Download: jack_daniels01.jpg
Sos "Jack Daniel's" z T.G.I Friday's
do łososia, steków, kurczaka i żeberek. Do ziemniaków i grillowanych warzyw. Glazura do dań z grilla i sos do polania.
Uwaga: Rybę lub mięso smarujemy częścią sosu na sam koniec pieczenia/grillowania (ze względu na zawartość cukru, sos szybko może się przypalić, wówczas będzie gorzki). Większość sosu podajemy w miseczce obok gotowej porcji mięsa czy ryby.
Glazura/sos "Jack Daniel's", 4 porcje, 250 ml:
• 1 ząbek czosnku
• 1 szklanka soku ananasowego
• 1/2 szklanki wody
• 1/4 szklanki gotowego sosu (marynaty) teriyaki
• 1 łyżka sosu sojowego
• 3 łyżki soku z cytryny
• 2/3 szklanki brązowego cukru
• 3 łyżki cebuli startej na drobnej tarce
• 1 łyżka drobno startego ananasa (może być z puszki)
• 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
• 1 łyżka whisky Jack Daniel's*
* można też użyć każdej innej whisky lub brandy
Przygotowanie:
Czosnek w łupince ułożyć na suchej patelni i na wolnym ogniu podgrzewać przez około 10 minut z dwóch stron, aż będzie miękki. Zdjąć łupinkę a miąższ rozgnieść na miazgę lub zetrzeć na drobnej tarce.
W rondelku umieścić roztarty czosnek wraz z innymi składnikami sosu: sokiem ananasowym, wodą, sosem teriyaki, sosem sojowym, sokiem z cytryny, brązowym cukrem, cebulą, ananasem, pieprzem cayenne oraz whisky Jack Daniel's. Zagotować mieszając aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować sos przez około 30 - 45 minut, aż osiągnie średnio gęstą konsystencję (syropu).
Używać do smarowania mięsa, ryb, piersi kurczaka w końcowej fazie grillowania/pieczenia, oraz do polewania gotowego dania (podawać na ciepło lub na zimno, w małych miseczkach). Można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku lub słoiczku.
PRZYKŁADOWE PROPOZYCJE PODANIA:
1. Filety z łososia z krążkami cebulowymi
2. Steki z polędwicy wołowej z grillowanym pomidorem
3. Żeberka
1. Filety z łososia oprószyć lekko solą, posmarować oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 12 - 15 minut lub grillować na grillu/patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia i na sam koniec grillowania, łososia posmarować (pędzelkiem) częścią sosu. Łososia podawać z resztą sosu (w miseczce), ziemniakami lub krążkami cebuli smażonymi w panierce (przepis poniżej).
sos jack daniel's z T.G.I Friday's, krążki cebulowe, cebula w panierce
Krążki cebulowe w panierce (tempurze):
• 1 duża cebula lub dwie mniejsze
• 50 g mąki pszennej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 2 szczypty soli
• około 150 ml wody mineralnej (najlepiej gazowanej)
• olej roślinny (słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych - arachidowych) do głębokiego smażenia
Cebulę obrać i pokroić na 1 cm lub nieco mniejsze plasterki, porozdzielać poszczególne krążki. Oprószyć szczyptą soli. W woku (ewentualnie rondlu lub głębszej patelni) rozgrzać dobrze olej na wysokość około 5 - 7 cm. Obydwie mąki przesiać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Stopniowo wlewając wodę mineralną, mieszać ciasto delikatnie widelcem (mąka nie musi być dokładnie wymieszana z wodą). Maczać krążki w cieście i wkładać do rozgrzanego oleju, smażyć przez około 1 i 1/2 - 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Odkładać na ręcznik pap