Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

karp1.jpg

Zeeb / Kuchnia-Przepisy / Coś z ryb / karp1.jpg
Coś z ryb - karp1.jpg
Download: karp1.jpg

11 KB

(300px x 185px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Jak przyrządzić?
Po oprawieniu i pokrojeniu w "dzwonka" rybę solę i lekko cukryję i odstawiam na 2-3 godź. do zimnego pomieszczenia.

Sposób przyżądzania:
Głowy karia, płetwy, jarzyny, cebulę,pieprz, liście bobkowe - zalewam wodą i gotuję na wolnym ogniu ok. 1- 1:15 godź.
Osobno gotuję migdały i rodzynki w małej ilości wody.
Po zgotowaniu wyjmuję głowy, płetwy, jarzynę, a cebulę przecedzam przez sito.
W przecedzonym wywarze gotuję na bardzo małym ogniu dzwonka karpia, migdały, rodzynki, tłuszcz z karpia (ok. 25 minut).
Pod koniec gotowania dodaję całą przetartą przez sito zgotowaną cebulę (wolno mieszać, by nie przywarła do dna).
Po zgotowaniu ukadam dzwonka karpia w salaterkach, zalewam wywarem ozdabiam plastekami marchewki, pietruszki i cytryny i wstawiam do zimnego pomieszczenia, lub lodówki, do momentu aż galaretka stężeje (nigdy nie dodaję żelatyny).

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Coś z ryb - sledz_smi.jpg
Składniki: * 3-4 płaty śledziowe pokrojone w kawałki ...
Składniki: * 3-4 płaty śledziowe pokrojone w kawałki * 300g śmietany 22% * cebula * 2 winne jabłka * tarty chrzan ze słoiczka * pół słoiczka kaparów w zalewie (jeśli lubimy) * pieprz, sól, sok z cytryny Zalewę przygotowujemy w następujący sposób: śmietanę mieszamy, w zależności od pożądanej ostrości, z 1-3 łyżeczkami chrzanu, dodajemy utarte jabłka, drobno posiekaną cebulę i przyprawiamy solą, pieprzem, ew. sokiem z cytryny i kaparami. W czasie przyprawiania całość próbujemy i dobieramy najbardziej nam pasujące proporcję. Całością zalewamy śledzie i odstawiamy przykryte do lodówki. Najlepsze po 2-3 dniach.
Coś z ryb - Sledzie_podgrzybkami_3036666.jpg
Składniki na 6 porcji: - 1/2 kg solonych filetów śle ...
Składniki na 6 porcji: - 1/2 kg solonych filetów śledziowych, - 3 cebule, - 2-3 goździki, - szklanka białego wytrawnego wina, - 15 dag małych podgrzybków, - łyżka masła, - liść laurowy, - 3-4 ziarna ziela angielskiego, - 3-4 ziarna czarnego pieprzu, - 1/2 łyżeczki cukru Dekoracja: - koperek i natka czytaj dalej Przygotowanie: 1. Filety śledziowe moczyć około 2 godzin w wodzie, często ją zmieniając. Następnie wyjąć, osuszyć, zdjąć skórkę i pokroić na niewielkie dzwonka. 2. Przygotować zalewę: zagotować szklankę wody z ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego, goździkami, liściem laurowym i cukrem. Przykryć, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu, aż woda nabierze silnego aromatu przypraw. Ostudzić, przecedzić, dodać wino i ponownie zagotować. Do gorącej marynaty wrzucić usmażone na maśle grzyby. 3. Cebule obrać, pokroić w plasterki, ułożyć na sitku i sparzyć dużą ilością wrzątku. Śledzie ułożyć w słoju, przekładając piórkami cebuli, zalać przestudzoną marynatą i odstawić na noc do lodówki. Podawać jako zimną przekąskę. Przed podaniem śledzie przełożyć na półmisek, udekorować koperkiem i natką. Czas przygotowania: 40 minut
Coś z ryb - Sledzie_krolewsku_Sledzie_3036741.jpg
Składniki na 8 porcji: - 6 płatów śledzi solonych, - ...
Składniki na 8 porcji: - 6 płatów śledzi solonych, - 5 jajek, - strąk czerwonej papryki (najlepiej marynowanej), - po 3 łyżki oleju i gęstego majonezu, - listki zielonej sałaty, - 1 cytryna, natka pietruszki Przygotowanie: czytaj dalej Śledzie moczyć 3 godziny w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Płaty podzielić na połówki, skropić sokiem z 1/2 cytryny. Pozostawić na 1/2 godz. w chłodnym miejscu. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Przekroić na pół. Każdą połówkę jajka owinąć filetem śledziowym i spiąć wykałaczką. Listki sałaty opłukać i dobrze osuszyć z wody. Paprykę osączyć z zalewy i pokroić na cienkie paseczki. Na półmisku ułożyć listki sałaty, na nich ustawić koreczki śledziowe. Majonez nałożyć do szprycy (takiej do dekoracji tortów). Całość udekorować majonezem ze szprycy, kawałkami papryki. Czas przygotowania 30 minut
Coś z ryb - sledz_win.jpg
Śledź na słodko Składniki: * 4 platy śledzia w kaw ...
Śledź na słodko Składniki: * 4 platy śledzia w kawałkach * szklanka czerwonego wina * pół szklanki czerwonego octu winnego * 30-40 gram brązowego lub białego cukru * 3-4 goździki * 2cm cynamonu * 2-3 kardamony * kilka ziarenek czarnego pieprzu * skórka pomarańczy * czerwona cebula Wino z octem i przyprawami gotujemy 5 minut, dodajemy piórka z jednej cebuli i gotujemy jeszcze 5 minut. Schłodzoną zalewą zalewamy śledzie i odstawiamy na 4 dni do lodówki. A potem, podobno palce lizać. Moje uwagi jeszcze: Zalewy starczyło idealnie na słoik 800ml. Moje wino było wytrawne, a ocet to czerwone balsamico. Zaprawę trochę dosłodziłem ale minimalne - polecam spróbować w czasie gotowania. 30-40gr cukru to 2.5 - 3 łyżki płaskie łyżki stołowe, co można sprawdzić tu : ile waży łyżka cukru.
Coś z ryb - karp4.jpg
Jak przyrządzić? 1) Zeskrobać łuski ostrym nożem "pod ...
Jak przyrządzić? 1) Zeskrobać łuski ostrym nożem "pod włos". Wypatroszyć uważając na żółć. Odciąć łeb i płetwy. Umyć i pokroić w dzwonka 3-4 cm. Wytrzeć do sucha, natrzeć solą i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz. 2) Na patelni rozgrzać olej i dodać do niego kawałek masła. Dzwonka ryby obtaczać w mące i kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut po każdej stronie na średnim ogniu. Teraz zmniejszamy ogień, wlewamy na patelnię 2 łyżki wody i przykrywamy pokrywką na kilka minut. 3) Jeśli mamy dużo ryby do podania, jest na to sposób. Smażymy ją wcześniej, jak wyżej napisano. Układamy wszystkie kawałki w kamionkowej formie wysmarowanej masłem z kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy formę folią i wkładamy w miernie ogrzany piekarnik. W ten sposób karp może poczekać do momentu podania na stół - jednocześnie spokojnie dochodząc. Jak podawać? Na półmisku układamy karpia. Oddzielnie podajemy wigilijną kapustę i pieczywo, które jest bardzo przydatne przy manewrach oczyszczania ryby z ości.
Coś z ryb - Panga w sosie winogronowym.jpg
Filety pangi sól pieprz 3 łyżki mąki olej do smażen ...
Filety pangi sól pieprz 3 łyżki mąki olej do smażenia Mąkę wymieszac z solą i pieprzem, panierowac rybę i smazyc na rumiany kolor Sos winogronowy 20 dkg. winogron (lepsze są zielone, bo mają mniej ziarenek) 5 dkg, mielonych migdałów 1 szkl. śmietany 0,5 szkl. bulionu z kostki 1 łyżka mąki sól pieprz 1 łyżeczka cukru Winogrona wycisnąc ze skórek wrzucić na tłuszcz po smażeniu ryby, dodac migdały i zagotowac ok 3 min. śmietanę wymieszac z bulionem i mąką, dodać do sosu i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając.. doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.. Podawac polewając rybę z ziemniakami posypanymi natką lub koperkiem i do do tego podać kiść winogron ..
Coś z ryb - Łosoś w sosie śmietanowo-serowym.jpg
kawałek łososia 30-40 dkg 4-5 łyżek śmietany 18% lub ...
kawałek łososia 30-40 dkg 4-5 łyżek śmietany 18% lub lepszej 7,5 dkg sera białego sól pieprz łyżeczka mąki ziołowe ziarenka smaku Łososia posolić, ugotować na parze. Śmietanę wymieszać z mąką i pokruszonym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziarenkami smaku zagotować.. Sos wyłożyć na półmisek ułożyć kawałki łososia i udekorować dowolnie Podawać na ciepłą przystawkę lub z ziemniakami na obiad
Coś z ryb - Rolada rybna w galarecie.jpg
1 kg filetów z dorsza 1 kajzerka 3 cebule 4 ząbki czo ...
1 kg filetów z dorsza 1 kajzerka 3 cebule 4 ząbki czosnku tarta bułka 4 jajka 2 łyżki kaparów natka pietruszki marchew na galaretkę ok 0.5 l bulionu żelatyna Filety zemleć z namoczoną w mleku kajzerką,cebula i czosnkiem, dodać posiekana marchew i resztę składników, przyprawić. Uformować roladę, zawijając w gazę wysmarowaną masłem i obwiązując sznureczkiem . Włożyć do rondla, z wywarem z warzyw (marchewka, pietruszka ,cebula... )+bulion z kostki i gotować 40 min. na małym ogniu. roladę wystudzić... rozwinąć z gazy i pokroić w plastry ułożyć na półmisku zalać galaretką z bulionu i żelatyny udekorować dowolnie ... listkiem, jajkiem kwiatkiem z warzyw itp
Coś z ryb - Śledzie w pomidorowej cebulce.jpg
Lub jak kto woli (śledź po żydowsku) śledzie - ok 0,5 ...
Lub jak kto woli (śledź po żydowsku) śledzie - ok 0,5 kg cebula - 4 szt koncentrat pomidorowy- słoiczek keczup - 4 łyżki sól pieprz cebule pokroić na niezbyt drobno zrumienić na oleju, dodać koncentrat i keczup, przyprawić solą i pieprzem Śledzie pokroić w paski układać warstwami śledzie i cebulę w szklanym naczyniu udekorować cebulką krojoną w piórko
Coś z ryb - Sledzie w śliwkach.jpg
0,5 kg płatów śledziowych słoik śliwek w occie 1-2 ceb ...
0,5 kg płatów śledziowych słoik śliwek w occie 1-2 cebule 0,5 słoika majonezu Śliwki osączyć z zalewy namoczyć w zalewie od śliwek śledzie na kilka godzin.. śledzie osączyć z zalewy, pokroić w dzwonka,ułożyć na półmisku, cebule drobno posiekać, posypać śledzie.. na wierzch posypać pokrojone w paski śliwki.. i rozprowadzić majonez udekorować śliwkami i cebulą krojoną w piórko
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności