-
500 -
205 -
14916 -
533
16172 plików
18,18 GB
SZARLOTKA
Forma: 25 x 35 cm
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
200 g masła
2-3 łyżki oleju do związania
--------------------------------------
tarta bułka
1,5 - 2 kg jabłek lub 2 słoiki musu jabłkowego
4 białka
3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystkie składniki lub ugnieć ręcznie. Połowę ciasta rozgnieć palcami na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę ciasta włóż do woreczka foliowego i włóż do zamrażarki. Ciasto podpiecz około 15 minut w 170° C.
Jabłka: Obierz ze skórki, pokrój na ósemki. Do dużego garnka wlej 3 łyżki wody i przesmaż.
Na podpieczone ciasto posyp tartą bułkę i wyłóż jabłka lub mus jabłkowy. Połóż pianę z białek oraz starkuj na tarce na dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Piecz w 175° C około 50 - 60 minut. Podawaj z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną.
🐞🐞 🐞 🐞🐞
--------------------------------------
KASZA JAGLANA
Jak ugotować kaszę jaglaną?
1 szklankę kaszy jaglanej (250 ml) przepłucz na sitku najpierw zimną wodą z kranu, a następnie przelej wrzątkiem dokładnie, kilkanaście sekund. Wsyp kaszę do garnka i zalej 2,5 szklankami wrzącej wody, dodaj szczyptę soli. Od momentu zagotowania gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, około 15 minut, nie mieszaj. Następnie odstaw z ognia na 10 minut. Zdejmij przykrywkę. Gotowe.
--------------------------------
Deseczka Kokosowa:
4 białka
szczypta soli
3/4 szkl.cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g wiórek kokosowych
---------------------------------
Deseczka kokosowa: zaczynamy od ubicia białek ze szczyptą soli na sztywno,stopniowo wsypujemy cukier,miksujemy do rozpuszczenia się cukru,następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną,krótko miksujemy i wsypujemy wiórki kokosowe,mieszamy delikatnie łyżką.
Wykładamy masę kokosową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównujemy.
Piec w 180 C przez 25 min.
===========================================
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
SZARLOTKA JAK U BABCI
Składniki na ciasto:
180 g mąki pszennej
100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 żółtko jaja M lub L (Fermy Drobiu Jokiel)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka śmietany 18% (piec 15 minut
)
Składniki na nadzienie:
1 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na bezę:
4 białka jaj M lub L (Fermy Drobiu Jokiel)
150 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1łyżka maki ziemniaczanej
piec 20 minut temp 180c
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
NASTĘPNY PRZEPIS
2 kg jabłek
2,5 szklanki mąki
200 g masła
3 żółtka
2 łyżki cynamonu
szklanka cukru
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania
Mąkę, masło, żółtka połowę cukru i szczyptę soli zagniatamy.
Gotowe dzielimy na dwie części jedną mniejszą drugą większą: zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem.
Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Podpieczony spód posypujemy bułką tartą.
Jabłka wykładamy na podpieczony spód.
Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta i pieczemy jeszcze 40 minut.
I gotowe. Smacznego!
- sortuj według:
-
0 -
1 -
0 -
0
1 plików
47 KB