Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
kasiad212
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

kasia

widziany: 25.02.2021 14:27

  • pliki muzyczne
    595
  • pliki wideo
    1052
  • obrazy
    1581
  • dokumenty
    749

4700 plików
243,11 GB

Ukryj opis
  • 47 KB
  • 12 gru 11 18:33
Tort Cappuccino

Biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej


Krem:

4 żółtka
170 g drobnego cukru do wypieków
500 g sera mascarpone
2 łyżeczki żelatyny w proszku
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
100 ml wody
3 łyżki likieru amaretto
300 ml śmietany kremówki


Upiec biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Ubić żółtka z cukrem (na parze). Wymieszać z serem mascarpone.

Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier.

Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.

Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika. Podawać z kawą cappuccino.

z chomika anetusia78

  • 47 KB
  • 12 gru 11 18:33
Ciasto niebiańskie

SKŁADNIKI:

5 paczek herbatników
1 dżem jagodowy
1 słoik kremu krówkowego Bonne Maman 370 gram
0,5 litra śmietany 30%
1 cukier waniliowy
2 budynie
śmietankowe z cukrem 35 gram każdy
1/2 litra mleka
płatki migdałowe 75 gram

PRZYGOTOWANIE:

Blaszkę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć herbatnikami, ugotować 2 budynie na 1/2 litra mleka. Wylać na herbatniki, lekko przestudzić, na to ułożyć następną porcję herbatników. Herbatniki posmarować najpierw kremem krówkowym, następnie dżemem jagodowym. Wstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie, ubić zimną śmietanę z cukrem waniliowym, wyłożyć na ciasto. Płatki migdałowe, podpiec chwilkę na suchej patelni, aż zmienią lekko kolor, wystudzić posypać ciasto. Smacznego.

z chomika anetusia78

  • 81 KB
  • 12 gru 11 18:33
* CIASTO KAKAOWE
* 6 żółtek
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka cukru
* 1 Kasia
* łyżeczka proszku do pieczenia , kakao
* MASA SEROWA
* 1,5 kg sera
* 8 jajek
* budyń waniliowy
* 3/4 kostki Kasia (rozpuścić)
* 2 szklanki cukru
CIASTO KAKAOWE- składniki ciasta zagnieść i włożyć do zamrażalnika.
MASA SEROWA - ser zemleć,żółtka utrzeć z cukrem, wlać do sera, dodać budyń i pianę z białek , delikatnie wymieszać.
Połowę ciasta zetrzeć na dużą blachę , wyłożyć przygotowany ser i na to zetrzeć pozostałą porcję ciasta. Piec około godziny w temperaturze 180*C

z chomika anetusia78

  • 51 KB
  • 12 gru 11 18:33
Pobierz
Zgłoś to zdjęcie Sernik Złota Rosa

Składniki:
Ciasto:
1 margaryna Kasia
3 żółtka
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru

Masa serowa:
50 dag sera twarogowego zmielonego
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru

Piana:
3 białka
1/3 szklanki cukru

Z margaryny, żółtek, cukru pudru,cukru waniliowego, mąki tortowej i ziemniaczanej zagnieść ciasto.
Masa serowa: do sera twarogowego dodać jajka, cukier puder,sok z cytryny, mleko wszystko zmiksować(masa rzadka).Na koniec dodać przesiany budyń, wymieszać
Piana na wierz: białka ubić z cukrem na sztywna pianę.

Ciasto wyłożyć na średnią blaszkę, rozłożyć na boki. N ciasto wlać masę serową. Piec 45 minut w temp.180stopi. Po upieczeniu ciasto wyjąć i na gorące wlać pianę. I jeszcze piec w przez 5-7 minut.

Dodano 23 godzin temu

z chomika anetusia78

  • 55 KB
  • 12 gru 11 18:33
Z podanych składników wyszło mi 8 makowców:

Składniki:
1 kg mąki
3 żółtka
1 jajko
1 szklanka mleka 3,2 %
5 dag drożdży
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
12,5 dag Kasi
2 duże puszki masy makowej

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski. Z drożdży, mleka i łyżki cukru przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Jajko i żółka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. W mące zrobić wgłębienie, wlać w nie rozczyn i masę jajeczną. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną Kasię. W miarę potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Następnie odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać je. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową, zawijać na kształt makowców. Ciasta po zawinięciu w papier do pieczenia układać na blaszce, odstawić do wyrośnięcia i piec przez około 45- 50 minut.
RADA: Żeby makowce nie pękały można je nakłuwać na całej długości wykałaczką.

z chomika anetusia78

  • 36 KB
  • 12 gru 11 18:33
SHREK
4 jajka,
4 łyżki cukru,
4 łyżki mąki,
1 łyżeczka proszku,
Budyń:,
1 duży Kubuś zielony,
1 duży budyń waniliowy,
0,5 l śmietany 30%,
4 zielone galaretki,
30 sztuk delicji,

Biszkopt : ubić białka, utrwalić cukrem, dodać żółtka , ubijać, dodać mąkę i proszek, wymieszać, dać do foremki, piec. Budyń: Połowę Kubusia zagotować w drugiej połowie rozmieszać budyń, połączyć razem i zagotować , wlać gorący na biszkopt, na letni budyń ułożyć delicje. Pianka: ubić śmietanę, wcześniej schłodzoną, dodać wcześniej rozpuszczone dwie galaretki w 1 szklance wody, dokładnie wymieszać, wylać na delicje, rozpuścić dwie zielone galaretki w 3,5 szklanki wody , krzepnące wlać na zastygniętą piankę.

z chomika anetusia78

  • 34 KB
  • 12 gru 11 18:33
Biszkopt jasny:

4 jajka,
4 łyżki cukru,
5 łyżek mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany 30%,

Biszkopt ciemny

8 jajek,
8 łyżek cukru,
8 łyżek mąki,
2 łyżki kakao,
4 łyżki śmietany 30%,
2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta,

Masa

1,5 szklanki mleka,
łyżka mąki zwykłej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
5 żółtek,
4 cukry waniliowe Delecta,
łyżka kakao,
40 dag chałwy waniliowej,
2 masła,
bezy 2 opakowania,
1 czekolada gorzka,
3 łyżki mleka,

1. Biszkopt jasny : białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka ubijać, dodać mąkę proszek i śmietanę lekko wymieszać dać do wysmarowanej foremki i piec.

2. Biszkopt ciemny: białka ubić na sztywno utrwalić cukrem, dodać żółtka ubijać, dodać mąkę proszek , kakao i śmietanę – wymieszać lekko podzielić na pół , wlać do dwuch foremek i upiec dwa biszkopty,

3. Masa: z mleka , mąki zwykłej i ziemniaczanej, cukru waniliowego i żółtek ugotować budyń, wystudzić , masło utrzeć do białości, dodawać budyń i ucierać na koniec dodać rozkruszoną chałwę dokładnie utrzeć. Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i utrzeć .

4. Na tacy ułożyć ciemny biszkopt rozsmarować jasną masę , na masę ułożyć jasny biszkopt posmarować połową ciemnej masy, ułożyć ciemny biszkopt , dokładnie przydusić najlepiej położyć na ciasto tackę i na chwilę przydusić aby ciasto się wyrównało, zdjąć tackę, posmarować biszkopt resztą ciemnej masy, bardzo równo ją rozprowadzić najlepiej za pomocą długiego noża, na masę ułożyć bezy wg upodobania w niewielkich odstępach, rozpuścić pokruszoną czekoladę z trzema łyżkami mleka, ciepłą polewać na ukos placka

z chomika anetusia78

  • 18 KB
  • 12 gru 11 18:33
PTASIE MLECZKO

- 1 puszka zagęszczonego, słodzonego mleka
- 1 łyżka żelatyny
- 100 ml kremówki
- cukier wanilinowy
- 2 galaretki, np. malinowa i cytrynowa
Sposób przygotowania
1. Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wody, każdą galaretkę zaś w szkl. gorącej wody, ostudź.

2. Mleko wymieszaj z kremówką, ubij z cukrem wanilinowym. Krem podziel na 3 części.

3. Na spód naczynia wylej trochę galaretki malinowej, zastudź. Pozostałą galaretkę wymieszaj z częścią kremu, wylej do naczynia, zastudź. Przykryj drugą częścią kremu wymieszaną z żelatyną, zastudź. Zalej trzecią częścią kremu połączonego z cytrynową galaretką, zastudź.

z chomika anetusia78

  • 19 KB
  • 12 gru 11 18:33
Placek czeski

Ciasto:
75 dag mąki
2 jajka
3/4 szkl. cukru
15 dag Kasia
3 łyżki miodu
1 i 1/2 łyżeczki sody
4 łyżki śmietany
masa:
1/2 lmleka
cukier waniliowy
1 budyń wanilowy
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki mąki pszennej
13 dag Kasia
dżem do posmarowania

Zagnieść ciasto i podzielic na 3 cześci.Upiec 3 placki.Każdy piec 10-15 min
Ugotować budyń,gdy wystygnie utrzeć go z Kasia i 5 łyżkami cukru pudru.

Przekładać placki masą i dżemem.

z chomika anetusia78

  • 22 KB
  • 12 gru 11 18:33
Królewiec

Ciasto miodowe:
30 dag mąki
8 dag cukru
2 łyżki sztucznego miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody
15 dag margaryny
Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
¾ szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
8 dag cukru
½ litra mleka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag. margaryny
cukier waniliowy
Polewa czekoladowa
wiórki kokosowe do posypania

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na posmarowanej tłuszczem formie o wymiarach 25 na
36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temp 170°C. Ostudzić.

Jajka przeznaczone na biszkopt ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać
mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na
posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temp. 170-180 °C. Ostudzić.

Trochę mleka zagotować z cukrem kryształem i c. waniliowym, resztę mleka wymieszać z żółtkami i mąkami , wlać zawiesinę do gotującego się mleka, pogotować, zestawić z gazu i dodaje kostkę margaryny i jeszcze pogotować na małym ogniu mieszając. Poczekać aż trochę ostygnie i wyłożyć cieple na blaty w następującej kolejności:
ciasto miodowe
masa budyniowa
biszkopt
masa budyniowa
ciasto miodowe
polewa czekoladowa i wiórki

z chomika anetusia78

  • 31 KB
  • 12 gru 11 18:33
KOKOSOWE ŚLIMACZKI :


Ciasto :
5 dkg drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 kostka (250 g) margaryny
40 dkg mąki
2 łyżki mleka

Białka z kokosem :
4 białka
25dkg cukru pudru
25 dkg kokosu

Margarynę i mąkę posiekać , dodać drożdże roztarte w mleku i smietanie , wyrobić ciasto , włożyć do lodówki na 1 godzine . Białka ubić na sztywno , dodać cukier , a nastepnie kokos , wymieszać.
Ciasto i białka podzielić na 4 części . Ciasto rozwałkować , posmarować białkiem , zwinąć w rulon i kroić na kawałki . Ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec na złoty kolor w temp. 160 stopni około 20-25 min.
Ciastka najlepiej smakują zaraz po upieczeniu . Jeśli chcemy je przechować na dłużej to należy włożyć je do woreczka foliowego .

z chomika anetusia78

  • 44 KB
  • 12 gru 11 18:33
PĄCZKI ANGIELSKIE :

1/2 kg sera białego (zmielić)
2 niepełne szklanki mąki (w razie potrzeby dosypac wsięcej)
3 jajka
1-2 łyżeczki spirytusu lub octu
szklanka cukru (będą dość słodkie)
łyżeczka sody
aromat (dowolny)


Wszystko razem wymieszać , zagnieść . W garnku rozgrzać olej . Rozwałkować , wyciąć "oponki . Smażyć dosłownie chwilę aż urośnie i będzie miało złoty kolor. Wyjąć - najlepiej na ręcznik papierowy do ocieknięcia tłuszczu . Posypać cukrem pudrem

z chomika anetusia78

  • 28 KB
  • 12 gru 11 18:33
Składniki (na dużą prostokątną formę o wym. 28x40 cm.)

biszkopt:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
120 g mąki pszennej
75 g kisielu cytrynowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku cytrynowego

masa śmietankowa:
700 g śmietany kremowej 30%
2 łyżki cukru pudru
100 g rozdrobnionej twardej czekolady mlecznej lub gorzkiej
10 biszkoptów podłużnych
4 łyżeczki żelatyny, ¼ szkl. zimnej wody, ¼ szkl. wrzątku

masa orzechowa:
150g masła
5 łyżek zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
5 łyżek kremu Nutella
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

ponadto:
40 g ryżu preparowanego
400 g dżemu z czarnej porzeczki
gotowy lukier cytrynowy
upiec biszkopt
masa orzechowa:

Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem za
pomocą miksera, dodajemy orzechy, nutellę i ostudzony napar kawy. Całość dokładnie
miksujemy.

masa śmietankowa:

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy
zimną wodą. Po napęcznieniu dodajemy wrzątek i rozpuszczamy żelatynę dokładnie
mieszając. Lekko przestudzoną wlewamy powoli do śmietany i delikatnie miksujemy do
równomiernego jej rozprowadzenia. Rozkruszone biszkopty mieszamy z rozdrobnioną
czekoladą i dodajemy porcjami do śmietany. Czynności te wykonujemy szybko ze
względu na tężenie masy. Z tego też względu lepiej jest dawać ciepłą żelatynę do ubitej
śmietany.

biszkopt z ryżem:

Jedną połowę biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym. Na to wykładamy całość
masy śmietankowej. Przykrywamy drugą połową biszkopta. Smarujemy masą orzechową i
obsypujemy ryżem preparowanym. Wierzch polewamy gotowym lukrem cytrynowym.

z chomika anetusia78

  • 5 KB
  • 12 gru 11 18:33
upiec biszkopt kakaowy z 6 jajek
masa chałwowa
20dag chałwy
4 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szklanka mleka
Masa chałwowa:
Żółtka rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, dodać mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować, wlać żółtka i zagotować, ostudzić. Masło utrzeć z chałwą i budyniem.

Masa czekoladowa:
Masło utrzeć z cukrem i roztopioną czekoladą na puszysty krem.

Biszkopt przeciąć, dolny placek skropić alkoholem i posmarować masą chałwową, posypać połamanymi bezami, na to masa czekoladowa, przykryć drugim plackiem i polać polewą.
25 dag masła
masa czekoladowa

3 łyżki cukru pudru
1 gorzka czekolada
25 dag masła
dodatkowo
gotowa polewa czekoladowa
3 bezy duże
dowolny alkohol

z chomika anetusia78

  • 36 KB
  • 12 gru 11 18:33
Miodownik:
1/2kg mąki
20 dkg cukru pudru
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
10 dkg margaryny
2 łyżeczki kakao
Krem;
0/5 l mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
0/5 szkl cukru
2 kostki masła
Wszystkie składniki oprócz kakao na ciasto zagniatamy na stolnicy i dobrze wyrabiamy.Ciasto dzielimy na trzy części.Do jednej dodajemy kakao.Każdą część rozwałkować i piec oddzielnie.
Gotujemy budyń z mąką i cukrem.Studzimy .Masło ubijamy.Dodajemy po łyżce budyniu i można jakiś aromat do smaku.Przekładamy ciasto.Polewamy polewą.Ciasto to można a nawet trzeba przygotować 2 dni wcześniej.Pycha:)

z chomika anetusia78

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    17
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

17 plików
0,64 MB




anya-86

anya-86 napisano 9.09.2015 08:48

zgłoś do usunięcia
SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 7.10.2015 14:41

zgłoś do usunięcia
------------------------>SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
PROGRAMY2016

PROGRAMY2016 napisano 2.06.2016 23:22

zgłoś do usunięcia
misia_1147

misia_1147 napisano 14.08.2017 11:36

zgłoś do usunięcia
yu
Marcin541

Marcin541 napisano 26.12.2017 11:37

zgłoś do usunięcia
ZAPRASZAM. DUŻO XXX
Marcin541

Marcin541 napisano 26.12.2017 11:37

zgłoś do usunięcia
ZAPRASZAM. DUŻO XXX
edenhazard17

edenhazard17 napisano 16.12.2019 14:05

zgłoś do usunięcia

★★★★★★★★★ ZAPRASZAM DO SIEBIE★★★★★★★★★ MASA GIER PC, ANDROID, KONSOLE, FILMY 2019, XXX, PROGRAMY I INNE : ZAPRASZAM NA DRUGIEGO CHOMIKA KLIKNIJ>

Mokra.Dziurka

Mokra.Dziurka napisano 12.04.2020 17:06

zgłoś do usunięcia
pahida3461

pahida3461 napisano 11.04.2022 18:36

zgłoś do usunięcia
Super chomik
nexonem395

nexonem395 napisano 11.12.2022 06:54

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności