11.png
-
Adwent -
Akcesoria muzyczne -
Andrzejki -
Biedronki -
Bożonarodzeniowe wierszyki -
Ciasteczka -
Ciasto Drożdżowe -
Dekoracje potraw -
Diety -
Dzieci na rysunku -
GODŁA MIAST -
Helloween -
Kartki i życzenia na boże Narodzenie -
Kobieta w masce -
Kobiety egzotyczne -
Kobiety retro -
Kod ramki szablon -
Laleczki -
Lato -
Leczenie naturalne EFT -
Makijaż oka -
Mikołajki -
Moje wiersze -
Motyle -
Muzyka którą lubię -
Najpiękniejsze wiersze -
Okolice Rytla koło Chojnic -
Owoce znane i nieznane -
Pierot -
Potrawy z drobiu -
Przepisy na ciasta -
Przyprawy kuchenne -
Ramki do zdjęć -
Ramki z imionami -
Różne dekoracje -
Różne przetwory -
Sałatki -
Srebrny z Różą -
Sylwester Nowy Rok -
TrzechKróli -
Wiejskie chaty -
Wielkanoc -
Wiersze w ramce -
wiersze znalezione w Necie -
Wigilia Bożego Narodzenia -
Wiosna -
Z napisem hallo -
Z napisem pozdrawiam -
Zaduszki -
ZDROWA KUCHNIA
To prawda, w Polsce karambola jest mało popularna, jednak już w krajach południowych owoc ten cieszący się szerokim uznaniem . Owoce rosną na wiecznie zielonym drzewku, które kwitnie praktycznie przez cały rok. Zaciekawić może sam wygląd owocu: po przekrojeniu ukaże nam się „plasterek” pięcioramiennej gwiazdy, co sprawia, że oczekujemy od niego czegoś więcej niż przeciętna.
Czy się zawiedziemy? Nie sądzę, chociaż zależy to od smakowych upodobań każdego konsumenta. Tu odpowiadam na Pani pytanie – jak najbardziej jest to owoc jadalny. Karambola charakteryzuje się przede wszystkim subtelnym słodko – kwaśnym smakiem (są odmiany bardziej słodkie lub bardziej kwaskowate), delikatną, pozbawioną włókien konsystencją. Pomiędzy soczystym miąższem odnajdziemy drobne nasiona, które są również jadalne . Sok wyciśnięty z tego owocu skutecznie gasi pragnienie. Zadowolić powinien również orzeźwiający, ciekawy aromat – co zapewne popchnęło producentów kosmetyk do użycia tego owocu w produkcji żeli i balsamów o których Pani wspomniała.
Może coś dla zdrowia?
Z karambolą warto się zapoznać się nie tylko ze względu na jej ciekawy smak i aromat, ale także właściwości zdrowotne. Owoc ten bogaty jest w witaminę A i żelazo, wapń, magnez. Są dobrym źródłem kwasów organicznych. Dzięki zawartości witaminy C sok z karamboli polecany jest w czasie gorączki.
Jak jeść „gwieździsty owoc”?
Ze względu na swój ciekawy smak i niezaprzeczalnie ujmujący wygląd karambola znalazła szerokie zastosowanie w gastronomii jako:
1. Owoc kandyzowany
2. Soki
3. Dodatek do sałatek owocowych
4. Dodatek do mięs i ryb - w tym celu często podsmaża się ją krótko na maśle
5. Ozdoba deserów i drinków
6. Przetwory – do produkcji pikli, sosów, dżemów, a także wina wykorzystuje się cierpkie odmiany karamboli
7. Jako przyprawa – zwłaszcza w Indiach
Karambolę można również zjeść w całości po dokładnym umyciu (czasem warto ściąć też szczyty ramion). Jej owoce pojawiają się w Polsce w sprzedaży od jesieni do wiosny. Co ważne, można przechowywać je w lodówce nawet 2-3 tygodnie, bez obawy o utratę właściwości. Poniżej podaję przepis na deser z karamboli.
„Gwiaździsty koktajl”
Składniki:
6 dojrzałych owoców karamboli
2 banany
2 łyżki miodu
4 łyżki soku z limonki
Sposób wykonania:
1. Owoce Karamboli obrać, usunąć brzegi „ramion”
2. Bana obrać ze skórki
3. Owoce zmiksować z miodem i sokiem z limonki.
4. Wszystko schłodzić, na koniec można dodać odrobinę rumu ;)
Smacznego!
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
MANGO
Jadalne:
miąższ.
Niejadalne:
skóra i pestki.
Zapach:
typowy zapach mango i w zależności od stopnia dojrzewania bardzo intensywny.
Smak:
słodki i jednocześnie kwaskowo-cierpki, bardziej syty niż orzeźwiający, bardzo aromatyczny, w zależności od odmiany żywicowy lub z lekkim posmakiem terpentyny.
Wielkość:
od wielkości śliwki do wielkości melona.
Kształt:
w zależności od odmiany okrągły, w kształcie serca, jajka lub nerek.
Skóra:
gładka i miękka, często jedno- lub wielobarwna od zielonej przez żółtą, pomarańczową do czerwonej.
Miąższ:
pomarańczowy lub satynowo-żółty, bardzo soczysty, w zależności od odmiany nitkowaty lub nie, mocno lub tylko lekko połączony z płaską, owalną pestką, galaretowaty miąższ przy pestce może być znakiem na dojrzałość owocu już na drzewie lub jego przejrzałość.
Dojrzałość:
owoce pachną bardzo mocno i są przyjemne w dotyku, podobnie jak dojrzałe banany. Mango z grubą skórką powinny być raczej miękkie, z cienką skórką raczej pomarszczone; oznaką dojrzałych owoców mogą być brązowe lub czarne plamy.
Przejrzałe owoce:
mydlany, nieprzyjemny smak.
Niedojrzałe owoce:
bez aromatu, twarde.
Zastosowanie
Spożycie na surowo lub jako dodatek do słodkich sałatek, pocięte w kostkę do napoi alkoholowych. Zmiksowane jako kremy lub drinki. Uduszone na kompot i ugotowane jako konfitura.
Przechowywanie
Nie należy przechowywać w lodówce. Przechowuje się oddzielnie od innych owoców i warzyw. Dojrzałe mango wydzielają etyle! Dojrzałe, całe owoce przechowuje się około 2 dni w chłodnym pomieszczeniu. Pocięte owoce przechowuje się jeden dzień w lodówce przykryte lub owinięte folią. Aby owoce dojrzały przechowuje się je w temperaturze pokojowej.
Wskazówka
Uważa się, że po mango nie powinno się popijać, obojętne czy mlekiem, wodą czy alkoholem, ponieważ może powodować to dolegliwości żołądka. Obowiązuje to do dwóch godzin po zjedzeniu świeżych lub konserwowych owoców. Przyczyny tego są jednak nieznane.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Nie próbuj mi wmawiać,że natura nie jest cudem.Nie opowiadaj mi,że życie nie
jest baśnią. Ktoś,kto jeszcze tego nie zrozumiał,być może pojmie to dopiero
wtedy,gdy baśń zacznie się kończyć. /Jostein Gaarder/
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Galaretka z Czarnego Bzu z Jabłkami.
2,5 kg czarnego bzu
1 duże kwaśne jabłko
50 dag cukru
1 opakowanie żelfixu (na 1 kg owoców)
4 łyżki wódki
PRZYGOTOWANIE:
Czarny bez opłukać i przełozyc razem z szypułkami do garnka. Nie osaczać. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Jabłko obrać, usunac gniazdo nasienne pokroić w centymetrową kostkę. Rozgotowany bez przetrzeć przez sito (nie miksować). Odmierzyć 1 litr soku, wlac do garnka, dodać cukier, żelfix, jabłka i wódkę. Gotować przez minute cały czas mieszając. Zdjąc z ognia, gorąca galaretka napełnic słoiki, zamknąć, ustawic do góry dnem na pól godziny. Zestalona galaretkę przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Tak samo można robić galaretki z innych owoców.
..................................................................................................................
Persymona(Kaki )
Persymona (kaki) – uprawiana jest głównie w Azji, a z wyglądu przypomina pomidora. Miąższ ma konsystencję galarety i jest bardzo słodki. Niedojrzały owoc zawiera bardzo dużo tanin, które mają właściwości ściągające i przeciwzapalne. Ich obecność jednak sprawia, że taki owoc jest cierpki. Dlatego też preferowane są dojrzałe owoce. Kaki jest dobrym źródłem nie tylko witamin (A i C), ale także wapnia i z tego względu polecane jest w osteoporozie, a także kobietom, które wkraczają w okres menopauzalny.
SMOCZY OWOC
Zadziwiają bogactwem barw i niecodziennych kształtów. Czasem odstraszają kolcami lub warstwą łusek. Ale spokojnie - wnętrze kryje wiele przyjemnych niespodzianek.
Ten piękny różowy owoc rośnie na....kaktusie. Pitaja, nazywana również smoczym owocem, wywodzi się z Meksyku i Ameryki Środkowej. Dziś uprawiana jest także w Chinach, Izraelu, Wietnamie, Malezji, na Tajwanie i Filipinach. Intensywnie kolorowe owoce przypominające duże jajo powstają z kwiatów kaktusa. Ich miąższ w zależności od odmiany może mieć różny kolor. Najpopularniejsza odmiana ma biały, bogaty w małe, czarne, chrupiące nasiona, miąższ. Odmiana z Kostaryki natomiast ma miąższ koloru buraka. Również kolor skórki nie zawsze jest różowy - spotykany jest również smoczy owoc o żółtej barwie. Miąższ pitaji można jeść na surowo, a jego konsystencja przypomina kiwi. Pitaya jest niskokaloryczna i ma lekko słodki smak, często z domieszką kwaskowatości. Bardzo często stosowana jest do przygotowywania soków i wina.
..................................................................................................................
RAMBUTAN
Nie przestraszcie się. Ten włochaty owoc kryje bardzo smaczne wnętrze. Rambutan, czyli śliwka japońska albo jagodzian, wyglądem przypomina liczi. W środku owocu znajduje się niejadalna pestka otoczona przeźroczystym miąższem. Miąższ zazwyczaj ma słodki smak, jest soczysty i aromatyczny i można go jeść na surowo. Rambutan wywodzi się z Indonezji, ale dobrze zadomowił się też w Chinach, Indiach, Malezji i na Tajlandii. Po obraniu ze skórki owoc świetnie nadaje się jako dodatek do mięs, deserów lub sałatek. W Polsce najczęściej spotykane są owoce rambutanu w zalewie.
...................................................................................................................
DURIAN
Durian ma tyleż zwolenników, co zaciekłych przeciwników. Zamknięty w skorupce pokrytej kolcami, w Azji uznawany jest za króla owoców i wielki smakołyk, jednak ktokolwiek, kto nie jest oswojony z jego nieprzyjemnym zapachem i specyficznym smakiem, ominie go szerokim łukiem. Woń duriana unosi się już z daleka od ulicznych straganów. W azjatyckich hotelach umieszczane są nawet tabliczki zabraniające wnoszenia owocu do środka. Skąd więc takie uznanie, jakim cieszy się durian w Azji? Wielu twierdzi, iż delektowanie się jego miąższem przypomina smakowanie wina lub serów pleśniowych. Ot, po prostu kwestia przyzwyczajenia. W Malezji używany jest do produkcji wielu słodyczy, można również skosztować tam smażonego wraz z cebulą i chili lub nawet podfermentowanego owocu. W Tajlandii bardzo popularna jest pasta wykonana z durianu lub durian gotowany wraz z warzywami.
..................................................................................................................
KIWANO
Choć to ogórek, wcale nie przypomina tego z naszych ogródków. Pomarańczowa, rogata skórka, nie kojarzy się z niczym, co znamy pod nazwą ogórek. Również smak kiwano może zaskoczyć. Nazwę nadali mu Nowozelandczycy, którym smak i zapach skojarzył się z owocem kiwi i bananem, połączyli więc te dwa słowa i powstało kiwano. Zielony miąższ ma bardzo orzeźwiający smak, przypominający połączenie kiwi, melona i ogórka, a zapach podobny jest do aromatu banana. Rogaty ogórek doskonale nadaje się do sałatek i deserów, może również stanowić dodatek do dań z ryb i owoców morza.
........................................................................................................................
CZERYMOJA
Ojczyzną czerymoji (flaszowiec peruwiański) są Andy. To tam, na dużych wysokościach, rosną owalne, zielone owoce. Ich słodko - kwaśny miąższ jest bardzo smaczny i zdrowy - bogaty w wapń i fosfor oraz witaminę C. Gatunek flaszowca łuskowatego, rodzi owoce o budyniowym miąższu - dlatego jego owoce nazywane są często jabłkiem budyniowym. Miąższ czerymoji może być spożywany na surowo, jest także świetnym dodatkiem do lodów, sorbetów i jogurtów.
.....................................................................................................................
HURUMA
Hurma, czyli podrabiany pomidor. Widząc ją na półce w sklepie nie dajcie się zwieść. Choć do złudzenia przypomina pomidora, jej smak przypomina młodą śliwkę. Jasnopomarańczowe kuliste owoce, nazywane również persymoną, w Polsce wymyślono też nazwę śliwkodaktyl, pochodzą z Azji, a dziś uprawiane są również w USA i krajach śródziemnomorskich. Hurmę można jeść surową, razem ze skórką, nadaje się również na dodatek do ciast i deserów.
.......................................................................................................................
Kumkwat to roślina wywodząca się z Chin, obecnie uprawiana na całym świecie (można uprawiać również w doniczkach). Ma małe 2- 3-centymwtrowe owoce w kolorze żółtym lub pomarańczowym. Są bardzo smaczne, jeśli lubicie smak cierpko-słodki; jadalna skórka jest bardzo bogata w witaminę C. Można jeść na surowo lub w przetworach (dżemy, marmolady, przeciery). Sprzedaje się je również kandyzowane i w puszce w syropi
Marakuja (Męczennica jadalna, granadilla, marakuja passiflora) – pochodzi z Ameryki Południowej, powszechnie uprawiana w tropikach. Wnętrze owocu wypełnia galaretowaty miąższ oraz jadalne pestki. Można jeść na surowo łyżeczką lub w postaci soku i innych przetworów. Owoce marakui są bogate w witaminę C, minerały (wapń i żelazo) oraz niacynę.
.................................................................................................................
Nashi (gruszka chińska lub japońska) – przypominają polskie jabłka, mają twardy chrupiący miąższ o smaku słodko-kwaśnym podobnym do niedojrzałej gruszki. Wywodzą się z Azji Wschodniej, uprawiane również w Australii i Nowej Zelandii.
Pomelo (pomarańcza olbrzymia) - pochodzi z Malezji. Są to największe owoce cytrusowe na świecie - osiągają średnicę do 20 cm i wagę do 2 kg. Obok dużych rozmiarów charakteryzują się bardzo grubą skórą. Wewnątrz owocu znajduje się żółty lub różowawy miąż zawierający liczne pestki. Pomelo można jeść na surowo lub przetwarzać (soki, przeciery). Zawierają dużo witaminy C. Ich wielką zaletą jest odporność na przechowywanie - można je trzymać w chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy (tracą wtedy jednak soczystość). Warto wspomnieć, że krzyżówka pomelo z pomarańczą chińską dała początek grejpfrutowi.
Mangostan
Zapewne niewiele osób spotkało się z nazwą mangostan. To słabo znany w Europie i Ameryce Północnej owoc, który jednak jest niezwykle popularny w krajach azjatyckich. Charakteryzuje się on nie tylko znakomitym smakiem, lecz także dobroczynnym działaniem na nasze zdrowie, wygląd i ogólne samopoczucie. Wiele osób jest pewnie przekonanych, że ten trudno, o ile w ogóle, osiągalny produkt jest dla nas po prostu niedostępny. Nic bardziej mylnego.
Ta raczej słabo znana w Europie czy Stanach Zjednoczonych roślina, w krajach azjatyckich uważany jest za owoc bogów. W tamtych rejonach to jeden z najcenniejszych owoców charakteryzujący się wysoką wartościowością.
Mangostan nie tylko jest pyszny w smaku, lecz posiada unikalny skład, który dostarcza organizmowi to, co najlepsze. Najważniejsze składniki aktywne preparatu Zenthonic to:
- ksantony - czyli wykazujące silne działanie antyoksydacyjne flawonidy. Spośród składników antyoksydacyjnych zawartych w owocu mangostanu warto też wspomnieć o witaminie C. Zgodne z ostatnimi badaniami naukowymi, mangostan wykazuje potwierdzone właściwości zdrowotne. Znajdujące się w jego składzie składniki aktywne pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami i utrzymać prawidłowe funkcjonowanie komórek. W składzie preparatu Zenthonic znajdziemy między innymi:
żelazo, wapń, fosfor, potas i witaminy B1, B2 oraz B6.
Wszystkie te składniki pozwalają nam utrzymać organizm w dobrej kondycji. Oprócz wszystkich wyżej wymienionych elementów, Zenthonic bogaty też jest w rozmaite koncentraty wartościowych owoców (jak np. czerwone winogrona, truskawki, maliny, jabłka, gruszki czy borówki amerykańskie) dobrze wpływających na nasze zdrowie.
Wszystkie osoby, które chcą odpowiednio zadbać o swoje samopoczucie i wygląd, powinny zainteresować się starannie dobranym składem preparatu Zenthonic. Jak już wiemy, głównym jego elementem jest popularny w Azji: owoc mangostan. Kilka łyżek specyfiku dziennie przyjmowanych między posiłkami sprawi, że już wkrótce na nowo obudzimy się do życia. Dzięki zawartości ksantonów i witaminy C, mangostan jest owocem, który wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Naukowcy w przeciągu ostatnich lat udowodnili, że roślina ta wykazuje zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
..................................................................................................................
Liczi chińskie, śliwka chińska, litchi
Liczi chińskie, śliwka chińska, litchi, (Litchi chinensis) - gatunek drzew tropikalnych z rodziny mydleńcowatych (Sapindaceae), pochodzący z południa Chin. W Chinach znane jest i uprawiane od ponad 2000 lat. Długowieczne - żyje ok 1300 lat...
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Moringa jest niezwykle wytrzymała. W Afryce znana jest ona jako nebedies, co oznacza „nigdy nieumierające drzewo”, gdyż rośnie ona na mało wydajnej ziemi, odrasta po wycięciu i jako jedno z nielicznych drzew na ziemi, produkuje owoce w okresie suszy.
Mimo to, to jeszcze inna, równie przydatna właściwość Moringi oleifera zafascynowała naukowców: zmiażdżone nasiona moringi są w stanie oczyścić zanieczyszczoną wodę. Właściwość ta może uratować życie wielu ludziom: Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization) szacuje, że zanieczyszczona woda, złe warunki sanitarne i niewystarczająca higiena zabija rocznie 1,6 milionów ludzi na świecie.
image
Kwiat z drzewa moringi
© WEDC, Loughborough University
Moringa od dawna uważana jest za cudowne drzewo. Sue Nelson i Marlene Rau opowiadają o badaniach naukowych nad właściwościami tych niezwykłych roślin..
U podnóży Himalajów rosną drzewa, około pięć do dziesięciu metrów wysokie, z pęczkami małych owalnych liści i delikatnie pachnącymi kwiatami, kremowego koloru. Są to drzewa Moringi olejnodajnej (Moringa oleifera) – najczęściej uprawianego z 14 gatunków z rodziny moringoatych drzewa, zwanego również „cudownym drzewem”.
“Nazywane jest ono cudownym drzewem gdyż każda jego część jest pożyteczna”, mówi Balbir Mathur, prezydent Trees for Life Internationalw1, amerykańskiej organizacji non-profit, która dostarcza pomocy rozwojowej poprzez sadzenie drzew owocowych, między innymi właśnie moringi. „Korzenie, liście, kora, części owoców oraz nasion – wszystko może zostać wykorzystane i lista zastosowań staje się coraz dłuższa”
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
-