Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

KEKS ŚWIĄTECZNY.JPG

01 PRZEPISY NA SŁODKOŚCI - KEKS ŚWIĄTECZNY.JPG
Inne pliki do pobrania z tego chomika
01 PRZEPISY NA SŁODKOŚCI - Ciasto Marchwiowe z toffi_3.jpg
CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI ...

CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I SOSEM TOFFI Ciasto: 3 jaja średniej wielkości 180g muscovado (cukier z trzciny cukrowej) 150ml oleju słonecznikowego 230g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru sproszkowanego ½ łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli ok. 250g surowej marchwi ok. 100 + 50g orzechów włoskich (w oryginale pekan) Sos toffi: 40g masła 50g śmietanki (36 lub 30%) 50g brązowego cukru szczypta soli Rozgrzać piekarnik do temp. 180st.C. Przygotować okrągłą formę o średnicy 20cm – wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Obraną marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. 100g orzechów grubo posiekać. Mąkę przesiać do osobnej miski, wraz z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dolać olej, a następnie mąkę. Na koniec wmieszać startą marchew i posiekane orzechy. Wylać masę do foremki. Na wierzchu ułożyć pozostałe orzechy. Piec ok. 50 min. (grzałki góra – dół). Patyczek włożony w środek ciasta – powinien być suchy. Ostudzić. W międzyczasie przygotować sos toffi: W garnuszku umieścić wszystkie składniki sosu. Postawić na małym ogniu – zagotować. Gotować (ciągle na niewielkim ogniu), bardzo często mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Lekko przestudzić (tylko tyle, żeby odparować). Polać wystudzone ciasto. Smacznego!

obrazek
01 PRZEPISY NA SŁODKOŚCI - SERNIK KAWOWY.JPG
SERNIK KAWOWY Składniki: Spód: - 1 i 3/4 szkl ...

SERNIK KAWOWY Składniki: Spód: - 1 i 3/4 szklanki zmielonych herbatników czekoladowych (dałam murzynki kakaowe) - 1/3 szklanki roztopionego masła Nadzienie serowe: - 56 g półsłodkiej czekolady, posiekanej drobno (dałam gorzką czekoladę) - 2 łyżki wody - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - 2 łyżki likieru kawowego lub wody - 680 g serka śmietankowego ( creem cheese) - 1 szklanka cukru - 2 łyżki mąki - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 jajka tortownica o średncy 20 cm wysmarowana masłem Zemleć ciastka w malakserze, dodać stopione masło, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Uzyskaną masą wyłożyć dno i boki tortownicy na wysokość 5 cm. Masę wyrównać i dokładnie ugnieść. Formę włożyć do lodówki. W rondelku zmieszać czekoladę, 2 łyżki wody i rozpuszczalną kawę. Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż czekolada zacznie się topić. Zdjąć z ognia, dodać likier lub 2 łyżki wody, wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Serek wymieszać z cukrem, mąką i esencją waniliową do uzyskania kremowej masy. Nie ubijać zbyt długo. Dodać jajka ( wszystkie na raz), wymieszać do połączenia składników. Z uzykanej masy serowej odlać do drugiego naczynia 2 szklanki, przykryć i odstawić. Do pozostałej masy dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać. Wylać masę na spód z herbatników, postawić tortownicę na blasze i wstawić do piekarnika na 30 minut ( temp. 176 stopni C). Po tym czasie wyjąć, ostrożne wlewać po kręgu pozostawioną uprzednio masę serową, dając się jej samej rozprowadzić. W ostateczności - delikatnie wyrównać łopatką. Wstawić do piekarnika na następne 25 minut. Wyjąć sernik, chłodzić przez 10 minut na metalowej kratce . Po tym czasie przeciągnąć nożem wzdłuż ścianek tortownicy i zostawić sernik do zupełnego ostudzenia. Zdjąć obręcz tortownicy i włożyć ciasto do lodówki przynajmniej na cztery godziny. Sernik ten można piec metodą gazetową. Smacznego! Moje uwagi: - Sernik piekłam z 1,5 porcji w średniej tortownicy - Ser creem chees zastąpiłam w połowie :serem kremowym w wiaderku z Piątnicy + serkiem mascarpone - Po dolaniu białej masy piekłam o 10-15 min. dłużej a niż w przepisie. - Nie wyścielałam ciastem brzegów tortownicy, tylko sam spód. ( brzegi wyścieliłam natłuszczonym pergaminem) - Do masy serowej dadałam dodatkowo 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej. - Do roztopionej czekolady z kawą,dodatkowo dodałam jeszcze 2 łyżki likieru kawowego

obrazek
01 PRZEPISY NA SŁODKOŚCI - SERNIKOBROWNIES Z MALINAMI.JPG
SERNIKOBROWNIES Z MALINAMI Składniki: - 200 g g ...

SERNIKOBROWNIES Z MALINAMI Składniki: - 200 g gorzkiej czekolady - 200 g masła - 400 g cukru pudru (to wbrew pozorom wcale nie za dużo) - 5 jajek - 110 g mąki - 400 g sera kremowego - cukier waniliowy lub 1 ł ekstraktu z wanilii - 120 g świeżych malin (mogą być mrożone) Wykonanie: Piekarnik nastawić na temp. 170 st C. Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodac mąkę. 3/4 mikstury wlac do blaszki. W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny. Piec 45-60 minut. (Przepis zaleca 40-45 min, ale ja piekłam 1 h). Studziłam w ciepłym, ale otwartym piekarniku. Moje uwagi: - Ciasto piekłam z podwójnej porcji na blaszce o wymiarach 40 cm.x 23 cm. - Na białą masę wyłożyłam tylko gdzieniegdzie czarną masę , w rezultacie powstałał wierzch łaciaty. - Ważna wiadomość dla tych , którzy nigdy nie mieli do czynienia z brownies: otóż ciasto to ,po upieczeniu zachowuję wilgotną konsystencję w środku, przy spieczonym chrupiącym wierzchu. Wręcz przypomina zakalec, ale takie właśnie ma być! Szczerze polecam!

obrazek
01 PRZEPISY NA SŁODKOŚCI - FANTAZJA  BANANOWO  KAWOWA.JPG
FANTAZJA BANANOWO KAWOWA Składniki spodu:  Jasne i ...

FANTAZJA BANANOWO KAWOWA Składniki spodu:  Jasne i ciemne biszkopty ( nasączone dobrym alkoholem, u mnie amaretto i likier kawowy)      MASA I:       - 2 banany       - 300-330 ml jogurtu kawowego       - 200 ml śmietany kremówki       - 1-2 łyżki cukru pudru       - cukier lub aromat waniliowy       - 2 łyżki żelatyny  MASA II:      -1 śnieżka       - 1 czekolada mleczna (10 dkg)       - 2 łyżeczki kakao       - 1 łyżka żelatyny  SPÓD:  Biszkopty jasne nasączyć alkoholem. Wyłożyć nimi dno tortownicy (Ø 26 cm). Masa I : Banany zmiksować z jogurtem kawowym. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego (lub olejku). Przygotować żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kremówkę połączyc z masą bananowo-kawową. Do zimnej żelatyny dodac 1 łyżkę masy bananowo-kawowej, energicznie wymieszac. Gdy zacznie tężec dodac ją do pozostałej masy i wyłożyc na biszkopty. MASA II: Śnieżkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czekoladę mleczną rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka, gdy ostygnie, dodać do ubitej śnieżki. Do masy wsypać 2 łyżeczki kakao i wszystko wymieszać mikserem. Żelatynę przygotować, zimną wymieszać z łyżką śnieżki, gdy zacznie tężec dodać do pozostałej masy i wyłożyć na masę bananowo-kawową. Wierzch polałam czekoladą i posypałam migdałami i posiekanymi orzechami laskowymi. Smacznego:)

obrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności