Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
janek0010br
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Janek

widziany: 18.02.2019 08:56

  • pliki muzyczne
    868
  • pliki wideo
    1112
  • obrazy
    18787
  • dokumenty
    521

21303 plików
45,16 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
janek0010br
ABORYGENI i AUSTRALIA
 
Aborygeni
Australia
Alfred Rosenberg
ANATOMIA CZŁOWIEKA
 
KOBIETA
MĘŻCZYZNA
Problemy z urodą
ARCHIWUM WSZYSTKIEGO
Arnolds Sports Festival Promo
 
Arnold - Kulturystyka
Arnold - kulturystyka 2015
Czołówka - reklama
BAJKI DLA DOROSŁYCH
 
BAJKI DLA DZIECI
BANKNOTY
 
Basia
Bitwa pod Grunwaldem
 
Blue Romantic
BOLEK
 
Artykuły prasowe, wywiady
CIEKAWE MIEJSCA
 
CZY WARTO ZWIEDZIĆ ŚWIAT
 
Dla Janka
DOMOWE SPOSOBY NA ZDROWIE
 
DZIKIE ZWIERZĘTA
 
Lew
Ryś
Tygrys Bengalski
Efekty Generatorów
ELŻBIETA II - królowa Anglii
 
Euro 2012
 
Filmy własne
 
Galeria 1
 
80 DNI DOOKOŁA ŚWIATA
ALEKSANDER FREDRO
APARATY FOTOGRAFICZNE
ARKA NOEGO w CHINACH
BARLINEK
BOHDAN TOMASZEWSKI
DRZEWA
ETIOPIA
GALERIA 00
 
Galeria
GALERIE
GIMNASTYCZKA
GINĄCE ZAWODY
JELONEK
KAZACHSTAN
Kobiety 2015
KWIATY DUBAJU
MAŁPY
OSTATNIE TAKIE TRIO
PRZEPISY + Aparaturki
RZYM
SAFARI w BOTSWANIE
SKŁADANIE SERWETEK
STIVEN SEGAL
SZKOCJA
TANIEC TOWARZYSKI
TANIEC TRZCIN
TYSIĄC WYSP
WIDOKI z KOSMOSU
WIEŚ NA PODLASIU 2015
Galeria 2
 
Galeria 3
 
Galeria 4
 
Galeria 5
 
Galeria 6
 
Galeria 7
 
Spływ Dunajcem
U Pana Boga za
West Point Academy
Grafika
 
HAJMATY
 
Czeskie
Niemieckie
HISTORIA MOJEGO MIASTA
 
HISTORIA OPŁATKA WIGILIJNEGO
HISTORIA PAŃSTW
 
UKRAINA
Historia Polski
 
HOTELE CASYNA GRY
 
II wojna światowa na morzu
 
Uboty
Jaro, kto to jest
JEDNOSTKI SPECJALNE
 
CZERWONE BERETY
KOMANDOSI w MARGONINIE
JEZUS Z NAZARETU
 
KABARET
 
KALENDARZE
 
KAMIENIE SZLACHETNE
 
Diament
Kolorowe fontanny
 
Komentarze
 
KUCHNIA
 
KUPA ŚMIECHU
 
KWIATY z PIOSENKAMI
 
Róże
Róże I
LIGA ŚWIATOWA w SIATKÓWCE
 
Co pogrążyło Polaków
Drużyna - 2015 Japonia
Wyniki końcowe
Lotnictwo cywilne
 
An-225 Mrija
Arbus A380
Boeinga 787 Dreamliner
Lotnictwo wojskowe
 
MALARSTWO
 
MAMY TALENTY
Metale szlachetne
 
Miasta i miejsca
 
MIASTA KTÓRE WARTO POZNAĆ
 
KAZIMIERZ DOLNY
WROCŁAW
ŻARY
Miasto życia
 
Miniatury samochodów
 
MISTRZOSTWA ŚWIATA w PIŁCE SIATKOWEJ
 
Film
Foto
Tabela końcowa
MOCARSTWO - ludobójcy
 
Skutki wojny w Wietnamie
Stany Zjednoczone - Wietnam
MONETY
 
MONIKA - 02.01.2017
MRĄGOWO - UJŚCIE - ZAKRZEWO
 
MUZA - BLUES
 
BB KING
Kawałki bluesa
MUZA - lata 50 - 60
 
MUZA - lata 60 - 70
 
Jack Jersey
Joy - Touch by Touch
The Animals
MUZA - OLDIES
MUZA - ROCK AND ROLL
 
-1-
MUZA - TINA TURNER
 
000000,0
Muza
MUZA - Violetta Villas
 
Muza
MUZA - WALTER OSTANEK i inni
 
Walter Ostanek & The Western Senators
MUZA - zabawne
MUZA - zespoły z dawnych lat
 
THE BEATLES
MUZA
MUZA 2015
MUZA COUNTRY
 
MUZA COUNTRY - SUPER
 
MUZA dla ucha
 
od 1 do 10
 
MUZA dla dzieci
od 11 do 22
od 23 do 33
MUZA naszych młodych lat
 
MUZA VIDEO CLIPY
 
MUZEA - 1
 
Metropolitan Nowy York
Muzeum Ikon w Supraślu
Wodkamuseum Moskwa
Muzyka, którą lubię
 
NAJAŚNIEJSZY JÓZEF P
 
NAJCIĘŻSZE WIĘZIENIA i PRZESTĘPCY
 
NIEZWYKŁY ŚWIAT
 
Bazar w Stambule
Chiny - Szanghaj
NOBLIŚCI
NOWY TARYFIKATOR
 
treść rozporządzenia
OD CHOMISIÓW
OD STANISŁAWA
 
Odznaczenia
 
OKRĘTY WOJENNE
 
OLIMPIADA ZIMOWA
 
OPERY ŚWIATA
 
Opera Narodowa w Paryżu
ORIENT EXPRES
 
PARKI
 
Park Jurajski
Parki miniatur
PARKI NARODOWE
 
Biebrzański Park Narodowy
Puszcza Knyszyńska
PARKI PRZYRODY - KANADA
 
National Park
The Canadians Rockies
Yoho National Park
POD OCHRONĄ
 
FILMY
PTAKI
PODARUNKI
 
POLSKA POLITYKA
 
PORADY PRAWNE
 
emerytury od X.2011
Prawo spadkowe
PORCELANA i SZKŁO
 
POTOP - H. Sienkiewicz
 
POWER POINT
Powozy
Powstanie wielkopolskie 1918
 
Przyjaciele
Przyroda
 
RODZINNE PAMIĄTKI
Romantic music
 
romantic music I
Romowie - tańce
 
JEDNO JEST NIEBO DLA WSZYSTKICH
Stroje sceniczne
RZYM i to co papieskie
 
Poczet papieży
sale pałacowe
Samoloty bojowe
 
SEKSIK dla WSZYSTKICH
SIE MA
 
Jasna Sprawa
Jasna Sprawa - [2]
Kilometrówka i inne
SKANDYNAWIA
 
Kopenhaga
 
Browar Carlsberg
Szwecja
Sztokholm
SKANSENY
 
Skansen w Dziekanowicach
Skansen w Osieku
Sombrero
SPORT
 
Spotkania po latach
 
Sprzęt wojskowy
 
SREBRO
Stany Zjednoczone Ameryki
 
A - MONTANA
 
Indianie
Najkrótsza rzeka świata
Park
B - PREZYDENCI USA
C - DAKOTA
Stare zegary
 
Zegary 1
Stroje ludowe
ŚWIĄTYNIE
 
Kszeszowice
Licheń
ŚWIETNE LEKI
 
Święty Sylwester - kto to taki
Sztuka Cyrkowa
 
SZTUKI WALK
 
TANIEC HISZPAŃSKI
 
Corrida
Flamenco
TANIEC TOWARZYSKI
 
TEMAT - SOLIDARNOŚĆ
TOP LISTA MOJA i TWOJA
 
TRUNKI oraz SZKŁO
 
ULUBIENI AKTORZY
 
ULUBIONE PIOSENKI
 
UNIA
UPORCZYWE NĘKANIE - czyli STALKING
 
URLOPY
UWAGI DLA ADMINISTRATORA
Video Clipy
 
Claudia Hirschfeld
In the Mood
WAWKA 43
WĘDRÓWKI PO OKOLICY
 
24.05.2016
WIELCY UCZENI
 
Albert Einstein
Maria Skłodowska Curie
WIELKANOC
WIELKIE ZESPOŁY MUZYCZNE i SOLIŚCI
 
WILLE
 
Villa in Marbella
Willa Billa Gatesa
Wojsko
 
WSZYSTKO O JAJKACH
 
WSZYSTKO O ŻYWNOŚCI (polskiej)
 
WYBRANE DLA
Wycieczka po Szwajcarii
 
ZABAWA NA WESELACH
 
Zespół Szarotka
ZABAWKI DLA DUŻYCH CHŁOPCÓW
 
zachomikowane
ZAMKI, PAŁACE, TWIERDZE
 
ZESPOŁY KTÓRE LUBIĘ
 
ZNACZKI POCZTOWE
 
ŻOŁNIERZE WYKLĘCI
 
Historia
Łupaszko (wyklęty)
ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE i NOWOROCZNE
ZYDZI i ich sprawy
ŻYJĄ NA KOSZT PODATNIKA - CIULE
Pokazuj foldery i treści
Jak, w jaki sposób i dokładnie.

Wybieramy 1 z 5 > należy pamiętać, nie mieszać składu – bo spieprzycie całą robotę.

1.
- Dwie butelki 1,5 litra.
- 400g cukru.
- 50g drożdży..
- 1 L wody

2.
1000ml wody
400 dkg cukru
10 dkg drożdży

3.
- 1000 ml wody
- 400g cukru
- 100g drożdży

4.
- 1000 ml wody
- 400g cukru
- 10g drożdży
Metoda znana jako 1410 (u mnie jakoś nie specjalnie chce działać)

5. Przepis znaleziony na forum, wykonanie przez użytkownika Gr0m
2-2,5szklany
ok.10-15gram drożdży
wody z 1-1,5 L

Ja zrobiłem:
1 l wody
400 g cukru
10 (ok + kilka g drożdży) drożdży

I jak na razie nic się nie dzieję

Ostatnim razy robiłem:
1 L wody
400g
100g drożdży
I było ok... ale ponoć za dużo drożdży na małą ilość cukru ?
Zrobiłem według tego przepisu http://www.akwajp.we...bimbrownia.html i wtedy zaczęło bulgotać po 15 min.
Na razie minęła godz i cisza...

Bimbrownia CO2 opiera swoje działanie na produkcji dwutlenku węgla przez drożdże, które wytwarzają go w procesie fermentacji cukru.
Powstaje tzw. zacier fermentacyjny zawierający alkohol - produkt uboczny procesu fermentacji.

Do przygotowania reaktora bimbrowni potrzebujemy:
1. Plastikową butelkę po napoju: 2.5 litra lub 5l
2. Wężyk do napowietrzania (ok 2m)
3. Zaworek przeciwzwrotny
4. silikon akwarystyczny (dostępny w każdym sklepie zoologicznym)
5. igłę o średnicy 1.8/2.0mm (do dostania w aptece)

Do przygotowania zacieru bimbrowni potrzebujemy:
1. 1kg cukru
2. ok 2 litrów wody na 2.5l pojemności butelki
3. paczkę drożdży do pieczenia (będziemy potrzebowali jedynie 2 łyżeczek)
opcjonalnie: łyżkę sody oczyszczonej jako stabilizatora procesu fermentacji (nie jest to niezbędne)



Przygotowanie roztworu reakcyjnego (zacieru):
1. Do 2l wody (najlepiej przegotowanej i ostudzonej) dodajemy 2 łyżeczki drożdży
Opcjonalnie: dosypujemy również łyżkę sody oczyszczonej (nie jest to niezbędne)
2. Następnie dosypujemy kilogram cukru dokładnie mieszając aż do rozpuszczenia całości.
Cukier można też dosypać bezpośrednio do butelki po uprzednim nalaniu do niej zacieru (patrz niżej)


Przygotowanie reaktora i oczyszczalni:
1. Ostrym narzędziem np. szpikulcem do lody wykonujemy otwór w nakrętce butelki.
Powinien on być na tyle mały by plastikowa nasada igły wchodziła do niego z trudem (na wcisk).

2. Następnie przycinamy koniec igły zakończony plastikiem o 3-4mm na wysokości karbowania. Możemy to zrobić ostrym nożem.

3. Na przycięta plastikową końcówkę igły nakładamy wężyk akwarystyczny i wciskamy ją w otwór w nakrętce.

4. Następnie zalewamy miejsce połączenia silikonem akwarystycznym.
Należy do zrobić z obu stron nakrętki (wewnątrz i na jej wierzchu), nie żałując silikonu.

5. Nalewamy przygotowany wcześniej zacier do butelki za pomocą lejka.
Uwaga: ze względu na wygodę cukier możemy dosypać na końcu a następnie intensywnie wytrząsać butelkę aż go jego całkowitego rozpuszczenia.

6. Po nalaniu zacieru zakręcamy nakrętkę butelki jak najmocniej potrafimy.
W celu poprawienia szczelności możemy użyć folii spożywcze lub teflonu i okręcić nimi dwukrotnie gwint butelki przed jej zakręceniem.

7. Wężyk przecinamiy na długości ok 30cm za butelką i montujemy na nim zaworek przeciwzwrotny zgodnie ze strzałką przepływu gazu, narysowaną na korpusie zaworka.

8. Następnie z drugiej strony zaworka montujemy pozostałą część wężyka i doprowadzamy go do tzw. oczyszczalni.

Oczyszczalnia - jest do dodatkowa butelka z czystą wodą (3/5 objętości butelki), przez którą przepuszczamy gaz z reaktora. Ma to na celu zapobiegniecie ew. przedostaniu się do akwarium zacieru, ponieważ przedostanie się drożdży do akwarium skutkuje zmętnieniem wody.

Oczyszczalnie wykonujemy dokładnie tak samo jak reaktor, z tym, że w nakrętce wykonujemy 2 otwory.
a) do jednego doprowadzamy wężyk z reaktora.
Jego koniec powinien znajdować się przy dnie butelki tak aby gaz wydostający się z wężyka przepływał przez cały słup wody w oczyszczalni.
b) do drugiego otworu doprowadzamy wężyk, które drugi koniec będzie znajdował się w akwarium.
Koniec wężyka wewnątrz oczyszczalni nie może być zanurzony w wodzie - najlepiej aby znajdował się jak najbliżej nakrętki (wystawał max 0.5cm od jej wewnętrznej strony)

Uwaga: całość uszczelniamy silikonem i folia identycznie jak w przypadku reaktora

W ten sposób mamy już przygotowany reaktor z zacierem i oczyszczalnią widoczny na obrazku poniżej:

Jak zrobić dobry bimber? Przygotujmy bimber z owoców.
W pierwszym etapie musimy zadbać o owoce. Umyte zdrowe i dojrzałe owoce w miarę możliwości rozdrabniamy. Umieszczamy w beczce 200l dodajemy rozpuszczony w wodzie cukier. Uzupełniamy beczkę wodą tak by znalazło się jeszcze miejsce na matkę drożdżową (około 5l). Już po kilku godzinach obserwujemy intensywnie pracujący zacier. Celowo nie podaję ilości cukru bo zależy ona od owoców jakie używamy do produkcji bimbru. Jeżeli użyjemy słodkich owoców ( śliwki, truskawki, winogrona ) powinniśmy dodać mniej cukru, jeżeli wżyjemy kwaśnych owoców – ilość ta może być nieco większa ( porzeczka, jabłka).
Mijają kolejne trzy tygodnie zacier powinien już wypracować. Odlewam około pół szklanki zacieru by spróbować czy nie jest słodki. To bardzo ważne żeby zacier był wytrawny. Gotowanie słodkiego zacieru nie sprzyja smakowi bimbru. Wraz z ubytkiem alkoholu, zmniejsza się objętość gotowanego płynu – zwiększa się zatem stężenie cukru, który może przypalać się na grzałkach powodując uwolnienie charakterystycznego zapachu.
Jeżeli zacier nie pracuje a jest słodki odlewamy cześć do innego naczynia i uzupełniamy beczkę wodą tak aby obniżyć stężenie cukru. Nie przejmujemy się na tym etapie mocą. Nie stracimy w ten sposób ani kropli alkoholu, zmniejszymy tylko jego stężenie.
Zawartość beczki możemy przelewać do kotła i rozpocząć gotowanie. W moim przypadku są to cztery gotowania. Z każdej beczki 200l odlewam kolejno 50 litrów do kotła, z którego otrzymuję 10l. Bimbru o mocy 35-40%. Po przegotowaniu całej beczki 200l mam 45l 35-40 alkoholu. Podczas podgrzewania zacieru możemy użyć całej mocy kotła ( mój ma 3500 kWh ) w momencie gdy zacier zaczyna wrzeć zmniejszam moc tak aby utrzymać delikatne wrzenie. Obserwuje temperaturę chłodnicy, jeżeli korpus chłodnicy jest ciepły odkręcam delikatnie zimną wodę. Chodzi o utrzymanie jak najniższej temperatury wewnątrz chłodnicy. Innym sposobem sprawdzenia czy skraplanie alkoholu w chłodnicy zachodzi prawidłowo jest obserwacja temperatury alkoholu przy wylocie z chłodnicy czyli tuż po skropleniu. Jeżeli na wylocie alkohol jest wyczuwalnie ciepły należy – albo zmniejszyć moc kotła albo odkręcić minimalnie wodę.
Musimy znaleźć złoty środek – ilość oparów powstałych w kotle podczas gotowania musi być skroplona na chłodnicy – w przeciwnym wypadku nie skroplony alkohol bezpowrotnie wyleci poza aparaturę. W pomieszczeniu czuć charakterystyczny zapach.
Po wyregulowaniu procesu wrzenia z procesem chłodzenia obserwujemy moc. Dobra aparatura do bimbru powinna na samym początku gotowania uzyskiwać alkohol o mocy 80-85%. Jednak wraz z upływającym czasem moc obniża się( uzupełniamy co jakiś czas probówkę tak aby na bieżąco śledzić stężenie alkoholu). Ja gotuje bimber do momentu kiedy wskaźnik pokazuje około 14-16 %. Nie należy gotować dalej. Przypominam zależy nam na wyrobie wysokiej jakości.
Pierwsze gotowanie zwiększyło moc i oczyściło alkohol. W smaku czuć charakterystyczny smak użytych owoców. Nie jest to jeszcze koniec naszej pracy. Prawdziwy bimber musi mieć MOC. I tu ważna wskazówka – dokładnie myjemy kocioł przed drugim gotowaniem.
Bimber z pierwszego gotowania umieszczam ponownie w kotle i doprowadzam do wrzenia. Postępuję zgodnie z zasadami jakie towarzyszyły podczas pierwszego gotowa z tą różnica że zmieniają się stężenia alkoholu. Na samym początku aparatura daje alkohol o mocy nawet 90-95% !!! kontrolując temperaturę chłodnicy i skroplonego alkoholu gotuję, bimber do momentu w którym skropliny osiąga 14-16%.
Na tym etapie kończymy gotowanie bimbru z owoców. Nie należy gotować po raz trzeci. Proces destylacji polega na oczyszczani i rozdzielaniu frakcji. Jeżeli przegotujemy jeszcze raz – bimber straci dużą część swoich walorów smakowych.
Prawidłowo przeprowadzony proces pozwala na wyprodukowanie wysokiej jakości bimbru o mocy 70-75%. W smaku możemy wyczuć owoce oraz charakterystyczną dla młodego bimbru goryczkę. Bimber umieszczam w dokładnie umytym szklanym balonie na okres 2-3 tygodni. W tym czasie zmieni się smak charakterystyczna goryczka zanikania na korzyść smaku owoców. Możemy rozcieńczyć bimber do 50% dolewając przegotowaną wodę. Po upływie 2-3 dni możemy przystąpić do degustacji.
Mam nadzieję że dowiedzieliście się jak zrobić bimber z owoców. Przepis na bimber lub raczej prezentowana metoda dotyczy wyrobu ze wszystkich owoców, zachęcam do eksperymentowania i dzielenia się swoimi wnioskami w komentarzach. Z mojej strony dodam – spożycie tak przygotowanego alkoholu nie powoduje kaca. Po wypiciu nawet 0.7l/osoba na drugi dzień nie boli głowa nie ma objawów jakie towarzyszyłyby wypisu monopolu. Jedyne dolegliwości to uczucie picia – trochę suszy – szklanka chłodnego, orzeźwiającego napoju przywraca uśmiech na twarzy. Można nawet wbić klina 50ml, to działa lepiej.

Cdn. lub nie.

Wasz doradca.
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    2
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

2 plików
396 KB




JEDYNA0101

JEDYNA0101 napisano 19.04.2019 19:00

zgłoś do usunięcia

wyslijp1

wyslijp1 napisano 27.06.2019 20:18

zgłoś do usunięcia
http://chomikuj.pl/wyslijp1/
jadamk

jadamk napisano 24.07.2019 11:09

zgłoś do usunięcia
obrazek Milutkiego dnia życzę - Ewa
KOLOBRZEG

KOLOBRZEG napisano 30.10.2019 18:13

zgłoś do usunięcia

PAMIĘTAM

pasja57

pasja57 napisano 25.09.2020 01:09

zgłoś do usunięcia
Trudne momenty w życiu są jak mgła,ale pamiętajmy, mgła zawsze opada i słońce rozświetla drogę życia dając nadzieję . miłości i ciepła w sercu. Najmilej pozdrawiam *Miłego wieczorku, słodkich snów. buziaczki.
vepinan112

vepinan112 napisano 12.04.2022 00:28

zgłoś do usunięcia
Super chomik

ANTYMATRIX napisano 25.06.2022 15:59

zgłoś do usunięcia

ramiwoc191

ramiwoc191 napisano 11.12.2022 15:27

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności