Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

satays-01.jpg

dania z grilla - satays-01.jpg
Download: satays-01.jpg

291 KB

(660px x 990px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Satays / Sataje

Grillowane szaszłyki z plastrów kurczaka, polędwicy wołowej i krewetek, podawane z sosem słodko - pikantnym. Na szaszłyki można też użyć filetów z ryb, np. łososia czy soli, pokrojonych na paski.


Składniki (przykładowe), 2 porcje:
• 1 nieduża pierś z kurczaka
• 4 duże krewetki Black Tiger (surowe, obrane)*
• 2 paski polędwicy wołowej, razem około 60 g
Marynata do satays:
• 2 gałązki trawy cytrynowej
• 1 papryczka chilli, drobno posiekana
• 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
• 1 łyżka tartego imbiru
• 1 łyżeczka nasion kolendry
• skórka i sok z połowy limonki
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka oleju sezamowego
• 1 łyżka sosu rybnego
• 1 pełna łyżka cukru
• świeżo zmielony czarny pieprz

Sos słodko - pikantny:
• 5 średnich papryczek chilli
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 1 łyżeczka tartego imbiru
• 80 ml octu ryżowego
• 7 łyżek białego cukru
• szczypta soli

potrzebne też będzie: 10 bambusowych patyczków do szaszłyków

* dostępne są mrożone, np. w delikatesach Alma lub sklepie internetowym Frisco

Przygotowanie:

Marynata do satays: trawę cytrynową przyciąć do 1/3 wysokości, pozostawiając najgrubszą jej część, czyli bulwę. Drobno posiekać i wymieszać z resztą składników.
Pierś kurczaka oczyścić z kostek i włókien, opłukać, osuszyć i pokroić na 4 podłużne paski. Mrożone krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyć. Kurczaka, krewetki i polędwicę wołową włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić na około godzinę.
W międzyczasie przygotować sos do satays: papryczki chilli przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Pozostały miąższ pokroić w drobną kosteczkę, włożyć do rondelka razem z czosnkiem i imbirem. Wlać ocet ryżowy, wsypać cukier i sól. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje i osiągnie konsystencję syropu. Rozlać do dwóch miseczek. Gotowy sos można przechowywać dość długo w lodówce.
Nagrzać grill na maksymalną moc. Kurczaka i wołowinę wyjmować z marynaty i nadziewać zwijając w harmonijkę na bambusowe patyczki do szaszłyków. Krewetki nadziewać wzdłuż tułowia zaczynając od najgrubszej części. Szaszłyki ułożyć na talerzu i polać resztą marynaty.
Szaszłyki kłaść na bardzo dobrze rozgrzanym grillu, tak aby koniec patyczków wystawał poza kratkę grilla. Grillować przez około 3 minuty, aż krewetki zmienią kolor na różowy a mięso pokryje się ciemnymi paskami. Następnie przewrócić na drugą stronę i grillować przez około 1 - 2 minuty, aż mięso nie będzie surowe w środku. Uwaga, zbyt długie grillowanie delikatnego mięsa i krewetek może je wysuszyć. Mają być soczyste i sprężyste. Szaszłyki zdejmować z grilla i maczać w sosie.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności