Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Bułeczki do hamburgerów.doc

OliverHardy / SMAKOWITA KUCHNIA!!! / przepisy / Bułeczki do hamburgerów.doc
Download: Bułeczki do hamburgerów.doc

120 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
ham_bul_5.jpg

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek
Krokiety z kurczakiem

trudność: łatwe
czas: >60 min


SKŁADNIKI:
Ciasto na naleśniki:.
4 szklanki mąki pszennej.
3 szklanki mleka.
1 i 1/3 szklanki wody gazowanej.
pół łyżeczki soli.
pół łyżeczki cukru.
1-2 jajka.
Farsz:.
0,5 kg piersi z kurczaka.
25 dag pieczarek.
pół papryki czerwonej.
2 cebule.
25 dag sera żółtego.
sól.
pieprz.
płaska łyżeczka curry.
Panierka:.
2 jajka.
bułka tarta.
olej do smażenia.
.
..PRZYGOTOWANIE:
Składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 20-30 minut. Ciasto może być na początku trochę rzadkie, ale po odstawieniu zgęstnieje. Następnie usmażyć naleśniki. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Posypać solą, pieprzem i curry oraz ulubionymi przyprawami i odstawić. Pieczarki umyć i pokroić w większą kostkę. Podsmażyć. W tym czasie obrać i poszatkować cebule. Gdy pieczarki będą już gorące, dodać cebule i posolić. Kiedy woda z grzybów już odparuje, a cebula zmięknie, przerzucić wszystko do większego pojemnika. Następnie podsmażyć pierś kurczaka, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Tak przygotowaną pierś połączyć z pieczarkami i zaczekać aż całość ostygnie. W międzyczasie zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach i bardzo drobno pokroić paprykę. Gdy pieczarki z kurczakiem ostygną, dodać ser i paprykę. Dokładnie wymieszać i doprawić w razie konieczności. Na naleśniki nakładać ok. 2 łyżek farszu, zawinąć z lewej i prawej na ok. 2-3 cm, a następnie zwijać od góry do dołu. Tak przygotowane naleśniki maczać w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Smacznego!



Ptysie z twarożkiem owocowym
.trudność: średnie
czas: >60 min


SKŁADNIKI:
CIASTO PTYSIOWE:.
1 szkl. mąki pszennej.
50g masła albo margaryny.
1 szkl. wody.
1 cukier wanilinowy 8g.
szczypta soli.
4 jajka.
WYPEŁNIENIE:.
0,5 kg twarogu białego, mielonego.
1 op. cukru waniliowego 16 g.
2 duże gruszki.
1 cytryna.
3 łyżeczki żelatyny.
4-6 łyżek cukru.
LUKIER:.
sok z połowy cytryny.
cukier puder.
.
..PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:Mąkę przesiać. Wodę zagotować w rondlu, dodać masło, sól i cukier wanilinowy. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką - aż zrobi się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas trzymać na ogniu i ucierać ciasto 2-3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawić i lekko przestudzić. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy i wyciskać porcje ciasta wielkości małych jabłek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180st. C i piec dalej ok.15 min. Po upieczeniu wyjąć i przekroić poziomo na pół ostrym, najlepiej ząbkowanym nożem, odstawić do ostygnięcia. WYPEŁNIENIE: Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę, przełożyć do rondelka. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz cukier, zagotować i poddusić 2 min. a następnie zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści, odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy zacznie tężeć dodać do roztartego z cukrem waniliowym sera, dokładnie wymieszać i ew. dosłodzić do smaku Masą wypełniać czubato dolną część ptysiów, przykryć czapeczkami. Utrzeć lukier z soku z cytryny i kilku łyżek cukru pudru, posmarować wierzch ptysiów. Podawać schłodzone.




Omlet

trudność: łatwe
czas: 1-30 min


SKŁADNIKI:
4 jajka.
2 łyżki mąki.
szczypta soli .
olej do smażenia.
.
..PRZYGOTOWANIE:
do miski wbić jajka , dodać sól i ubijać (ręcznie lub mikserem polecam mikserem ) jeśli mikserem to około 1 min na obr 4 a jeśli ręcznie to trochę dłużej , następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać . Smażyć na rozgrzanej patelni przykrytej pokrywką

surówka z kiszonej kapusty

trudność: łatwe
czas: 1-30 min


SKŁADNIKI:
50 dag Kiszonej kapusty.
1 marchewka .
1 cebula, .
szczypta pieprzu, .
szczypta cukkru,.
oleju tyle aby surówka nie była za tłusta.
..PRZYGOTOWANIE:
Kiszoną kapustę lekko odsączamy i kroimy, dodajemy startą marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy pieprzem i cukrem na koniec olej, mieszamy, następnie wkładamy do lodówki na przynajmniej 30min żeby się przegryzła
Inne pliki do pobrania z tego chomika

GrejpfrutowyFizz.jpg Rozbudowany leksykon koktajli. Program spełnia funkcję swego rodzaju "książki barmańskiej". Zawiera wygodną i prostą w obsłudze bazę ponad 2000 receptur na wspaniałe koktajle, w tym ponad 50 mających specyficzne właściwości lecznicze (wspomagają leczenie przypadłości zwanej potocznie kacem ;) KoktajlBar zaznajamia z podstawowymi zasadami przygotowywania napojów, oraz ujawnia wiele sekretów. Program ułatwi wybór koktajlu odpowiadającego oczekiwaniom użytkownika. Przepisy zawierają fotografie, które obrazują jak efektowne mogą być stworzone na podstawie wskazań programu napoje. Jeśli mamy problem ze zidentyfikowaniem składnika lub brakuje nam informacji na jego temat wystarczy kliknąć, a pokaże się odpowiedni opis. Program sugeruje również na jaką okazję koktajl nadaje się najbardziej, pomoże wybrać również odpowiednią szklankę... Uwaga! Wersja bezpłatna ma ograniczną funkcjonalność do 200 przepisów, nie ma natomiast ograniczeń czasowych w jej wykorzystywaniu. Systemy operacyjne: MS Windows 98/Me/NT/2000/XP

więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności