-
38 -
4640 -
632 -
1193
8573 plików
4615,41 GB


Krokiety z kurczakiem
trudność: łatwe
czas: >60 min
SKŁADNIKI:
Ciasto na naleśniki:.
4 szklanki mąki pszennej.
3 szklanki mleka.
1 i 1/3 szklanki wody gazowanej.
pół łyżeczki soli.
pół łyżeczki cukru.
1-2 jajka.
Farsz:.
0,5 kg piersi z kurczaka.
25 dag pieczarek.
pół papryki czerwonej.
2 cebule.
25 dag sera żółtego.
sól.
pieprz.
płaska łyżeczka curry.
Panierka:.
2 jajka.
bułka tarta.
olej do smażenia.
.
..PRZYGOTOWANIE:
Składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 20-30 minut. Ciasto może być na początku trochę rzadkie, ale po odstawieniu zgęstnieje. Następnie usmażyć naleśniki. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Posypać solą, pieprzem i curry oraz ulubionymi przyprawami i odstawić. Pieczarki umyć i pokroić w większą kostkę. Podsmażyć. W tym czasie obrać i poszatkować cebule. Gdy pieczarki będą już gorące, dodać cebule i posolić. Kiedy woda z grzybów już odparuje, a cebula zmięknie, przerzucić wszystko do większego pojemnika. Następnie podsmażyć pierś kurczaka, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Tak przygotowaną pierś połączyć z pieczarkami i zaczekać aż całość ostygnie. W międzyczasie zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach i bardzo drobno pokroić paprykę. Gdy pieczarki z kurczakiem ostygną, dodać ser i paprykę. Dokładnie wymieszać i doprawić w razie konieczności. Na naleśniki nakładać ok. 2 łyżek farszu, zawinąć z lewej i prawej na ok. 2-3 cm, a następnie zwijać od góry do dołu. Tak przygotowane naleśniki maczać w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Smacznego!
Ptysie z twarożkiem owocowym
.trudność: średnie
czas: >60 min
SKŁADNIKI:
CIASTO PTYSIOWE:.
1 szkl. mąki pszennej.
50g masła albo margaryny.
1 szkl. wody.
1 cukier wanilinowy 8g.
szczypta soli.
4 jajka.
WYPEŁNIENIE:.
0,5 kg twarogu białego, mielonego.
1 op. cukru waniliowego 16 g.
2 duże gruszki.
1 cytryna.
3 łyżeczki żelatyny.
4-6 łyżek cukru.
LUKIER:.
sok z połowy cytryny.
cukier puder.
.
..PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:Mąkę przesiać. Wodę zagotować w rondlu, dodać masło, sól i cukier wanilinowy. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką - aż zrobi się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas trzymać na ogniu i ucierać ciasto 2-3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawić i lekko przestudzić. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy i wyciskać porcje ciasta wielkości małych jabłek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180st. C i piec dalej ok.15 min. Po upieczeniu wyjąć i przekroić poziomo na pół ostrym, najlepiej ząbkowanym nożem, odstawić do ostygnięcia. WYPEŁNIENIE: Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę, przełożyć do rondelka. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz cukier, zagotować i poddusić 2 min. a następnie zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści, odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy zacznie tężeć dodać do roztartego z cukrem waniliowym sera, dokładnie wymieszać i ew. dosłodzić do smaku Masą wypełniać czubato dolną część ptysiów, przykryć czapeczkami. Utrzeć lukier z soku z cytryny i kilku łyżek cukru pudru, posmarować wierzch ptysiów. Podawać schłodzone.
Omlet
trudność: łatwe
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
4 jajka.
2 łyżki mąki.
szczypta soli .
olej do smażenia.
.
..PRZYGOTOWANIE:
do miski wbić jajka , dodać sól i ubijać (ręcznie lub mikserem polecam mikserem ) jeśli mikserem to około 1 min na obr 4 a jeśli ręcznie to trochę dłużej , następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać . Smażyć na rozgrzanej patelni przykrytej pokrywką
surówka z kiszonej kapusty
trudność: łatwe
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
50 dag Kiszonej kapusty.
1 marchewka .
1 cebula, .
szczypta pieprzu, .
szczypta cukkru,.
oleju tyle aby surówka nie była za tłusta.
..PRZYGOTOWANIE:
Kiszoną kapustę lekko odsączamy i kroimy, dodajemy startą marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy pieprzem i cukrem na koniec olej, mieszamy, następnie wkładamy do lodówki na przynajmniej 30min żeby się przegryzła
- sortuj według:
-
59 -
1 -
0 -
0
76 plików
722,59 MB

