Pic-Pic.jpg
-
3 ruble Mikołaja I z 1834 roku -
5 dolarów 1854 -
a -
Alfred Rosenberg -
Aligator K-52 -
Antiek Porselein -
b -
Bandera i UPA -
Bombowiec B1b Lancester -
Ceramic servicii i garnituri -
Czworak Zygmunta Augusta z 1566 r -
Dukat Jana III Sobieskiego 1676 -
Geneza powstania Klu Klux Klanu -
Grosz głogowski Zygmunta Starego 1605 -
gwałciciel dzieci - ks. Jankowski -
Historia - opowieści z wojny -
historie -
J - 20 (Chiny) -
KAZIMIERZ DOLNY -
Kiedy mamy do czynienia ze stalkingiem -
Kolęda żeglarska -
Konzentrationslager Groß-Rosen -
Krwawy błazen z Ugandy Imi Dada -
Krzyż Wiktorii -
Lenin i Stalin - mordercy -
Medal Purpurowe Serce -
MOCARSTWO - ludobójcy -
Naziści z Klu klux Klanu -
Nieobliczalny Donald Trump -
O d-e -
Order Kawalerów Maltańskich -
Order Legii Honorowej -
Order Virtuti Militari -
Order Złotego Runa -
Ostatnie miesiące -
Pałac w Kozłówce -
Przemilczane zbrodie na Polakach -
Reinhard Heydrich -
Skutki wojny w Wietnamie -
Spływ Dunajcem -
Stany Zjednoczone - Wietnam -
Święty Sylwester - kto to taki -
Talar Gdański Jana Kazimierza z 1650 r -
Tymf Jana Kazimierza 1663-1666 -
Z niemczenie nazwy miasta -
ZABAWA NA WESELACH -
Zamek w Janowcu -
Zamek w Nidzicy -
Zespół Szarotka -
ZYDZI i ich sprawy
Szwajcaria to kraj marzenie dla każdego czekoladoholika :). Produkcją czekolady zajmuje się tu 18 fabryk, które sprzedają łącznie 176.424 ton czekolady rocznie! Statystyczny Szwajcar zjada rocznie 11,8 kilograma czekolady. Nic dziwnego skoro mają do dyspozycji maitre chocolatier (mistrzów czekolady) takich marek jak: Lindt, Nestle i Sprüngli. W Zurychu, nazywany sercem szwajcarskiego raju na bazie kakao, roi się od sklepików z czekoladą. Nigdzie indziej na świecie, w jednym miejscu, nie można skosztować tak wielu rodzajów najwyższej jakości czekolad i pralin. Na Bahnhofstrasse, jednej z najbardziej czekoladowych ulic Zurich,u warto odwiedzić sklep Markus (i podpatrzeć jak robi się pralinki). Wspaniałym miejscem jest lokal Truffe, w którym można usiąść i wypić filiżankę najlepszej w mieście gorącej czekolady.
Brownie z mlecznej czekolady
Brownies aux pistaches et aux éclats de chocolat
140 g mlecznej czekolady (połamanej na kawałki)
80 g posiekanych orzechów (pistacji, laskowych, włoskich, migdałów...)
180 g miękkiego masła
160 g drobnego cukru
4 jajka
120 g mąki pszennej
Nagrzać piekarnik do 170 stopni C. Rozpuścić czekoladę na parze. W misce zmiksować masło z cukrem na krem. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Dodać czekoladę i ponownie zmiksować. Dodać mąkę i orzechy i miksować do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut. Środek ciasto powinien być upieczony, ale też dość miękki. Tego ciasta nienależy przepiec. Studzić na kratce kuchennej. Wystudzone wstawić do lodówki na noc.