-
1038 -
4740 -
11388 -
2702
21239 plików
1705,24 GB
Ciasto MLECZNA kanapka
Składniki:
Ciasto:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
160g cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
100ml oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
180ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
150ml mleka
200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
120g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka cukru z wanilią
300g mleka w proszku (użyłam mleka pełnego o zawartości tłuszczu 27%)
250g masła w temperaturze pokojowej
80g naturalnego jogurtu w temperaturze pokojowej, najlepiej typu greckiego
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia.2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM.4. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.Krem:
6. Do rondelka wlać mleko, śmietankę, dodać cukier, cukier wanilinowy, postawić na ogniu i zagotować. Od czasu do czasu zamieszać, aby cukier się roztopił.
Gdy mleko się zagotuje zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na 5 minut.7. Do większej miski wyspać mleko w proszku i mieszając rózgą (lub można też mikserem) wlać ciepłe mleko, mieszać, żeby nie było grudek, patrz FILM. Mleczną masę nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego studzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.8. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w trzech partiach dodać mleczną masę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.9. Na koniec do mlecznego kremu dodać po łyżce jogurt, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich/niskich obrotach do połączenia składników (nie należy długo mieszać, masę łatwo zwarzyć, najlepiej użyć jogurtu gęstego, greckiego). Jeśli krem troszkę się zwarzy nie należy się przejmować ciasto i tak się uda.10. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki.11. Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu, tą z wierzchu, z przypieczoną skórką, włożyć do blaszki, ale tak, aby przypieczona skórka była na dnie blaszki, patrz FILM.12. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Na biszkopt wyłożyć krem i wyrównać. Nakryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć i biszkopt nasączyć pozostałym ponczem.Polewa:
13. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować.
Obie czekolady połamać i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Powstanie jednolita polewa, odstawić ją do przestygnięcia na około 5-10 minut, aby trochę zgęstniała.14. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.Udanych wypieków :)
- sortuj według:
- 4,7 MB
- 11 mar 23 16:03
- 49,9 MB
- 17 lut 23 16:35
- 29,0 MB
- 17 lut 23 16:35
- 23,5 MB
- 17 lut 23 16:31
- 1,8 MB
- 25 sty 23 21:19
- 2,5 MB
- 25 sty 23 21:19
- 1,4 MB
- 25 sty 23 21:18
- 0,8 MB
- 25 sty 23 21:17
- 2,0 MB
- 27 mar 22 15:33
-
14 -
0 -
3 -
1
18 plików
138,34 MB