Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

sledz_smi.jpg

Zeeb / Kuchnia-Przepisy / Coś z ryb / sledz_smi.jpg
Coś z ryb - sledz_smi.jpg
Download: sledz_smi.jpg

13 KB

(250px x 205px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:

* 3-4 płaty śledziowe pokrojone w kawałki
* 300g śmietany 22%
* cebula
* 2 winne jabłka
* tarty chrzan ze słoiczka
* pół słoiczka kaparów w zalewie (jeśli lubimy)
* pieprz, sól, sok z cytryny

Zalewę przygotowujemy w następujący sposób: śmietanę mieszamy, w zależności od pożądanej ostrości, z 1-3 łyżeczkami chrzanu, dodajemy utarte jabłka, drobno posiekaną cebulę i przyprawiamy solą, pieprzem, ew. sokiem z cytryny i kaparami. W czasie przyprawiania całość próbujemy i dobieramy najbardziej nam pasujące proporcję. Całością zalewamy śledzie i odstawiamy przykryte do lodówki. Najlepsze po 2-3 dniach.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Coś z ryb - Sushi.jpg
Składniki: * glony nori * zakwaszony ryż shari Sp ...
Składniki: * glony nori * zakwaszony ryż shari Sposób przygotowania: Zrób sushi maki: na płatek nori wyłóż niewielką warstwę ryżu shari - od dolnego brzegu płatka nieco grubiej, u góry powinno pozostać wolne miejsce. W tym wolnym miejscu połóż odpowiedni dodatek i zdecydowanym ruchem (robi się to za pomocą specjalnej bambusowej maty) zwiń w rulonik. Rulonik pokrój w plasterki. Futomaki robi się podobnie, z tym że nadzienie zwija się w rożek w płatku nori. Rodzje sushi maki (w zależności od dodatków): TUNA SALAD (z pastą z tuńczyka): Tuńczyka osącz na sitku, cebulę pokrój w drobne piórka, posól, odstaw na 30 minut. Zalej wrzątkiem, odcedź po 30 sekundach. Wymieszaj z tuńczykiem i majonezem. KAPPA z ogórkiem. AVOCADO z pokrojonym awokado. OSHINKO z rzepą takuan. TEKKA z tuńczykiem. IBODAI z rybą maślaną. CALIFORNIA z paluszkiem krabowym, awokado, majonezem. REVERS z łososiem, awokado, kawiorem. VEGETARIAN z warzywami
Coś z ryb - Sandacz na sposób badakszonijski.jpg
Składniki: 1 sandacz (ok.1,5 kg) 1 pęczek zielonej pie ...
Składniki: 1 sandacz (ok.1,5 kg) 1 pęczek zielonej pietruszki 1 mała cebula 100 g masła 1 kieliszek białego wina pieprz olej 500 g pomidorów 2 filiżanki brązowego sosu 1 świeża papryka Rybę przygotowaną jak zwykle, mięso oddzielić od ości i kręgosłupa, ściągnąć skórę, filety posolić i włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Głowę i kręgosłup z ościami ugotować w dobrze osolonej wodzie. Wywar ten z taką samą ilością białego wina wylać na rybę, naczynie przykryć folią aluminiową i dusić filety w piekarniku. Posiekaną cebulę udusić na 50 g masła, dodać pomidory bez pestek, pokrojoną w krążki paprykę i drobno posiekaną zieloną pietruszkę. Wszystko to posolić i udusić do miękkości. Dodać brązowy sos, oprószyć pieprzem, połączyć z pozostałą ilością masła i niewielką ilością wywaru rybnego, jeszcze raz zagotować. Rybę ułożyć na półmisku i zalać powstałym sosem. Podawać na gorąco.
Coś z ryb - Dorsz zapiekany w sosie z papryki i pomidorów.jpg
Składniki na 5 porcji: 70-80 dkg filetów dorsza śwież ...
Składniki na 5 porcji: 70-80 dkg filetów dorsza świeżego cebula papryka świeża, czerwona olej do smażenia ryby puszka pomidorów bez skórki 4 ugotowane ziemniaki śmietanka 30% (200 ml) łyżka masła 2 łyżeczki cukru 15 dkg ostrego sera żółtego łyżka koncentratu pomidorowego Etapy przygotowania: 1. Rybę przyprawić solą i pieprzem i usmażyć, wcześniej obtaczając w mące. 2. Ziemniaki pokroić w grube plastry, posolić i posypać mieloną paryką, podsmażyć na rumiano na łyżce masła. Następnie wyłożyc na posmarowną masłem formę do zapiekania. Na ziemniaki położyć rybę. 3. Przygotować sos: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, podlać szklanką wody, do gotującego się sosu wrzucić pomidory oraz pokrojoną paprykę, posolić, przykryć, dusić na wolnym ogniu 10 min. Dodać koncentrat pomidorowy oraz cukier, posmakować i doprawić wg. uznania. 4. Sos przetrzeć blenderem, wlać śmietankę, wymieszać, posolić do smaku. Tak przygotowanym sosem zalać rybę, na wierzchu posypać startym serem, zapiekać ok 20-25 min w temp. 200 st.
Coś z ryb - Sledzie w śliwkach.jpg
0,5 kg płatów śledziowych słoik śliwek w occie 1-2 ceb ...
0,5 kg płatów śledziowych słoik śliwek w occie 1-2 cebule 0,5 słoika majonezu Śliwki osączyć z zalewy namoczyć w zalewie od śliwek śledzie na kilka godzin.. śledzie osączyć z zalewy, pokroić w dzwonka,ułożyć na półmisku, cebule drobno posiekać, posypać śledzie.. na wierzch posypać pokrojone w paski śliwki.. i rozprowadzić majonez udekorować śliwkami i cebulą krojoną w piórko
Coś z ryb - Śledzie w pomidorowej cebulce.jpg
Lub jak kto woli (śledź po żydowsku) śledzie - ok 0,5 ...
Lub jak kto woli (śledź po żydowsku) śledzie - ok 0,5 kg cebula - 4 szt koncentrat pomidorowy- słoiczek keczup - 4 łyżki sól pieprz cebule pokroić na niezbyt drobno zrumienić na oleju, dodać koncentrat i keczup, przyprawić solą i pieprzem Śledzie pokroić w paski układać warstwami śledzie i cebulę w szklanym naczyniu udekorować cebulką krojoną w piórko
Coś z ryb - Łosoś w sosie śmietanowo-serowym.jpg
kawałek łososia 30-40 dkg 4-5 łyżek śmietany 18% lub ...
kawałek łososia 30-40 dkg 4-5 łyżek śmietany 18% lub lepszej 7,5 dkg sera białego sól pieprz łyżeczka mąki ziołowe ziarenka smaku Łososia posolić, ugotować na parze. Śmietanę wymieszać z mąką i pokruszonym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziarenkami smaku zagotować.. Sos wyłożyć na półmisek ułożyć kawałki łososia i udekorować dowolnie Podawać na ciepłą przystawkę lub z ziemniakami na obiad
Coś z ryb - Panga w sosie winogronowym.jpg
Filety pangi sól pieprz 3 łyżki mąki olej do smażen ...
Filety pangi sól pieprz 3 łyżki mąki olej do smażenia Mąkę wymieszac z solą i pieprzem, panierowac rybę i smazyc na rumiany kolor Sos winogronowy 20 dkg. winogron (lepsze są zielone, bo mają mniej ziarenek) 5 dkg, mielonych migdałów 1 szkl. śmietany 0,5 szkl. bulionu z kostki 1 łyżka mąki sól pieprz 1 łyżeczka cukru Winogrona wycisnąc ze skórek wrzucić na tłuszcz po smażeniu ryby, dodac migdały i zagotowac ok 3 min. śmietanę wymieszac z bulionem i mąką, dodać do sosu i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając.. doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.. Podawac polewając rybę z ziemniakami posypanymi natką lub koperkiem i do do tego podać kiść winogron ..
Coś z ryb - Sledzie_podgrzybkami_3036666.jpg
Składniki na 6 porcji: - 1/2 kg solonych filetów śle ...
Składniki na 6 porcji: - 1/2 kg solonych filetów śledziowych, - 3 cebule, - 2-3 goździki, - szklanka białego wytrawnego wina, - 15 dag małych podgrzybków, - łyżka masła, - liść laurowy, - 3-4 ziarna ziela angielskiego, - 3-4 ziarna czarnego pieprzu, - 1/2 łyżeczki cukru Dekoracja: - koperek i natka czytaj dalej Przygotowanie: 1. Filety śledziowe moczyć około 2 godzin w wodzie, często ją zmieniając. Następnie wyjąć, osuszyć, zdjąć skórkę i pokroić na niewielkie dzwonka. 2. Przygotować zalewę: zagotować szklankę wody z ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego, goździkami, liściem laurowym i cukrem. Przykryć, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu, aż woda nabierze silnego aromatu przypraw. Ostudzić, przecedzić, dodać wino i ponownie zagotować. Do gorącej marynaty wrzucić usmażone na maśle grzyby. 3. Cebule obrać, pokroić w plasterki, ułożyć na sitku i sparzyć dużą ilością wrzątku. Śledzie ułożyć w słoju, przekładając piórkami cebuli, zalać przestudzoną marynatą i odstawić na noc do lodówki. Podawać jako zimną przekąskę. Przed podaniem śledzie przełożyć na półmisek, udekorować koperkiem i natką. Czas przygotowania: 40 minut
Coś z ryb - karp4.jpg
Jak przyrządzić? 1) Zeskrobać łuski ostrym nożem "pod ...
Jak przyrządzić? 1) Zeskrobać łuski ostrym nożem "pod włos". Wypatroszyć uważając na żółć. Odciąć łeb i płetwy. Umyć i pokroić w dzwonka 3-4 cm. Wytrzeć do sucha, natrzeć solą i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz. 2) Na patelni rozgrzać olej i dodać do niego kawałek masła. Dzwonka ryby obtaczać w mące i kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut po każdej stronie na średnim ogniu. Teraz zmniejszamy ogień, wlewamy na patelnię 2 łyżki wody i przykrywamy pokrywką na kilka minut. 3) Jeśli mamy dużo ryby do podania, jest na to sposób. Smażymy ją wcześniej, jak wyżej napisano. Układamy wszystkie kawałki w kamionkowej formie wysmarowanej masłem z kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy formę folią i wkładamy w miernie ogrzany piekarnik. W ten sposób karp może poczekać do momentu podania na stół - jednocześnie spokojnie dochodząc. Jak podawać? Na półmisku układamy karpia. Oddzielnie podajemy wigilijną kapustę i pieczywo, które jest bardzo przydatne przy manewrach oczyszczania ryby z ości.
Coś z ryb - karp1.jpg
Jak przyrządzić? Po oprawieniu i pokrojeniu w "dzwonka ...
Jak przyrządzić? Po oprawieniu i pokrojeniu w "dzwonka" rybę solę i lekko cukryję i odstawiam na 2-3 godź. do zimnego pomieszczenia. Sposób przyżądzania: Głowy karia, płetwy, jarzyny, cebulę,pieprz, liście bobkowe - zalewam wodą i gotuję na wolnym ogniu ok. 1- 1:15 godź. Osobno gotuję migdały i rodzynki w małej ilości wody. Po zgotowaniu wyjmuję głowy, płetwy, jarzynę, a cebulę przecedzam przez sito. W przecedzonym wywarze gotuję na bardzo małym ogniu dzwonka karpia, migdały, rodzynki, tłuszcz z karpia (ok. 25 minut). Pod koniec gotowania dodaję całą przetartą przez sito zgotowaną cebulę (wolno mieszać, by nie przywarła do dna). Po zgotowaniu ukadam dzwonka karpia w salaterkach, zalewam wywarem ozdabiam plastekami marchewki, pietruszki i cytryny i wstawiam do zimnego pomieszczenia, lub lodówki, do momentu aż galaretka stężeje (nigdy nie dodaję żelatyny).
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności