Układaj na grzankach i od
razu podawaj.

z chomika anetusia78

  • 23 KB
  • 12 gru 11 18:36
na zakwas:
200 g mąki żytniej typ 2000
200 ml ciepłej wody

na chleb:
1 kg mąki żytniej typ 2000
650 ml ciepłej wody
łyżka kminku
50 g nasion słonecznika
50 g nasion dyni
1,5 łyżeczki soli

Zakwas
50 g mąki i 50 ml ciepłej wody wymieszać najlepiej w szklanym litrowym słoiku i odstawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 24 godziny. Nie może być przeciągów, ale też nie powinno być za gorąco, gdyż nie wyrośnie. Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.

Chleb
Gotowy zakwas przełożyć do dużej miski, dodać 500 g mąki żytniej razowej i wlać 500 ml przegotowanej dobrze ciepłej ale niegorącej wody, wymieszać, przykryć bawełnianą lub papierową serwetką, odstawić w ciepłym miejscu. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana.
Rano z gotowego zaczynu odłożyć do słoika 2 łyżki zakwasu do następnego pieczenia (zakwas można przechowywać w lodówce do 10 dni), słoika nie zakręcać tylko przykryć papierową lub bawełnianą serwetką by mógł oddychać. Następnym razem dokarmianie zakwasu mąką i wodą jest szybsze, bo trwa tylko dwa dni.
Do reszty zakwasu dodać 150 ml przegotowanej dobrze ciepłej ale niegorącej wody z rozpuszczoną w niej 1,5 łyżeczki soli, wsypać 500 g mąki żytniej razowej oraz kminek, nasiona słonecznika i dyni wymieszać na początku łyżką potem chwilę zagnieść.
Podzielić ciasto na dwie części. Włożyć do dwóch małych podłużnych form (tzw. “keksówek”) wyłożonych papierem do pieczenia. Naciąć nożem by ciasto podczas rośnięcia nie pękało, posmarować wrzątkiem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Przez 15 minut rozgrzewać piekarnik do maksymalnej temperatury, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200*C chleby jeszcze raz posmarować wrzątkiem, wstawić do piekarnika i piec przez 55 minut.
Odparować na kratce i kroić gdy zupełnie ostygnie. Taki chleb zachowuje świeżość około tygodnia.
Do chleba podajemy 3 rodzaje oliwy: 1) z czosnkiem i chilli; 2) z pieprzem czerwonym i rozmarynem; 3) z majerankiem
kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, naszej wersji 65

z chomika anetusia78

  • 63 KB
  • 12 gru 11 18:36

z chomika anetusia78

  • 28 KB
  • 12 gru 11 18:36
CHLEBUŚ WŁASNEJ ROBOTY Z ZIARNEM I OTREBAMI :))
*****************************
1 szkl . maki
1szkl letniej wody
10 dkg drozdzy
1 lyżeczka cukru
mieszamy w duzej misce i jak podrośnie trochę to dodajemy
1 kg maki
1 szkl otrąb pszennych
2łyżki płatków owsianych
1/2 szkl ziarna (pestki dyni , słonecznik , siemię lniane )
3 łyżeczki soli
3.5 szkl letniej wody
mieszamy wszystko lyzką i do wyrośnięcia zostawiamy
jak podrośnie przekładamy do keksówek (moja maja wymiary 28x11)
czekamy jak znowu podwoi objetość i wkładamy do piecyka nagrzanego 200 stopni

z chomika anetusia78

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    8
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

8 plików
387 KB




anya-86

anya-86 napisano 9.09.2015 08:48

zgłoś do usunięcia
SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 7.10.2015 14:41

zgłoś do usunięcia
------------------------>SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
PROGRAMY2016

PROGRAMY2016 napisano 2.06.2016 23:22

zgłoś do usunięcia
misia_1147

misia_1147 napisano 14.08.2017 11:36

zgłoś do usunięcia
yu
Marcin541

Marcin541 napisano 26.12.2017 11:37

zgłoś do usunięcia
ZAPRASZAM. DUŻO XXX
Marcin541

Marcin541 napisano 26.12.2017 11:37

zgłoś do usunięcia
ZAPRASZAM. DUŻO XXX
edenhazard17

edenhazard17 napisano 16.12.2019 14:05

zgłoś do usunięcia

★★★★★★★★★ ZAPRASZAM DO SIEBIE★★★★★★★★★ MASA GIER PC, ANDROID, KONSOLE, FILMY 2019, XXX, PROGRAMY I INNE : ZAPRASZAM NA DRUGIEGO CHOMIKA KLIKNIJ>

Mokra.Dziurka

Mokra.Dziurka napisano 12.04.2020 17:06

zgłoś do usunięcia
pahida3461

pahida3461 napisano 11.04.2022 18:36

zgłoś do usunięcia
Super chomik
nexonem395

nexonem395 napisano 11.12.2022 06:54

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności