Przepisy Nigelli Lawson.rar
-
Biblia - niewyjaśnione historie -
Bracia Rodzeń -
Bractwo Święgo Całunu -
Cameron West - Sztylet Medyceuszy -
Christina Dodd -
Diuna -
Dobre maniery w przedwojennej Polsc (1442) -
ebooki -
Gaskin Catherine -
gothic voices -1350-1420 -
Graham Masterton -
Gułag -
Harlan Coben -
Historia -
Historyczne, popularnonaukowe -
Jacek Kaczmarski - 48 CD -
Jackson Lisa -
James Erica -
Jeffries Sabrina -
Joga dla kazdego- Kareen Zebroff -
Joga Oddechu- Ranjit Sen Gupta -
John Jakes -
Klątwy, sekrety i skandale - Sławomir Koper -
Kroniki rodziny Cliftonów -
Łysiak Waldemar -
Łysiak Waldemar - Stulecie kłamców -
Muzyka -
Muzyka dawna -
Muzyka dawna c -
Nora Roberts -
Od lekarza do grabarza -
Odyseja Kosmiczna -
Orzeł Biały 2 -
Ostatni Templariusz -
Philipp Vandenberg - Piąta Ewangelia -
Piekiełko nad Wisłą - Sławomir Koper -
Polscy władcy i królowie -
Scholes Katherine -
Słowianie -
Słowianie(1) -
ŚREDNIOWIECZE -
Tajemnica 13 apostoła -
TAJEMNICE WSZECHŚWIATA -
Tokarczuk Olga -
W 80 Ogrodów Dookoła Świata -
WIELKA HISTORIA ŚWIATA - tom 1 - 12 -
Wolff Isabel -
Ziemiomorze -
Życie średniowiecznej kobiety - Frances Gies -
Życie w średniowiecznej wsi - Frances Gies
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków.
Zdrowie zakręcone w słoikach Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa. Jeśli nie masz piwnicy lub chłodnego miejsca – nie martw się. Wcale nie potrzebujesz ogromnych beczek czy słoików. Z tym poradnikiem kiszenie jest naprawdę proste! W książce o swoich pasjach i manufakturach opowiadają również: Barbara Piątkiewicz z Pracowni Wypieków Chleba. Moje Wypieki, Magdalena Witkiewicz – pisarka, autorka m.in. Jeszcze się kiedyś spotkamy, Czereśnie zawsze muszą być dwie, Mikołaj Bator z Zakwasowni oraz Marek Brunka z Regionalnego Centrum Mikroorganizmów Brunka Natural.
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Śląska. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego regionu. Stanowią one część jego historii i kultury. Poznacie Państwo przepisy na śląskie przystawki, zupy, dania główne, dodatki oraz pyszne ciasta i desery. Zachęcamy Państwa do skorzystania z książki i życzymy wiele radości podczas przygotowywania i degustacji tych wspaniałych potraw.