1. Sto lat.mp3
-
▣ Rączka gotuje -
► Tina -
✿ Mistrz kuchni Gordon Ramsay Lektor PL -
•2009 -
•2010 -
•2012 -
30 minut Jamiego -
Agata Christie -
Anielska Kuchnia -
Anielskie smaki -
Arthur Conan Doyle -
Biblioteczka kulinarna -
BPD 1995 03 - Chłodniki -
BPD 1998 06 -Smakołyki z mleka sera i jaj -
Brodzik od kuchni -
Chińszczyzna w pięć minut -
CHLEBY I CHLEBKI -
CULINARY ASIA -
Czeska -
dodatki -
Domowy wyrob win i miodow 1954 -
Ewa gotuje(1) -
FAKT - PRZETWORY DOMOWE -
Klasztorna Kuchnia Kantora Krakowskiego -
KNORR - DANIA Z KASZĄ -
Kocioł - Dolnośląski Magazyn Kulinarny -
Kuchnia Ching NOWOŚĆ! -
Kuchnia Chinska -
Kuchnia chińska według Goka -
Kuchnia Japońska -
Kuchnia jarska -
Kuchnia Włoska -
Kulinarny Poradnik Domowy -
Kulisy Srebrnego Ekranu(1) -
Miasta świata(2014)PL -
mleko-sery-nabial -
Paryskie gotowanie z Rachel Khoo(2012)PL -
placek drozdzowy -
Prosto i smacznie 1 -
Przepisy czytelników nr 1 2012 -
Przepisy czytelników nr 11 2013 -
Przepisy majonezu kieleckiego 001 -
Przysmaki -
Smaki Bożego Narodzenia 2013.12 -
Warzywa i owoce -
Węgierska -
WIELKANOCNE MENU -
Wściekłe gary -
Z miłością kulinaria 2013r -
zdrowie
czyta Leszek Filipowicz
długość: 7 godzin 18 minut
kategoria: Lit. faktu
Sto lat niepodległości obchodzone jest tak totalnie, że nawet stolarz uznany może być za coś rocznicowego. Książka Michała Ogórka to doskonała odtrutka na historię zmienianą w bajkopisarstwo i kult jednostek.
Ogórek pieczołowicie odtwarza obraz Polski, jaki w poszczególnych okresach niepodległości rysowano. Za każdym razem była to Polska jej zbawców i „zbawców”: Piłsudskiego, Rydza-Śmigłego, Bieruta, Gomułki, Gierka, Jaruzelskiego, Wałęsy, Lecha i Jarosława Kaczyńskich. Im wyżej każdy z nich bywał wyniesiony, tym boleśniejszy zazwyczaj był jego upadek.
Rozmiary kultu przywódców powodowały, że ludzie płakali ze wzruszenia, a potem z zawodu i wściekłości. Ale przy tej książce popłakać się można tylko ze śmiechu.
"Po ludziach, których uważało się (trzeba było uważać, musiało się uważać) za wielkich, zostają ślady zostawione nie tylko przez nich samych, lecz także tych mniejszych, grzejących się w ich cieple, które to ciepło sami ci grzejący podnosili do temperatur tak wysokich, że stawało się to i straszne, i śmieszne. Książka Michała Ogórka rodzi podejrzenie, że historia (a może różnego poziomu historycy) działa celowo: tym celem tutaj okazuje się nasze dobre samopoczucie, którego warunkiem jest poczucie humoru. Aż dziwne (i niezwykle zabawne), że to było naprawdę. A było." /Prof. Jerzy Bralczyk/