Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Meg_an
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Meg_an

widziany: 14.11.2024 16:36

  • pliki muzyczne
    17438
  • pliki wideo
    12297
  • obrazy
    2421448
  • dokumenty
    29873

2532604 plików
10317,34 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
Meg_an
!NA TELEFON (321)
▶️ Mega Nowości -- Disco Polo - Wrzesień 2023-(321)
2014_Napisy PNG
ABC-Fotografowani a
AFIRMACJA,WIZUALI ZACJA (321)
Akrobaci, gimnastycy, cyrk
 
afrykańscy akrobaci
Artistic Gymnastics
Cyrk de SOLEIL ▪ galeria
Aktorzy przedwojenni
 
Bodo, Eugeniusz
Akwarium
 
gify
zdięcia
zwierzęta morskie
ALFABET
 
ALFABET -morse'a
ALFABET PALCOWY MIGOWY
ALFABET-grecki
Allegro Tworzenie Szablonow
 
- Profesionalne Allegro !! ( wszystko do zrobienia aukcji)
ZZZ-Poradniki z allegro
Angielski
 
Anna German
ANTYKWARIAT
Architektura
Archiwum PRL
 
PRL Symbole
Artykuły i skany książek
ASTRONOMIA
AUDIOBOOKI
Bajtek [1985-2016]
Banknoty Polskie od 1944 roku
Baśka z Klatki-B
Biała Magia
Biblia - nowsze przekłady
 
Biblia Mesjańska v 1.0 & 1.1
Biblia Tysiąclecia
口語訳聖書 Japanese Bible 1955 Colloquial Version
Biblia szamanów
Biesiadna nuta (321)
BIOGRAFIE
Celebryci w karykaturze
 
01
polscy
zagraniczni
Chiromancja
Chromoterapia
Ciekawe sznurowania
Cud nad Wisłą w roku 1920
Czarnobyl
DLA DZIECI
Dodatki PNG (321)
Dokumenty
Domowa apteka
Dookoła Świata -Kolekcja
DZWONKI MP 3 (321)
e-booki po polsku
Elektronika
ENCYKLOPEDIE (321)
EZOTERYKA
Fajne na pulpit
Filmiki - ciekawe
Filmy - Klasyka Kina
FILMY DOKUMENTALNE
Filmy Nowości (321)
Fizjoterapia (321)
FLAGI CAŁEGO ŚWIATA
Fonty- Czcionki (321)
Free wyszukiwarki
Galeria
 
Galeria religijna(321)
GALERIA ŚWIĄT
 
GENEALOGIA
genealogia i heraldyka, historia Polski
GEOGRAFIA
Gify, jpg
 
GIMP
 
Gitara
Grafologia - charakter pisma
H I S T O R I A
Halloween
 
HARCERSTWO i jego Historia
Herbarz Polski - ułożył i wydał Adam Boniecki - 16 tomów Aaron-Madalińscy (1899-1913)
Herby gmin w Polsce
HERBY MIAST W POLSCE
HERBY RODÓW SZLACHECKICH WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO
Historia medycyny
Historia Polski
Historia Polski - od Mieszka I do Jana Pawła II
HISTORIA STAROŻYTNYCH CYWILIZACJI
Historia sztuki_Dokumenty
HISTORIA-Sensacje XX wieku!
II wojna światowa
KABARET
Kalendarze
KALENDARZE-2013
 
KALENDARZE-2014
KALENDARZE-2015
 
KALENDARZE-2016
KALENDARZE-2017
 
PNG
PSD
KALENDARZE-2020
 
KALENDARZE-2021
 
Kalendarze 2021
KALENDARZE-RAM KI-2021
KALENDARZE-2022
 
KALENDARZE-2023
KALENDARZE-2024
 
Kalendarze 2024
KALENDARZE-2025
 
RAMKA KALENDARZ 2025-03
Zielony wąż, kalendarz 2025
Kanon dzieł sztuki
Kartki pocztowe retro
KARYKATURY
KATYŃ
Koko Koko Euro Spoko - reakcje świata
Kolekcja Złotych Myśli (321)
Komputery
Kostka Rubika
Książka telefoniczna__(32 1)
Kto nas oszukuje
 
- Uwaga !! -Pobieraczek -Bądz Ostrożny -
Kurs excel - poradniki
 
★Kwoty wyrażone słownie
★Poradniki Adam Kopeć
Kursy
L O T T O
La Linea(Balum-balum )(321)
Lecz się sam
LOGOPEDIA (321)
MATEMATYKA
Metody samoleczenia i terapie alternatywne
Monster High
 
Mp3 śmieszne, ciekawe (321)
Mudry
 
mudry
MUZYKA
Muzyka relaksacyjna i ćwiczenia(321)
Myśleć jak milionerzy
Najpiękniejsze pieśni patriotyczne
National Geographic
Natura świata
Nauka gry na Keyboardzie
Nawigacja na Tablet
NLP intensywny trening-Mp3
 
ABC NLP-Mp3
NLP-Filmy
Obrazki na Skypa
OBRAZY p. Bronka-rysowane ołówkiem
 
Obrazy Wielkich Malarzy
Odblokowanie nawigacji
Ojca Grande przepisy na zdrowe życie
Okładki - DVD
 
Oszukać system
OVERLAYS
Pamiątki PRL-u
PAN TADEUSZ 13 KSIĄG
PEDAGOGIKA
Pedagogika specjalna
Photo Scape
 
poradniki video
program
PHOTOSHOP - GRAFIKA (dodatki png , psd , ramki , kursy ,tła,textury i wszystko co z grafika związane
Piękne obrazki i kartki
POEZJA NA KARTKACH PIEKNE TEKSTY MILOSNE CYTATY
 
Iwona Iwańska-Kawiar enka Poetycka
STRONA TYTUŁOWA , WSTĘP I SPIS AUTORÓW PONIŻSZYCH WIERSZY
Pokonać raka
Polityka i Historia(321)
POLSKA STACJA (MEGAPOLIX) - Kody stacji radiowych
Poradnik Mlodej Mamy(321)
Poradniki
Porady Babuni
 
CO POWIEDZĄ NAM NASZE RĘCE
Dobre rady
Miód pszczeli
 
Gatunki miodów
Mleczko pszczele
Propolis - kit pszczeli
Pyłek kwiatowy
Wszystko o propolisie lub starej dobrej metodzie leczenia
Porady babuni
Porady dr Górnickiej
PPS-y z Rotfl.com.pl
Program do odtwarzania PPS
PROGRAMY
PROGRAMY DO ROBIENIA FILMIKOW
PRZEPISY K U L I N A R N E
PRZYDATNE
Rak i terapia
RAMKI Bollywood
 
Ramki jpg
 
RAMKI png - 1
 
RAMKI png - 2
 
RAMKI PNG - Z BAJEK I FILMÓW DLA DZIECI
 
Ramki PNG, PSD i JPG
 
Ramki PSD
Rehabilitacja i fizjoterapia
Religie i mity
ROBÓTKI RĘCZNE
Rody Polskie
Rosyjski na 6 plus
Różności spakowane w Rarze
Runy
S C R A P
Sarmatian
Scena Faktu
SCRAPbooking
SCRAPBOOKING PNG
Seminaria Krajoznawcze WP
Śpiew ptaków (321)
Spotkania z zabytkami
 
symulator jazdy 2 (2010r)(321)
Szybka nauka
Tapety
 
Tekstury
 
Telewizja satelitarna
Terapia metodą Knillów
 
Knill
Tla
 
Tła do prezentacji
Toksykologia
Tybetańska Księga Umarłych
UDAR MÓZGU
Ukrywane technologie
umowy
UTWORY NA AKORDEON
VIDEO-CLIPY
Webmaster
WEEKEND_Ona Tanczy Dla Mnie
Wiązanie krawata
Wielkie Napady W PRL-u
WINX CLUB-(h-321)
Wizaż (321)
WODNY ŚWIAT
Wybitni Polacy
 
WZORY PISM PROCESOWYCH
 
pracownicze
zachomikowane
ZAWAŁ SERCA
ZDROWIE (321)
Zdrowie , Ćwiczenia i Dieta
Zioła i Rośliny
ŻYCZENIA NA KAŻDĄ OKAZJĘ
ŻŻ
सत्य VERITAS ΑΛΗΘΕΙΑ TRYGGVE
🌹 20 Najbardziej Niebezpiecznych Dróg Na Świecie
🌻 Niesamowite animacje 3D
Pokazuj foldery i treści
Miód pszczeli
Miód pszczeli może powstać tylko z nektaru kwiatów i ze spadzi. Dlatego rozróżnia się trzy typy miodów to jest:
miód nektarowy
miód spadziowy
miód nektarowo-spadziowy
Wśród tych typów rozróżniamy gatunki miodów, niemal tyle ile jest nektarujących roślin; np.: w śród miodów nektarowych: lipowy, koniczynowy, rzepakowy, akacjowy, gryczany, wrzosowy lub wielokwiatowy (mieszanina wielu gatunków miodu) i inne, wśród miodów spadziowych: spadź liściasta (mało smaczna) i spadź iglasta z jodły, świerka, modrzewia itp.
Miód pszczeli to mieszanina węglowodanów głównie cukrów prostych, glukozy
i fruktozy, w przybliżeniu 75%.
Kwasy organiczne sprawiają, że miody mają odczyn kwaśny i po tym smaku można odróżnić mody naturalne od zafałszowanych.
Enzymy miodowe to przede wszystkim: amylaza, inwertaza, katalaza, fosfataza. Są one istotnym składnikiem miodu i pochodzą głównie z gruczołów pszczoły-robotnicy oraz pyłku kwiatowego.
Witaminy jakie znajdują się w miodzie to A, B2, C, B6, PP, jednak są to ilości małe, można powiedzieć śladowe.
Należy również wymienić inhibinę , która hamuje rozwój drożdży, pleśniaków i niektórych rodzajów bakterii.
Pszczoły zbierają nektar lub spadź do wola, przy pomocy języczka o długości 6 do 7 mm, które ma pojemność około 54 mm3, a więc spora kropla, i przynoszą do ula przekazując "wziątek" innej pszczole lub składając na najniższym poziomie plastra. Do wyprodukowania 1 kg miodu nektarowego pszczoły muszą odwiedzić 2 000 000 - 4 000 000 kwiatów drzew owocowych, przy robinii akacjowej nawet 8 500 000. Z jednego drzewa lipy mogą zebrać około 10kg miodu.
Robotnice zajmujące się przeróbką tych surowców wpompowują w siebie i wypompowują ponownie surowiec (nektar, spadź) wielokrotnie, tym sposobem wzbogacają go w enzymy oraz odparowują nadmiar wody. Nektar zawiera nawet około 70%, a spadź 50% wody. Miód gdy już dojrzeje zawiera 20%, a nawet mniej wody, zostaje zamknięty w komórkach plastrach zasklepem. Tak przygotowany i zabezpieczony mogą pszczoły przechowywać przez długi okres i stanowi on głównie zapas na okres zimy.
Rodzina pszczela w ciągu roku zjada około 90 kg miodu, to co ponad to podbiera pszczelarz. W zależności od urodzaju danego roku i sposobu gospodarki (np.: wędrowna, stacjonarna pasieka) może to być ilość od 4kg do nawet 50 kg miodu, średnio w Polsce przyjmuje się, że jest to 15 kg z pnia. Często musi się pszczołom uzupełnić zapasy syropem cukrowym (sacharoza) zwykle na zimę i w ilości 10-15kg cukru na rodzinę. Nie zachodzi wtedy obawa wymieszania tego syropu z miodem, ponieważ zostaje on niemal w całości spożyty przez zimę, a na wiosnę zakłada się miodnię (korpus z pustymi plastrami na świeży miód).
Pszczoły są wierne gatunkowi oblatywanej rośliny. Zbieraczka, która znalazła łan kwitnącej rośliny przynosi do ula kroplę nektaru i przekazując ją swoim siostrom oraz "tańcząc" (mowa pszczół) precyzyjnie informuje o kierunku lotu, odległości, obfitości i rodzaju pożytku. Pszczoły tak długo oblatują i zbierają nektar, aż dana roślina przekwitnie. Jeżeli jej było dużo to pszczelarz może zrobić miodobranie z czystym gatunkowo miodem (gryczanym, malinowym, mniszkowym itd.) gdy jednak dana roślina miała mało nektaru to szukają innych źródeł pożytku i dokładają inny rodzaj gatunku. Powstaje wtedy miód wielokwiatowy lub nektarowo-spadziowy. Są one nieco tańsze od miodów gatunkowych bo wymagają mniejszego nakładu pracy pszczelarza.
Miód pszczeli jest higroskopijny , a więc bardzo łatwo wchłania wilgoć i również obce zapachy. Powinien więc być przechowywany w suchych, pozbawionych ostrych, przykrych zapachów pomieszczeniach i szczelnych naczyniach, najlepiej w szklanych słoikach. Optymalna temperatura przechowywania to +8 st.C, nie szkodzi mu również temperatura pokojowa +18 st.C do +25st.C, ale jest niebezpieczeństwo, że gdy ilość wody w miodzie jest większa jak 17% i zawiera sporą ilość drożdżaków to może sfermentować. Zdarza się to czasem przy miodzie rzepakowym. Miód pszczeli nie powinien być również narażony na działanie promieni słonecznych. Polska Norma pozwala przechowywać miód maksymalnie 3 lata od roku miodobrania. Znane są jednak przypadki miodu, który przetrwał w amforach 2 000 lat bez większych zmian w składzie i wartości (południowe Włochy).
Dobry miód pszczeli wcześniej czy później krystalizuje, zjawisko to często niesłusznie nazywa się scukrzaniem. Krystalizacja przebiega w miodach wiosennych (m. rzepakowy,
m. z sadów, m. mniszkowy, m. malinowy) szybko bo już w kilkanaście dni po miodobraniu. Sprawia to większa zawartość glukozy. Dłużej nie krystalizują miody z większą zawartością fruktozy, jak np. miód akacjowy kilka miesięcy, a nawet do roku. Krystalizacja miodu nie zmienia jego wartości odżywczo-leczniczych, lecz tylko konsystencje. Miód krystalizując jaśnieje, np. płynna ciemna spadź robi się jasno-szaro-zielona. Kryształy również mogą być różnej wielkości od bardzo drobnych do średnicy kilku milimetrów. Miód skrystalizowany (krupiec) można doprowadzić z powrotem do płynności (patoki)bez straty jego wartości, podgrzewając go na łaźni wodnej lub w komorze cieplnej w temperaturze nie większej jak 400C. Będzie on jednak na powrót krystalizował, chociaż już dużo wolniej i nierówno (wygląd mało apetyczny). Czasami zdarzy się, że miód skrystalizowany ma białe smugi, nie jest to wada tylko uwięzione powietrze.
Miód pszczeli bywa zafałszowywany najczęściej cukrem buraczanym (sacharozą) ale można to łatwo sprawdzić w laboratorium, w domowych warunkach jest to dosyć trudne, chociaż koneserzy mogą z łatwością wyczuć w smaku. Zafałszowania melasą, syropem ziemniaczanym, miodem sztucznym zdarzają się bardzo rzadko i są łatwe do rozpoznania.
Dobry miód wylewany na talerzyk w temperaturze pokojowej powinien tworzyć "piramidkę"
Miód pszczeli jest jednym z produktów najmniej skażonych przez substancje szkodliwe. Mechanizm jest taki, że pszczoły w skażonym środowisku giną szybko, a jeżeli to środowisko jest tylko podtrute i dorosłe osobniki nie giną to mimo to pokarm z niewielką ilością trucizny zabija larwy. Taka rodzina się nie rozwija, jest słaba i nie jest w stanie produkować miodu.
Pszczoły pierwej były na tej planecie aniżeli ludzie. Człowiek od zarania swojego istnienia korzystał ze słodyczy i wartości odżywczo-leczniczych tego produktu. Nasz organizm jest doskonale przystosowany do przyjmowania tego pokarmu. Systematyczne spożywanie miodu zapewnia lepszą odporność na choroby. Popularne jest picie syty (wody z miodem), ale sporo cennych składników obiera się po ściankach naczynia. Najlepiej więc miód jeść na pieczywie lub z serem, bo już w jamie ustnej jego większa część się wchłania do organizmu.


Jacek Nowak- pszczelarz
Pasieka "BARĆ" Kamianna

http://www.kamianna.pl/barc4.php

Nie ma plików w tym folderze

  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

0 plików
0 KB




TRADITION

TRADITION napisano 19.07.2022 21:45

zgłoś do usunięcia
obrazek
nerad86850

nerad86850 napisano 25.12.2022 02:08

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Sensueelle

Sensueelle napisano 8.01.2023 03:14

zgłoś do usunięcia
"Nigdy nie będzie szczęśliwy ten, kogo dręczy myśl, że ktoś inny jest od niego szczęśliwszy."
~ Seneka ~
obrazek
... Serdecznie pozdrawiam...Asia
♫♫♫ Just for you ♫♫♫
wcw

wcw napisano 26.02.2023 17:53

zgłoś do usunięcia
Dzięki
wcw

wcw napisano 26.02.2023 17:53

zgłoś do usunięcia
P
wcw

wcw napisano 26.02.2023 17:53

zgłoś do usunięcia
ww
BG.SP..1450

BG.SP..1450 napisano 29.03.2023 23:48

zgłoś do usunięcia
POZDRAWIAM SERDECZNIE I ZAPRASZAM NA NOWOŚCI
jecana1464

jecana1464 napisano 9.05.2023 01:20

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
bambina-1234

bambina-1234 napisano 7.04.2024 03:05

zgłoś do usunięcia
obrazek

Tu Filmy Muzyka Tu Programy Obrazki Zapraszam Do Mnie

doug123

doug123 napisano 24.05.2024 03:03

zgłoś do usunięcia
Zapraszam serdecznie do mojego chomika

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności