-
1558 -
173 -
4613 -
698
9087 plików
42,33 GB
Składniki na niewielką miseczkę
4 średnie marchewki
1 spora cebula
łyżeczka oleju
2 łyżeczki drożdży w płatkach
łyżeczka czarnuszki
czubata łyżeczka wędzonej papryki
sól, pieprz, sok z cytryny- zwłaszcza tych dwóch ostatnich w hojnej ilości, aby przełamać słodki smak marchewki
ok. 1/4 szklanki lub więcej bulionu warzywnego dla odpowiedniej konsystencji
Marchewki obieramy, myjemy, kroimy na dość grube kawałki. Cebulę obieramy i tniemy na cząstki (ok. 6 kawałków). Wrzucamy warzywa do miski, mieszamy z łyżeczką oleju poprzez podrzucanie- dzięki temu warzywa będą dokładnie utytłane w tłuszczu.
Pieczemy w 180 stopniach (nie na opiekaniu z góry) przez ok. godzinę, lub do momentu, gdy warzywa będą lekko zrumienione i miękkie.
Lekko przestudzone warzywa miksujemy z resztą składników. Bulion najlepiej podlewać stopniowo, aż uzyskamy konsystencję, która nas zadowala.
Przechowujemy pod przykryciem w lodówce.
Smacznego!
Nie ma plików w tym folderze
-
0 -
0 -
0 -
0
0 plików
0 KB