Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

kaczka-z-grilla-01.jpg

dania z grilla - kaczka-z-grilla-01.jpg
Download: kaczka-z-grilla-01.jpg

237 KB

(600px x 900px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Piersi kaczki z grilla

w marynacie z czerwonego wina i pomarańczy. Z sosem truskawkowym na bazie marynaty. Podawane z ryżem kokosowym i plastrami grillowanego ananasa.

Uwaga: najlepsze piersi kaczki uzyskamy grillując je na grillu z pokrywą (ja grillowałam na grillu gazowym Weber). Dzięki wcześniejszemu intensywnemu zgrillowaniu mięsa na "otwartym" ogniu i późniejszym "duszeniu" mięsa pod pokrywą, ma ono idealnie wysmażoną skórkę i miękki, soczysty środek.



Składniki, 2 porcje:
• 2 piersi kaczki, każda po około 300 g

Marynata do grillowanej piersi kaczki:
• skórka starta z 1 pomarańczy (tylko różowa, zewnętrzna część skórki) oraz sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
• 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
• 1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana
• 1 płaska łyżeczka tartego imbiru
• 1/2 szklanki (125 ml) czerwonego wina

Sos truskawkowy na bazie marynaty:
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 2 łyżki dżemu truskawkowego wysokosłodzonego
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz i cukier do smaku
• 3 - 4 duże i dojrzałe truskawki + do podania


Przygotowanie:

Mrożone piersi kaczki rozmrozić przez noc w lodówce. Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć wystające kawałki tłuszczu z boków piersi, a jeśli warstwa tłuszczu pokrywająca kaczkę jest bardzo gruba, należy pozostawić jej około 1/2 cm warstwę, aby podczas grillowania żar nie zapalił się ogniem. Skórkę naciąć na ukos, w rąby, nacinając lekko mięso. Natrzeć skórką z pomarańczy, następnie czosnkiem, szalotką i imbirem. Włożyć do naczynia z sokiem z pomarańczy i czerwonym winem. Odstawić na minimum jedną godzinę w chłodne miejsce, nie musi to być lodówka, (jeśli jednak wstawimy kaczkę do lodówki, przed grillowaniem należy ocieplić ją do temperatury pokojowej, odpowiednio wcześniej wyjmując z lodówki).
Filety z kaczki dokładnie odsączyć i odcisnąć z marynaty. Marynatę przelać do rondelka, dodać ocet balsamiczny i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, lub do czasu aż jej objętość zmniejszy się o połowę. Dodać dżem truskawkowy, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, zagotować i przecedzić przez sitko, wyrzucając kawałki cebulki i czosnku. Marynatę umieścić z powrotem w rondelku i gotować do czasu aż sos będzie gęsty. Na koniec odstawić z ognia i zmiksować ze świeżymi truskawkami. Jeszcze raz przetrzeć przez sitko, spróbować i doprawić ewentualnie cukrem.
Piersi kaczki ułożyć skórką do dołu na ruszcie bardzo dobrze rozgrzanego grilla i grillować przez około 5 minut, aż skórka będzie zrumieniona a nadmiar tłuszczu wytopiony. Następnie przewrócić piersi na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Zmniejszyć moc grilla i grillować kaczkę jeszcze przez około 10 minut z każdej strony (7 minut pod przykryciem - jeśli masz pokrywę do grilla).
Piersi kaczki odłożyć na talerz i po 3 minutach pokroić na plastry. Ułożyć je na grillowanym ananasie, polać ciepłym sosem truskawkowym i udekorować świeżymi truskawkami. Podawać z ugotowanym ryżem

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności