-
495 -
201 -
14827 -
532
16073 plików
18,01 GB
Świąteczny piernik stanie się hitem w każdym domu
© Licencjodawca, Pyszności
Dziś przychodzę z genialnym pomysłem na świąteczne ciasto. Jest tak dobre, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste. Czego chcieć więcej?
Choć świąteczne menu w dużej mierze kojarzy się z postnymi potrawami, w których dominują ryby, kapusta, suszone grzyby, czy barszcz czerwony, to jednocześnie nie możemy zapomnieć o smacznych wypiekach domowej roboty.
KALIE - Bukiet Kwiatów Sztucznych 35 cm Amarantowy
KALIE - Bukiet Kwiatów Sztucznych 35 cm Amarantowy
Reklama
Eurofirany
Na pewno zgodzisz się ze mną, że okres świąteczny nierozerwalnie wiąże się z takimi ciastami jak serniki, makowce, czy pierniki. Dziś chciałabym skupić się na ostatnim rodzaju ciasta. Dlaczego? Otóż mam wspaniałą recepturę, która nigdy mnie nie zawiodła. Tak było też w przypadku mojej mamy i babci, bo przepis ten przekazywany jest w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Dlatego jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich genialnym wypiekiem w świątecznym wydaniu, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Spektakularny sukces masz już gwarantowany na samym starcie!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy piernik w takim wydaniu to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla oka. Wygląda przepięknie!
Składniki:
Piernik:
130 g masła,
1 szklanka cukru,
3 łyżki miodu,
3 łyżki powideł śliwkowych,
4 łyżeczki przyprawy do piernika,
Prestiżowa inwestycja
Prestiżowa inwestycja
Reklama
Dom100
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżki kakao,
3 łyżeczki kawy zbożowej,
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
2 szklanki mąki pszennej tortowej.
Polewa:
200 g gorzkiej czekolady,
50 ml śmietanki 30 proc.
Dodatki:
migdały w płatkach do posypania,
powidła śliwkowe do przełożenia.
Zobacz także:
Świąteczna deska przekąsek w kształcie choinki. Przepyszna ozdoba, która zachwyci domowników
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od połączenia w garnku na palniku masła oraz cukru. Składniki łączę przy pomocy kuchennej rózgi.
Fullscreen button
Najpierw łączę cukier i masło
Najpierw łączę cukier i masło
© Licencjodawca, Pyszności
Krok 2. Jako kolejne składniki dodaję do garnka miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, kakao oraz cynamon.
Fullscreen button
W mieszance nie może zabraknąć też cynamonu
W mieszance nie może zabraknąć też cynamonu
© Licencjodawca, Pyszności
Krok 3. Po otrzymaniu gęstej i jednolitej mieszanki zdejmuję garnek z zawartością z palnika. Następnie dodaję do środka sodę oczyszczoną, kawę zbożową, mleko, jajka oraz mąkę.
Fullscreen button
Na koniec dodaję mąkę
Na koniec dodaję mąkę
© Licencjodawca, Pyszności
Krok 4. Gotową mieszankę na piernik przelewam na koniec do formy do pieczenia. Oczywiście wcześniej zabezpieczam ją papierem do pieczenia.
Fullscreen button
Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku
© Licencjodawca, Pyszności
Ciasto w takim wydaniu wkładam następnie do piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 5. Piernik po upieczeniu dzielę na dwie części, po czym przekładam je sporą warstwą powideł śliwkowych.
Fullscreen button
W pierniku nie może zabraknąć sporej dawki powideł śliwkowych
W pierniku nie może zabraknąć sporej dawki powideł śliwkowych
© Licencjodawca, Pyszności
Krok 6. Następnie przygotowuję polewę do piernika. W tym celu łączę ze sobą śmietankę oraz czekoladę na palniku. Składniki mieszam przy pomocy kuchennej rózgi. Ciasto na koniec polewam polewą i posypuję migdałami w płatkach. I to wszystko, smacznego!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
ciasteczka z maszynki 1 kg mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
6 żółtek,
200 g masła lub margaryny,
100 g smalcu,
2 opakowania cukru waniliowego lub 2 łyżeczki esencji waniliowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
skórka otarta z cytryny,
cukier puder do dekoracji.
piec 12 minyt 180C stopni
🐞🐞🐞
Składniki na ciasto
1 kg maki
3 jajka
10 dag drożdży
¾ szklanki cukru
½ litra ciepłego mleka
1 cukier wanilinowy
2 łyżki śmietany
2 łyżki oleju
1 kostka margaryny
1 kg jagód
KRUSZONKA
½ szklanki mąki
5 dag masła
¼ szklanki cukru pudru
Zarobić rozczyn z maki, cukru, mleka i drożdży, składniki wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać ubite z cukrem jajka, pozostałą mąkę, olej i cukier wanilinowy, śmietanę i rozpuszczoną margarynę. Ciasto dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać szklanką krążki, na środek ułożyć jagody zlepić i uformować kulkę, ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Wrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut na złoty kolor.
🐞🐞🐞
🐞🐞🐞
25gr. Świeżych drożdży
15gr. Cukru
260gr. mleka
1 łyżeczka soli
30gr. Roztopionego i przestudzonego masła
Masło czosnkowe :
60gr. Miękkiego masła
5 ząbków czosnku
Posiekana natka pietruszki
Szczypta soli ziołowej
Dodatkowo 1 jajko wymieszane z łyżką mleka - do posmarowania bułek
🐞🐞🐞 🐞
SLEDZIE🍁
Przepis na śledzia w śmietanie z porem
Składniki
1 kg śledzi à la matjas,
3 białe części pora,
5 ogórków kiszonych,
pół szklanki majonezu,
szklanka śmietany 12%,
3 łyżki octu winnego,
pieprz,
świeży koperek.
Sposób przygotowania
Śledzie wypłucz w zimnej wodzie. Tyle ile razy je wypłuczesz zależy od tego, jak mocno będą słone. Filety więc przełóż do miski z wodą i mocz przez około 20 minut. Po tym czasie powtórz czynność jeszcze przez 3 razy.
Przepłukane filety umieść na ręczniku papierowym do osuszenia. Następnie pokrój śledzie w kawałki o szerokości około 2 centymetrów i umieść w misce.
Por dokładnie umyj i pokrój w talarki. Kolejnym krokiem jest delikatne sparzenie go wrzątkiem. Dzięki tej czynności będzie on delikatniejszy w smaku.
Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść je wraz z porem w misce z filetami.
Do składników dodaj majonez, śmietanę, a także ocet i pieprz. Wszystko dokładnie z sobą wymieszaj. Odstaw mieszankę do lodówki na całą noc, aby smaki mogły się przegryźć.
W celach dekoracyjnych posyp gotowe śledzie posiekanym świeżym koperkiem.
🐞🐞🐞
SLEDZIE🍁
6 filetów śledziowych matiasów
15 dag sera żółtego
5 jajek
1 cebula
1 pęczek szczypioru
5 łyżek oleju
3 łyżki majonezu
3-4 łyżki octu 10%
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżki ostrej musztardy np. dijon lub angielskiej
świeżo mielony czarny pieprz,sól
3-4 os.
30 min
łatwe
tanie
Przygotowanie
śledzie moczymy w wodzie przez ok 1 godz,następnie zmieniamy wodę i dolewamy do niej ocet i łyżkę oleju i moczymy jeszcze ok 2 godz(dodanie octu to była dla mnie nowość i muszę wam powiedzieć ,zę od tej pory tylko tak będę moczyć śledzie-były przepyszne i ocet było czuć minimalnie,ale za to nie były już takie zwyczajne tylko pyszne),śledziki wyjmujemy z wody i kroimy w kawałki ,zalewamy pozostałym olejem i sokiem z cytryny.Wykładamy na spód salaterki,oprószamy pieprzem.Jajka gotujemy na twardo ,obieramy i kroimy w kostkę,cebulkę również kroimy w kostkę i wykładamy na śledzie ,na to pokrojone jajka,lekko solimy,polewamy majonezem wymieszanym z musztardą.na to ścieramy żółty ser na drobnej tarce ,wierzch posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
Leniwe pierogi to znakomita potrawa, ale musimy ją przygotować starannie, aby odkryła przed nami wszystkie swoje walory smakowe.
Wstajemy gdzieś koło południa, potem kawka, ewentualnie piwko. Kładziemy się, żeby poleżeć,
po upływie około pół godziny wstajemy, żeby się położyć.
Następnie lekkie śniadanko. Wszystko bez pośpiechu, bo się leniwe nie udadzą. Zapalamy papieroska, potem kawka. Zamyślamy się na jakieś 20 minut, idziemy przejrzeć się w lustrze - jest dobrze.
Wychodzimy na balkon zaczerpnąć powietrza, z pół godzinki przyglądamy się ulicy i przechodniom. Wracamy do mieszkania, przeglądamy czasopisma z ubiegłych tygodni.
Kładziemy się na momencik i wspominamy ostatnie wakacje.
Zaglądamy do kuchni i wkładamy brudne naczynia do zlewu, ale bez pośpiechu. Patrzymy na zegarek; jeżeli nie ma jeszcze szesnastej, powtarzamy dotychczasowe czynności.
W przeciwnym przypadku otwieramy lodówkę i wyciągamy
z zamrażalnika gotowe już leniwe pierogi, które kupiliśmy
w zeszłym tygodniu.
Zalewamy wodą i stawiamy na ogniu.
Nie ma obawy, żeby się nie udały !
SCHAB DOJRZEWAJĄCY
DOMOWY SPOSÓB
===================
Schab dokładnie umyć i osuszyć. Pousuwać wszystkie błonki.
Przełożyć schab do naczynia, w którym będzie leżakował i dokładnie obtoczyć w cukrze. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 24 h. Następnie wylać z naczynia powstały płyn i schab odwrócić na drugą stronę i ponownie przykryć i umieścić w lodówce na kolejne 24h.
Schab umyć osuszyć. Tym razem schab obtoczyć w soli, włożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na 24 h.
Po tym czasie schab wyjąć z lodówki, gdyby był jeszcze jakiś płyn w naczyniu to go odlać, a schab odwrócić na drugą stronę, przykryć i ponownie wstawić do lodówki na 24 h.
Schab umyć i osuszyć. Natrzeć dokładnie schab wszystkimi przyprawami i odstawić na 24 h po tym czasie schab odwrócić na drugą stronę i odstawić na kolejne 24 h.
Po tym czasie schab przełożyć do podkolanówki -czystej ;) (ja użyłam 2 podkolanówek) zawiązać i powiesić w temperaturze pokojowej w przewiewnym pomieszczeniu na minimum 5 dni (ja trzymałam 10 dni).
textarea>
✽
🐞
Gdy ci się kiedyś przyśni
na przykład gałązka wiśni,
to wiedz,
że to znaczy szczęście -
bo wiśnia we śnie znaczy,
że koniec twej rozpaczy
i że będziesz szczęśliwy
coraz częściej.
Chciałabym z wiatrem uśmiech Ci wysłać
🐞🐞🐞🐞
Składniki
1,5 kg sprawionych płotek
2-3 cebule
mąka
sól, pieprz
olej
3-5 liści laurowych
łyżka ziela angielskiego.
Składniki na zalewę
3 szkl. wody
szklanka octu
1/2 szkl. cukru
łyżka soli
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-cztery-powody-dla-ktorych-warto-jesc-plotki,nId,2583894#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
###########################
500 g filetów śledziowych
50 g cukru
80 ml oleju słonecznikowego
40 ml octu z białego wina
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 duże cebule
100 g rodzynków
1 papryczka chili
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz czarny świeżo mielony
3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Przygotowanie
Filety śledziowe moczymy przez kilka godzin w mleku, odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, wsypujemy cukier i karmelizujemy kilka minut. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat, ocet i dusimy chwilę cały czas mieszając. Następnie dodajemy rodzynki, posiekaną papryczkę, smażymy 5 min (cały czas mieszając). Śledzie mieszamy z sosem, doprawiamy pieprzem, przekładamy do słoików i wstawiamy na kilka dni do lodówki.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
papryka, 1,20 kg
ocet 10%, 1 szkl.
cukier, 1/2 szkl.
sól, łyżka soli
ziele ang.,liść laurowy, gorczyca.
olej, po 1 łyżce na słoik
> 6 os.
30 min
średnie
przystępne
Przygotowanie
Umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę , wkładamy do średnich słoików / ja do takich wkładałam / .
Robimy zalewę z : 6 szklanek wody, 1 szkl. octu,1/2 szkl.cukru,1 łyzka soli,po 3 ziarenka ziela ang. na słoik i liścia laurowego , ja dawałam po pół liścia na słoik. Zagotować .Do każdego słoika dodajemy po 10 -20 ziaren gorczycy.Zalewamy paprykę zalewą i wlewamy do każdego słoika po 1 łyżce oleju..Pasteryzujemy 15 minut.
Tą marynatą można zalewać sałatkę z ogórków.
######################################################33
ogórki marynowane
na ostro
Składniki
Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 litra
Ogórki (krótkie) -
Cukier - 10 łyżek
Sól - 3 łyżki
Woda - 3 litry
Papryczka chili -
Marchewka -
Chrzan korzeń -
Liść czarnej porzeczki -
Liść winogrona -
Cebula -
Koper -
Pieprz czarny -
Ziele angielskie -
Czosnek -
Liść laurowy -
##################################33
Schab bez kości - 1kg
Sól peklowa - 60gr
pieprz czarny w całości - 10 szt
Liść laurowy - 3 szt
Ziele angielskie 3 szt
Dodatkowo:
Pojemnik plastikowy 2 litrowy na schab w zalewie peklowej
Sznurek wędliniarski
papryka słodka mielona
kminek
5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Przygotowanie
Przygować zalewę, 1,5 l wody wlać do garnka, dodać ziele angielskie,liscie laurowe, pieprz , ewentualnie jeszcze 3 ząbki czosnku w całości , obrane. Zagotować. Wystudzić, dodać sól peklową - 60gr, wymieszac do rozpuszczenia się soli.
Schab umyć, osuszyć, przełożyć do pojemnika, ponakłuwać widelcem i zalać zalewą tak by zakrywała mięso całkowicie. Odstawić do lodówki na 6-7 dni, i cdziennie odwracać na drugą stronę , kontrolując zapach.
Robię wędliny od wielu miesięcy i ani raz nic mi się nie zepsuło.
Po 6 -7 dniach wyciągamy schab z zalewy, dobrze płuczemy pod bierzącą wodą, związujemy sznurkiem, i wieszamy nad zlew na 2 godziny aby sie pozbyc nadmiaru wody. Po tym czasie obtaczamy mięso w papryce wymieszanej z kminkiem i pieczemy 80 min w 140 st C. Studzimy, kroimy, podajemy i zajadamy własną wędliną! Satysfakcja murowana!
-----------------------------------------------------------
Jesli chcesz schudnac wystarczy ten napój zblendowac i wypic wieczorem przed spaniem
1/2 cytryny
1 ogórek
1 łyżeczka tartego imbiru
pęczek pietruszki
1/3 filiżanki wody
============================
Ostatnio w mojej kuchni pojawiły się fajne grzyby, dokładnie fajne podgrzybki. Z fajnymi grzybami leśnymi można zrobić wiele fajnych rzeczy, można je na przykład ususzyć (ale o tym napisze innym razem), można też je udusić i zapakować w słoiki, po to by później cieszyć się nimi, wtedy gdy nie będzie już świeżych. Mój ulubiony przepis na duszone grzyby zawdzięcza swoją nazwę pewnemu panu, z którym pracowała kiedyś bardzo dawno temu moja mama. Był on zapalonym grzybiarzem, ale takim, który lubił się dzielić… My też bywaliśmy obdarowywani od niego słoiczkami z przepysznymi duszonymi grzybami. Minęło wiele, wiele lat, od bardzo dawna w kuchni mojej mamy nie ma już ani jednego słoiczka od niego, ale smak jego grzybów z nami pozostał. Gdy dorosłam spróbowałam odtworzyć jego przepis i chyba mi się udało.
Na duszone grzyby Gienia Macocha potrzeba:
- 1 kg podgrzybków,
- 4 cebule cukrowe,
- 50 g masła lub troszkę więcej,
- oliwa odrobina (1-2 łyżki, jednak nie więcej),
- szczypta soli
Czyścimy grzyby. Czyścimy nożem z odrobinek piasku, mchu, igliwia (w zasadzie zeskrobujemy).
UWAGA! Przypominamy Panny: grzybów pod żadnym pozorem nie myjemy, bo chłoną wodę na potęgę i takie „opite” są do niczego (ani do suszenia, ani do smażenia), tracą też smak. Jeśli czyszczenie nożem to za mało, można grzyby delikatnie przetrzeć lekko wilgotną gąbką lub szmatką.
Oczyszczone grzyby kroimy. Drobniutko siekamy cebulkę. W dużym garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulkę. Szklimy i solimy (to jedyny moment gdy używamy soli). Wrzucamy partiami grzyby. Gdy pierwsza partia się „ześlimaczy”, dodajemy następną. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką, gdy czujemy, że grzybowa masa zaczyna przywierać do dna dodajemy część masła, mieszamy. Dodajemy kolejną porcję grzybów i znów trochę masła, mieszamy itd.
Wkładamy do gorących wyparzonych słoików (mnie z kilograma podgrzybków wyszły cztery słoiki 0,35 l.). Zakręcamy, odwracamy, by do góry nogami „zassały się”. Gdy słoiki z grzybami wystygną wstawiamy je do czystego dużego garnka. Nalewamy do garnka wody tak by poziom sięgał 3/4 wysokości słoika. Gotujemy (czyli pasteryzujemy) słoiki z cenną zawartością około godziny.
000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ? szklanki mąki pszennej
? szklanki mąki ziemniaczanej
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Do dekoracji:
cukier puder
Jak przyrządzić:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać.
Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
*Rolada szpinakowa z łososiem*
szpinak mrożony - 45 dag
jajka - 4 sztuki
masło - łyżka
czosnek polski - 2 ząbki
serek śmietankowy - 35 dag (President Light, Bieluch lub inny )
koperek - 1/2 pęczku
łosoś wędzony - 150 g
sól
pieprz
Najpierw musimy wykonać szpinakowy "biszkopt" na roladę. Smażymy szpinak na łyżce masła aż odparuje nadmiar wody. Szpinak można użyć świeży ale wtedy należy go usmażyć więcej i dobrze posiekać. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wystygnie dodajemy żółtka 4 jaj, które musimy ze szpinakiem dokładnie rozmieszać. Z białek ubijamy sztywną pianę dodając szczyptę soli i delikatnie mieszamy ją ze szpinakiem.
Dużą blachę z piekarnika musimy wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładamy na blachę ciasto tak by utworzyło spory prostokąt. Pieczemy ciasto w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut na środkowej półce. W tym czasie przygotowujemy nadzienie rolady.
Serek przekładamy do większej miski i mieszamy z posiekanym drobno koperkiem. Przeciśnięty przez praskę czosnek zaostrzy smak nadzienia. Wystarczy już tylko ser doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem by był gotowy do wypełnienia rolady.
Gotowe i przestudzone ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy razem z nią w rulon. Gdy wystygnie rozwijamy ciasto, smarujemy całość masą serową. Rozkładamy na wierzch kawałki wędzonego łososia i zwijamy w roladę. Tak przygotowane danie musi jeszcze się schłodzić by łatwiej je można było kroić w plastry. Owijamy roladę w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na pół godziny. Lekkie danie na kolacje bądź pierwsze śniadanie, dietetyczne, a całkiem dobre.
🍁🍁
🍁
SAŁATKA BROKUŁOWA
Bardzo smaczna, inna od reszty bo wyróżnia ją sos czosnkowy oraz brak sałaty albo makaronu :) Fajne połączeni
- sortuj według:
-
16 -
12 -
2 -
0
30 plików
69,33 MB