Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Wieprzowina smażona z imbirem.jpg

Zeeb / Kuchnia-Przepisy / Coś z wieprzowiny / Wieprzowina smażona z imbirem.jpg
Coś z wieprzowiny - Wieprzowina smażona z imbirem.jpg
Download: Wieprzowina smażona z imbirem.jpg

45 KB

(256px x 196px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:
1/4 schabu bez kości pokrajanego w cienkie plasterki
1/2 łyżki utartego korzenia imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 łyżeczka wódki wyborowej (dowolnie)
1 łyżeczka oleju jadalnego
1/2 szklanki sosu sojowego lub 2 łyżki przyprawy maggi i 6 łyżek wody

1. Sos sojowy lub maggi połączyć z wodą i cukrem. Zagotować.
2. Gorącym płynem zalać mięso, wymieszać ź imbirem,

odstawić na 30 min:
3. Mięso smażyć na mocno rozgrzanym oleju, natychmiast obrócić po zmianie koloru, smażyć jeszcze przez chwilę.
4. Podawać natychmiast ze smażonym ryżem i sałatką jarzynową.
Proporcje dla 2-3 osób

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Coś z wieprzowiny - Schab pieczony nadziewany śliwkami.jpg
Składniki: * 1.5 kg schabu bez kości * 10-12 śliwek ...
Składniki: * 1.5 kg schabu bez kości * 10-12 śliwek kalifornijskich * 6 ząbków czosnku * 3 listki laurowe * 5 ziaren ziela angielskiego * 2 czubate łyżeczki owoców jałowca * 6 ziaren pieprzu czarnego * 1 łyżeczka przyprawy do mięs Delikat Knorr * 1 kostka rosołowa * 1/2 szklanki oleju * 1 szklanka wody * sól według uznania * 3 czubate łyżki miodu * 2 łyżeczki ostrej musztardy * 1/2 łyżeczki tymianku * po 3 szczypty majeranku curry ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Mięso umyć i włożyć do zimnej marynaty na 12 godzin.Sposób przyrządzenia marynaty:Jałowiec, ziele angielskie, ziarna pieprzu, listki laurowe oraz kostkę gotować pod przykryciem przez 10 minut. Do lekko przestudzonego wywaru dodać miód, musztardę, pokrojone na 4 ząbki czosnku, olej, łyżeczkę soli i wszystkie zioła(marynata powinna być dobrze słona).Wstawić do lodówki pod przykryciem. Umarynowany schab nakłuć na wylot z 2 stron nożem. Wypełnić ciasno śliwkami, natrzeć solą (ewentualnie utartym czosnkiem i pieprzem). Wcisnąć w siatkę do pieczenia mięs, zapakować w rękaw. Piec w temp. 190 stopni do 45 minut.polecam jako wędlinę na kanapki. SMACZNEGO!!!!!
Coś z wieprzowiny - Szynka z pieczarkami.jpg
Składniki: 8 plasterków gotowanej szynki, 30 dag piecz ...
Składniki: 8 plasterków gotowanej szynki, 30 dag pieczarek, 1/2 szklanki śmietany, 10 dag masła, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki mleka, sól, pieprz Pieczarki umyć i osuszyć. Czwartą ich część krajać w cienkie plasterki, resztę bardzo drobno posiekać. Wszystkie pieczarki gotować w słonej wodzie przez 2 min. Posiekane, wymieszać z sosem beszamelowym, przygotowanym z mleka, mąki i połowy masła. Na spodzie półmiska ułożyć 4 plastry szynki i przykryć pieczarkami z beszamelem. Na wierzchu położyć pozostałe plastry szynki, wlać śmietanę podgrzaną z rozpuszczonym masłem. Posypać solą i pieprzem, polać resztę sosu, udekorować pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Wstawić do piekarnika (200 o C) na 5 min, by danie się zarumieniło.
Coś z wieprzowiny - Kotlety schabowe po kantońsku.jpg
Składniki: 6 kotletów schabowych o grubości 1 1/2 cm 1 ...
Składniki: 6 kotletów schabowych o grubości 1 1/2 cm 1 średnia cebula 5 łyżek oleju 3 łyżki rosołu lub wody sól do smaku Marynata: łyżki sosu sojowego 1 łyżka czystej wódki 2 łyżeczki oleju sezamowego lub sojowego szczypta pieprzu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kości odkroić, mięso lekko rozbić tłuczkiem. Składniki marynaty wymieszać w misce. Kotlety ułożyć jedną warstwą na blasze do pieczenia lub na głębokim półmisku, zalać marynatą, odstawię w temperaturze pokojowej na 15 min, obrócić kotlety, pozostawię na 10 min lub przykryć i wstawię do lodówki aż do czasu smażenia. Cebulę podzielić wzdłuż na połówki, każdą pokrajać w poprzek na 1/2 cm plasterki, rozdzielić listki. Olej mocno rozgrzać na patelni na dużym ogniu, rozprowadzając go po bokach i dnie. Kotlety kłaść na gorący olej, zmniejszyć płomień na średni, smażyć do zrumienienia, obrócić, w razie potrzeby dodać oleju, smażyć mięso z drugiej strony na ciemnozłoty kolor. Przełożyć na gorący półmisek. Cebulę wsypać na tę samą patelnię, mieszając smażyć aż stanie się szklista, zwiększyć płomień na duży. Wlać rosół lub wodę, gotować do wyparowania płynu. Cebulą obłożyć mięso (kotlety można pokroić na połówki lub ćwiartki). Podawać natychmiast.
Coś z wieprzowiny - Wieprzowina duszona w piekarniku.jpg
Składniki: 1/2 kg łopatki lub szynki wieprzowej pokraja ...
Składniki: 1/2 kg łopatki lub szynki wieprzowej pokrajanej w paski o długości 4 cm i szerokości 2 cm 1 i 1/2 łyżki oleju jadalnego 1/2 łyżki mąki 1/2 szklanki selera posiekanego 1/2 szklanki cebuli drobno posiekanej 1 mały pomidor sparzony, obrany i posiekany 2 pieczarki posiekane 1 roztarty ząbek czosnku 2 łyżki pasty pomidorowej 1/2 szklanki białego wina wytrawnego lub wody 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki 1/ 2 łyżeczki soli szczypty: bazyli majeranku i tymianku 2 łyżki koniaku dowolnie 1. Paski mięsa zrumienić w rondlu na rozgrzanym oleju. 2. Wsypać mąkę, wymieszać. 3. Podać wszystkie składniki poza koniakiem. 4. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. 5. Zawartość rondla ostrożnie przelać do małego żaroodpornego naczynia. 6. Dusić w nagrzanym piekarniku (190 C) przez godzinę. 7. Wlać koniak na 5 min. przed zakończeniem duszenia. 8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub frytkami i buraczkami w śmietanie lub zieloną sałatą. Proporcje dla 2-3 osób
Coś z wieprzowiny - Szynka peklowana po chińsku.jpg
Składniki: 1 - 1 1/2 kg wieprzowiny od szynki lub łopat ...
Składniki: 1 - 1 1/2 kg wieprzowiny od szynki lub łopatki (bez kości) 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego lub rozgniecione ziarenka czarnego 1 łyżka soli 2 łyżeczki saletry 2 szklanki wody 3 czubate łyżki soli Łyżkę soli i pieprz wsypać na suchą, czystą patelnię, mieszając podgrzewać na średnim ogniu, aż sól nabierze ciemnozłotego koloru. Przestudzić, wymieszać z saletrą. Natrzeć mięso (bez kości) równomiernie ze wszystkich stron przyprawami, pozostawić na 2-4 godz. w temperaturze pokojowej. 2 szklanki wody wlać do rondla, dodać sól, zagotować, trzymać na dużym ogniu minutę, wystudzić. Posolone mięso włożyć do emaliowanego płaskiego garnka lub do wazy na zupę, zalać solanką, przykryć, wstawię do lodówki na 7 dni. Obracać co 12 godz. Mięso wyjąć z marynaty, opłukać z pieprzu. Można je związać, aby nadać ładny kształt. Włożyć mięso do miski, gotować na parze 1 1/2 do 2 godz. Mięso ostrożnie wyjąć z miski. Sos szynkowy odstawić. Mięso zawinąć w gazę, położyć deseczkę na szynce, obciążyć, odstawić na 5 - 6 godz. Odwinąć, usunąć sznurek, włożyć do sosu, wstawić do lodówki. Podawać po 12 godz. Szynkę można przechowywać w sosie, w lodówce przez 7 dni. Szynkę podawać pokrajaną w cienkie plasterki z musztardą.
Coś z wieprzowiny - Wieprzowina z jarzynami.jpg
Składniki: 1 kotlet schabowy (około 10 dkg pokrajany w ...
Składniki: 1 kotlet schabowy (około 10 dkg pokrajany w cienkie paski) 3 łyżki oleju jadalnego 1/2 szklanki poszatkowanych pieczarek 1 średnia cebula pokrajana w piórka 1 marchew pokrajana w cienkie słupki 1 szklanka drobno poszatkowanej białej kapusty 1/2 szklanki zielonej fasolki pokrajanej w ukośne paseczki Marynata: 1 łyżka sosu sojowego lub 1 łyżeczka przyprawy maggi i 2 łyżeczki wody 1 łyżka oleju jadalnego 1 roztarty ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru Sos; 1 szklanka rosołu lub wody łyżka sosu sojowego lub przyprawy maggi 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól do smaku 1. Miźso wymieszaę ze składnikami marynaty, odstawię na 1/2 godz. 2. Fasolkę zalać gotującą woda, gotować przez 2 min., odcedzić. 3. Wymieszać składniki sosu, odstawić. 4. Mięso smażyć na mocno rozgrzanym oleju (2 łyżki), mieszając. Wyjąć, trzymać w cieple. 5. Na patelnię wlać resztę oleju, mocno go podgrzać, smażyć marchewkę przez 2 min., stale mieszając, dodać cebulę, smażyć przez minut na dużym ogniu; dodać pieczarki, smażyć przez minutę; dodać kapustę i zieloną fasolkę. smażyć wszystkie jarzyny przez 2 min., stale mieszając. 6. Włożyć mięso, wymieszać, smażyć przez minutę. 7. Wlać sos, gotować aż zgęstnieje, stale mieszając. 8. Podawać natychmiast z ryżem ugotowanym na sypko. Proporcje dla 3-4 osób
Coś z wieprzowiny - Golonka gotowana peklowana 90 min.jpg
Składniki: 1 golonka 1 pęczek włoszczyzny Zalewa: ...
Składniki: 1 golonka 1 pęczek włoszczyzny Zalewa: 2,5 I wody 7 płaskich łyżek soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kolendry 3-4 goździki 15 ziaren pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego 5 listków laurowych 3 ząbki czosnku Pieprz, ziele angielskie i czosnek rozetrzeć, wszystkie przyprawy wymieszać. Wodę zagotować z solą i goździkami, po ostudzeniu dodać przyprawy, włożyć golonkę. Postawić na 2 tygodnie do chłodu, od czasu do czasu przewracać. Golonka przed włożeniem do zalewy musi być doskonal oczyszczona. Wyjętą z zalewy golonkę opłukać, zalać w szybkowarze wrzątkiem, zamknąć szybkowar i ogrzewać 90 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Teraz szybkowar otworzyć wrzucić oczyszczoną włoszczyznę. Zamknąć szybkowar i ponownie ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Coś z wieprzowiny - Frykadele z polędwicy.jpg
Składniki: 25 dag polędwicy wołowej 25 dag polędwicy w ...
Składniki: 25 dag polędwicy wołowej 25 dag polędwicy wieprzowej 10 dag tartej bułki 1 cebula 1 jajko margaryna lub olej do smażenia sól pieprz Obie polędwice z cebulą zemleć w maszynce, dodać tartą bułkę, jajko, sól, pieprz i kilka łyżek zimnej wody. Masę dobrze wyrobić rękoma. Tłuszcz rozgrzać mocno na patelni, masę kłaść łyżką, formując grube placki; smażyć je na rumiano z obu stron. Podawać wprost z patelni z frytkami lub purée ziemniaczanym oraz zieloną sałatą lub innymi surówkami.
Coś z wieprzowiny - Golonka po pomorsku 90 min.jpg
Składniki: 1 spora golonka, 10 dag cebuli, 1 por, 1 ...
Składniki: 1 spora golonka, 10 dag cebuli, 1 por, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, kminek, sól, pieprz i papryka mielona do smaku Golonkę zalać w szybkowarze Wrzątkiem, posolić wodę, żeby była dość słona, zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć golonkę, wyporcjować. Wywar z szybkowaru usunąć (można go zużyć np. na zupę), włożyć pokrojoną golonkę bez kości, oczyszczone i pokrojone cebulę i por, koncentrat pomidorowy, 0,5 szklanki wywaru. Posypać kminkiem, pieprzem i papryką. Zamknąć szybkowar i ogrzewać ponownie, tym razem 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać z kartoflami.
Coś z wieprzowiny - Polędwiczka faszerowana.jpg
1 spora polędwiczka (słodka) chyba tak na nie mówimy :- ...
1 spora polędwiczka (słodka) chyba tak na nie mówimy :-> no u mnie tak marynata pół cytryny 1-2 ząbki czosnku sól pieprz 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu przyprawa Gyros lub inna do pieczonych mięs wycisnąć sok z cytryny, skórkę sparzyć i drobno pokroić, dodać resztę skladnikow i wymieszac.. w marynatę włożyć polędwiczkę i zmoczyć z każdej strony... odstawić na dobę Farsz 0,5 kg mięsa mielonego cielęcego (niekoniecznie) 1 ząbek czosnku sol, pieprz, przyprawa do miesa mielonego KAMIS 6-7 dkg rodzynek 1 jajko bułka tarta 2-3 łyżki w zależnosci od gęstości mięsa wymieszać i wyrobić wszystkie składniki Przygotować polędwiczkę; wyjąć z marynaty oczyscić ze skórek z cytryny polożyć i nacinając wzdłuż ostrym nożem ciąć dookoła tak by wyszedł nam jak najwiekszy jednolity płat mięsa .. Nałożyć nasze nadzienie i najpierw spiąc wykałaczkami a potem zesznurować sznureczkiem tak by brzegi mięsa były dociśnięte do siebie (pamiętajmy jednak że polędwiczka to delikatne mięso i nie możemy mocno dociskać żeby nie przeciąć sznureczkiem? zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika pieczemy w temp 200° ok 45 min wyjmujemy, rozrywamy folię i pieczemy jeszcze aż mięso nabierze rumianego koloru ... ok 20-30 min dopiero po wystudzeniu delikatnie wyjmujemy najpierw wykałaczki a potem odklejamy sznureczek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności