Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
dakiro
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Robuś

widziany: 19.09.2020 18:28

dodatkowe uprawnienia
  • pliki muzyczne
    1527
  • pliki wideo
    9717
  • obrazy
    492
  • dokumenty
    130

13313 plików
2951,03 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
dakiro
Audiobook
Bajki dla dzieci filmy
 
123 Bajki dla dzieci
456 - Bajki dla dzieci
789 - Bajki dla dzieci
Bajki dla dzieci seriale
 
Dj Mixes 2009
Dla mocnych
Dokumenty
Filmiki
 
Fraglesy
Galeria
Kabarety
 
Kulinaria
 
15 minut Jamiego
30 minut Jamiego
ABC gotowania
ABC GOTOWANIA - sezon 2 - lektor PL
Adam na lato
Adam po pracy
Adam po pracy 2
Adam po pracy 3
Adam w sieci - patenty i triki
Anielska kuchnia
Anielskie smaki
Apetyczny tydzień z Rachael
Atelier smaku
Babeczki wigilijne
Biesiada Wielkanocna
Bitchin Kitchen Lektor PL
BITCHIN`KITCHE N - Sezon 1
BITCHIN`KITCHE N - Sezon 2
carving
Chińszczyzna w pięć minut
Dwóch łakomych włochów
Dziki obiad Łukasza Łuczaja
Dziki Zakątek, czyli grillowanie czas zacząć
Edmund nie lubi gotować
Euro według Gesslera
Ewa gotuje
Ewa gotuje - popr
Ewa gotuje(1)
FACECI OD MIĘSA - sezon 1 lektor PL
Fenomeny nowoczesnego świata
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok
Gary Rhodes za stołem
Gotowanie po śląsku
Gotuj na luzie
Gotuj z Rączką
Greckie przysmaki z Zorby
Hiszpańska kuchnia na jesienne wieczory
Imprezu JEMY
Jacques Pepin Podstawy dobrej kuchni
Jak Przygotować Sushi
Jakubiak w domu 2
James Martin i jego ogród
Jamie odkrywa Wielką Brytanię
Jem i chudnę
Jem i chudnę(1)
Jesienne Atelier Smaku
Julie gotuje
Ken Hom i kuchnia chińska
Klimatyczny PRL, czyli Oberża pod Czerwonym Wieprzem
Koszer macher
Koszer macher(1)
Kotlety TV
Kuchenna chemia
KUCHNIA
Kuchnia chińska według Goka
Kuchnia francuska po prostu - POLECAM
Kuchnia po śląsku
Kuchnia po śląsku(1)
Kuchnia śródziemnomors ka i smaki Turcji
Kuchnia z Okrasą
KULINARIA NA VIDEO KLIPIE
kulinarne inspiracje
Kuroniowie rozgryzają
Kwestia Samku
Kwestia smaku
Ł`apetyt
Ł'apetyt 2
Łatwa kuchnia indyjska 2
LIDL - Cukiernia Lidla
Makłowicz w podróży
Małe Dania
Mammaryla
Maryla al dente
MasterCheef.1 PL
Meksykańskie przysmaki w El Popo
Michel ze smakiem
Mistrz kuchni Gordon Ramsay Lektor PL
Mistrz kuchni Juniorzy Australia Sezon 2 Lektor PL
Moje ciasto
Na tropie smaków Polski
Najgorszy Kucharz Świata (Worst Cooks in America) Lektor PL
NIEnaŻARTY
Nigella ekspresowo
Nigella gryzie
Okrasa
 
Okrasa
Okrasa gotuje
Okrasa gotuje 2
Okrasa łamie przepisy
Okrasa łamie przepisy(1)
Orientalne Smaki Miasta
Orientalny smak Indii
Ostoja - kuchnia myśliwska
Pascal
 
Pascal
Przepisy różne
Rewolucja na talerzu
Pascal gotuje
Pikantne smaki Indii
Po - smak Turcji
Podróże kulinarne Roberta Makłowicza
Przez żołądek do serca
Pyszna Wielkanoc
Pyszne 25
Rhodes na Karaibach
Rick Stein - Kuchnia śródziemnomors ka
Rick Stein i ambasador Japonii
Rick Stein i kuchnia śródziemnomors ka
Rick Stein kulinarni bohaterowie
Rick Stein na Dalekim Wschodzie
Rick Stein w Hiszpanii
Robert Makłowicz
Rybna kolacja Jamiego
Sąsiad na widelcu
Ser w plasterkach
Słoneczne atelier smaku
Smaczne przepisy
Smak Argentyny
Smaki bez granic
Smaki czasu z Karolem Okrasą
Smaki dla dzieci i mam
Smaki polskie
Smaki polskie(1)
Smakuj świat z Pascalem
Smakuj świat z Pascalem 2
Smakuj świat z Pascalem 3
Spiżarnia Maryli
Sushi
Szalona kuchnia Hestona
Szczypta smaku
SZCZYPTA SMAKU 2
Tajskie smaki w Herezji
Teo-ria smaku Teo Vafidisa
TOP CHEF
Tradycyjna polska kuchnia w gościńcu Oycowizna
Ulubione potrawy Rachel
W kuchni z Rachel Allen
Warsztaty smaku kuchni+ wyjadacze
Wideo blog Roberta Sowy
Wielkie grilowanie w Country Saloon
Wiem Co Jem
Wiem, co jem i wiem, co kupuję
Włoskie przepisy z River cafe
Włoskie przysmaki z restauracji Boscaiola
Włoskie smaki w Ti Amo
Wściekłe gary
Załóż fartucha u Janka Paszkowskiego
Zdrowe odżywianie - FAKTY
Zdrowie na widelcu
Żołądek czy rozsądek
Muzyka
 
Muzyka Polska
 
Playlisty
Prywatne
Przyroda i zwierzaki
Sport
 
walki
Technika
 
Adam Słodowy - Zrób to sam
Teledyski
Wędkarstwo Moje Hobby
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 320,8 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek

Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy:


Składniki:

Muffiny:
200 g mąki pszennej, przesianej
1,5-2 łyżeczek proszku do pieczenia
4 łyżki cukru 100 ml mleka
1 limonka, sparzona i wyszorowana
3 jaja
1/2 łyżeczki startego imbiru
200 g masła
300 g upieczonych buraków w skórce, obranych, drobno startych
150 g koziego sera 50 g suszonych pomidorów, pokrojonych w drobną kosteczkę

Koktajl:
500 g krewetek gotowanych, pozbawionych główek i pancerza, z pozostawionymi ogonkami
2 dojrzałe awokado, umyte
1 ostra papryczka, umyta, pozbawiona gniazd nasiennych, drobno posiekana
2 limonki, sparzone i wyszorowane
100 g serka śmietankowego Fromello
garść świeżej kolendry, umytej
sól, czarny pieprz, oliwa z oliwek
1 pomarańcza, sparzona i wyszorowana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
2 łyżki majonezu

Tarta - Ciasto:
250 g mąki pszennej (oraz niewielka ilość do podsypania ciasta)
150 g zmrożonego masła, pokrojonego na mniejsze kostki 50 g kaszy gryczanej, sypkiej, zmielonej
szczypta soli
2 małe lub 1 duże żółtko
1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%

Farsz:
300 ml słodkiej śmietanki
4 żółtka
100 g sera cheddar, grubo startego
140 g suszonych pomidorów, posiekanych
100 g koziego sera
100 g zielonych oliwek
1 cytryna, sparzona i wyszorowana
sól i pieprz

z chomika FigoFago65

  • 174,1 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek

Rybny kapuśniak:


Składniki:
2 filety z karpia, pozbawione skóry i ości
200 g kiszonej kapusty wraz z sokiem
3 suszone borowiki, wcześniej podgotowane
2 marchewki, umyte i obrane
1 por, umyty i pokrojony na mniejsze części
1-2 pietruszki korzeniowe, obrane
5 liści laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
120 g pomidorów pelati
2 łyżeczki octu spirytusowego
2 ząbki czosnku, posiekane
2-3 duże szczypty świeżego, posiekanego kopru
1 cytryna, umyta i sparzona
sól
pieprz
niewielka ilość oleju rzepakowego
50 g masła

z chomika FigoFago65

  • 279,4 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami:


Składniki:
1 kaczka
2 cebule, pokrojone w grubą kostkę
500 g świeżej kapusty, umytej i pokrojonej na mniejsze części
500 g kiszonej kapusty, odciśniętej
70 g suszonych śliwek
70 g suszonych moreli
5 g ziaren ziela angielskiego
5 ząbków czosnku, posiekanych
1,5-2 małe łyżeczki cynamonu
250 ml jasnego piwa
2 selery naciowe, pokrojone w grubsze kawałki (liście pozostawiamy do dekoracji)
4 łyżki miodu
5-6 liści laurowych
2 małe łyżeczki majeranku suszonego
1 cytryna, sparzona i wyszorowana
niewielka ilość oliwy z oliwek
biały mielony pieprz, sól

Przygotuj:
-Długie wykałaczki i garnek z przykrywką, który można wstawić do piekarnika
-Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni C(termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 232,0 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym:


Składniki:

Polędwiczki:
2 polędwiczki wieprzowe, umyte, osuszone i oczyszczone
70 g pistacji, posiekanych
sól, biały mielony pieprz
niewielka ilość oliwy z oliwek

Sos miodowo-musztardowy:
1 cebula, posiekana
skórka z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
40 g orzechów pistacjowych
niewielka ilość oliwy z oliwek
70 g suszonych pomidorów, pokrojonych na mniejsze części
400 ml śmietanki 30%
1 mała łyżeczka miodu kremowego
2 małe łyżeczki musztardy Dijon

Miodowa kiszona kapusta:
300 g kiszonej kapusty, odciśniętej i lekko przesiekanej
niewielka ilość oliwy z oliwek
1 seler korzeniowy, obrany i pokrojony w drobną kostkę
2-3 małe łyżeczki miodu kremowego
skórka i sok z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
1 pęczek natki pietruszki, umyty i drobno posiekany
sól, pieprz

Przygotuj:
-naczynie żaroodporne
-papier do pieczenia
-rozgrzej piekarnik do 180-185 °C (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 280,0 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym:


Składniki:

Marchewka:
6 marchwi, umytych i wyszorowanych
5-6 ząbków czosnku w łupinach
sól, mielony biały pieprz
niewielka ilość oleju rzepakowego

Zrazy:
1 kg szynki wieprzowej, umytej i osuszonej
ok. 5 łyżek mąki
mielony biały pieprz
niewielka ilość soku z kiszonej kapusty
4 łyżki octu winnego
3 ząbki czosnku (z łupiną)
4 liście laurowe
5 goździków
niewielka ilość oleju rzepakowego
5 łyżek sosu sojowego

Sos:
3-4 łyżki miodu
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
niewielka ilość skórki z cytryny, umytej i sparzonej
1 łyżeczka musztardy Dijon
2-3 łyżki octu winnego
1 liść laurowy
200 g pomidorów pelati, pokrojonych na mniejsze kawałki
1 łyżka sosu sojowego

Farsz:
200 g kiszonej kapusty, odciśniętej i drobno posiekanej
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
120 g suszonych pomidorów, posiekanych
1 pęczek natki pietruszki, umytej i posiekanej
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
mielony biały pieprz, odrobina soli

Kapusta:
2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
200 g kiszonej kapusty, odciśniętej i drobno posiekanej
sól, mielony biały pieprz
4-5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
niewielka ilość skórki z cytryny, sparzonej i wyszorowanej
2 łyżki miodu
sok z 1/2 cytryny

Przygotuj:
-naczynie żaroodporne
-papier pergaminowy
-folię spożywczą
-nitkę
-ręcznik papierowy
-tłuczek do mięsa
-rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 277,6 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora:


Składniki:

Purée z kalafiorem:
1 kalafior, umyty
2 ziemniaki średniej wielkości (ok. 150 g), obrane
sól
mielony biały pieprz
3-4 łyżki śmietanki słodkiej UHT 30%
1/2 łyżeczki imbiru posiekanego, świeżego
3-4 łyżeczki miodu
niewielka ilość soku z cytryny, sparzonej i wyszorowanej
60 g masła

Ryba:
4 filety z łososia, oczyszczone i pozbawione skóry
2 g ziaren kolendry
skórka starta z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego rozmarynu, umytego

Pesto z papryki i pomidorów:
40 g suszonych pomidorów z oliwą
2 papryki czerwone, wcześniej upieczone i zawinięte w folię spożywczą
1 ząbek czosnku
niewielka ilość soku z cytryny
sól
biały pieprz
2 gałązki bazylii, umytej

Kasza:
150 g suchej kaszy jęczmiennej, 300 g po ugotowaniu
1 liść laurowy
kilka suszonych pomidorów wraz z oliwą
1 ząbek czosnku
niewielka ilość soku z cytryny, sparzonej i wyszorowanej
kilka listków bazylii, umytej
sól
biały pieprz
2-3 łyżeczki miodu

Przygotuj:
-patelnię grillową
-moździerz
-folię spożywczą
-blender

z chomika FigoFago65

  • 197,6 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Schab pieczony z ziołami, z pieczoną kapustą i sosem pieczarkowym:


Marynata:
ok. 1 kg schabu w kawałku, umytego i osuszonego
duża szczypta ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
niewielka ilość oleju rzepakowego
biały mielony pieprz

Sos:
niewielka ilość oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
2 cebule, pokrojone w drobną kosteczkę
250 g pieczarek, umytych, pokrojonych na mniejsze części
1 gałązka umytego świeżego rozmarynu lub rozmaryn suszony
100 ml białego wina wytrawnego
mniej więcej 50 g masła
1/2 opakowania sera pleśniowego
300-400 ml śmietanki 30%
2 łyżki sosu sojowego
biały mielony pieprz

Kapusta:
1 kg świeżej białej kapusty, umytej
czosnek
szczypta ziół prowansalskich
sól
biały pieprz
50 ml oliwy z oliwek

Przygotuj:
-Naczynie żaroodporne
-Blachę
-Papier do pieczenia
-Rozgrzej piekarnik do temperatury 75°C (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 249,3 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Pierś z gęsi z sosem piernikowym:

Marynata:
2 g ziaren kolendry
4-5 goździków
duża szczypta przyprawy do piernika

Piersi gęsi:
4 piersi gęsi, umyte i osuszone
1/2 słoika kompotu z wiśni
250 ml czerwonego wina wytrawnego
1-2 gałązki świeżego rozmarynu (lub suszonego)
szczypta przyprawy do piernika
1/2 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
80 g zimnego masła

Gruszki:
2 gruszki, umyte
2-3 gałązki świeżego rozmarynu

Glazura do buraków:
3-4 łyżki miodu
1 opakowanie ugotowanych buraków
4-5 goździków
skórka z 1 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
30-40 ml octu balsamicznego
3-4 łyżki wiśni z kompotu wraz z sokiem
3-4 gałązki świeżego rozmaryn

Przygotuj:
-2 naczynia żaroodporne (jedno z przykryciem)
-Papier do pieczenia
-Moździerz
-Blender
-Zamarynuj gęś 24 godziny przed rozpoczęciem gotowania i odstaw do lodówki
-Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 273,3 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Królik w sosie paprykowym z miętowymi zie mniakami:

Ziemniaki:
500 g młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
10 ml sosu sojowego
1 słoik karczochów
1 cytryna, sparzona i wyszorowana
5 gałązek świeżej mięty, umytej i posiekanej
niewielka ilość oleju rzepakowego
sól
mielony biały pieprz

Królik:
1 tuszka królicza, umyta i osuszona
2 opakowania boczku wędzonego w plastrach
5 ząbków czosnku
niewielka ilość oleju rzepakowego
8 gałązek świeżego tymianku lub tymianek suszony
2 średnie cebule, umyte i pokrojone na ćwiartki
150 ml białego wina wytrawnego
mielony biały pieprz
sól
40 g masła, pokrojonego na mniejsze części
niewielka ilość skórki z cytryny, sparzonej i wyszorowanejv
2 świeże czerwone papryki, umyte

Sos:
3-4 łyżki słodkiej śmietanki UHT 30%
2 łyżeczki musztardy Dijon
mielony biały pieprz
20 g masła

Przygotuj:
-Blender i naczynie żaroodporne, folię aluminiową
-Rozgrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem)

z chomika FigoFago65

  • 219,8 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara:

300 g makaronu lumaconi
100 g sera grana padano
niewielka ilość oliwy z suszonych pomidorów

Sos alla carbonara z pieczonym czosnkiem:
200 g boczku wędzonego w kawałku, pokrojonego w mniejsze kawałki
2 główki czosnku
50 g kwaśnej śmietany 18%
100 g suszonych pomidorów wraz z oliwą ze słoika
sól
mielony biały pieprz
1/2 litra słodkiej śmietanki UHT 30%
4 żółtka

Sałatka ze szpinaku:
200 g młodego szpinaku, umytego
3 łyżki pistacji
4 łyżki octu balsamicznego
150 g pomidorków koktajlowych, umytych

Przygotuj:
-naczynie żaroodporne
-folię aluminiową
-ręcznik papierowy i papier pergaminowy
-rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 278,9 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii:

Mięso mielone:
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
niewielka ilość oleju rzepakowego
sól
biały mielony pieprz
3 g kminku, roztartego w moździerzu
2 g słodkiej papryki w proszku
2 g ostrej papryki w proszku
2 duże szczypty majeranku

Sos beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 posiekane ząbki czosnku
duża szczypta majeranku
sól
biały mielony pieprz
500 ml mleka

Zapiekanka:
2 cebule, posiekane w kosteczkę
2 ząbki czosnku, posiekane
2 marchewki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
2 pietruszki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
2 puszki pomidorów pelati, pokrojonych w kostkę wraz z sosem
1 łyżka mąki
szczypta majeranku
300 g suchej kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
3-4 żółtka jajek
1 pęczek pietruszki, umyty i posiekany
2 cukinie, umyte i pokrojone w plastry (grubość 1-1,5 cm)
niewielka ilość oleju rzepakowego
sól
biały mielony pieprz
2 szczypty majeranku
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka mąki
125 g twarogu wędzonego
150 g sera wędzonego w plastrach, pokrojonego w cienkie paseczki

Przygotuj:
-Naczynie żaroodporne
-Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg)
-Ugotuj kaszę gryczaną na sypko

z chomika FigoFago65

  • 264,0 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym:

2 polędwiczki wieprzowe
kilka kostek gorzkiej czekolady
5 łyżek mocnego naparu z kawy
150 ml wina czerwonego wytrawnego
2 g cynamonu
3-4 gałązki rozmarynu
1/2 kostki masła
5 ml sosu piri piri
600 g cebuli, umytej i nieobranej
2 łyżki powideł śliwkowych
1 opakowanie pieprzu w kulkach rozbitego na dość grube kawałki
niewielka ilość oleju rzepakowego

Przygotuj:
-patelnię grillową
-naczynie żaroodporne
-blachę i papier do pieczenia
-Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 170,4 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Quiche ze szpinakiem, serem i salami:

600 g ciasta francuskiego
3 umyte jaja
2 żółtka
0,6 l śmietanki słodkiej UHT 30%
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sól Deluxe
mielony biały pieprz
świeży lub mrożony szpinak (1 kg mrożonego lub 1/2 kg świeżego, po sparzeniu)
1 ser tomme du pays basque, starty na tarce o drobnych oczkach
1/2 salami z orzechami
szczypta ziół prowansalskich

Przygotuj:
-średniej wielkości okrągłą formę do ciasta
-papier do pieczenia
-ryż, kaszę lub groch do obciążenia ciasta
-rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 236,8 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym:

1 kg ud kurczaka
1/2 kg kiszonej kapusty
1/2 kg słodkiej kapusty
1/2 kg boczku w całości
1 kiełbasa myśliwska
5 g majeranku suszonego
5 ząbków czosnku
sól
biały mielony pieprz
1 kg ziemniaków
1 kostka masła
100 g kaparów
120 g cebuli
5 g kminku
niewielka ilość oleju rzepakowego
kilka listków natki pietruszki do dekoracji

z chomika FigoFago65

  • 250,4 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Rolady z łopatki z ziołami :

1 kg łopatki
5 g świeżego tymianku
2-3 szczypty suszonego majeranku
3 główki czosnku
12-13 łyżek musztardy Dijon
sól
mielony biały pieprz
100 g czarnych oliwek
niewielka ilość oliwy z oliwek
niewielka ilość oleju rzepakowego
9 łyżek miodu
2 cytryny

Przygotuj:
-folię spożywczą,
-tłuczek do mięsa,
-sznurek do mięsa
-naczynie żaroodporne z przykrywką
-rozgrzej piekarnik do 170-180°C (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 257,0 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze:

2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszone
1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
niewielka ilość oliwy chipotle
oliwa z oliwek
2 awokado hass
3 cukinie
1 bakłażan
pęczek świeżej kolendry
pomidor kiściowy
2 limonki, sparzone i wyszorowane
1 łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno
sól
mielony biały pieprz
6 ząbków czosnku

Przygotuj:
-patelnię grillową
-naczynie żaroodporne
-blachę i papier do pieczenia
-rozgrzej piekarnik do 180-190°C (termoobieg)


z chomika FigoFago65

  • 282,6 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Kanapki według Karola Okrasy:

Pasta twarogowa (baza)
2 opakowania sera koziego twarogowego
sól
biały mielony pieprz
1 posiekany ząbek czosnku

Pesto:
duża garść rukoli, umytej
niewielka garść ziaren słonecznika
2 ząbki czosnku
niewielka ilość natki pietruszki, umytej i posiekanej
mniej więcej 20 ml oleju rzepakowego

Kanapka słoneczna:
1 ciabatta
100 g suszonych pomidorów, pokrojonych w drobną kosteczkę
niewielka garść ziaren słonecznika
niewielka ilość natki pietruszki, umytej i posiekanej
kilka plasterków Kindziuka z pieprzem PIKOK
kilka listków rukoli, umytej
1 pomidor, dobrze umyty, pokrojony w większe kawałki

Kanapka selerowa:
1 bułka fitness
1 seler korzeniowy, obrany i pokrojony w cienkie paseczki
1 cytryna, sparzona i wyszorowana
niewielka garść ziaren słonecznika
niewielka ilość natki pietruszki, umytej i posiekanej
biały mielony pieprz
kilka plasterków Polędwicy łososiowej PIKOK
kilka liści sałaty lollo-rosso (czerwona część), umytych

Kanapka grillowa:
1 bagietka
1 świeża czerwona papryka, umyta
niewielka ilość oliwy z oliwek do polania papryki
niewielka ilość natki pietruszki, umytej i posiekanej
garść rukoli, umytej
1 cukinia, umyta i pokrojona w plastry pod niewielkim skosem
sól
biały mielony pieprz
niewielka ilość oliwy z suszonych pomidorów
niewielka ilość oleju rzepakowego
1 zielony ogórek, umyty
2-3 plastry Szynki babuni PIKOK
kilka liści sałaty lollo-rosso, umytych

z chomika FigoFago65

  • 118,7 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Pieczony kurczak z pistacjami:

uda drobiowe: 6 szt.
pistacje, bez łupinek, rozgniecione i posiekane: 30 g
pomarańcze: 2 szt.
masło 82%: 150 g
kolendra w ziarnach: 15 g
cukier: 10 g
suszone pomidory, pokrojone w cienkie paski, razem z oliwą: 80 g
limonka: 1 szt.
jogurt naturalny: 100 g
chudy ser twarogowy: 100 g
ziemniaki, umyte, nieobrane i pokrojone w grube plastry (ok. 1,5 cm): 6 szt.
sól: do smaku
biały pieprz: do smaku
cebula, pokrojona w drobną kosteczkę: 0,5 szt.
woda do podlania sosu: odrobina

Przygotuj:
-Ręcznik papierowy, folię aluminiową, blachę i papier do pieczenia.
-Rozgrzej piekarnik do 180-185°C (termoobieg).

z chomika FigoFago65

  • 253,4 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami:

1 kg świeżych ogórków (1/3 bez gniazd nasiennych, obranych, pokrojonych w drobną kosteczkę, 2/3 obranych i pokrojonych w grubszą kostkę wraz z gniazdami nasiennymi)
200 g migdałów, sparzonych i obranych
1 l kefiru
100 ml śmietanki 30%
5-6 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego
2 ząbki czosnku
1 limonka, sparzona i wyszorowana
60 g koperku, umytego i drobno posiekanego
4-5 jaj, umytych
50 ml octu spirytusowego
2 pęczki rzodkiewek, umytych i startych na grubych oczkach
150 g suszonych pomidorów, pokrojonych w bardzo drobną kosteczkę
sól
biały mielony pieprz

Przygotuj ręcznik papierowy, blender, blachę i papier do pieczenia.
-Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
-Czas schłodzenia chłodnika: 3-4 godziny


z chomika FigoFago65

  • 242,2 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą:

300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
100 g umytej rukoli
100 g obranych pistacji
2 ząbki czosnku
50 g suszonych pomidorów, pokrojonych w kosteczkę, wraz z oliwą
150 g świeżych kurek, zblanszowanych
150 g mozzarelli
150 ml oliwy z oliwek
70 g sera grana padano
5 filetów anchovies, wraz z oliwą
sól
biały pieprz

Przygotowanie:
1. Makaron wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą wraz z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Makaron gotujemy al dente (4-5 minut). Odcedzamy, skrapiamy oliwą z oliwek.
2. 100 g rukoli, 1 duży rozgnieciony ząbek czosnku i 5 filetów anchovies siekamy, przekładamy do miski miksera, dodajemy ser grana padano pokrojony na mniejsze części oraz obrane pistacje. Dodajemy solidną porcję oliwy z oliwek, małą łyżeczkę oliwy z filetów anchovies i niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Odstawiamy.
3. 1 ząbek czosnku kroimy w cienkie plastry. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, smażymy kurki, dodajemy pokrojony w plastry czosnek i suszone pomidory pokrojone w kosteczkę. Doprawiamy niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu.
4. Podgrzane kurki i pomidory chwilę podsmażamy, następnie zdejmujemy z ognia. Niewielką ilość oliwy z oliwek wylewamy na czystą patelnię, podgrzewamy. Na patelnię wykładamy porcję makaronu, chwilę podgrzewamy, dodajemy porcję pesto, mieszamy.

Jak podawać:
-Spaghetti wykładamy na talerz, na spaghetti wykładamy kurki z suszonymi pomidorami. Mozzarellę rwiemy na kawałki, danie skrapiamy oliwą z oliwek.


z chomika FigoFago65

  • 234,3 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Prosta paella z kurczakiem:

500 g ryżu do paelli
1 kg ud kurczaka, umytych i osuszonych
1 kiełbasa chorizo, pokrojona w plastry o szerokości 1 cm
20 g ostrej papryczki pokrojonej w talarki z gniazdami nasiennymi
30 g umytej świeżej kolendry
4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę
niewielka ilość sosu piri-piri
2 limonki, sparzone i umyte
niewielka ilość oliwy z oliwek extra virgin
niewielka ilość oleju rzepakowego
10-15 oliwek z sardelami
5 g kurkumy
sól
biały pieprz

Przygotuj:
-Rozgrzej piekarnik do 150°C (termoobieg).
-Przygotuj głęboki garnek z pokrywką, którego można używać w piekarniku.

z chomika FigoFago65

  • 259,8 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Szybkie burrito według Karola Okrasy:

1 kg mięsa mielonego z łopatki
7 ząbków czosnku
800 g pomidorów pelati, pokrojonych na mniejsze części
6 łyżeczek ajwaru pikantnego
400 g fasoli czerwonej z puszki, odsączonej
200 g cebuli białej lub dymki, drobno pokrojonej
2 pęczki kolendry świeżej, umyte
8 płatów tortilli pszennej
5-6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
2 dojrzałe pomidory kiściowe, umyte
ok. 130-150 ml oliwy z oliwek
2 g pieprzu cayenne
sól
biały mielony pieprz
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
2 limonki, sparzone i wyszorowane
3 łyżeczki cukru


z chomika FigoFago65

  • 260,1 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym:

1 kg filetów z piersi indyka, umytych i osuszonych
200 g niebieskiego sera pleśniowego
4 ząbki czosnku
60-70 ml oliwy z oliwek
1 pęczek świeżego tymianku, umytych
500 g dojrzałych gruszek, umytych
ok. 100 ml sosu sojowego
1 słoik suszonych pomidorów
2 limonki, sparzone i wyszorowane
2 świeże, ostre papryczki, umyte
2 opakowania miksu sałat
pieprz
sól



z chomika FigoFago65

  • 261,0 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Kurczak w prostym sosie barbecue:

1 kg ud kurczaka, umytych i osuszonych
niewielka ilość pieprzu cayenne
niewielka ilość mielonej gałki muszkatołowej (1/3 łyżeczki)
1 łyżeczka musztardy Dijon
4 goździki
3 ząbki czosnku
1 mała łyżeczka słodkiej papryki w proszku
3-4 łyżki brązowego cukru
ok. 50 ml sosu sojowego
100 ml łagodnego ketchupu
sól
mielony biały pieprz
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 kg wczesnych ziemniaków, umytych i pokrojonych na pół
ok. 50 ml oleju rzepakowego
50 g Przysmaków Kresowych Pikok (25 g chorizo i 25 g kindziuka)
1 świeża ostra papryczka

Przygotuj:
-Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
-Przygotuj garnek do gotowania na parze, moździerz, patelnię grillową i naczynie żaroodporne.


z chomika FigoFago65

  • 225,4 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Proste gołąbki greckie:

1 młoda kapusta
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
5 ząbków czosnku
80 g cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę
1 opakowanie sera feta
1 pęczek mięty, umyty
2 puszki pomidorów pelati
1 cytryna, sparzona i wyszorowana
100 g zielonych oliwek
200 g ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej
20 g świeżej ostrej papryczki, pokrojonej w kosteczkę
sól
mielony biały pieprz
odrobina cukru
100 ml oliwy z oliwek
ok. 4-5 dużych szczypt oregano w proszku

Przygotuj:
-Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg).
-Przygotuj naczynie żaroodporne i papier do pieczenia.

z chomika FigoFago65

  • 254,8 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Rolady schabowe z serem bałkańskim:

1 kg schabu w plastrach
1,5 opakowania sera bałkańskiego
600 g ogórków gruntowych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kosteczkę
4 ząbki czosnku
3 cebule dymki
pęczek świeżej mięty
500 ml ciemnego piwa typu porter
40 g mąki
40-50 g masła
1 kg marchwi bez naci, obranej, przekrojonej wzdłuż na połówki
50 ml oleju rzepakowego
sól
mielony biały pieprz
2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotuj:
-Folię spożywczą, patelnię grillową, tłuczek do mięsa, papier do pieczenia, naczynie żaroodporne z pokrywką i wykałaczki.
-Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).


z chomika FigoFago65

  • 272,1 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Risotto szparagowe z kurczakiem:

300 g ryżu arborio
1 kg białych szparagów, obranych (zaczynamy obierać 5 cm od główek szparagów)
4 piersi kurczaka
100 g masła
2 łyżki śmietany słodkiej 30%
6 ząbków czosnku
2 cebule dymki, razem ze szczypiorkiem (1
4 pomidory kiściowe
1 łyżka miodu
80 g sera grana padano
sól
mielony biały pieprz
niewielka ilość cukru
70 ml oliwy z oliwek
100 g marynowanych karczochów

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia kurczaka: 25-30 minut
* Przygotuj naczynie żaroodporne, papier do pieczenia i patelnię grillową.
* Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

z chomika FigoFago65

  • 280,4 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Pikantny kebab z sosem jogurtowym :

500 g mięsa mielonego z szynki
200 g ciecierzycy z puszki
4 cebule dymki, pokrojone w drobną kosteczkę
2 małe ostre papryczki, pokrojone w drobną kosteczkę
2 g słodkiej papryki
3 g curry
100 ml oliwy z oliwek
2 pęczki świeżej kolendry
400 g jogurtu greckiego
1 ogórek, obrany i pokrojony na małe kawałki, bez gniazd nasiennych
6 płatów tortilli naturalnej
5 ząbków czosnku
½ główki młodej kapusty
1 limonka
sól
biały pieprz
3 czerwone cebule, pokrojone w talarki

Czas przygotowania: 45 minut
* Przygotuj patelnię grillową.

z chomika FigoFago65

  • 248,6 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek
Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym:

• 1 kurczak
• 150 g plastrów wędzonego, surowego boczku
• 100 ml rumu
• 3-4 łyżki miodu
• 2 limonki, wyszorowane i sparzone
• 750 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
• 750 g selera (korzeń), obranego i pokrojonego w kostkę
• 100 g masła
• 5 gałązek świeżej szałwii
• 1,5 łyżki chrzanu sarmackiego w słoiczku
• 1 ostra papryczka chilli, pokrojona w plastry
• 4 cebule dymki, przekrojone na pół
• 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
• 400 g marchewki, obranej i pokrojonej wzdłuż na pół
• 3-4 ząbki czosnku
• sól
• pieprz
• 60-80 ml oliwy z oliwek

*Przygotuj 2 naczynia żaroodporne.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45-50 minut

z chomika FigoFago65

  • 269,3 MB
  • 25 paź 14 22:03
obrazek Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów:
• 4 dorady, wypatroszone i pozbawione głów
• 4 świeże pomidory, bez szypułek, pokrojone w ćwiartki
• 1 czerwona cebula, pokrojona w talarki
• 70-80 ml oliwy z oliwek
• 40 g suszonych pomidorów
• 30 g natki pietruszki
• 40 ml octu winnego czerwonego
• 1½ łyżeczki musztardy Dijon
• 1 łyżeczka miodu
• 5 pędów selera naciowego, pokrojonego na mniejsze kawałki o długości 10 cm
• 1 ananas, obrany i pokrojony na mniejsze części
• 8 plasterków boczku parzonego
• 4 ząbki czosnku (1 + 2 + ½)
• 1 limonk
• sól
• pieprz

Przygotuj małe szczapki drewna, folię aluminiową i blender.
Czas przygotowania: mniej więcej 30-40 minut.

z chomika FigoFago65

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    68
  • pliki muzyczne
    0

68 plików
13,29 GB




Boleslaw3333 napisano 7.05.2015 18:54

zgłoś do usunięcia
SERIALE FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
Aga_Slodka

Aga_Slodka napisano 10.05.2015 10:29

zgłoś do usunięcia
Beata6699

Beata6699 napisano 24.06.2015 14:46

zgłoś do usunięcia
obrazekDużo Starej, nowej, najnowszej muzyki

anya.86 napisano 12.07.2015 08:57

zgłoś do usunięcia
NOWE FILMY 2015 - ZAPRASZAM
magdalenka95

magdalenka95 napisano 1.08.2015 17:49

zgłoś do usunięcia
obrazek
anya-86

anya-86 napisano 19.09.2015 10:43

zgłoś do usunięcia
SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 3.10.2015 16:44

zgłoś do usunięcia
SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
yoser66478

yoser66478 napisano 7.05.2022 02:42

zgłoś do usunięcia
Super chomik
doyec30638

doyec30638 napisano 6.01.2023 11:09

zgłoś do usunięcia
Super chomik
czarnecki10

czarnecki10 napisano 14.09.2024 19:26

zgłoś do usunięcia
obrazek PDF-y, gry oraz programy, książki, gazety oraz komiksy, zdjęcia, muzyka, filmy oraz seriale, erotyka, a także wiele więcej Zapraszam bardzo serdecznie!

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności