-
868 -
1112 -
18787 -
521
21303 plików
45,16 GB
proponuje taką dietę:
1. Bezwzględnie zrezygnować z czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina itd.)
2. Prosimy jeść dużo warzyw.
Najlepsze warzywa przy chorobach nowotworowych to przede wszystkim buraki, por i marchew oraz kapusta, brokuły, kalafior, szparagi, rzodkiewki ( proponujemy spożywać te warzywa w postaci naturalnej i w postaci soków) oraz szpinak. Warzywa takie jak brokuły, kalafior, szparagi i kapusta jeść w mniejszej ilości, aby nie powodowały zaparcia.
3. Ryby morskie, ale tylko gotowane. Drób jedynie w postaci duszonej i gotowanej.
4. Oprócz ziół można pić miętę, rumianek, wywar z siemienia lnianego.
5. Zalecany jest również miód.
6. Prosimy jeść dużo owoców.
Najlepsze owoce dla osób ze schorzeniami nowotworowymi to owoce cytrusowe :
pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, truskawki , czyli owoce zawierające dużo witaminy C. W niektórych przypadkach nie można jednak przesadzać z ich ilością. Może to niekorzystnie wpłynąć na wątrobę. Radzimy również jeść owoce mniej drażniące śluzówkę takie jak : arbuz, winogrona, czereśnie, banany.
7. Spożywać potrawy wyłącznie gotowane.
8. Dobrze jest uzupełnić dietę chorego zestawem witamin.
Szczególnie zalecana przy chorobach nowotworowych jest witamina E i mikroelement - selen.
W związku z brakiem czerwonego mięsa w diecie należy uzupełnić witaminę B12, żelazo, cynk oraz proteiny.
Bogatym źródłem B12 jest mleko z soi, żelazo radzimy przyjmować w postaci tabletek, cynk znajduje się zarodkach pszennych, nasionach słonecznika, proteiny np. w jogurcie, soi. Witaminy z grupy B są niezbędne.
9. Jeść wszystko w postaci jak najbardziej naturalnej: żadnych konserw i konserwantów, barwników sztucznych, napojów gazowanych, żadnych mrożonek, żadnych wędzonek.
Potrawy wędzone przyczyniają się do rozwoju komórek nowotworowych.
10. Nabiał a przede wszystkim serki białe, twaróg.
Można pić mleko i napoje mleczne, jogurt, maślankę, kwaśne mleko, kefir.
11. Wyeliminować palenie papierosów, alkohol. Jeść regularnie w wyznaczonych godzinach.
Uważamy, że zdrowy człowiek nie powinien przesadzać z mięsem.
Mięso czerwone powinno się jeść 1 raz w tygodniu , 2 razy w tygodniu kurczaka, ( pierś jest zdrowsza niż udko, bo w udko kurczaka często wstrzykiwane są hormony ) lub indyka - które uważa się za najzdrowsze mięso, czyli lepszy indyk niż kurczak.
1 dzień oprzeć tylko na warzywach, w tym fasola, soczewica, lub groch, a w pozostałe 3 dni jeść ryby.
Tak się składa, że mięso, które obecnie jemy jest sztucznie tuczone.
Hormony i hormony i jeszcze raz hormony. To powoduje, że mięso, które jemy nie jest zdrowe.
Jednak wołowina jest potrzebna raz w tygodniu dla zdrowego organizmu, bo uzupełnia niedobór żelaza.
Wegetarianom bardzo trudno jest uzupełnić niedobór żelaza.
Jedyny sposób to w formie witamin, preparatów z mikroelementami i stosować Mace itd.
Oczywiście ograniczyć spożywanie smażonych potraw. Dużo warzyw i owoców.
Ograniczyć wszystko co sztuczne itd.
Nie ma plików w tym folderze
-
0 -
0 -
0 -
0
0 plików
0 KB