Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Polędwica wołowa po kantońsku.jpg

Zeeb / Kuchnia-Przepisy / Coś z wołowiny / Polędwica wołowa po kantońsku.jpg
Coś z wołowiny - Polędwica wołowa po kantońsku.jpg
Download: Polędwica wołowa po kantońsku.jpg

55 KB

(256px x 195px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:
1/2 kg wołowej polędwicy
1 średnia cebula
4 pomidory
1 gałązka naci kolendry lub zielonej pietruszki
4 szklanki oleju
1 łyżka wody
1 1/4 łyżeczki soli

Marynata:
4 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka brandy lub winiaku
1 1/2 łyżki sosu ostrygowego lub sosu sojowego
1 roztarty ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
1 białko
szczypta pieprzu
1 łyżeczka oleju sezamowego (dowolnie)
1 łyżka oleju sojowego
1 łyżka sosu sojowego

Mięso pokrajać w poprzek w 1 1/2 cm plastry. Lekko zbić tłuczkiem. Połowę imbiru drobno posiekać, przetrzeć przez sitko, wymieszać z alkoholem, mąką ziemniaczaną, sosem ostrygowym (lub substytutem) i sosem sojowym, energicznie mieszać do połączenia. Dodać czosnek, cukier, białko, pieprz, olej, dokładnie wymieszać. Połowę mięsa ułożyć jedną warstwą na tacy, polać połową marynaty, pozostałe plastry położyć na wierzchu, polać resztą marynaty. Odstawić na 15 min. Obrócić, przykryć, wstawić w chłodne miejsce na 1 godz. lub do czasu smażenia. Cebulę przeciąć wzdłuż na pół, pokrajać w plasterki, podzielić na paski. Krótko przed przyrządzeniem mięsa pokrajać pomidory w plasterki, ułożyć wokół półmiska, tak aby zachodziły na siebie. Olej wlać do garnka, postawić na dużym ogniu, po 4-5 min sprawdzić temperaturę, połowę wołowiny kłaść po plasterku na gorący tłuszcz, smażyć do zrumienienia około minuty. Wybrać łyżką cedzakową, osączyć z oleju. Smażyć pozostałe mięso. Olej zlać z garnka. Zostawić łyżkę oleju, rozgrzać, wsypać cebulę, mieszając smażyć aż cebula stanie się szklista, wlać łyżkę wody, wsypać 1 1/2 łyżeczki soli, dusić do wyparowania wody. Cebulę ułożyć pośrodku półmiska z pomidorami, na warzywo nałożyć usmażoną polędwicę. Przybrać zieleniną, podawać natychmiast.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Coś z wołowiny - Schab pieczony.jpg
Składniki: 1-1,5 kg schabu łyżka utartego suchego chr ...
Składniki: 1-1,5 kg schabu łyżka utartego suchego chrzanu 2 łyżki tartej bułki pół solonego śledzia 2 łyżki ostrej musztardy pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki cukru Ze śledzia dokładnie usunąć ości, posiekać go drobniutko i utrzeć na gładką masę. Dodać tarty chrzan, musztardę, pieprz oraz cukier i wszystko jeszcze raz utrzeć. Tak przygotowaną pastą natrzeć schab ze wszystkich stron i ułożyć go w brytfance. Podlać niewielką ilością wody i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Gdy woda wyparuje, dolać jej znów i piec mięso pod przykryciem ok.1 godz. Po wyjęciu pokrajać na plastry. Podawać z frytkami i surówką z marchwi.
Coś z wołowiny - Zrazy wołowe z musztardą.jpg
Składniki: 60 dag wołowiny bez kości (zrazowa) 5 dag k ...
Składniki: 60 dag wołowiny bez kości (zrazowa) 5 dag korniszonów 2 łyżki musztardy 30 dag cebuli 1/4 szklanki śmietanki (9% tłuszczu) sól pieprz 2 łyżki umytych posiekanych liści roślin przyprawowych (szałwia, pietruszka, bazylia) Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać w plastry, zbić tłuczkiem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półkrążki. Jedną cebulę razem z korniszonami posiekać jak najdrobniej i wymieszać z musztardą, przyprawić solą i pieprzem. Przygotowaną mieszaninę nakładać równomiernie na płaty mięsa, zwinąć w ścisłe ruloniki. Ruloniki można spiąć, np. wykałaczkami, lub obwiązać bawełnianą nitką, zabieg ten jednak nie jest konieczny. Przygotowane zrazy lekko obrumienić na patelni do smażenia bez tłuszczu, przełożyć do rondla, obsypując cebulą, oprószyć solą i pieprzem, dodać trochę wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, w miarę potrzeby podlewając wrzącą wodą. Do miękkiego mięsa dodać śmietankę. Zagotować, sprawdzić smak sosu i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Gotową potrawę wyłożyć na salaterkę, polać sosem, posypać ziołami, podawać z dodatkiem ziemniaków z wody (1-2 szt. na porcję) i z surówkami
Coś z wołowiny - Pieczeń wołowa duszona 50 min.jpg
Składniki: 70 dog wołowiny bez kości 1 łyżka mąki 6 d ...
Składniki: 70 dog wołowiny bez kości 1 łyżka mąki 6 dag tłuszczu 2 duże cebule sól do smaku 0,5 szklanki wody Mięso obrać z błon, usunąć ścięgna, dobrze zbić tłuczkiem. Obsypać mąką i solą, obrumienić w szybkowarze na mocno rozgrzanym tłuszczu, wrzucić oczyszczoną i pokrojoną cebulę i razem zrumienić. Wlać wodę zamknąć szybkowar i ogrzewać 50 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru zagęścić sos resztką mąki, jeżeli potrzeba dolać nieco wody.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności