Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Skierkowski Jerzy - Uprawa Warzyw Pod Szklem I Folia.pdf

ja.le / pomidory / Skierkowski Jerzy - Uprawa Warzyw Pod Szklem I Folia.pdf
Download: Skierkowski Jerzy - Uprawa Warzyw Pod Szklem I Folia.pdf

43,58 MB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
pomidory - pomidory_i_centymetr_PS.jpg
cd.2 ] Likopen Badania naukowe Dlaczego jednak pr ...
cd.2 ] Likopen Badania naukowe Dlaczego jednak przyswajalność likopenu przez organizm ludzki jest taka ważna? Sześcioletnie badania na 48 tysiącach ochotników płci męskiej w Harvard Medical School dowiodły, że jedzenie częściej niż 2 razy w tygodniu pomidorów i przetworów z nich wpływa na redukcję zachorowań na raka prostaty, w zależności od diety, od 21% do 34%! Likopen zmniejsza bowiem poziom antygenu prostaty PSA i namnażanie się komórek nowotworowych. Stwierdzono także znaczne zmniejszenie się liczby zachorowań na raka żołądka, jelita grubego, odbytnicy, szyjki macicy, raka sutka i skóry wśród osób jedzących w dużych ilościach pomidory. Istnieją ponadto dowody, że likopen hamuje zwyrodnienie plamki żółtej w oku, które jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u osób powyżej 65. roku życia. Redukuje też o połowę zagrożenie chorobami układu naczyniowo-sercowego, łącznie z zawałem. Badania przeprowadzone w Europie i Północnej Karolinie (USA) dowiodły, że przyjmowanie dziennie z pokarmem 20-30 mg likopenu obniża nawet o 40% poziom złego cholesterolu (LDL) – jedzenie pomidorów i przetworów z nich zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i chorobę wieńcową. Pomidory regulują też trawienie, pomagają obniżyć wysokie ciśnienie, działają kojąco i uspokajająco, zawierają bowiem śladowe ilości bromu. Interniści twierdzą, że sok pomidorowy czyści krew i zalecają go pacjentom z zakłóceniami przemiany materii. Włoscy badacze odkryli, że amatorzy pomidorów rzadziej cierpią na wrzody układu pokarmowego. W białku pomidorowym znajduje się kwas glutaminowy, który działa orzeźwiająco na mózg, łagodzi zmęczenie, przeciwdziała wrzodom żołądka i dwunastnicy, poprawia nastrój. Stwierdzono, że zawarte w tym warzywie pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi. Z kolei tomatyna hamuje rozwój bakterii. Mają też pomidory właściwości upiększające. Spowalniają procesy starzenia się skóry. Kuracja sokoterapią i maseczka pomidorowa to doskonałe sposoby na wygładzenie zmarszczek, ujędrnienie cery i nadanie jej jedwabistej gładkości. Ich kolejną zaletą jest wyjątkowa niskokaloryczność – średniej wielkości pomidor (około 80-gramowy) ma zaledwie 19 kcal! Jest więc warzywem idealnie nadającym się do diet odchudzających, zwłaszcza że nawet wypicie szklanki soku daje wrażenie sytości. Zjadanie dużych ilości pomidorów, zarówno świeżych, jak i w postaci soku czy przecieru, zalecają dietetycy przy wszelkiego rodzaju zaburzeniach przemiany materii, którym towarzyszy otyłość. Beata Kondysar W tekście wykorzystano m.in. informacje z książki pt. „Powab Jabłka” Jonathana Robertsa.
pomidory - ytryrthfghf1.jpg
Pomidor - leczy? Dzięki dużej zawartości witaminy C pom ...
Pomidor - leczy? Dzięki dużej zawartości witaminy C pomidory wzmacniają odporność i przyspieszają gojenie się ran. Duży owoc (ok. 180 g) w 60% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Pomidory zawierają też sporo dobrej dla skóry i oczu witaminy E (25 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz beta-karotenu i jego pochodnych (likopen), czyli silnych antyoksydantów, bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach są także witaminy z grupy B, w tym witamina PP, która pozytywnie wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi, a także witamina K mająca właściwości regulujące krzepliwość krwi w organizmie. Pomidory to też bogactwo mikro- i makroelementów. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Ale warzywa te dostarczają nam również wapnia, magnezu i żelaza. Znajdziemy w nich też rzadko spotykane w produktach spożywczych mangan, miedź czy kobalt. Ketchup zdrowszy od świeżego pomidora? Najcenniejszym składnikiem pomidora jest likopen, barwnik, któremu pomidory zawdzięczają czerwony kolor. Jest to najsilniejszy antyutleniacz z całej grupy pochodnych karotenu. Likopen jest węglowodorem nienasyconym o budowie podobnej do powszechnie znanego kauczuku. W naturze zawierają go pomidory, arbuzy, czerwone grapefruity oraz owoce dzikiej róży. Ze względu na cenę i powszechność występowania największe znaczenie praktyczne mają oczywiście pomidory. Co ciekawe, szczególnie dobrze przyswajalny dla człowieka jest likopen poddany termicznej obróbce, czyli zawarty w zupach, ketchupie, przecierach, sosach, sokach i koncentratach. Podczas obróbki termicznej dochodzi do zerwania niektórych wiązań chemicznych, w wyniku czego likopen przekształca się w związek o wiele łatwiej przyswajalny dla naszego organizmu. Poziom likopenu we krwi po zjedzeniu przetworów pomidorowych jest dwa-trzy razy wyższy niż po spożyciu świeżych pomidorów. cd 1]
pomidory - ytryrthfghf11.jpg
cd. 1 ] Pomidor - ochrona męskości (i nie tylko) W lit ...
cd. 1 ] Pomidor - ochrona męskości (i nie tylko) W literaturze fachowej opublikowano wyniki kilkunastu badań klinicznych, w których oceniano wpływ likipenu lub pomidorów na raka prostaty. W większości przypadków odnotowano korzystne zmiany specyficznego antygenu prostaty PSA po spożyciu likopenu. W badaniach Health Professional Follow-up Study wykazano, że wzrost spożycia likopenu (w postaci pomidorów, pasty i soku) powodował obniżenie ryzyka raka prostaty o 53%. Odnotowano, że skuteczność ochronna likopenu jest większa wobec bardziej zaawansowanych stadiów nowotworu. Jednocześnie przeprowadzona przez Etminan'a i wsp. meta analiza ponad 20 badań potwierdziła wysoką korelację pomiędzy stężeniem likopenu w surowicy a obniżeniem ryzyka raka prostaty. Naukowcy z Toronto stwierdzili, że likopen zapobiega utlenianiu tzw. złego cholesterolu - LDL - zapobiegając tym samym rozwojowi miażdżycy. Dowiedziono również, że pomidory hamują proces zwyrodnienia plamki żółtej, które jest jedną z przyczyn utraty wzroku po 65 roku życia. Likopen jest silnym przeciwutleniaczem i potencjalnie środkiem neuroprotekcyjnym (chroniącym w formie poddanej termicznej obróbce neurony w mózgu), więc jego pozytywny wpływ na organizm ludzki wymaga dalszych badań, które to potwierdzą wyniki testów na zwierzętach. Pomidory mogą szkodzić Dieta bogata w pomidory nie jest jednak wskazana dla osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów i dnę moczanową. Muszą też na nie uważać cierpiący z powodu zgagi. Jeśli mamy wrażliwy przewód pokarmowy, obierajmy pomidory ze skórki - najłatwiej schodzi po wcześniejszym sparzeniu. Podobnie należy postąpić, gdy podajemy je osobom mającym problemy z gryzieniem. Warto też wiedzieć, że pomidory mogą uczulać. Powinny unikać ich matki karmiące, a do diety dzieci muszą być wprowadzane stopniowo - zmniejszy to ryzyko pojawienia się alergii. Niebezpieczne zielone pomidory? Bardzo ostrożnie powinniśmy podchodzić do zielonych pomidorów. Nie zawierają one tylu substancji odżywczych, co dojrzałe, mają natomiast znacznie więcej tomatyny, która jest szkodliwym alkaloidem. Uaktywnia się on zwłaszcza po skropieniu warzyw octem. Dlatego właśnie jedzenie znacznych ilości sałatki z zielonych pomidorów z sosem winegret może powodować migreny. Takich sensacji nie będą natomiast wywoływać przetwory z tych samych zielonych pomidorów. Tomatyna pod wpływem wysokiej temperatury traci wszystkie swoje szkodliwe właściwości.
pomidory - ytryrthfghf.jpg
POMIDOR - JABŁKO MIŁOŚCI: Kiedyś nazywano pomidory ja ...
POMIDOR - JABŁKO MIŁOŚCI: Kiedyś nazywano pomidory jabłkami miłości wierząc, że są silnym afrodyzjakiem. Z pewnością dodają energii, są bowiem źródłem beta - karotenu, witamin z grupy B oraz C i E, związków potasu, wapnia, sodu, żelaza, miedzi, fosforu, chloru, magnezu i manganu. Wystarczy wypić codziennie szklankę soku pomidorowego albo zjeść dwa duże pomidory, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę likopenu, który niszczy wolne rodniki. Okazuje się, że osoby, które mają wysoki poziom likopenu we krwi dwa razy rzadziej zapadają na zawał, nowotwory żołądka i jelit. Ta substancja hamuje także starcze zmiany zwyrodnieniowe w narządzie wzroku i obniża poziom cholesterolu. Pomidory są nieocenione w diecie odchudzającej, dla osób chorych na cukrzycę, cierpiących na schorzenia nerek i serca. Uspokajają, gdyż zawierają też sole bromu.
pomidory - pomidory_i_centymetr_PS.jpg
1] Likopen Najcenniejszym jednakże składni ...
1] Likopen Najcenniejszym jednakże składnikiem pomidorów jest likopen, najsilniejszy przeciwutleniacz zawarty w pokarmie, który w dodatku nie ginie pod wpływem wysokiej temperatury, zamrażania i innych sposobów przetwarzania. Przeciwnie nawet – poddany obróbce cieplnej staje się lepiej przyswajalny przez organizm! W świeżych pomidorach komórki roślinne zawierające likopen nie są uszkodzone, co oznacza, że organizm ludzki może wchłonąć go niewiele. Podobnie bowiem jak inne naturalnie występujące karotenoidy, musi on zostać uwolniony z produktu, w którym się znajduje, abyśmy mogli go przyswoić. O wiele lepiej jest więc absorbowany z przetworów pomidorowych: soku, keczupu, pasty, sosów, przecieru. W procesie obróbki spożywczej wzrasta jego biodostępność, powodująca wyższe stężenie w osoczu krwi. Dowodzi tego między innymi eksperyment przeprowadzony na uniwersytecie Heinricha Heine w Düsseldorfie. Wzięło w nim udział 5 osób w różnym wieku – 2 panie i 3 panów. Przez 3 dni nie jedli owoców i warzyw, 4. dnia zaś otrzymali śniadanie składające się z 400 g świeżych pomidorów, 15 g oleju kukurydzianego i 100 g chleba. Do tego czarna kawa i woda. Po 2 tygodniach doświadczenie powtórzono, z tym że świeże pomidory zastąpione zostały przez 40 g przecieru pomidorowego. Sześć godzin po posiłku uczestnikom eksperymentu pobierano krew do analizy. Okazało się, że po zjedzeniu przecieru stężenie likopenu we krwi było 1,9 do 2,5 raza wyższe niż po zjedzeniu świeżych pomidorów! Jeszcze większa, bo aż czterokrotna, była różnica w jego ogólnym przyswajaniu. Naukowcy wykazali też, że nie tylko rozbijanie komórek z likopenem zwiększa jego przyswajalność. Stwierdzili, że picie lekko podgrzanego soku pomidorowego z małą ilością oleju kukurydzianego potraja stężenie tego karotenoidu we krwi. Efekt ten nie występował po wypiciu surowego soku. Gram soku z tłuszczem zawiera przynajmniej 3 razy więcej likopenu niż plasterek pomidora i o 50% więcej niż gram przecieru. cd.2 ]
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności