Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
ann20
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ania

widziany: 23.08.2018 21:47

dodatkowe uprawnienia
  • pliki muzyczne
    2486
  • pliki wideo
    1671
  • obrazy
    475
  • dokumenty
    2116

7234 plików
571,74 GB

Ukryj opis
obrazek


Przewodnik kulinarny dla smakoszy
Jak jeść smacznie i zdrowo? Karol Okrasa wraz z gośćmi programu przygotowuje potrawy, znane i zupełnie egzotyczne. Znajdą się tu również rady, jak łączyć składniki i serwować dania, zapewniając posiłkom niepowtarzalny smak i wygląd.


« poprzednia stronanastępna strona »
  • 161,5 MB
  • 7 gru 13 17:07
Gość: Marzena Słupkowska
W menu: zupa rybna z papryką i grzankami z awokado oraz rosół z pangą aromatyzowany wędzoną rybą.

z chomika aaarek70

  • 79,3 MB
  • 7 gru 13 17:07
Jak jeść smacznie i zdrowo? Karol Okrasa wraz z gośćmi programu przygotowuje potrawy, znane i zupełnie egzotyczne. Znajdą się tu również rady, jak łączyć składniki i serwować dania, zapewniając posiłkom niepowtarzalny smak i wygląd.

z chomika aaarek70

  • 89,7 MB
  • 7 gru 13 17:07
Karol Okrasa wybiera się do sadu doświadczalnego SGGW-AR w Wilanowie. Tam spotyka się kierownikiem sadu - panem Romualdem Dziubanem, który radzi, w jaki sposób należy przechowywać jabłka, aby przez cały rok zachowały smak i aromat owoców zerwanych prosto z drzewa. Ponadto poznajemy wiele ciekawostek o wartościach odżywczych jabłek, o ich odmianach oraz o szerokim zastosowaniu w sztuce kulinarnej. Prowadzący jak zwykle przyrządza dwa wyśmienite dania: duszone wątróbki drobiowe z pieczonymi nad zimowym ogniskiem jabłkami oraz ciasto z jabłek, marchewki, selera i sera twarogowego.

z chomika aaarek70

  • 89,3 MB
  • 7 gru 13 17:07
Karol Okrasa udaje się do Moniek na Podlasiu, które nazywane są stolicą ziemniaka. Raz do roku odbywa się tam Święto Ziemniaka. Miejscowe gospodynie potrafią ponoć wyczarować z ziemniaków mnóstwo przepysznych dań. Karol odwiedzi jedną z nich - panią Jadwigę Dębowską i razem przygotują wspaniałą babkę ziemniaczaną według miejscowego przepisu. W studiu Karol Okrasa pokaże, jak można przygotować nawet deser z ziemniaka. Zaprezentuje bowiem suflet czekoladowo - ziemniaczany.

z chomika aaarek70

  • 79,5 MB
  • 7 gru 13 17:07
Karol Okrasa odwiedzi ekologiczne gospodarstwo w Słubicach niedaleko Płocka. Tu, osiadły od 20 lat w Polsce Szwajcar, pan Peter Stratenwerth prowadzi również ekologiczną piekarnię, w której wypieka chleb z własnoręcznie grubo mielonej maki. Chleb ten nosi staropolską nazwę hruby, co oznacza gruboziarnisty. Wraz z żoną Ewą Smuk Stratenwerth oprócz produkcji zdrowej żywności, działają na polu edukacji ekologicznej i kulturalnej dla miejscowej społeczności. W programie pokażemy jak wypieka się chleb tradycyjnymi metodami, od przemiału mąki, poprzez zaczyn i wypiek (wszystko bez ulepszaczy i konserwantów), a także przygotujemy dwa dania: serowe fondue, w którym będziemy maczać chleb i pastę z sera koziego i sałaty rukoli.

z chomika aaarek70

  • 78,2 MB
  • 7 gru 13 17:07
Niegdyś trufle – dziś niezwykle drogie i rzadkie, zarówno z uwagi na cenę jak i rzadkość występowania – były częstym gościem na staropolskich stołach. Dowodzą tego liczne przepisy w starych polskich książkach kulinarnych.

z chomika aaarek70

  • 156,8 MB
  • 7 gru 13 17:07
Soczewica to jedna z najdawniejszych znanych jarzyn. Jest bardzo zdrowa i pożywna. Im większe ma ziarenka, tym lepszy gatunek. Ta bliska kuzynka groszku i fasoli, występująca w trzech kolorach: brązowym, zielonym i czerwonym jest idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek, ale nie tylko. W programie przygotujemy: omlet z zieloną soczewicą, ze świeżym szpinakiem i pomidorami oraz pulpety z czerwonej soczewicy z sosem grzybowym.

z chomika aaarek70

  • 155,2 MB
  • 7 gru 13 17:07
Winogrona mają długą historię. Nie wiadomo, kiedy człowiek pierwszy raz sięgnął po kiście winogron, ale uprawiać je zaczęto już 8 tys lat temu na Zakaukaziu.
Jednak w polskiej kuchni kariera winogron nie jest aż tak rozwinięta jak w krajach śródziemnomorskich, gdzie wykorzystuje się je dużo częściej. Tak naprawdę ogranicza się ona do zjadania surowych owoców i popijania przy różnych okazjach gronowego wina białego lub czerwonego. A warto poeksperymentować z wykorzystaniem w kuchni winogron w bardziej oryginalny sposób. Zachęcamy do tego.
Dziś przygotujemy:
1. Sałatę z kozim serem i sosem winogronowym.
2. Polędwicę wołową w czarnym kruszonym pieprzu z sosem z czerwonego wina doprawionego cynamonem.
Gościem programu będzie Dariusz Jażdżyk, sommelier.

z chomika aaarek70

  • 153,9 MB
  • 7 gru 13 17:07
Ser to jeden z najstarszych produktów gastronomicznych; mnogość jego odmian pozwala na wspaniałe eksperymenty w kuchni. Dziś w menu: kurczak w sosie z gorgonzoli oraz klasyczne szwajcarskie fondue z serów ementaler i gruyer, serwowane z pieczonymi warzywami.

z chomika aaarek70

  • 157,7 MB
  • 7 gru 13 17:07
W Święta Wielkanocne stoły uginają się pod obfitością potraw kuchni polskiej. Jak ubarwić naszą kulinarną tradycję? W programie proponujemy eksperymenty kulinarne z poszanowaniem obowiązkowych dań świątecznego śniadania. W menu: pasztet z cielęciny z grochem polany sosem porzeczkowym oraz ozorki w sosie chrzanowo-ogórkowym.

z chomika aaarek70

  • 154,5 MB
  • 7 gru 13 17:07
Właśnie trwa sezon na szparagi, co sprzyjać powinno poznawaniu walorów kulinarnych tego znanego warzywa. Karol Okrasa wraz z zaproszonym gościem zaprezentują jak przygotować proste, smaczne i zdrowe potrawy zarówno z białych, jak i zielonych odmian szparagów.

z chomika aaarek70

  • 155,1 MB
  • 7 gru 13 17:07
Gość: Alicja Resich-Modlińska
W menu: halibut pod sosem „zabajone” z kopytkami serowo-gruszkowymi oraz halibut pieczony z serem oscypkiem i kaszą gryczaną z wędzonym halibutem.

z chomika aaarek70

  • 155,3 MB
  • 7 gru 13 17:07
Kuchnia tajska jest pikantna, ale ma w sobie coś tak magicznego, że pomimo palenia na języku i w gardle, oferuje całą gamę przeżyć smakowych, do których chce się wracać. Trawka cytrynowa, ostre papryki, mleko kokosowe, bambus tworzą kompozycje, których chcą "słuchać" nie tylko wytrawni smakosze. A wszystko pięknie podane, ponieważ tajska kuchnia należy do najdoskonalszych w dekorowaniu potraw. Spróbujmy dzisiaj zmierzyć się z magią i finezją kuchni tajskiej.
W programie przygotujemy makaron ryżowy smażony z tajską kolendrą i imbirem oraz tajską zupę z kurczaka z mleczkiem kokosowym.

z chomika aaarek70

  • 154,9 MB
  • 7 gru 13 17:07
Potrawy wielkanocne powinny być smaczne, efektowne i oparte na tradycyjnych świątecznych składnikach. Karol Okrasa proponuje jaja faszerowane musem z szynki oraz roladki z pieczonego schabu z musem chrzanowym.

z chomika aaarek70

  • 154,5 MB
  • 7 gru 13 17:07
Sezon na truskawki w pełni. Dlatego jedzmy te smaczne i zdrowe owoce właśnie teraz, wtedy kiedy są najsmaczniejsze. Truskawki kojarzą się z czymś słodkim - podane z bitą śmietaną, czy rozgniecione z cukrem i podawane z makaronem. Karol Okrasa zaprezentuje państwu truskawki w innej odsłonie i przygotuje truskawkowy obiad. Gościem programu jest Anna Janko.

z chomika aaarek70

  • 152,4 MB
  • 7 gru 13 17:07
Każdy z nas może znaleźć się w sytuacji „nadzwyczajnej”, wymagającej od nas popisania się umiejętnościami kulinarnymi. Jeżeli naszych gości chcemy naprawdę czymś zaskoczyć, zaserwować im coś niezwykłego, a jednocześnie prostego i dającego się szybko wykonać w naszej kuchni, warto skorzystać z propozycji przedstawionych w tym odcinku. Jeżeli jeszcze przy tej okazji będziemy umieli opowiedzieć coś niebanalnego o naszej kulinarnej propozycji, sukces towarzyski gwarantowany.
Dziś w telewizyjnej kuchni Karol Okrasa proponuje więc:
1. benedyktyńskie jajka w sosie holenderskim
2. bread&butter, czyli zapiekanka z kruszonych croissantów.
Wszystkie odcinki - zobacz więcej

z chomika aaarek70

  • 155,7 MB
  • 7 gru 13 17:07
W programie dwie oryginalne szwedzkie potrawy. Jak łatwo się domyśleć, nie może zabraknąć wśród nich smakowicie przyrządzonych ryb. Do wspólnego gotowania zaprosiliśmy Kubę Baranowskiego. W menu: łosoś marynowany w soli morskiej z rozmarynem oraz wołowina a`la Lindstroom czyli hamburgery po szwedzku.

z chomika aaarek70

  • 155,7 MB
  • 7 gru 13 17:07
W tym odcinku: sznycel po wiedeńsku. A może są jeszcze inne ciekawe i smaczne sposoby na sznycla? Jak go przyrządzić najlepiej pokażą w programie Karol Okrasa i jego gość.

z chomika aaarek70

  • 67,9 MB
  • 7 gru 13 17:07
Goście: Piotr Wojda i Łukasz Pielak. W menu: musy w kieliszkach, tarty sylwestrowe.

z chomika aaarek70

  • 61,8 MB
  • 7 gru 13 17:07
Tym razem, w związku ze zbliżającą się Wigilią, Karol Okrasa przypomni widzom mniej dziś znane, ale niegdyś popularne staropolskie potrawy wigilijne. W programie między innymi wigilijna zupa migdałowa i kapusta z krokietami orzechowymi.

z chomika aaarek70

  • 152,1 MB
  • 7 gru 13 17:07
Gość: Adrian Budziński
W menu: sashimi i nigiri - sushi oraz maki.

z chomika aaarek70

  • 174,0 MB
  • 7 gru 13 17:07
Gość: Alicja Kalińska
W menu: szpinakowe kopytka w sosie dyniowym oraz kurczak ze szpinakiem i sosem gruszkowym.

z chomika aaarek70

  • 78,8 MB
  • 7 gru 13 17:07
W naszych podróżach po kraju w poszukiwaniu polskiego smaku i tradycji kulinarnych tym razem zawitaliśmy do miejscowości Chrzanowo obok Makowa Mazowieckiego. Na tradycję kulinarną tego miejsca składa się dawna kuchnia Mazowsza i Kurpiów.
Tutejsza potrawa regionalna to zupa pazibroda. Przygotowywana jest z ziemniaków, kapusty kiszonej i warzyw, z dodatkiem dużej ilości skwarek ze słoniny i przyprawiana na ostro pieprzem. Dawniej stanowiła jednodaniowy, codzienny obiad, często była jedynym posiłkiem, jaki zjadano w ciągu dnia. Nazwa tej potrawy pochodzi stąd, że podawana w bardzo gorącej zupie krojona w grube kawałki kapusta kiszona ciągnęła się i parzyła brodę.
Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, jednak zaskakująco smaczna. Schlebia typowo polskim gustom smakowym. Spróbujmy.

z chomika aaarek70

  • 153,9 MB
  • 7 gru 13 17:07
Gościem programu jest Paweł Loroch. W menu dziś zaproponujemy tortillę z jagnięciną oraz makaron z combrem jagnięcym.

z chomika aaarek70

  • 171,8 MB
  • 7 gru 13 17:07
Historia tego święta sięga 999 roku i panowania papieża Sylwestra II. Według proroctw Sybilli w 1000 roku miał nadejść koniec świata. Ta ponura wizja spowodowała, że mieszkańcy Europy, a w szczególności mieszkańcy Włoch noc 31 grudnia 999 roku spędzali pełni obaw i trwogi. Ku radości wszystkich, okazało się jednak, że proroctwo się nie spełniło i ludzi ogarnęło wielkie szczęście, zaczęto się bawić i świętować. Czas sylwestra i karnawału to okres mający swoją niepowtarzalną atmosferę radości, zabawy, gorączki zakupów, balowych strojów, sztucznych ogni i kolorowych neonów. W programie przygotujemy: 1. Pierś kaczki. 2. Koktajle bezalkoholowe z owoców i warzyw. Gościem programu jest Marcin Woźniak, barman.

z chomika aaarek70

  • 152,5 MB
  • 7 gru 13 17:07
Naleśniki. Można podawać je na słodko, można także na słono. Danie lubiane przez dzieci i dorosłych, znane na całym świecie, choć pod różnymi postaciami. W programie dwie potrawy: płonące, pełne czekolady i orzechów naleśniki a la Gundel, pochodzące z Węgier oraz pachnące pomarańczami francuskie naleśniki Crepes Suzette.

z chomika aaarek70

  • 155,2 MB
  • 7 gru 13 17:07
W tym odcinku sławne zupy rybne. Wiele kuchni słynie ze swoich zup rybnych. Węgrzy mają swoją halasze, Francuzi szczycą się bouillabaisse, a Rosjanie swoją uchą. Karol Okrasa i Piotr Adamczewski zaprezentują swoje pomysły na zupy rybne.

z chomika aaarek70

  • 155,5 MB
  • 7 gru 13 17:07
Warto wybrać się na choćby jednodniową wycieczkę na Podlasie, np. szlakiem bocianich gniazd, na bagna i do lasów nad Narwią albo nad Bug. Dobrze znaleźć wolną chwilę i pobyć w tej magicznej krainie, w której wpływy polskie, ruskie, tatarskie i żydowskie wymieszały się w tak przedziwny, fascynujący sposób. W programie przygotowujemy gryczaki z farszem z sera i kiszkę ziemniaczaną z polędwiczką wieprzową i sosem prawdziwkowym. Gościem jest Jerzy Słonka - aktor, rodowity Podlasiak.

z chomika aaarek70

  • 154,0 MB
  • 7 gru 13 17:07
W menu: sałatka z grillowanym kurczakiem, cukinią i awokado, sałatka z rukoli z parmezanem i sosem winogronowym oraz mieszane sałaty z grzanką i sosem pomarańczowym.

z chomika aaarek70

  • 154,9 MB
  • 7 gru 13 17:07
Jak smakują sałatki, w których część składników podamy na ciepło? Proponujemy zieloną sałatę z jabłkiem i mozzarellą oraz zieloną sałatę z mango.

z chomika aaarek70

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    85
  • pliki muzyczne
    0

85 plików
11,18 GB




kino-filmy-chomikuj

kino-filmy-chomikuj napisano 11.03.2016 22:17

zgłoś do usunięcia
tekst alternatywny
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 16.03.2016 17:13

zgłoś do usunięcia
obrazek

Atydonek_07 napisano 19.09.2016 18:00

zgłoś do usunięcia
Witcherxxx

Witcherxxx napisano 12.10.2016 22:04

zgłoś do usunięcia
FILMY-2016-2017

FILMY-2016-2017 napisano 14.10.2016 22:09

zgłoś do usunięcia
Rafi96x

Rafi96x napisano 9.04.2017 00:33

zgłoś do usunięcia
pijars-filmy-2018

pijars-filmy-2018 napisano 4.03.2018 07:31

zgłoś do usunięcia

wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 14.10.2019 23:48

zgłoś do usunięcia
obrazek
mofixa5148

mofixa5148 napisano 28.04.2022 13:42

zgłoś do usunięcia
Super chomik
paginap536

paginap536 napisano 5.12.2022 15:33

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (26)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (26)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności