Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

page54_22.jpg

dania z grilla - page54_22.jpg
Download: page54_22.jpg

72 KB

(679px x 420px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Szaszłyki z pulpecików z mielonej cielęciny, małych ziemniaczków i brokuła. Moja propozycja dodatku do szaszłyków to sos miętowy. Mięso na pulpeciki można przygotować wcześniej, tak samo sos miętowy. Przed samym podaniem zrobić szaszłyki i zapiec w piekarniku.

Kulki cielęce na bambusowych patykach. Kuleczki z mielonego mięsa cielęcego z ziemniaczkami i brokułem. Danie z cielęciny.

Składniki na pulpeciki:

• 1 szklanka kuskus
• 3/4 szklanki wrzącego mleka lub bulionu
• 1 cebula, drobno posiekana
• 1 szklanka zmielonego mięsa z chudej cielęciny
• 2 jajka
• przyprawa do mięsa cielęcego lub suszony majeranek, oregano, bazylia
• bułka tarta

Dodatki:
• małe ziemniaczki
• brokuł, oddzielone różyczki
• oliwa z oliwek
• sól i czarny pieprz
• szaszłyki, moczone przez 15 minut w zimnej wodzie

Wykonanie:

Kaszkę kuskus zalać mlekiem lub bulionem, przykryć na 5 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Na oliwie zrumienić cebulę. Mięso mielone dusić przez 20 minut na patelni, na 1 łyżce oliwy, podlewając wodą. Doprawić solą i pieprzem, odparować. Miękką cielęcinę wymieszać z kaszką, cebulą i 1 jajkiem, doprawić przyprawą do cielęciny lub ziołami. Ulepić pulpeciki i obtoczyć je w roztrzepanym drugim jajku oraz bułce tartej.
Ziemniaki i brokuła ugotować w osolonej wodzie al dente. Nadziewać na szaszłyki na przemian z pulpecikami. Polać oliwą z oliwek i zapiekać pod średnio rozgrzanym grillem w piekarniku przez około 30 minut, raz przewracając szaszłyki. Danie posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z sosem miętowym
Sos miętowy

Sos miętowy przygotowany na bazie białego wina, z dodatkiem pieczonego jabłka. Tak jak każdy sos miętowy, tak i ten będzie nieco gorzkawy, ale ma idealną gętą konsystencję i wyjątkowy, intensywny smak. Można go wykorzystać jako dodatek do mięsa lub też w kanapkach. Wystarczy jego niewielka ilość.

Obiad dla całej rodziny z mięsa mielonego, brokułów i młodych ziemniaków. Zapiekane w piekarniku danie z mięsem, dla dzieci lub na przyjęcie. Kotleciki cielęce nadziewane na patyki, ciekawe danie z cielęciny. Przepis na sos miętowy do mięsa. Sos miętowy ze świeżej mięty, wina i jabłka. Dodatek do dań z mięsa.

Składniki:

• 1 cebulka szalotka, pokrojona
• 2 łyżki oleju słonecznikowego
• 1/2 szklanki białego wina
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka miodu
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 garście liści świeżej mięty, posiekane
• 1/2 jabłka, pokrojonego w kosteczkę

Wykonanie:
W rondelku na oleju zeszklić cebulkę. Dodać wino i gotować przez około 5 minut. Wsypać cukier, dodać miód, szczyptę soli, pieprz oraz miętę. Gotować razem bez przykrycia, większość płynu odparować. Na koniec dodać jabłko. Przykryć rondelek i dusić przez chwilę. Sos przetrzeć przez sitko drewnianą łyżką.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności