Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
TYNSOMAY
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 1.08.2024 04:36

  • pliki muzyczne
    1646
  • pliki wideo
    25152
  • obrazy
    5321
  • dokumenty
    1459

35315 plików
16789,34 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
TYNSOMAY
▣ Tajemnice z Przeszłości
3D Wallpapers
3D Wallpapers(1)
ACTA informacje z wolnego radia Kontestacja
AFERALNE AFERY
 
AK
 
Armia Krajowa
AKWARYSTYKA
 
Akwarystyka chomik wwesolyromek
ANTONI
 
Antoni Maciarewicz
ANTYSALON
ASTRONOMIA KOSMOS
 
Avatary
BIBLIOTECZKA
BIBLIOTEKA
 
BIBLIOTEKA AUDIO
 
Kocham Pana Sułka
WIELKA ENCYKLOPEDIA ZWIERZĄT avi 123
BIBLIOTEKA MUZYCZNA
CZERWONI ZBRODNIARZE
 
Upadek Imperium Ceausescu - Rumunia
Czwarta wojna światowa
 
Atomowa broń w Polsce
Dla Windows XP (pliki .Theme)
DOCTORE
EUROPARLAMENT
FELIETONY
 
Bohdan Łazuka
FILMY FILMY FILMY
 
FILMY NOWE !!!!!! NOWE FILMY
 
FOTO GRAFIA
 
Game Soution Center v1
GRY GRY GRY GRY
 
HACKING
HISTORIA HISTORIA HISTORIA
 
HOBBY
 
HTC Sensation XE (HTC Pyramid LE)
I M I O N A - znaczenie (abluzja)
ILLUMINATI NWO - SKRYWANA PRAWDA◄
Informatyka, internet
INNY ŚWIAT INNY OGLĄD
IPN TV - „Z filmoteki bezpieki” !!
KATYŃ
KLUB RONINA
KONTROLA UMYSŁU
 
KSIĘŻA KAZANIA WYKŁADY
 
Kuchnia
 
Czas smakosza
Food Inc
Mc Donald
Mięso wędliny sery
NORMAT-praktyk a u praktyka
Porady Babuni (cyborg43)
Przepisy
Publicystyka
Skutecznie.TV
Wędzenie Ryb
Ziołowy Zakątek
Likwidacja Państwa Polskiego
 
MAGYAR LENGYEL BARATSAG
 
General Jozef Bem
Karpatia
Malarstwo
MANIPULACJA
 
Mapa Polski
 
Wojskowa mapa Polski (rawtar)
MEDIA
 
Polskojęzyczne media brukowe wraz z autorytetami
T V G --9
Z TV-TRWAM i Nie Tylko !!
MEDYCYNA
 
PORADY LEKARSKIE dr Urszula Krupa
Mirosławiec
 
Publicystyka
MONEY
 
Monitor Polski Tego nie przeczytasz w ścierwomediach
MUZYCZKA
MUZYCZKA MUZYCZKA MUZYCZKA
 
N W O
 
NAUKA WIEDZA
NAZI FASZYZM KOMUNIZM
 
NOVE FILMY-FILMY-FILMY
 
NOWE FILMY WOJENNE
NOWOŚCI FILMOWE Megan35
NOWOSCI FILMOWE Z LEKTOREM ₪
NOWOSCI FILMOWE Z NAPISAMI ₪ ═══════════════
OPINIJE
 
Adolf Kudlinski (Pierwszy Polski Prepper)
OTWÓRZ OCZY !!!
P O L S K A
 
1918 - 1922
400 - lecie hołdu ruskiego
My Tribute to Poland
P.K.P
 
Katastrofy kolejowe
Koleje na świecie
P.K.P
PAŃSTWA GEOGRAFIA POLITYKA WOJNY
 
Pliki DLL
Podatek Katastralny
 
PODATEK KATASTRALNY (cyborg43)
Publicystyka
Polacy na emigracji
Polacy na ziemiach okupowanych
 
Polacy w Norwegi
POLITYCY
 
Polska
 
Polska
Polska(1)
POLSKA - nasza ojczyzna
Polskie menele, żule i kombinatorzy
Ponury Wtorek - prezentuje
Prawda o rządzie platformersów
 
Do Tuska i Rzadu Polskiego
Publicystyka J P G
Stefan Niesiołowski
Prawdziwe przekręty - The real hustle
 
Kto nas oszukuje (glomar)
Oszustwa - uważaj (Tylko_wiedza)
PRAWO
 
PRAWO
PRAWO SPADKOWE
PRAWO
PRELEGENCI
 
PREZESI
PREZYDENCI
 
PROFESOROWIE
 
PROFESOROWIE KSIĘŻA
 
PROGRAMY
 
Prywatne
Przepisy
PRZYPŁYW ISLAMU
 
Allach i muzułmanie
Oblicza Islamu 1-4
Uległość - Michel Houellebecq
PRZYRODA
 
PUBLICYŚCI
 
PUBLICYSTYKA
 
RELIGIA I WIARA
 
Anioły
RELIGIJNE TEMATY
 
Chrystusowy
Radio Maryja
ROK 2012
 
Koniec Świata
RON PAUL
Ruchome tapety i wygaszacze
SĄ TACY NA ŚWIECIE
Siła Koszmarów
 
ŚMIESZNE
SPORT
 
Grand Prix Katalonii - Wyścig w klasie MotoGP
Spryciarze
Sterowniki do notebook
 
Sterowniki Dell Studio 1535-1735 series dla systemu Windows XP
Sterowniki Do Windowsa
Swiadectwa
ŚWIADKOWIE JEHOWY
 
DAVID A. REED - ODPOWIEDZI DLA ŚWIADKÓW JEHOWY WEDŁUG TEMATÓW WYDANIE Z 2011 ROKU
Świat
Świat zmienia oblicze
ŚWIĘCI
 
Św. Charbel Makhlouf !!
TAPETY
 
Tapety na pulpit
TERRORYZM
TOLERANCJA INACZEJ
 
Na sportowo
Trzecia wojna światowa
TYLEWIZJA
 
U S A imperium ZŁA
 
UFO
 
UKŁAD ZAMKNIĘTY
Ukraina druga prawda
 
Banderowcy (Resistance_Po lska)
Ryciny (Resistance_Po lska)
Ukraina Rosja
 
UŁAŃSKIE PRZYŚPIEWKI
UWAŻAJ WARNNING UWAŻAJ
 
Wallpaper pack 1920 X 1080
Wallpaper pack 2_1920x1080 HDTV
Warto zobaczyć
Webshots Collections
wojskowa mapa Polski
Zapomniana historia Zdeptana pamięć
ZBIGNIEW ZIOBRO
Zdrowie
ZDROWIE I TYLKO ZDROWIE
 
Zdumiewająca Ameryka Południowa
ZIEMIA
 
Agharta Żyjemy wewnątrz czy na zewnątrz Ziemi
NASA
Żydzi komunisci
Pokazuj foldery i treści
  • 173,2 MB
  • 19 sty 17 19:41
Opublikowany 13 sty 2017
Rolada z boczku - pieczona to kolejny odcinek z serii wędliny bez chemii, oraz z serii wędliny bez wędzarni. Wystarczy posiadać piekarnik i naczynie żaroodporne, by wykonać tą wędlinę, a wariację na temat można też wykonać w zwykłym garnku i na kuchence. Nie ważne jaką metodą, ale czas poświęcony na wykonanie przetworzonej żywności własnymi dłońmi nigdy nie jest czasem straconym.
Zapraszam do oglądania i do wykonania.

Składniki:
Płat boczku bez skóry - 3 kg (powinien być chudy i cienki)
Przyprawy:
wedle własnych preferencji...
3 łyżeczki soli zwykłej
2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżeczki tymianku
2 ząbki czosnku
Boczek natrzeć przyprawami po obu stronach i złożyć do lodówki na 3-5 dni. Co 2 dni obracać.
Po tym czasie rozłożyć go płasko i na powierzchni ułożyć pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Mocno zrolować, powiązać sznurkiem lub włożyć do siatki wędliniarskiej. Umieścić w naczyniu żaroodpornym (najlepiej w garnku rzymskim) i podlać szklanką wody.
Piec w w temperaturze 200 st C bez termoobiegu z włączonymi grzałkami na dole i górze (obrócić w trakcie pieczenia..
Pierwszy etap od 1,5 do 2,5 h (w zależności od grubości rolady) w przykrytym naczyniu. Drugi etap to podpiekanie 15-20 minut na stronę w odkrytym naczyniu.
Po zakończeniu - ostudzić i złożyć na 1 dzień do lodówki lub zimnej spiżarni.
NOMART4 dni temu
Kilka jest tu https://www.youtube.com/playlist?list=PLdn9jXuuALFAwYmVEWzPzk_MqWWve0Bt_ a będą i nowe.
Hanna kołodziejska1 dzień temu
Ślinka cieknie pychotka też muszę kupić taki garnek
Piotrek Ostrowski5 dni temu
Ja dodaje jeszcze majranek i cebulkę. Jutro lecę po boczek !!!!!!!!!
Radzio Radzio5 dni temu
A jakby tak trochę sklepać tłuczkiem ten boczuś? Połączyłby się pewnie lepiej i nawet na mm plasterki dałby się pokroić. A tak w ogóle, to pozdrawiam i życzę wytrwałości w tym co Pan robi.
Pawel Zim6 dni temu
Ostatnio zrobiłem. wędzone polędwiczki wieprzowe w przyprawie pięć smakow. Pycha polecam. Do ala lisieckiej dodalem żubrowki po wędzeniu prima sort. Teraz przymierzam sie do kielbasy z piekła 😁 Dobra robota Artur !!!
Marian Owczarczyk5 dni temu
czy można tę pieczeń wykonać w żaroodpornym naczyniu lub brytwance ? Czym (w smaku) różni się naczynie żaroodporne czy jakaś brytwanna od garnka rzymskiego ?
NOMART5 dni temu
Można. Ta informacja jest w opisie pod filmem. Nie o smak tu chodzi , a o warunki panujące w naczyniu. Naczynie szklane czy metalowe, tworzy inne, bardziej agresywne środowisko wewnątrz i częściej trzeba kontrolować. Garnek rzymski poprzez swoją strukturę i funkcje uwalniania wilgoci - w praktyce ułatwia pieczenie i utrudnia przypalenie.

z chomika megur

  • 181,5 MB
  • 19 sty 17 19:41
Opublikowany 06.11.2016
Szynka piwna z ziemniakami to przykład potrawy, gdzie piwo jest używane do każdego etapu produkcji. Jest elementem wspólnym dla mięsa, ziemniaków i zasmażanej cebulki w piwnym sosie. Smaczne - proste i bardzo smaczne.
Porcja na obiad a pozostałość po ostygnięciu znakomicie sprawdza się na kanapkach. Spróbujcie.
Smacznego.

Składniki:
Szynka wieprzowa około 1,3 -1.5 kg
Butelka piwa typu porter
0,5 - 0,8 kg drobnych ziemniaków
2-3 średnie cebule
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cząbru
4-5 łyżek oleju rzepakowego.

Wykonanie:

Z przypraw i oliwy należy wykonać marynatę i natrzeć ją mięso. Pozostawić na minimum 2 godziny a optymalne 6-12 godzin.
Następnie mięso obsmażyć na roztopionym smalcu z każdej strony.
Do garnka rzymskiego lub innego naczynia żaroodpornego wlewamy około 0,5 butelki piwa, wkładamy obsmażone mięso. Dobrze jest wstrzyknąć do mięsa około 30-50 ml piwa. Najlepiej użyć strzykawki z igłą o otworach bocznych.
Dookoła mięsa i na nie poukładać obrane ziemniaczki, przykryć naczynie i wstawić do zimnego piekarnika.
Czas pieczenia 1,5 godziny w temperaturze 200 st przy pracującej górnej i dolnej grzałce - bez termoobiegu (parametry dla garnka rzymskiego) Gdy ten czas upłynie zdejmujemy pokrywę i posypujemy ziemniaki solą ziołową i zapiekamy całość przez 15-20 minut bez pokrywy.
Cebulkę pokrojoną należy zeszklić na patelni, w której obsmażaliśmy mięso i odstawić o przestygnięcia.
Po zakończeni pieczenia wyjmujemy garnek z szynką z piekarnika. Nabierką do sosów czerpiemy piwo spod mięsa i przelewamy na patelnię w ilości potrzebnej (0,5-1 szklanki), następnie dodajemy 1-2 łyżeczki mąki (np krupczatki) do zagęszczenia sosu. Mieszamy i podsmażamy.
Teraz tylko wyłożyć wszystko na talerze, jeść i popijać piwem.
Smacznego.
ZAPRASZAM!

z chomika megur

  • 95,0 MB
  • 19 sty 17 19:41
Opublikowany 08.05.2015
Działań wędliniarskich z wykorzystaniem przyboru nazywanego szynkowarem - ciąg dalszy. Wędliny ze schabu bardzo dobrze udają się w szynkowarze. Są atrakcyjne smakowo i estetyczne.
Konrad Wąs1 miesiąc temu
coś zrobiłem źle. mięsko wyszło mi suche... Panie Patryku co robię źle ? Mięso było robione tak. 800g szynki pokrojonej w małą kostkę, do tego szynka około 400g - zmielone. całość wyrobiona z wodą i przyprawami oraz solą potasową. odstawione na 24h Mięso wkładane do szynkowara (i tu podejrzenie ) i ubijane ręko. reszta już normalnie - 2h tem 85C. Dziwne było jeszcze to że na cały płyn był praktycznie na górze szybkowara a nie w mięsie..
Konrad Wąs1 miesiąc temu
+NOMART nie. była trzymana temperatura wody na poziomie 85C
NOMART1 miesiąc temu
Normą jest, że na początku parzenia nacisk szynkowara wypiera część wody, która gromadzi się w woreczku, ale rzadko jest wypierana poza woreczek. Zwykle też część tego wywaru jest ponownie wchłaniana podczas studzenia. Trudno mi wyrokować na odległość, ale ... odradzam strukturę kostki, albo całość mielona , albo lita. Proszę też spróbować obniżyć temperaturę do 80 st. Powinno się poprawić
Andrzej Andrew7 miesięcy temu
Arturze wczoraj robilem rolade z boczku po osmiu dniach peklowania,wyszla pycha,dzisiaj robie ten schab mysle ze tez mi sie uda tak pyszny jak rolada :-) Oczywiscie polecam te przepisy sa proste i swietne dzieki za przepisy-poradniki :-)Pozdrawiam!!
Ben Hur1 rok temu
czy pekluje Pan schabik "standardowo" tak długo jak w przypadku zastosowania do wędzenia ok 10 dni?
NOMART1 rok temu
+Ben Hur Zwykle pekluję 10-14 dni na mokro. Stosuję 20-30 gram soli peklującej na 1 kg mięsa i na 0,4 l wody. (to trochę mniej niż norma technologiczna). Mięso powinno być z dobrego źródła, zalewę trzeba kontrolować i w razie podejrzeń - wymienić

z chomika megur

  • 144,7 MB
  • 19 sty 17 19:41
Opublikowany 24.04.2015
W szynkowarze można wykonać bardzo różnorodne wędliny. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Mielonki szczególnie nadają się do tworzenia atrakcyjnych i oryginalnych w wyglądzie wędlin, czego przykładem jest mielonka z jajami. Zapraszam do oglądania.

Sprzęt: Szynkowar, woreczek do szynkowara, przyrząd do ubijania.
Surowce:
Boczek 0,3 kg
Łopatka 0,7 kg
2 ugotowane na twardo jajka
Łyżka stołowa żelatyny
Łyżeczka pieprzu białego

Mięso peklować – przez okres 7-14 dni
Przykładowy skład zalewy peklującej (na 1 kg mięsa)
25-40 gram soli peklującej,
1 duży liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna jałowca
4 ziarna pieprzu czarnego
½ łyżeczki tymianku
1 ząbek czosnku

Po peklowaniu mięso mielimy maszynką (oczka 8 mm)
Dodajemy pieprz biały i żelatynę.
Dobrze wymieszać i układać w szynkowarze warstwami dobrze ubijając i wkładając do szynkowara jedno a potem drugie jajko obkładając je dookoła mięsem i ubijając dokładnie.
Szynkowar powinien być maksymalnie wypełniony – zostawiając tylko miejsce na talerzyk dociskowy i sprężynę.
Woreczek zakręcamy ale nie zawiązujemy szczelnie, aby ciśnienie nie uszkodziło woreczka.
Wstawiamy szynkowar do garnka z gorącą wodą (około 80 st C)
Poziom wody w garnku musi być no najmniej taki jak poziom mięsa w szynkowarze.
Parzymy przez 2 godziny podgrzewając nie wyżej niż 85 st C i i obniżając temperaturę nie niżej niż 77 st C
Po parzeniu poprzez nieszczelności szynkowara (bez otwierania) wylewamy nadmiar wilgoci, który zgromadził sie podczas parzenia, studzimy 30 minut w komorze zlewozmywaka wypełnionej zimną wodą , a potem 8 godzin w lodówce.
Przy wyjmowaniu mięsa z szynkowara mogą wystąpić trudności, ponieważ mięso dokładnie i szczelnie się do szynkowara dopasowało. Ułatwić sprawę może wpuszczenie powietrza pod mięso w szynkowarze np. za pomocą trzonka łyżki czy widelca wbitego wzdłuż ścianki szynkowara, oraz polanie szynkowara z zewnątrz gorącą wodą.
marians19721 rok temu
Ja przy wyciąganiu zawsze z boku wkładam drut od robótek i przy drucie zasysa powietrze i nie ma problemu z wyciągnienciem pozdrawiam 😀
CzarnySen3 miesiące temu
Witam Mistrza, mam pytanie czy można pominąć peklowanie w zalewie . I zamiast tego dodać peklosól do przypraw.
NOMART3 miesiące temu
Oczywiście - można mięso mielone doprawić 24-24h wcześniej. Peklowanie na mokro w tym przypadku nie jest konieczne.
marians19721 rok temu
Ja przy wyciąganiu zawsze z boku wkładam drut od robótek i przy drucie zasysa powietrze i nie ma problemu z wyciągnienciem pozdrawiam 😀

z chomika megur

  • 143,7 MB
  • 19 sty 17 19:41
Opublikowany 08.07.2016
Czy da się wytwarzać wędliny domowe w oparciu o zasoby sprzętowe typowego domu ? Mielonka domowa - to film o tym, że nie ma z tym żadnego problemu. Prosta, smakowita i szybka wędlina domowa. To prawda, że nie jest cudem estetyki, ale z pewnością zgodna z hasłem "wiem co jem" .
Składniki:
Około 2,5 kg mięsa - (karkówka łopatka)
50 gr soli (może być peklująca lub zwykła)
4 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki pieprzu czarnego.
2 łyżeczki majeranku,
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
opcjonalnie - 20 g żelatyny

Wykonanie
Mięso i czosnek przepuścić przez maszynkę - oczka 4-6mm, wymieszać z przyprawami i odstawić na 8-12 godz.
Następnie:
Osłonkę poliamidową namoczyć w ciepłej wodze by nabrała elastyczności.
Mięso ponownie wyrobić dodając pół szklanki wody (może być z 20 g żelatyny)
Osłonki poliamidowe napełniamy luźno i nakłuwamy, by umożliwić odpowietrzenie.
Należy zwrócić uwagę na solidnie zawiązanie końcówek napełnionej osłonki.
Parzymy w temp. 80 st. C.
Przybliżony czas parzenia możemy wyliczyć, kierując się zasadą: 1 godzina parzenia na 1 kg masy. Jeżeli największy kawałek waży 1,5 kg - parzymy 1,5 godziny.
Po parzeniu wykładamy batony na równą powierzchnię, przykrywamy deską do krojenia, którą porządnie obciążamy (od 10-30 kg) Pozostawiamy (najlepiej w chłodnym pomieszczeniu) na około 10-12 godzin.
Smacznego!
Maciej B3 miesiące temu
Witam, czy zamiast tej oslonki moge zrobic to w szynkowarze ? ile ewentualnie parzyć ? pozdrawiam
NOMART3 miesiące temu
Oczywiście - 2 godziny.
gnolojad3 miesiące temu
witam bardzo lubię filmy nomarta i jest dla mnie miszcz:) ale bolli mnie czosnek wkładany do maszynki razem z tłuszczem ,,kiełbasa"zrobiłem tak i była tragedia .....na pewno jest łatwiej,ale nie lepiej czosnek musi być krojony,siekany ,jak kto woli a praska do czosnku czy mielenie razem z wkładem to lipa ,niby czuć go ale nie widać: pozdro z olsztyna od amatora

z chomika megur

  • 124,8 MB
  • 19 sty 17 19:41
Opublikowany 29.05.2015
Kolejny pomysł na wędlinę z szynkowara. Tym razem "marność" gabarytowa surowca może być wykorzystana do nadania wędlinie cech atrakcyjnych.
Przy okazji zwróćcie uwagę na sposób umożliwiający szybkie wnikanie zalewy peklującej do wędliny.
ZAPRASZAM!
NOMART1 miesiąc temu
4 litry i jest częścią większego urządzenia. Nabyłem go klika lat temu . Marka, która go firmowała i importowała już nie funkcjonuje. Pojemniki o podobnej pojemności masz np w takim zestawie http://nomart.redcart.pl/p/501/14673187/pojemniki-prozniowe-z-pompka-zestaw-10szt--pojemniki-prozniowe-agd.html
adam Nowak1 miesiąc temu
NOMART,dzięki za odpowiedź i...podpowiedź.Udało mi się kupić pojedyńczy pojemnik o poj.3,5l z pompką(nie potrzebuję całego zestawu). Pozdrawiam.
NOMART6 miesięcy temu
+krysia55 Zwykle do zapeklowania 1 kg mięsa (długie peklowanie) wystarczy 0,5 l solanki 5%. Jeżeli jest powód , by zwiększyć ilość solanki - należy zachować jej stężenie. Czyli 1500 gram wody - około 75 gram soli. Do pewnych granic oczywiście. Nie zastosujemy 10 litrów solanki do kilograma mięsa.

Tomasz Smolnicki1 rok temu (edytowany)
Zioła polecam osobno zaparzyć w niewielkiej ilości wody przed wlaniem do marynaty, oddadzą wtedy więcej aromatu. Nie każdy też wie, że zioła potrafią też mieć salmonellę i podczas takiego parzenia się ją neutralizuje. Oczywiście piszę to tak dla informacji a nie, że się czepiam. Uwielbiam Pana przepisy i zawsze wyczekuję nowych.

z chomika megur

  • 217,6 MB
  • 19 sty 17 19:41
Opublikowany 07.10.2016
Gołąbki, a może wręcz gołębie, bo całkiem spore. Ta wersja pomyślana jest tak, aby nie dodawać już ziemniaków, kasz itp. Sporo mięsa i dużo kapusty. Kompletne danie i nie bomba kaloryczna.
Smacznego.
Składniki:
1 spora głowa kapusty
1,3 do 1,5 kg zmielonego mięsa
200 g ryżu.
1-2 cebule

Przyprawy:
20 g soli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonego koperku (świeżego więcej)
1 łyżeczka białego pieprzu

Wykonanie:
umytą głowę kapusty z wyciętym głąbem wkładamy do gara.
W garze powinna być świeżo zagotowana woda w ilości takiej by 2-3 cm kapusty się w niej zanurzyło. Wskazana jest jakaś podstawka pod kapustę.
Gar przykrywamy, utrzymujemy temperaturę 80-90 st przez godzinę, a następnie wyłączamy grzanie i pozostawimy w garze do wystygnięcia.
Mięso zmielone mieszamy z lekko ugotowanym ryżem i zeszkloną na masełku cebulą. Dodajemy także przyprawy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na klika godzin.

Po kilku godzinach garnek rzymski wykładamy kilkoma liśćmi kapusty, a następnie wypełniamy go gołąbkami. Na wierzch możemy wylać sos zrobiony z kilku przetartych pomidorów, przyprawionych do smaku liściem laurowym, zmielonym zielem angielskim, pieprzem i solą.

Wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 180-200 st C i czas 2 godziny.
Smacznego.
ZAPRASZAM!
babcia hania1 dzień temu
Dla mnie wyłącznie kapusta włoska najlepsza :) (jak raz zrobiłam, już nigdy nie sięgam po zwykłą) wrzątek i sparzyć 10-15 minut liście pięknie odchodzą. Dla początkujących dobry przepis, dla mnie za długo tej zabawy :)
kamil1 dzień temu
Gary rzymskie sa super sprawa , kazde danie wychodzi rewelka , czy to chleb czy karkowka ziemniakami , cokolwiek by sie nie zrobilo jest zwyczajnie smaczniejsze , smaki tak sie nie przechodza jak w naczyniu zaroodpornym. Golebi nie robilem ale stestuje . Dzieki

z chomika megur

  • 243,2 MB
  • 19 sty 17 19:41
Opublikowany 11.09.2016
Golonka w piwie wcale nie musi być trudna w wykonaniu i pracochłonna, ani bardzo kaloryczna. Czasochłonna niestety być musi. W finale na talerzu mamy, tylko golonkę i warzywa. Nawet jak popijemy piwem tak źle nie jest, ale jak dołożymy jakieś frytki i sosy - bomba kaloryczna rośnie. Przyjmijmy jednak zasadę, że w przypadku golonki - o kalorie się nie pyta. :-)

Składniki główne:
2,5 kg golonki,
1,5 kg kapusty kiszonej,
0,5 litra piwa.

Główne etapy
Obgotowanie golonek - 2 godz,
Marynowanie golonek 0,5-1 godz.
pieczenie - około 1,5 godz.

Wykonanie:
2,5 kg golonki umyć, włożyć do gara i zalać wodą, aż do zatopienia. Do wody dodać:
2-3 liście laurowe,
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
10 ziaren ziela angielskiego.
W garnkach z termometrem - zagrzać do początku czerwonego pola i pozostawić na godzinę , a w zwykłych - gotować delikatnie przez godzinę.
Po godzinie dodajemy 2-3 łyżeczki soli, seler, pietruszkę i marchewkę. i ponownie nagrzewamy garnek do pola czerwonego na termometrze i pozostawiamy co najmniej na godzinę (gotujemy przez godzinę w zwykłych garnkach)
W tym konkretnym przypadku - pozostawiam do dnia następnego.


Marynata:
0,5 litra piwa
1 łyżeczka papryki ostrej,
0,5 łyżeczki kminku mielonego,
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,

ostatni składnik marynaty 5-6 zmiażdżonych ząbków czosnku można dodać już teraz lub po 30 minutach pieczenia.
Golonki wkładamy do naczynia z marynatą i przebywają tam 30-60 minut. Następnie przekładamy do garnka rzymskiego (może być naczynie żaroodporne, ale trzeba bardziej uważać czy się nie przypala).
Po przełożeniu golonek polewamy je marynatą . Garnek przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika .
Ustawiamy 200 st C grzanie góra/ dół, bez termoobiegu.

Po 30 minutach zaglądamy do garnka rzymskiego, polewamy golonki marynatą z naczynia. Jeżeli wcześniej nie dodaliśmy czosnku do marynaty - należy to zrobić teraz.

W tym czasie odlewamy około 0,5-1 l bulionu w którym gotowała się golonka. Odciskamy mocno sok z kapusty, wkładamy do garnka z bulionem i gotujemy przez 30 minut (podgrzewamy do pola czerwonego na termometrze)
Po kolejnych 30 minutach przekładamy odsączoną kapustę na patelnię i podsmażamy, oraz zaglądamy do piekarnika i sprawdzamy miejskość golonek. Powinny być już dobre. Odkrywamy garnek i pieczemy podpiekamy przez około 15 minut od uzyskania brązowego koloru.
Odlewamy pozostałość marynaty, odwracamy golonki i podpiekamy z drugiej strony.
Podajemy na talerze razem z kapistą i warzywami, które będą łagodziły smak kwaśniej kapusty.
ZAPRASZAM!

z chomika megur

  • 181,7 MB
  • 19 sty 17 19:41
Opublikowany 16.09.2016
Wiele nazw funkcjonuje dla tej wersji kiełbasy pasztetowej, a najpopularniejsze to Kiszka Wątrobiana, Wątrobianka, Leberka. Krótko mówiąc wątroba i tłuszcz - wątrobianka w czystej postaci. Smakowita, aromatyczna. Zachęcam do wykonania, bo to jest proste.
Składniki:
1,2 kg wątroby wieprzowej
0,6 kg słoniny
6 średnich czerstwych bułek
0,3 l 18% śmietany do zup

Przyprawy:
2 łyżeczki soli
1-2 łyżeczek majeranku
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka ziela angielskiego zmielonego.

Wykonanie:
Wątrobę i słoninę pokroić w drobne kawałki i obgotować przez 5-10 min. Słoniny można zostawić 100 g w stanie surowym i pokroić w drobniutką kostkę.
Obgotowane składniki zmielić 2 x na oczkach 2-3(max 4,5).
Dodać śmietanę, namoczone i odciśnięte bułki oraz przyprawy.
Wymieszać i zmielić trzeci raz.
Po ostatnim mieleniu można ewentualnie doprawić.
Teraz dodajemy drobniutko pokrojoną słoninę , mieszamy i nadziewamy osłonki białkowe 45-55 mm. Napełniamy luźno, max do 3.4 objętości. Porządnie zabezpieczamy oba końce. sznurkiem wędliniarskim.
Parzymy 40-50 min w temp 85 st. Przed i na początku parzenia nakłuwamy miejsca, na batonach, gdzie gromadzi się powietrze.
Po parzeniu przelewamy ciepłą wodą, potem zimną. Następnie rozkładamy batony na desce. Przykrywamy drugą i obciążamy.
Do całkowitego wystygnięcia powinno stać tak w chłodnym pomieszczeniu.
Smacznego!
ZAPRASZAM!
Krzysiek Fluder2 dni temu
Witam czy mozna podmazyć te pkrojona sloninke z cebulka?
NOMART2 dni temu
Stary przepis tego nie przewidywał, ale co szkodzi spróbować - może być bardzo ciekawe :-)
Marek Cz2 dni temu
Witam czy kiszke wątrobianą można zapasteryzować w słoiczkach żeby przechować np. w piwnicy . NOMART2 dni temu
Można. Jak ma być długo przechowywana, to sugeruję potrójną pasteryzację.

z chomika megur

  • 105,6 MB
  • 19 sty 17 19:41
Opublikowany 19.08.2016
Szablonowy , prosty sposób na tradycyjne ogórki kiszone. Zapraszam do oglądania.
Składniki:
5 kg ogórków gruntowych
5 litrów wody
5 czubatych łyżek soli kamiennej do przetworów (około 150 g)
Kilka korzeni chrzanu
2 główki czosnku
2-3 łyżeczki gorczycy białej
Solidny pęk kopru i liść chrzanu.

Sprzęt - pojemnik na 10 l

Przygotowanie:
Ogórki pozbawić ogonków i wymyć.
wodę zagotować i rozpuścić w niej sól.
Ogórki i przyprawy włożyć do pojemnika i zalać gorącą, słoną wodą. Ogórki powinny być zatopione. W razie potrzeby użyć docisku.
Ograniczyć dostęp powietrza.
Odstawić na klika dni w temperaturze pokojowej, a następnie znieść do chłodniejszego miejsca. Degustować już można 2-3 dni po nastawieniu. Pełnia smaku po 2 tygodniach.

sajmon108346 minut temu
U mnie w domu daje się jeszcze liść czarnej porzeczki lub dębowy
keid recha2 godziny temu
Jaka jest różnica między ogórkami kiszonymi w plastikowym pojemniku a np. w szkle lub kamionce?
Luzak19771 godzinę temu
W kamionce lub szkle są po prostu prawdziwymi kiszonymi, a te z plastiku, to se można kupić w sklepie :-)

z chomika megur

  • 85,2 MB
  • 19 sty 17 19:41
Opublikowany 04.01.2015
Peklowanie - prosto i skutecznie.
W tym odcinku pekluję z przeznaczeniem na wędzenie, ale można oczywiście po peklowaniu przetworzyć mięso w pieczeń lub za pomocą szynkowara. Za każdym razem efekt smakowy będzie inny i w tym cała radość z wędlin własnego wyrobu.
Stawiam na mięso z pewnego źródła. Kontroluję na bieżąco wygląd i aromat zalewy. Rygorystycznie dbam o to, by mięso zawsze było zatopione w solance. Dlatego też używam mniej soli peklującej niż przewiduje to norma technologiczna.
ZAPRASZAM!
Jan Wieczorek7 miesięcy temu
Najlepsza i najpewniejsza metoda ile trzeba peklosoli jest stara jak świat. Jajko. Surowe jajko. Jak wypłynie na wierzch to stężenie jest ok.Robię tak od 35 lat i jeszcze się nie zawiodłem. A mięso powinno być w garnku ściśnięte 3 cm.peklowego roztworu nad powirzchnią przyciśnięte kamieniem i co 2 dni przewracane. Czas peklowania 10-14 dni.Nigdy jeszcze nie zapeklowało mi się źle. To stare metody ale pewne.Pozdrawiam świątecznie
adam czerwinski5 miesięcy temu
+Jan Wieczorek Jeszcze 40 lat temu, ludzie konserwowali mięso, przed zepsuciem, solom, bo nie było zamorzarek i lodówek, dziś wystarczy peklować 3 dni,góra 4, zależy od wielkości i objętości mięsa, należy pamiętać, ze podczas wędzenia mięso zmniejsza swoja objętość i wagę, a sol wchłonięta pozostaje, twój sposób znam bardzo dobrze, kiedyś też tak robiłem, i wiem ze ta szynka to jest śledziem solonym, jedynie masz świadomość, ze to szynka własnej produkcji, to co robili kiedyś, to dziś tego się nie praktykuje.
12ODALA129 miesięcy temu
A ja wam powiem tak: kiedyś ludzie nie znali peklo soli a ich wyroby były lepsze i smaczniejsze peklo sól to trucizna tak samo jak benzopiren którym się wędzi a nastrzykiwanie to tragedia potem się dziwicie dlaczego w boczku między warstwą tłuszczu a mięskiem są takie gile i boczek się rozpada to są skutki nastrzykiwania i wędlina jest słodka i nie smaczna. Moi rodzice robili to tak: do kociołka o poj 50l wkładali mięso szynki,boczki, schaby balerony zalewali wodą tak aby zakryło całe mięso potem wyjmowali je a do wody dodawali łyżkę stołową saletry i wkładali całe surowe jajko jajko poszło na dno i sypali tyle soli aż jajko wypłynęło na wierzch to się nazywała laga następnie wkładali mięso z powrotem mięso musi pływać nie może być ściśnięte słona laga musi wszędzie dotrzeć ten proces trwa trzy tygodnie i co parę dni przewracamy mięso po upływie 3 tygodni wyjmujemy mięso wiążemy szynki balerony i wędzimy TAK WYKONANE CZYNNOŚCI GWARANTUJĄ SMAK I ZAPACH WĘDLIN I mogą leżeć w lodówce nawet dwa miesiące i nic z nich nie wycieknie życzę smacznego i pozdrawiam

z chomika megur

  • 202,4 MB
  • 19 sty 17 19:41
Opublikowany 13.02.2015
Kiełbasa domowego wyrobu nie jest wielkim wyczynem. Skład jest niemal dowolny przy zastrzeżeniu właściwych proporcji chudego i tłustego mięsa. Przyprawy ? - cała paleta do wyboru. Za podstawę biorąc liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, i sól(zwykła lub peklująca) można kiełbasę ostatecznie determinować jako paprykową, jałowcową, czosnkową itp. itd. Można robić kiełbasę parzoną, wędzoną i parzoną oraz to tych obróbkach dodatkowo można suszyć. W tym przypadku wędzenie 40-60 st. C w czasie 6-8 godzin. Drugiego dnia 2 h - przejście od zimnego do 80 st. C.
Bartlomiej Swierczynski1 miesiąc temu
Panie Arturze, czy sprawdziloby sie w przypadku tej wedliny zastapienie parzenia obrobka w miniwedzarni ? jesli dalo by rade to prosilbym o zaproponowanie czasow obrobki cieplnej. Pozdrawiam
NOMART1 miesiąc temu
Nie robiłem, ale jak bym robił - to na początku 2 palniki do rozgrzania (80 st) a po tym powinien wystarczyć jeden do utrzymania temperatury - czas myślę minimum 50 minut. Ciekawe - może spróbuję.
denver2252 miesiące temu
Mam pytanko czemu Pan użył tak małej miski do mieszania???? Wydaje mi się że w naczyniu dwa lub trzy razy większym mieszanie było by o wiele przyjemniejsze i bardziej wygodne A po drugie to dziwię się że fachowiec taki jak Pan zachęca ludzi do stosowania soli peklowej.Jak wiemy sól peklujaca to jest mieszanka soli warzonej z dodatkiem środków konserwujących a środki konserwujące to chemia czyli krótko mówiąc Trucizna działająca po pewnym czasie.czy po to aby mieć ładny wygląd wędliny mam karmić i faszerować siebie i bliskich chemią????
NOMART2 miesiące temu
+denver225 Temat miski pomijam bo nie istotny. Co do Peklosoli. Owszem - pełna racja. To konserwant. W porównaniu do większości wędlin sklepowych taka tylko z peklosolą wygląda niewinnie. Jeżeliby poddać analizie moje filmy - są wśród nich takie gdzie nie ma soli peklujacej i wiele takich, gdzie informuję o możliwości wykonania bez soli peklującej. Dalsza analiza filmów wykazałaby, że do peklowania używam dawki niższej niż technologicznie zalecana i uznana za nieszkodliwą. Też w tą nieszkodliwość nie wierzę do końca i dlatego dawkę zaniżam. Nie z własnego widzimisię, lecz doświadczenia, które wykazuje, że taka zmniejszona ilość w warunkach domowych jest wystarczająca. Sama sól jest bakteriostatyczna, ale nie tak silnie jak wsparta azotanem czy azotynem. Więcej doświadczenia trzeba by bez wspomagania konserwantem w wędliniarstwie domowym ustrzec się przed wybitnie groźnym jadem kiełbasianym.
jacek44652 miesiące temu
Metalowy lejek przystosowany do maszynki do mięsa i spoko nabijamy,po co ta mitręga z obciętą butelką ?
NOMART7 miesięcy temu
+Grzegorz Cooper Skórka będzie się marszczyła w miarę schnięcia. To czy będzie gładka na początku zależy od jakości wypełnienia oraz od użytej osłonki. Taką kiełbasę - jeżeli parzymy - to zwykle 40-60 minut, a studzimy w temperaturze pokojowej.

z chomika megur

  • 174,5 MB
  • 19 sty 17 19:41
Opublikowany 17.06.2016
Powracam do tematu różnorodności w wyrobach domowych, Szynkowar i wykonany w nim schab + piersi drobiowe są tego przykładem. Mieszanina wieprzowiny i drobiu w jednej wędlinie jest zaskakująco dobra. Prostota wykonania i mała czasochłonność są dodatkowym atutem.
Sposób wykonania.
2 kawałki marnego schabu (łącznie około 1,5 kg
3 piersi z kurczaka
klika łyżek oliwy
2 płaskie łyżeczki soli
pozostałe przyprawy wedle uznania - ja użyłem przyprawy o nazwie - receptura babci Leokadii - 2 czubate łyżeczki.
Z oliwy i przypraw zrobić marynatę.
Schab 1 przebić nożem a następnie poszerzyć przebicie aż do utworzenia pojemnego otworu. Należy dopasować piersi drobiowe do miejsca wewnątrz schabu, następnie całość natrzeć marynatą i ponownie złożyć w walec nadziany mięsem z piersi.
Schab 2 rozciąć - tworząc pas o jednolitej grubości, następnie rozbić go tłuczkiem. Rozbić w cienki płat pozostałe piersi. Natrzeć wszystko marynatą i zwinąć w roladę..
Oba tak przygotowane schaby wkładamy do szynkowarów.
Odstawić na minimum 4 godziny (może być doba lub nawet 2)
Parzenie 2 godziny - około 85 st. Hartowanie w zimnej wodzie -20-30 minut.
Po 8 godzinach w lodówce - można wydobyć i kroić wędlinę.
Smacznego.
Janusz Piekarz1 miesiąc temu
Panie Arturze świetny kanał Pan stworzył podziwiam Pana pasję i sam też już WIELE wyrobów wykonałem dzięki filmikom i szczerze polecam każdemu znajomemu który interesuje się domowymi wyrobami. prosiłbym jeszcze o filmiki z wyrobami z podrobów i tzw. resztek np. pasztetowa, salceson, wątrobianka itd. Pozdrawiam serdecznie :D

z chomika megur

  • 239,1 MB
  • 19 sty 17 19:41
Opublikowany 15.07.2016
Piersi Drobiowe z Warzywami w Galarecie to jeszcze jeden odcinek na temat możliwości wykonania domowej wędliny w oparciu o sprzęt powszechny w każdym domu. Jak zwykle bez zbędnych komplikacji.
Składniki:
2 litry wody,
4 pojedyncze płaty piersi z kurczaka
Mały seler i nać selera,
Jedna średnia pietruszka (lub klika drobnych) oraz nać pietruszki,
1 mały por (cały)
3-4 marchewki.
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.
Żelatyna w ilości na 4 l wody
Pieczarki marynowane
Małe ogóreczki z chili
Małe kolby kukurydzy w occie.
Osłonka poliamidowa.

Wykonanie:
Wodę zagotować i wrzucić umyte mięso, nać i obrane warzywa. Gotować na wolnym ogniu około 20-30 minut. Jak piersi się ugotują wyjmujemy wszystko z gara i przecedzamy przez gęste sito. Warzywa i nacina nie będą już potrzebne i można je użyć do jakiejś sałatki - ale należy zaznaczyć, że robiąc wersję alternatywną - marchewka i seler mogą spokojnie w skład wyrobu wchodzić.
W wywarze rozpuszczamy żelatynę w ilości 2 x większej niż w przepisie na opakowaniu - chodzi o wzmocnioną sztywność.
Ugotowane piersi rozrywamy na kawałki. Dokładamy pieczarki, ogóreczki i małe kolby kukurydzy w ilości około 1/3 objętości mięsa. Jak wywar z żelatyną ostygnie - napełniamy osłonki zwracając uwagę na szczelne wiązanie. Jak żelatyna zacznie wiązać - można nadziane batony powiesić. Na kilka godzin włożyć do lodówki i można jeść. Smacznego.
mic kuc18 godzin temu
Koniecznie musi być ta osłonka poliamidowa. Mógłby być woreczek od szynkowara? W szynkowarze to raczej ciężko by było uzyskać tyle tej galaretki bo jednak jest docisk. Jak zwykle pysznie u Ciebie:)

z chomika megur

  • 221,4 MB
  • 19 sty 17 19:41
AgressorProduction 1 miesiąc temu
Pytanko do robiących mięsa z szynko-wara bo właśnie chce taki zakupić. Po wyjęciu mięsa z szynko-wara jak długo można przechowywać w lodówce ??
NOMART 1 miesiąc temu
+AgressorProduction Jeżeli chcemy przechować mięso to lepiej nie wyjmować go z szynkowara (w woreczku). Ja czasami wyjmuję po 2 tygodniach. Jeżeli już wyjęte - to trzymam w lodówce w pojemniku szczelnie zamykanym. tydzień nie stanowi problemu. Bez pojemnika obeschnie po kilku dniach. Jeżeli chcemy by wytrwała wędlina dłużej - sugeruję opiec ją w piekarniku lub kombiwarze. 150 st, 20 minut. wydłuży nam czas przechowania z zachowaniem zjadliwości. Poza tym, oczy, nos i ocena na bieżąco :-)
Maciej Rajewski 1 miesiąc temu
Nie pisałem o dalszych moich poczynaniach z mielonkami, bo o tym w sumie powinienem pisać na swoim kanale, poza tym nie miałem czasu na pisanie, gdyż musiałem szykować kolejne mielonki. Jeśli ktoś mi powie, że domowa wędlina jest tańsza od tej ze sklepu, to się szczerze uśmieję. Owszem, koszt wytworzenia kilograma jest mniejszy od kosztu zakupu kilograma w sklepie. Ale trzeba wziąć pod uwagę również fakt, że domowych wędlin spożywamy 3 razy więcej w tym samym czasie, co sklepowych, bo po prostu smakują. I w tym momencie rachunek ekonomiczny wygląda nieciekawie :-) Pozostaję jednak niezrażony i właśnie zmieliłem kolejną mielonkę :-)
Maciej Rajewski 2 miesiące temu
Właśnie wykonałem powyższe stosując modyfikacje: zamiast karkówki poszła łopatka. Żółty ser starłem na tarce zamiast kroić w kostkę. A paprykę pokroiłem w kostkę, zamiast w paski. Dziadek Feliks wystąpił, tudzież sól peklowa. Całość wrzuciłem do szynkowara i starannie udeptałem (oczywiście w woreczku), a następnie, z racji późnej pory, szynkowar trafił do lodówki. Jutro gotowanie :-) A więc pojutrze relacja z tego co wyszło.
NOMART 2 miesiące temu
+Maciej Rajewski Z solą peklującą proszę nie przesadzać :-) - jak za mało słone - wolę dodać soli zwykłej :-)
Maciej Rajewski 2 miesiące temu
+NOMART No to relacjonuję co mi wyszło. Wyszła pyszna sprawa. Aczkolwiek ogień w surowiźnie był bardziej wyczuwalny niż po zaparzeniu, troszeczkę go brakuje. Czy następnym razem dodać jeszcze więcej ostrej papryki? Słoność wyszła większa - takiej oczekiwałem. Spoistość - jednorodna bryła, kroi się doskonale. Co do dziadka Feliksa i babci Leokadii... następnym razem spróbuję z podstawowym zestawem przypraw, czyli sól, pieprz, majeranek i czosnek, coś mi tu (według mnie oczywiście) za dużo różnych zapachów wnoszą obie przyprawy. Generalnie wyszło bardzo dobre jedzonko. Widzę, że muszę nadgonić moje ćwiczenia, bo co niektórzy każą już w swoim filmie cydr robić :-) Panie Arturze, dziękuję za bardzo dobre filmy instruktażowe, ponawiam wniosek o "Drzwi otwarte", jednocześnie gratuluję jubileuszu dwóch tysięcy subskrybentów.

z chomika megur

  • 146,2 MB
  • 19 sty 17 19:41
Opublikowany 30.01.2015
Wędzone serki własnej roboty są zaskakująco pyszne, łatwe do zrobienia, a paleta możliwości jest bardzo szeroka. Zapraszam do obejrzenia kolejnego odcinka.
kacjan 3 tygodnie temu
Zrobiłem takie serki wędzone. Są pyszne z tym, że ja je jeszcze powiedzmy, że sparzyłem tzn. do ciepłej wody wrzuciłem serki i na minimalnym ogniu na największym gazie i odkrytym garnku, podgrzewałem je przez 20-30 min min. by pozbyć się "smoły" z wędzenia. Może źle wędziłem, ale taką metodę obrałem i sprawdza się rewelka. Przepis ma pan znakomity na te serki wędzone. Pozdrawiam
kacjan 1 tydzień temu
+Artur F w ogóle nie moczę serków w solance. Gdy parzę je ,to daję odrobinę soli i to wszystko.:)
Robert Rybson 4 miesiące temu
Witam. Mam pytanie: Czy wędzenie ma odbywać się w określonej temeperaturze którą trzeba utrzymywać przez cały czas ? Czy jest to obojętne ?
NOMART 4 miesiące temu
Witam. Rozpoczynamy od zimnego. Musimy osiągnąć minimum 45 st. i raczej nie przekraczać 60 st

z chomika megur

  • 275,9 MB
  • 19 sty 17 19:41
Opublikowany 27.03.2015
Szynkowar - proste narzędzie do wyrobu wędlin parzonych. Nie wymaga wielkich zabiegów, a osiągane efekty są zachwycające. Bardzo ważna technologia przetwarzania mięsa, dzięki której dbanie o różnorodność staje się łatwe.W tym filmie porównujemy przy okazji starą i nową technologię konstrukcji szynkowarów.
ZAPRASZAM!

SKLEP - SHOP

http://nomart.pl/

FACEBOOK

https://www.facebook.com/pages/Nomart...

FORUM

http://nomart.pl/Forum/
Maciej Rajewski 3 tygodnie temu
Na czym polega sekret? Co zrobić, żeby takie mięsko było "sklejone"w jednolitą masę? Od dłuższego czasu używam szynkowara, i zwykle mięsko mięsko mi się rozpada/rozwija. Również dodawałem żelatyny - niewiele pomogło
NOMART 3 tygodnie temu (edytowany)
+Maciej Rajewski Stosować albo mielonkę , albo mięso lite. Pośrednie stany mają większy lub mniejszy problem ze stanem skupienia. Jeżeli stosujemy większe kawałki można użyć siatki. Stosować mięso dobrej jakości, Peklować 10-14 dni. Ładować szynkowar do pełna, żeby się ledwo zamykał. Stosować woreczek. Używać szynkowarów fabrycznych - niektóre wyroby chałupnicze są dalekie od normy. To podstawowe zasady. Jakiś szczegółowy przypadek możemy omówić na prv :-)
Zbigniew Nowak 1 tydzień temu
+NOMART Uwazam, ze tajemnica sukcesu i zwartosci tej rolady po wyjeciu, jest przestrzeganie procesu od momentu przyniesienia kawalka miesa swietnego gatunku od rzeznika, poprzez peklowanie, i najwazniejsze "TRUDNE ZAMKNIECIE " szynkowaru ze wzgledy, aby miesa bylo sporo. Ta sila ucisku sprezyny na mieso powoduje, ze mieso jest zgniatane w temperaturze i staje sie jednolite.
Robert El Camino 16 godzin temu
Żeby nie mieć takiego problemu z wkładaniem mięska ja najpierw wkładam je do woreczka , wtedy łatwiej jest powietrze wycisnąć. Później wkładam mięso w worku do szynkowara. Tu z kolei jak się zbierze powietrze to drewnianą klapeczką ( może być drewniany patyczek do szaszłyków) przy ściance szynkowara przeciskam tak aby był przepływ powietrza i mięsko samo wpada na dno :) Polecam spróbować:) Uwaga - koniecznie najpierw trzeba przymierzyć mięsko czy nie jest za duże bo można rozerwać woreczek foliowy :) Pozdrawiam :)
marciu11 1 tydzień temu
Pod woreczek do szynkowara polecam podłożyć dwa kawałki sznurka na krzyż. Ciągnąc wtedy za sznurki łatwiej wyjąc woreczek z zawartością. Po pierwsze sznurek ciągnie od dna, jest bardziej szorstki od worka i się nie ślizga tak jak folia na palcach (którą też udało mi się rozerwać woreczek przed wyjęciem), a jeszcze jedna zaleta że po sznurkach dostaje się powietrze, przy ciągnięciu i nie ma tego zassania i takiego cmokk przy wyciąganiu :)

z chomika megur

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    17
  • pliki muzyczne
    0

17 plików
2,89 GB




Paulinkaww

Paulinkaww napisano 2.07.2018 22:27

zgłoś do usunięcia

ZAPRASZAM HASŁO 123456

Filmy Seriale Bajki

Gry Muzyka

Każdy znajdzie coś dla siebie

obrazek
KinoMuzykaSwiat

KinoMuzykaSwiat napisano 14.07.2020 21:13

zgłoś do usunięcia
Muzyczne i Filmowe Rodzynki - Kino i Muzyka dla Koneserów. Codziennie Cos Nowego. Dobry Film i Dobra Muzyka Na Kazdy Wieczór.

konto__prywatne napisano 23.07.2021 14:59

zgłoś do usunięcia
wilow30612

wilow30612 napisano 26.03.2022 08:40

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Strefa_Usmiechu

Strefa_Usmiechu napisano 18.04.2022 23:02

zgłoś do usunięcia

💗 Nowości - Kwiecień 2022 💗

📥 Najlepsza Muzyka i Filmy w Polskim Internecie 📥


obrazek

🎯 FREE – 18:00 – CO NIEDZIELE 🎯
Tutaj zabawa nigdy się NIE KOŃCZY
😺 Zapraszam serdecznie 😺

wiedzmin111111

wiedzmin111111 napisano 28.09.2022 19:04

zgłoś do usunięcia
giphy-2
Filmy_Seriale_XXX

Filmy_Seriale_XXX napisano 7.01.2023 16:38

zgłoś do usunięcia
nerad86850

nerad86850 napisano 31.01.2023 06:22

zgłoś do usunięcia
Super chomik
M.K-16

M.K-16 napisano 10.04.2023 14:05

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP🔐

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności