Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

SERNIKOBROWNIES Z MALINAMI.JPG

01 PRZEPISY NA SŁODKOŚCI - SERNIKOBROWNIES Z MALINAMI.JPG
Download: SERNIKOBROWNIES Z MALINAMI.JPG

69 KB

(639px x 479px)

0.0 / 5 (0 głosów)

SERNIKOBROWNIES Z MALINAMI

Składniki:

- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 400 g cukru pudru (to wbrew pozorom wcale nie za dużo)
- 5 jajek
- 110 g mąki
- 400 g sera kremowego
- cukier waniliowy lub 1 ł ekstraktu z wanilii
- 120 g świeżych malin (mogą być mrożone)

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na temp. 170 st C.
Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.
Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodac mąkę.
3/4 mikstury wlac do blaszki.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję.
Wylać masę serową na masę czekoladową.
Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny.
Piec 45-60 minut. (Przepis zaleca 40-45 min, ale ja piekłam 1 h). Studziłam w ciepłym, ale otwartym piekarniku.


Moje uwagi:

- Ciasto piekłam z podwójnej porcji na blaszce o wymiarach 40 cm.x 23 cm.


- Na białą masę wyłożyłam tylko gdzieniegdzie czarną masę , w rezultacie powstałał wierzch łaciaty.

- Ważna wiadomość dla tych , którzy nigdy nie mieli do czynienia z brownies: otóż ciasto to ,po upieczeniu zachowuję wilgotną konsystencję w środku, przy spieczonym chrupiącym wierzchu.
Wręcz przypomina zakalec, ale takie właśnie ma być!

Szczerze polecam!



obrazek

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
01 PRZEPISY NA SŁODKOŚCI - SERNIK CYTRYNOWY.JPG
SERNIK CYTRYNOWY Składniki:       - 142 g zmielonyc ...

SERNIK CYTRYNOWY Składniki:       - 142 g zmielonych ciasteczek ( typu Digestive) (dałam herbatniki pełnoziarniste)  - 3 łyżki cukru ( ja nie dawałam)   - 4 łyżki stopionego masła  ( dałam 6 łyżek) Nadzienie:   - 1 i 1/4 szklanki cukru   - 680 g sera śmietankowego typu cream cheese ,pokojowej temperatury (dałam gotowy serek wiaderkowy)  - 1 łyżka otartej skórki cytrynowej   - 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego   - 4 duże jajka ( w pokojowej temperaturze)   - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( dałam cukier waniliowy)  - 1/4 łyżeczki soli   - 1/2 szklanki śmietany kremowej 36 -40 % ( heavy cream)  ( dałam kremówkę 30%) Cytrynowa glazura:   - 1/3 szklanki świeżo wyciśnietego soku z cytryny   - 2 duże jajka +1 żółtko   - 1/2 szklanki cukru   - 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kosteczki   - 1 łyżka śmietany 36 - 40 % ( dałam kremówkę 30 %)  - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( dałam cukier wanilinowy)  - szczypta soli  Wykonanie: Składniki spodu wymieszać; powstałą masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 cm. Dobrze ugnieść. Piec 15 -18 minut w temperaturze 163 stopnie. Wystudzić przez około 30 minut -do uzyskania pokojowej temperatury. W mikserze zemleć 1/4 szklanki cukru ze skórką cytrynową. Powstały cukier cytrynowy dodać do zwykłego cukru.  Ubić lekko serek ( 5 sek.), dodać cukier, ubijajać do uzyskania gładkiej masy, dodać jajka ( po 2 na raz), wymieszać, dodać sok z cytryny, wanilię, sól, mieszać krótko - ok. 5 sekund, wlać kremówkę,  wymieszać 5 s. Sernik ten należy piec w kąpieli wodnej bądz metodą gazetową. Ja wybrałam metodę gazetową( która jest banalnie prosta),:  Uzyskaną masę wylać na podpieczony i wystudzony spód, ( masa będzie rzadka). Metoda gazetowa: Przygotować kartki gazety (takie czarno-białe jak z gazety wyborczej ):  kilka kartek złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Tym razem zrobiłam grubszą opaskę, żeby gazety nie wyschły zbyt szybko (użyłam około 6 dużych kartek). Przygotowane opaski włożyć do miski napełnionej zimną wodą.  Położyć na nich coś ciężkiego, by nie wypływały. I moczyć.   Piekarnik nagrzać do 250ºC. Boki tortownicy obłożyć przygotowanymi mokrymi opaskami z gazety, ( z zewnętrznej strony ;). Wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć. Nie bać się, nie opadnie. Piekarnik wystudzić do 160ºC.  Opaski zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie. Ponownie owinąć formę i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Sernik wystudzić, początkowo przez 1 godzinę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, potem studzić jeszcze 2 godziny.     W tym czasie zrobić glazurę:  W małym rondelku dobrze rozgrzać sok z cytryny ( nie dopuszczając do zagotowania).  W misce ubić widelcem jaja z żółtkiem. Nie przestawając ubijać, dodawać porcjami cukier, a następnie cienką strużką wlewać gorący sok. Uzyskaną masę przelać do rondelka, postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką, dopóki masa nie osiągnie 77 stopni C ( około 3 min.). Zdjąć z ognia, dodać porcjami zimne masło, mieszając, by się roztopiło. Następnie dodać kremówkę, wanilię

01 PRZEPISY NA SŁODKOŚCI - PLACEK URODZINOWY Z JABŁKAMI.JPG
PLACEK URODZINOWY Z JABŁKAMI Biszkopt:  - 5 jajek   ...

PLACEK URODZINOWY Z JABŁKAMI Biszkopt:  - 5 jajek  - 1 szkl. cukru  - 0,5 szkl. mąki tortowej  - 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej  - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztytwno, następnie dodawać stopniowo żółtka i wymieszać.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać.  Wylac na wysmarowana tłuszczem blaszkę. Piec 25 min. w temp. 180 stopni C. Galaretka: - 3 galaretki cytrynowe  - 5-6 jabłek  - 3 szkl. wody 3 galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody. Następnie do gorącej galaretki dodać starte na tarce jarzynowej jabłka, wszystko wymieszać. Gdy zacznie gęstnieć wylać na upieczony ostudzony biszkopt. Krem:  - 0,5 litra mleka  - 0,5 szkl. cukru  - 1 cukier wanilinowy  - 2 łyżki mąki ziemniaczanej  - 1 łyżka mąki pszennej  - 1 kostka masła Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl, cukru.   Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczną i to ugotować w mleku jak budyń. Pozostawić do ostudzenia.  Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę. Krem wyłożyć na galaretkę. Posypka:  - 10 dkg wiórków kokosowych  - 3 łyżki cukru  - 10 dkg margaryny Wszystkie składniki zrumienić na patelni na złoty kolor, stale mieszająć.  Ostudzone wyłożyć na kremie. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc. Maja uwaga: Ciasto pieczone na blaszce o wymiarach : 23 cm x 28 cm. Biszkopt nasączyłam wodą z cytryną , z cukrem i wódką. Na wierzch biszkoptu nałożyłam konfiturę morelową. Smacznego!

obrazek
01 PRZEPISY NA SŁODKOŚCI - CAPPUCCINO.JPG
CAPPUCCINO Biszkopt:  - 5 jajek  - 0,5 szkl. mąki t ...

CAPPUCCINO Biszkopt:  - 5 jajek  - 0,5 szkl. mąki tortowej  - 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej  - 1 szkl. cukru  - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   Białka oddzielić od żółtek.  Białka ubić na sztywno z cukrem, na konic dodawać stopniowo żółtka.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Całość wymieszać i wylać na blaszkę, wysmarowana wcześniej tłuszczem.  Piec w piekarniku 25 min. w temp. 180 stopni C. Masa :  - 1 l. śmietanki kremówki 30 %  - galaretka cytrynowa (przygotowana z połowy ilosci  wody podanej na opakowaniu)   - 5 łyżeczek kawy cappucino   - 3 łyżeczki cukru pudru  - śmietan -fix Dodatkowo :  - likier kawowy do nasączenia biszkoptu Biszkopt upiec i podzielić na dwie części. Każdą część biszkopta nasączyć likierem kawowym. 1. 0,5 l. kremówki ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretke cytrynową i wymieszać.  Masę wyłożyć na jedna część biszkopta i przykryć drugim biszkoptem. 2. Pozostałą śmietankę ubić ze śmietan-fixem i 3 łyżeczkami cukru pudru.   Na koniec, dodać 5 łyżeczek czubatych kawy cappucino i całość wymieszać.  Masę wyłożyć na drugi biszkopt. Wierzch udekorować według uznania.  Ja swój placek posypałam płatkami migdałowymi i polałam roztopioną czekoladą a na  środek wycisnełam kleksa z bitej śmietanki. Placek wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

obrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności